2021. 11. 29. hétfő
Taksony
: 368 Ft   : 326 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Jézus Szíve búcsú százötvennyolcadszor – A háromnapos ünnep Kalocsa és szállásai főbúcsúja

Illés György Cinó  |  2020. 07. 02., 10:42

Múlt hétvégén, június 19-20-21-én immár 158. alkalommal tartották meg Kalocsa és a szállásai főbúcsúját, a hitéleti alkalmak szokásos programsorával. A nagy egyházi ünnepek után a környék legfontosabb egyházi eseményét jelentő alkalom háromnapos ünnepségsorozatának főnapján, vasárnap Font Sándor országgyűlési képviselő, valamint dr. Filvig Géza polgármester és több önkormányzati képviselő is részt vett az ünnepi alkalmakon, köztük a hagyományos körmeneten. Pénteken litániát, szombaton szentségimádást tartottak, a főmisét dr. Bábel Balázs érsek celebrálta.

Mivel a Jézus Szíve búcsú hagyománya a Kalocsán tevékenykedő jezsuiták kezdeményezésére alakult ki, így a búcsú hitéleti alkalmainak nagy részét is tradicionálisan a Szent István király (egykori Jezsuita) templomban tartották meg, de vasárnap, az ünnep főnapján a Nagytemplomba helyeződött át az ünnep központja. Mégpedig az élén népviseletbe öltözött keresztaljakkal vonuló körmenet érkezésével, akik a reggeli mise után vonultak át az egyik templomból a másikba, hogy a Kalocsa-kecskeméti főegyházmegye érseki széktemplomában hallgassák meg az ünnepi érseki misét.

Ám az ünnep már pénteken elkezdődött, amikor Fülöp Ernő apát-kanonok celebrált népénekes szentmisét, amely litániával és szentségi áldással zárult.
Szombaton a délutáni szentségimádást tartottak, majd Csorba Dávid kiskunhalasi káplán, kinevezett bajai plébános tartott litániát és mutatott be ünnepi szentmisét.
Vasárnap reggel fél nyolckor a portálunkon is beharangozott program szerint Bergmann János nagyprépost mutatott be szentmisét a Szent István király templomban, majd Tóth Roland káplán celebrált misét.
Ezt követően,

JÚNIUS 21-ÉN, VASÁRNAP HÁROMNEGYED TÍZTŐL KERÜLT SOR AZ OLTÁRISZENTSÉG VEZETTE, HAGYOMÁNYOS ÜNNEPI KÖRMENETRE.

Kövesse a KALOhírekkel, fotógalériánk segítségével!

Képgaléria megtekintése (34 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Illés György Cinó / KALOhírek


A KÖRMENETRŐL EGY VIDEÓT IS KÉSZÍTETTÜNK, EZT CIKKÜNK ALATT BEÁGYAZVA TEINTHETIK MEG!

A menet a tízes, érseki misére érkezett a főszékesegyházba, ahol dr. Bábel Balázs Kalocsa-kecskeméti érsek mutatta be a búcsúi főmisét, az énekkar szolgálatával.
Természetesen a kórus által előadott darabok is a Jézus Szíve tematikájához kapcsolódtak, az egyiknek a szövegét – eredendően Prohászka Ottokár székesfehérvári püspök versét – Bábel Balázs érsek is fölidézte később szentbeszédében:

Hiszek a Szent Szívben, nagy szeretetében. Hiszen a lelkeknek szent közösségében, hiszek a szeretet végső győzelmében!”

Az érsek a prédikációjában – amelyet a Kalocsa-Kecskeméti főegyházmegye honlapja az egyházi ünnepségsorozatról készült cikkében részletesebben is idéz – a szív szimbolikáját, valamint Jézus Szent Szívének gazdagságát bontotta ki, sok kultúrtörténeti érdekességre, elgondolkodtató összefüggésekre mutatva rá.

„Jézus Szíve, amelynek teljességéből, mindannyian merítettünk” – idézte a Szent Szív gazdagságát megmutatni hivatott mondatot. E gazdagság a szavak jelentésében is megmutatkozik, így a Jézus szó köré a keleti egyház Jézus imában mély teológiát épített föl, a szív szó pedig önmagában is ismert, ősi szimbólum, amelyet a főpásztor ki is fejtett a továbbiakban.

A szó hangalakját az orgona hangjához hasonlította, amelyben több síp szólal meg együtt a telt és teljes hangzás érdekében.
Rámutatott: a szív fogalmat az orvostudománytól a népművészeten át az irodalomig, a biblikus teológiáig és a jelképek világáig a kultúra számos terület használja.
Mint szimbólum a szeretet, a szerelem ősi jelképe, amely még a mai internetes kommunikációban is megjelenik.
A szív szó nagyszerűen ötvözi a népi jámborságot és a mély teológiát.

A továbbiakban Jézus megtestesüléséről szólt a főpásztor, föltéve a kérdést: miért lett a második isteni személy emberré, miért vállalta emberi sorsot egészen a kereszten átszúrt szívéig?
A válasz: Ebben mutatkozik meg leginkább Isten szeretete.

Később az ószövetségi szentírás Isten-szíve jelképeit idézte föl, nevezetesen, hogy az eredeti héberben – amely nyelven az ellenkező irányban, jobbról-balra olvasnak – az utolsó és az első könyv betűit összeolvassuk, akkor a kapott szó szívet jelent.
A Tórában Isten szíve dobog.
Ezékiel próféta látomása úgy írja le a végső időket, hogy Isten kiveszi a kőszívet az emberből és hússzívet ad a helyébe, a 86. zsoltárban pedig ez szerepel: „adj nekem egyszerű, tiszta szívet.”

Újszövetségi vonatkozásokra térve rámutatott: Jézus önmagát mint Isten Fiát „szelíd és alázatos szívűként” mutatta be.
„Alakítsd szívünket, a Te Szent Szíved szerint!” – idézte Bábel Balázs az imát, majd Jézust a hegyi beszédből:


Boldogok a tiszta szívűek, mert ők meglátják az Istent!”

A tiszta szívűség egyenességet, őszinteséget, igaz emberséget jelent – Jézus csakis a farizeusokat marasztalta el földi működése során, épp a képmutatásuk miatt.

A prédikáció megidézte Alacoque Szent Margit történetét is, aki magán-kinyilatkoztatásban ígéretet kapott Jézustól, amely szerint, aki Jézus Szívét tiszteli, nem hal meg bűnben, végső kegyelmet kap a bűnbánatra, a szentségek felvételére, hogy megláthassa az Istent, ami minden hívő vágya.

A főpásztor a Trianoni békediktátum aláírásának 100. évfordulójára utalva fölidézte az úgynevezett „Magyarok Hitvallását” is – „Hiszek egy Istenben, hiszek egy hazában, Hiszek egy isteni örök igazságban, Hiszek Magyarország feltámadásában!” –, amely a történelmi Magyarország feltámadása helyett csak önvigasztalást adott. Ezt összevetve a föntebb idézett liturgikus ének szövegével azt kérdezte a szónok: lehet, hogy a szeretet győzelmével is hasonlóképp van ez?
A válasz: A szeretet végső győzelmét az ember nem tudja megvalósítani, csak az Isten.

A szentbeszéd zárásaképpen a szentírás azon mondatát idézte, amely szerint „Isten úgy szerette a világot, hogy egyszülött fiát adta érte” – ám jelezte, hogy az Evangélium eredeti ógörög szövegében a ’szerette’ igénél a magyar nyelvben nem létező folyamatos múlt időt használja az evangélista, kifejezve ezzel e szeretet máig ható voltát.
E szeretet kifejeződése a Jézus Szíve tisztelet,hiszen Jézus szeretete a végsőkig az Atya szeretetét mutatta az emberek felé, és ő a biztosíték, hogy minden gonoszság ellenére az isteni szeretet győz a bűn és a halál fölött – ezzel zárta prédikációját az érsek.

A BÚCSÚ LEGLÁTVÁNYOSABB ESEMÉNYÉT, A VASÁRNAPI BÚCSÚI KÖRMENETET VIDEÓNK SEGÍTSÉGÉVEL UTÓLAG IS MEGTEKINTHETIK!


 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 11. 27., 14:25
A kalocsai Török „Töce” Tibor, A-MAFOSZ-fotóművész 16 éves pályafutása legeredményesebb évét zárta. A fotográfus 2021-ben 30 díjat nyert. A több mint 150 kiállításra javasolt képe négy földrészen és 20 különböző országban került bemutatásra. A pályázatokon díjazott képeinek 90 százaléka Kalocsán és annak vonzáskörzetében készült!
2021. 11. 26., 08:05
Két napja, a közmeghallgatáson még hiányolták, máris megnyílik a kalocsai Infopont. Az iroda napi nyolc órán át tart majd nyitva. Feladatai között szerepel a turizmus kiszolgálása, kulturális és más rendezvények népszerűsítése és belépőjegyek árusítása, tájékoztatás, valamint az önkormányzattal való kapcsolattartásban is segítséget nyújt.
2021. 11. 25., 08:40
Évekig valóban csatatérre emlékeztetett Kalocsa főtere. Mire egyre nagyobb felületen készül el az új díszburkolat, hétfőn megütközött a városházán a képviselő-testület és a kivitelező érsekség. Egy újabb határidő-hosszabbítási kérelem volt a casus belli. A testület nem engedett. Eben a cikkben a kérelmezők érvrendszerét ismertetjük, dr. Filvig Géza polgármester bevezetőjével.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 11. 28., 16:00
Az ANDA Present Kft. 10 000 db gyermekmaszkot adományozott a Kertvárosi Általános Iskoláért-Gyermekeinkért Alapítványnak. Még >>>
2021. 11. 28., 14:56
A vádlott szándékosan segítséget kívánt nyújtani 4 szír migráns személynek abban, hogy a szerb-magyar államhatár közeléből Nyugat-Európába, Ausztriába eljussanak. A sikeres szállítást követően Belgrádban 1000 eurót kapott volna fizetségül. Még >>>
2021. 11. 28., 11:55
Személyautó árokba hajtott a Dunapataj táblától 100 méterre, Ordas irányában. Még >>>
2021. 11. 27., 19:15
Személyi sérüléssel járó baleset történt az 5301-es számú úton. Még >>>
2021. 11. 26., 13:15
A tamási rendőrök egy koporsók és urnák forgalmazásával foglalkozó vállalkozót vettek őrizetbe november 24-én késő este, aki legális üzlete mellett kábítószer-kereskedelemmel is foglalkozott. Még >>>
2021. 11. 26., 11:42
Egy lószállítót vontató személyautó és egy másik gépkocsi karambolozott csütörtök este Miske belterületén. Két személyt szállítottak a mentők a kalocsai kórházba. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei