2024. 07. 22. hétfő
Magdolna
: 390 Ft   : 358 Ft Benzin: 616.4 Ft/l   Dízel: 623.5 Ft/l   Írjon nekünk

Kalocsára látogat az apostoli nuncius márciusban - A Szentszéki követ után Erdő Péter bíboros érkezik a városba

Zsiga Ferenc  |  2019. 02. 20., 09:40

Március 3-án Kalocsára látogat Michael August Blume, Magyarország múlt év június 4-től kinevezett új apostoli nunciusa. Az Apostoli Szentszék követe érkezéséről dr. Bábel Balázs, a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye érseke a Gong rádió több más egyházi kérdéssel foglalkozó, február 15-i műsorában tájékoztatta a nyilvánosságot. Érsek atya arról is beszámolt, hogy dr. Erdő Péter bíboros érsek szintén Kalocsára látogat márciusban, de a két főpap látogatása nem egy időpontra esik.

Michael August Blume apostoli nuncius március 3-án érkezik Kalocsára, májusban pedig Kecskemétre. Dr. Erdő Péter bíboros érsek ugyancsak márciusban, de nem Nuncius úr érkezésével egy időben, hanem a nagy papi továbbképzésre jön Kalocsára– mondta dr. Bábel Balázs érsek a Gong rádióban. Hozzátette: Erdő Péter bíboros érsek látogatása nem kuriózum, mert egy hete is járt nála.


Forrás: nyirgorkat.hu

Érsek atya a műsorvezető azon kérdésére, „Milyen szándékkal érkezik a Nuncius úr?- a következő választ adta:

- Szerintem körbenéz. Nem is annyira apostoli vizitáció ez, hanem inkább bemutatkozás. Nuncius úrnak bár nagyon jó magyarból, vannak nehézségei a magyar nyelvvel. Ennek ellenére nagyon jól ráérzett a nyelvre, meg is dicsértem a múltkor a közös szentmisén, mert nagyon szépen olvasta a ráeső részt magyarul a Kánon megfelelő részénél.

- Kit, kiket látogat meg a Nuncius? – hangzott a következő kérdés.

- Akik ott lesznek, azok papok, hívek, de Nuncius úr megnézheti az intézményeinket, az Astriceum, a Könyvárat. Kecskeméti látogatását a bérmálás időpontjára időzítette, de ellátogat majd a Szent Wojtyla Barátság Központba is – válaszolt dr. Bábel Balázs érsek.

A kecskeméti rádióműsorban dr. Bábel Balázs mások mellett beszélt Ferenc pápa két napos történelmi látogatásáról, amikor a katolikus egyházfő az iszlám bölcsőjének számító Arab-félszigeten járt. A pápa egyik fő célja a különböző vallások közötti párbeszéd erősítése volt.

Nem könnyű a feladat, hiszen arrafelé például több országban még mindig tiltják az iszlámtól eltérő vallások gyakorlását - vélekedett. Pápa még sosem járt a térségben, így ebből a szempontból is kiemelkedő a Szentatya látogatása, amiről érsek atya úgy vélekedett, hogy annak eredményét hosszabb távon az idő igazolhatja. Dr. Bábel Balázs érsek a Házasság hetéről, a Főegyházmegye Nagyböjti programjáról, a hitoktatóknak tartandó érseki továbbképzésről is tájékoztatást adott a rádióban.

Ferenc pápa 2018. július 4-én Michael August Blume-ot nevezte ki apostoli nunciusnak, vagyis a Szentszék magyarországi nagykövetének. Blume érsek életében nem ez az első alkalom, hogy szoros kapcsolatba kerül a magyarsággal: papi hivatásának kibontakozásában is fontos szerepet játszott a magyar közösség.

South Bend százezer lakosú város Indiana állam északi csücskében, 50 kilométernyire a Michigan-tótól. Az itt letelepedett magyarok 1900-ban alapították első egyházközségüket, a Szent István-plébániát, melynek egykori plébánosa, Horváth Lőrinc 1916-ban új misézőhelyet építtetett Magyarok Nagyasszonya titulussal. Az új templomot 1921-ben emelték plébániai rangra, 1927-ben pedig megnyílt szomszédjában a Magyarok Nagyasszonya-iskola, melyben az Isteni Szeretet Leányai Kongregáció nővérei oktattak. A Magyarok Nagyasszonya-plébánia ma is álló temploma 1949-ben épült, freskóit Prokop Péter pap-festőművész készítette 1961–62-ben. E plébánia közösségéhez tartozott, és a Magyarok Nagyasszonya-iskola diákja volt Michael August Blume – vagy ahogyan egykori plébániáján emlegetik, Mike atya. Michael August Blume-ot 1972. december 23-án szentelte pappá a Magyarok Nagyasszonya-templomban Joseph Robert Crowley, a Fort Wayne-South Bendi Egyházmegye segédpüspöke. Michael August Blume-ot 2005. augusztus 24-én nevezte ki XVI. Benedek pápa Togo és Benin nunciusává. Blume érsek 2013-ig képviselte a Szentszéket e két afrikai országban, majd Ugandában folytatta szolgálatát egészen 2018-ig, magyarországi megbízásáig.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-07-16 14:32:06
Életének 77. évében elhunyt a Kalocsai SE hajdani elnöke, szakosztályvezetője, edzője és nagyszerű játékosa Farkas András, a „Bandika”. Mert mindenki csak így ismerte és nevezte nyugdíjasként is a sütőipari vállalat egykori gazdasági igazgatóját, aki ekkor már több száz embert irányított.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 07. 21., 18:54
A jövő hét végén már a közepes szintet is elérheti a pollenkoncentráció. Még >>>
2024. 07. 20., 09:43
Az állatok egyre gyakrabban támadnak emberre, ennek ellenére civil szervezetek tiltakoznak a törvény ellen. Még >>>
2024. 07. 19., 19:28
Az üzletvezető felismerte, a kecskeméti rendőrök pedig elfogták a tolvajokat. Még >>>
2024. 07. 19., 18:16
Itt megtudhatja, hogyan alakult folyóink vízállása szerdán. Még >>>
2024. 07. 19., 11:31
A új pszichoaktív anyagok a legveszélyesebb kábítószerek. A rendőrség látókörébe egyre több ilyen szert áruló társaság kerül. Ezúttal Jánoshalmán csaptak le az egyenruhások - VIDEÓVAL! Még >>>
2024. 07. 19., 09:46
Rendőrök, katonák és a lánglovagok közös erővel mentették az állatokat. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK