2024. 05. 27. hétfő
Hella
: 386 Ft   : 356 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Búzaszentelés a kalocsai határban – Régi hagyományt tartanak életben

Zsiga Ferenc  |  2024. 05. 02., 09:00

A Kalocsán április 27-én, szombaton rendezett számos esemény közül különlegessége miatt is kiemelkedik a Negyvenszálláson, a Rózsafűzér Királyné kápolnánál, a zöldülő határban megtartott hagyományos búzaszentelés. A Dr. Mészáros István prépost-kanonok által celebrált szertartás szentmisével zárult a negyvenszállási templomban.

Mészáros István atya a szertartást követően elmondta:„Kalocsa-Negyvenszálláson idén is kora délutánra szerveztük a „jó termésért való ájtatosság”-ot. Ez a búzaszentelőnek is mondott szertartás minden esztendőben arra figyelmeztet bennünket, hogy mindaz, amit az év folyamán betakarítunk, nemcsak az emberi munka gyümölcse, hanem Isten bőkezű ajándéka is. A szentmise előtt alkalmas időjárásért és jó termésért imádkoztunk. Viseletbe öltözve, lobogókkal, „keresztaljában” érkeztünk meg a vetésbe, ahogy azt a régiek is tették, és a négy égtáj felé kimondva az evangélium szavait reméljük, hogy meghallgatásra találtunk a Mindenható Isten előtt.
Idén nem voltak jelen nagygazdák, politikusok és vendégek, csak mi, akiknek még van élő hitük. Isten tudja, mióta végezzük ezt a szertartást és ameddig lehet, továbbra is ragaszkodunk hozzá. Családias, szép ünnepünk van, verőfényes napsütésben."

Képgaléria megtekintése (8 db kép)

Forrás: Kákonyi István


Kérdésünkre Dr. Mészáros István a búzaszentelés történetéről szólva elmondta:

Kevés helyen van szokásban, de még mindig tart, a katolikus nép itt-ott búzaszentelő körmenetet tart a vetés megáldásáért, a jó termésért és a természeti csapások elhárításáért. A Magyar Katolikus Püspöki Kar hivatalosan évente négy könyörgő napot ír elő, ezek közül az egyik a búzaszentelés. A másik három pedig: a világbékéért, ez január 1-jén van, majd farsang vasárnapján a világ éhezőiért, és augusztus utolsó vasárnapján hálaadás a termés betakarításáért. Büszkén jegyzem meg, hogy a búzaszentelést mi itt Negyvenszálláson még mindig viseletben, kereszttel és lobogókkal végezzük a búzatábla előtt. És hogy miért szükséges imádkozni a jó termésért? A XXI. századi ember, és talán jobban a városi ember kevésbé érzi ennek az ájtatosságnak a fontosságát, mert bármikor bármit megkap, de a természet ritmusában élő ember tudja, hogy a jó termés mennyire ajándék. Mindent ki lehet számítani, de a természetet nem. A mezőgazdaság frissen tartja az élet misztérium jellegét a modern világban. Nem nagy örömmel, de tudomásul veszi a pénzvilág is, hogy a természetre bízni a termést, az bizony áldozatot kíván. Ha viszont nagyon belenyúlunk a természet rendjébe, az súlyosan visszaüt. Isten a természet rendjén keresztül visszaránt bennünket légvárainkból a valóság talajára, hogy a természet jelzéseiből olvassuk ki természetfeletti kötelességeinket. Valahogy úgy, ahogy a régiek tették. Beszédes jelei ezek az imádságok nagyszüleink, dédszüleink féltve őrzött imakönyveiben, amelyekben isteni segítséget kérnek esőért, tiszta időért. Jó lenne az ő lelkületüket újra megtanulni. Volt abban valamiféle alázat, a gondviselésre való ráhagyatkozás. És Isten akaratának elfogadása is…”– mondta dr. Mészáros István, miután az elmúlt napok esőzései nyomán különösen szépen zöldülő búzatáblát megáldotta.

Képgaléria megtekintése (8 db kép)

Forrás: Kákonyi István

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 22., 14:27
A rendezvényen a Békés Kalocsáért Egyesület és a Kalo Lokálpatrióta Egyesület polgármester- és képviselőjelöltjeit láttuk Bolvári Ferdinánd és dr. Bagó Zoltán vezetésével, de a szónok az ő politikai ambícióikat direkt módon egyetlen szóval nem támogatta, még csak meg sem említette.
2024. 05. 22., 10:42
Az új atomerőművi blokkok alatti talaj megerősítése érdekében 17 hektáron összességében 75 ezer furat, vagyis egymással átfedésben lévő cementált talajoszlop készül, melyek összessége alkotja a vízzáró lemezt és annak oldalfalait. (x)
2024-05-21 10:49:00
A nukleáris iparra jellemző biztonságtudatosság az építést ugyanúgy jellemzi, mint a működtetést, ennek szellemében épül Pakson a két új blokk is. A reaktortartály például a teljes gyártási folyamat során hozzávetőleg hétszáz minőségellenőrzésen esik át. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 05. 25., 10:16
A férfi hollétéről Kiskőrösön landolt az információ. A helyi erők egészen Zsanáig fejtették vissza a szálakat, ahol megtaláltak és elfogták a rejtőzködőt. Még >>>
2024. 05. 23., 13:15
A Reels műfaj sajátossága miatt dr. Filvig Gézának másfél percbe kellett sűríteni az elmúlt évek eredményeit. Még >>>
2024. 05. 22., 14:09
A díjköteles útszakaszokat - 91 fuvar során - a kamerás ellenőrző rendszer kijátszásával vette igénybe. Még >>>
2024. 05. 21., 14:01
A családi kirándulások alkalmával érdemes gondolni a kullancsokra is. Még >>>
2024. 05. 21., 13:00
Az áldozat a családsegítőhöz fordult a problémával, aki segített neki elköltözni. Még >>>
2024. 05. 21., 08:48
A ma délelőtt 10 órára meghirdetett bábszínház technikai okok miatt elmarad. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK