2024. 07. 24. szerda
Kinga, Kincső
: 390 Ft   : 359 Ft Benzin: 616.4 Ft/l   Dízel: 623.5 Ft/l   Írjon nekünk

Éjféli ünnepi szentmisén zsúfolásig megtelt a Főszékesegyház –Bábel Balázs érseknek a város papjai koncelebráltak

Éjféli ünnepi szentmisén zsúfolásig megtelt a Főszékesegyház –Bábel Balázs érseknek a város papjai koncelebráltak
Zsiga Ferenc  |  2019. 12. 25., 13:58

A Jézus születését hirdető december 24- éjféli mise lezárja az adventet, föloldja a karácsonyi böjtöt, bevezeti az egész karácsonyi ünnepkört, és aki részt vesz rajta, annak bizonyosan lélekemelő gondolatokkal, pillanatokkal lesz teljesebb a karácsony, a szeretet ünnepe. Az alábbiakban a Kalocsa Belvárosi Plébánia honlapján megjelent, Fülöp Ernő atya által jegyzett kitűnő beszámolót tesszük közzé a tegnapi éjféli ünnepi szentmiséről, amelynek egyes pillanatait Koprivanacz Kristóf fotós örökítette meg.

„Kalocsán a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban éjféli ünnepi Szentmisét mutatott be Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek. A főpásztorral koncelebráltak a város papjai.


Forrás: Koprivanacz István


A hívek zsúfolásig megtöltötték a székesegyházat.
Beszédét személyes élménnyel kezdte a főpap. Egy fiatalember fordult hozzá, hogy abban az esetben, ha nem hívő barátaival beszél, akkor mit mondjon, milyen érvet használjon, ahhoz, hogy azonnal elfogadják az istenhitet, és megtérjenek.

Ha valakit ilyen könnyen „sarokba lehetne szorítani”, akkor egyrészt Isten nem adna szabadságot nekünk, nem lenne hozzánk szeretettel és túl „hasznos” lenne ahhoz, hogy Isten legyen. „Az Úr jelei nem a mi logikánk szerintiek” – folytatta az érsek a születés történésének magyarázatát. A jel, amit ezen az ünnepen találtak, teljesen hétköznapi. Kisdedet találnak. Minek a jele? A Messiás érkezésének. A régi korok sokkal érzékenyebbek voltak a jelekre, mint a mai kizárólag racionálisan gondolkodó ember. A régi korok emberei sokat gondolkodtak, elmélkedtek. Ehhez volt nagy segítség a „Biblia pauperum”, mely egyszerre volt teológia, művészet, sőt költészet is.


Forrás: Koprivanacz István

A történelem során sokféle formában festették meg a betlehemi jelenetet; belevitték a maguk korát, a saját gondolataikat, de mindig megjelent a mély hit tartalma. Lorenzo Loretto, reneszánsz festő „Imádás” című képe úgy ábrázolja a betlehemi történetet, hogy a pásztorok visznek magukkal egy bárányt, egész közel állnak Jézushoz, s a gyermek simogatja a bárány fejét. A festő már hitében belelátta, hogy a kisded lesz az a Bárány, akire János rámutat: Ő az Isten Báránya, aki elveszi a világ bűneit.

A régi korok hitéről elmélkedve a főpásztor kifejtette, hogy régen a szavakon is elgondolkodtak, hiszen a Betlehem szó a népi etimológia szerint annyit jelent: „a kenyér háza”. Szent Ágoston rávilágít, hogy az etetőben, a jászolban, megjelenik az örök élet kenyere. Amikor az Eucharisztikus Kongresszusra készülünk, akkor fontos, hogy együtt lássuk a megtestesülés misztériumát, és az élet kenyerének titkát.


Forrás: Koprivanacz István


Az emberi élet az örök élet kenyere nélkül nagyon torzó lenne, „sziszifuszi” küzdelem, amelynek alkonyán visszatekintenénk, hogy mire is volt mindez. Ha nincs örök élet, akkor megsemmisítő érzésünk van, hiszen a küzdelmeknek semmi értelme, ha az elmúlással a semmi következnék.”„Karácsony ünnepéhez sok minden hozzákapcsolódott, az ember inkulturálttá tette, belevitte a maga gondolkodásába, életformájába” - folytatta a főpap. A gond akkor kezdődik, amikor ez elüzletiesedik. A karácsony pedig üzenet, és nem üzlet! A szeretet sem lehet az. Sokszor nagyszülők mindenért fizetnek az unokáknak, és így teszik az üzleties, hiteltelen világ gyermekeivé, forrásává őket. Isten ingyenesen, és előbb szeretett bennünket!


Forrás: Koprivanacz IstvánA karácsonynak állandósult üzenete van: minden templom, ahol bemutatják a Szentmisét Betlehemmé válhat; megélhetjük a csodát, Jézus Krisztus közénk jön szeretetével, és azzal az üzenettel, hogy Isten vissza akar vinni az atyai házba.”Most, mint a betlehemi pásztorok a hálát dicsőítésre kell, hogy váltsuk. A jó hír, amit Jézus hozott, nem válik remittendává, mint a tegnapi újság: örök érvényű. A nagy cél az örök élet, melyet mindannyian várunk és vágyunk, hogy az Úr szeretete által eljutunk országába a szeretet urának, aki értünk emberré lett” - áll a Kalocsa-kecskeméti Főegyházmegye, Fülöp Ernő atya által jegyzett beszámolóban.

 

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 07. 21., 08:54
Július második hetében immár a második turnusát tartotta a Méhecskék SE Kalocsa egyik legnépszerűbb nyári, nem bentlakásos focitáborának, amely ezúttal is telt házzal üzemelt mindkét turnusában.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 07. 23., 13:54
És ez csak Bács-Kiskun vármegye „termése”… Még >>>
2024. 07. 21., 18:54
A jövő hét végén már a közepes szintet is elérheti a pollenkoncentráció. Még >>>
2024. 07. 20., 09:43
Az állatok egyre gyakrabban támadnak emberre, ennek ellenére civil szervezetek tiltakoznak a törvény ellen. Még >>>
2024. 07. 19., 19:28
Az üzletvezető felismerte, a kecskeméti rendőrök pedig elfogták a tolvajokat. Még >>>
2024. 07. 19., 18:16
Itt megtudhatja, hogyan alakult folyóink vízállása szerdán. Még >>>
2024. 07. 19., 11:31
A új pszichoaktív anyagok a legveszélyesebb kábítószerek. A rendőrség látókörébe egyre több ilyen szert áruló társaság kerül. Ezúttal Jánoshalmán csaptak le az egyenruhások - VIDEÓVAL! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK