2023. 06. 03. szombat
Klotild
: 371 Ft   : 344 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

Jézus Szíve búcsú százötvennyolcadszor – A háromnapos ünnep Kalocsa és szállásai főbúcsúja

Illés György Cinó  |  2020. 07. 02., 10:42

Múlt hétvégén, június 19-20-21-én immár 158. alkalommal tartották meg Kalocsa és a szállásai főbúcsúját, a hitéleti alkalmak szokásos programsorával. A nagy egyházi ünnepek után a környék legfontosabb egyházi eseményét jelentő alkalom háromnapos ünnepségsorozatának főnapján, vasárnap Font Sándor országgyűlési képviselő, valamint dr. Filvig Géza polgármester és több önkormányzati képviselő is részt vett az ünnepi alkalmakon, köztük a hagyományos körmeneten. Pénteken litániát, szombaton szentségimádást tartottak, a főmisét dr. Bábel Balázs érsek celebrálta.

Mivel a Jézus Szíve búcsú hagyománya a Kalocsán tevékenykedő jezsuiták kezdeményezésére alakult ki, így a búcsú hitéleti alkalmainak nagy részét is tradicionálisan a Szent István király (egykori Jezsuita) templomban tartották meg, de vasárnap, az ünnep főnapján a Nagytemplomba helyeződött át az ünnep központja. Mégpedig az élén népviseletbe öltözött keresztaljakkal vonuló körmenet érkezésével, akik a reggeli mise után vonultak át az egyik templomból a másikba, hogy a Kalocsa-kecskeméti főegyházmegye érseki széktemplomában hallgassák meg az ünnepi érseki misét.

Ám az ünnep már pénteken elkezdődött, amikor Fülöp Ernő apát-kanonok celebrált népénekes szentmisét, amely litániával és szentségi áldással zárult.
Szombaton a délutáni szentségimádást tartottak, majd Csorba Dávid kiskunhalasi káplán, kinevezett bajai plébános tartott litániát és mutatott be ünnepi szentmisét.
Vasárnap reggel fél nyolckor a portálunkon is beharangozott program szerint Bergmann János nagyprépost mutatott be szentmisét a Szent István király templomban, majd Tóth Roland káplán celebrált misét.
Ezt követően,

JÚNIUS 21-ÉN, VASÁRNAP HÁROMNEGYED TÍZTŐL KERÜLT SOR AZ OLTÁRISZENTSÉG VEZETTE, HAGYOMÁNYOS ÜNNEPI KÖRMENETRE.

Kövesse a KALOhírekkel, fotógalériánk segítségével!

Képgaléria megtekintése (34 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Illés György Cinó / KALOhírek


A KÖRMENETRŐL EGY VIDEÓT IS KÉSZÍTETTÜNK, EZT CIKKÜNK ALATT BEÁGYAZVA TEINTHETIK MEG!

A menet a tízes, érseki misére érkezett a főszékesegyházba, ahol dr. Bábel Balázs Kalocsa-kecskeméti érsek mutatta be a búcsúi főmisét, az énekkar szolgálatával.
Természetesen a kórus által előadott darabok is a Jézus Szíve tematikájához kapcsolódtak, az egyiknek a szövegét – eredendően Prohászka Ottokár székesfehérvári püspök versét – Bábel Balázs érsek is fölidézte később szentbeszédében:

Hiszek a Szent Szívben, nagy szeretetében. Hiszen a lelkeknek szent közösségében, hiszek a szeretet végső győzelmében!”

Az érsek a prédikációjában – amelyet a Kalocsa-Kecskeméti főegyházmegye honlapja az egyházi ünnepségsorozatról készült cikkében részletesebben is idéz – a szív szimbolikáját, valamint Jézus Szent Szívének gazdagságát bontotta ki, sok kultúrtörténeti érdekességre, elgondolkodtató összefüggésekre mutatva rá.

„Jézus Szíve, amelynek teljességéből, mindannyian merítettünk” – idézte a Szent Szív gazdagságát megmutatni hivatott mondatot. E gazdagság a szavak jelentésében is megmutatkozik, így a Jézus szó köré a keleti egyház Jézus imában mély teológiát épített föl, a szív szó pedig önmagában is ismert, ősi szimbólum, amelyet a főpásztor ki is fejtett a továbbiakban.

A szó hangalakját az orgona hangjához hasonlította, amelyben több síp szólal meg együtt a telt és teljes hangzás érdekében.
Rámutatott: a szív fogalmat az orvostudománytól a népművészeten át az irodalomig, a biblikus teológiáig és a jelképek világáig a kultúra számos terület használja.
Mint szimbólum a szeretet, a szerelem ősi jelképe, amely még a mai internetes kommunikációban is megjelenik.
A szív szó nagyszerűen ötvözi a népi jámborságot és a mély teológiát.

A továbbiakban Jézus megtestesüléséről szólt a főpásztor, föltéve a kérdést: miért lett a második isteni személy emberré, miért vállalta emberi sorsot egészen a kereszten átszúrt szívéig?
A válasz: Ebben mutatkozik meg leginkább Isten szeretete.

Később az ószövetségi szentírás Isten-szíve jelképeit idézte föl, nevezetesen, hogy az eredeti héberben – amely nyelven az ellenkező irányban, jobbról-balra olvasnak – az utolsó és az első könyv betűit összeolvassuk, akkor a kapott szó szívet jelent.
A Tórában Isten szíve dobog.
Ezékiel próféta látomása úgy írja le a végső időket, hogy Isten kiveszi a kőszívet az emberből és hússzívet ad a helyébe, a 86. zsoltárban pedig ez szerepel: „adj nekem egyszerű, tiszta szívet.”

Újszövetségi vonatkozásokra térve rámutatott: Jézus önmagát mint Isten Fiát „szelíd és alázatos szívűként” mutatta be.
„Alakítsd szívünket, a Te Szent Szíved szerint!” – idézte Bábel Balázs az imát, majd Jézust a hegyi beszédből:


Boldogok a tiszta szívűek, mert ők meglátják az Istent!”

A tiszta szívűség egyenességet, őszinteséget, igaz emberséget jelent – Jézus csakis a farizeusokat marasztalta el földi működése során, épp a képmutatásuk miatt.

A prédikáció megidézte Alacoque Szent Margit történetét is, aki magán-kinyilatkoztatásban ígéretet kapott Jézustól, amely szerint, aki Jézus Szívét tiszteli, nem hal meg bűnben, végső kegyelmet kap a bűnbánatra, a szentségek felvételére, hogy megláthassa az Istent, ami minden hívő vágya.

A főpásztor a Trianoni békediktátum aláírásának 100. évfordulójára utalva fölidézte az úgynevezett „Magyarok Hitvallását” is – „Hiszek egy Istenben, hiszek egy hazában, Hiszek egy isteni örök igazságban, Hiszek Magyarország feltámadásában!” –, amely a történelmi Magyarország feltámadása helyett csak önvigasztalást adott. Ezt összevetve a föntebb idézett liturgikus ének szövegével azt kérdezte a szónok: lehet, hogy a szeretet győzelmével is hasonlóképp van ez?
A válasz: A szeretet végső győzelmét az ember nem tudja megvalósítani, csak az Isten.

A szentbeszéd zárásaképpen a szentírás azon mondatát idézte, amely szerint „Isten úgy szerette a világot, hogy egyszülött fiát adta érte” – ám jelezte, hogy az Evangélium eredeti ógörög szövegében a ’szerette’ igénél a magyar nyelvben nem létező folyamatos múlt időt használja az evangélista, kifejezve ezzel e szeretet máig ható voltát.
E szeretet kifejeződése a Jézus Szíve tisztelet,hiszen Jézus szeretete a végsőkig az Atya szeretetét mutatta az emberek felé, és ő a biztosíték, hogy minden gonoszság ellenére az isteni szeretet győz a bűn és a halál fölött – ezzel zárta prédikációját az érsek.

A BÚCSÚ LEGLÁTVÁNYOSABB ESEMÉNYÉT, A VASÁRNAPI BÚCSÚI KÖRMENETET VIDEÓNK SEGÍTSÉGÉVEL UTÓLAG IS MEGTEKINTHETIK!


 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023-06-01 10:54:39
Kalocsa Város Önkormányzata idén is megemlékezést tart az Asztrik téren, az Országzászlónál a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából. Az eseményen ünnepi beszédet mond Buzogány Szabolcs István, a Kalocsai Eperföldi Sportiskolai Általános Iskola tanára.
2023-05-30 12:49:46
A Kalocsa TV Magazin műsorában ezúttal a török Akkuyu erőmű építésének újabb fontos állomásáról számolnak be: megérkezett az első üzemanyag szállítmány. Az ottani projektben szerzett tapasztalatokat a Paks II. Atomerőmű építése során is hasznosítják. A műsorban szó lesz még az új blokkok manőverezőképességéről, beszámolnak a Paks II. Tudásmenedzsment Akadémia legutóbbi előadásáról, végezetül a TámogAtom sorozat Pata Jenő Gábor géderlaki plébánossal készült epizódját láthatják. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 06. 02., 11:07
Azonban aggodalomra semmi ok, Lakatos György, a fesztivál atyja máris gondoskodott a megoldásról. Még >>>
2023. 06. 02., 10:33
Több hónapos nyomozómunka eredményeként több mint 200 rendőr, 23 Bács-Kiskun vármegyei helyszínen csapott le egyidőben. Még >>>
2023. 06. 01., 17:00
Az előterjesztés napirendre vételét 285 képviselő támogatta a 450 fős parlamentben. Még >>>
2023. 06. 01., 12:00
Az esős májusi időjárás miatt néhol már kifejlett szúnyogok is nagyobb számban megjelentek, ezért ha az időjárás azt lehetővé teszi, június elején megkezdődik az ellenük való védekezés. Még >>>
2023. 05. 31., 16:53
Az első negyedév végén 50,9 ezer forint volt a személyautók éves átlagos kgfb-állománydíja, ami 7 százalékos növekedés az előző negyedéves értékhez képest. Még >>>