2021. 11. 29. hétfő
Taksony
: 368 Ft   : 326 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Kalocsára látogat az apostoli nuncius márciusban - A Szentszéki követ után Erdő Péter bíboros érkezik a városba

Zsiga Ferenc  |  2019. 02. 20., 09:40

Március 3-án Kalocsára látogat Michael August Blume, Magyarország múlt év június 4-től kinevezett új apostoli nunciusa. Az Apostoli Szentszék követe érkezéséről dr. Bábel Balázs, a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye érseke a Gong rádió több más egyházi kérdéssel foglalkozó, február 15-i műsorában tájékoztatta a nyilvánosságot. Érsek atya arról is beszámolt, hogy dr. Erdő Péter bíboros érsek szintén Kalocsára látogat márciusban, de a két főpap látogatása nem egy időpontra esik.

Michael August Blume apostoli nuncius március 3-án érkezik Kalocsára, májusban pedig Kecskemétre. Dr. Erdő Péter bíboros érsek ugyancsak márciusban, de nem Nuncius úr érkezésével egy időben, hanem a nagy papi továbbképzésre jön Kalocsára– mondta dr. Bábel Balázs érsek a Gong rádióban. Hozzátette: Erdő Péter bíboros érsek látogatása nem kuriózum, mert egy hete is járt nála.


Forrás: nyirgorkat.hu

Érsek atya a műsorvezető azon kérdésére, „Milyen szándékkal érkezik a Nuncius úr?- a következő választ adta:

- Szerintem körbenéz. Nem is annyira apostoli vizitáció ez, hanem inkább bemutatkozás. Nuncius úrnak bár nagyon jó magyarból, vannak nehézségei a magyar nyelvvel. Ennek ellenére nagyon jól ráérzett a nyelvre, meg is dicsértem a múltkor a közös szentmisén, mert nagyon szépen olvasta a ráeső részt magyarul a Kánon megfelelő részénél.

- Kit, kiket látogat meg a Nuncius? – hangzott a következő kérdés.

- Akik ott lesznek, azok papok, hívek, de Nuncius úr megnézheti az intézményeinket, az Astriceum, a Könyvárat. Kecskeméti látogatását a bérmálás időpontjára időzítette, de ellátogat majd a Szent Wojtyla Barátság Központba is – válaszolt dr. Bábel Balázs érsek.

A kecskeméti rádióműsorban dr. Bábel Balázs mások mellett beszélt Ferenc pápa két napos történelmi látogatásáról, amikor a katolikus egyházfő az iszlám bölcsőjének számító Arab-félszigeten járt. A pápa egyik fő célja a különböző vallások közötti párbeszéd erősítése volt.

Nem könnyű a feladat, hiszen arrafelé például több országban még mindig tiltják az iszlámtól eltérő vallások gyakorlását - vélekedett. Pápa még sosem járt a térségben, így ebből a szempontból is kiemelkedő a Szentatya látogatása, amiről érsek atya úgy vélekedett, hogy annak eredményét hosszabb távon az idő igazolhatja. Dr. Bábel Balázs érsek a Házasság hetéről, a Főegyházmegye Nagyböjti programjáról, a hitoktatóknak tartandó érseki továbbképzésről is tájékoztatást adott a rádióban.

Ferenc pápa 2018. július 4-én Michael August Blume-ot nevezte ki apostoli nunciusnak, vagyis a Szentszék magyarországi nagykövetének. Blume érsek életében nem ez az első alkalom, hogy szoros kapcsolatba kerül a magyarsággal: papi hivatásának kibontakozásában is fontos szerepet játszott a magyar közösség.

South Bend százezer lakosú város Indiana állam északi csücskében, 50 kilométernyire a Michigan-tótól. Az itt letelepedett magyarok 1900-ban alapították első egyházközségüket, a Szent István-plébániát, melynek egykori plébánosa, Horváth Lőrinc 1916-ban új misézőhelyet építtetett Magyarok Nagyasszonya titulussal. Az új templomot 1921-ben emelték plébániai rangra, 1927-ben pedig megnyílt szomszédjában a Magyarok Nagyasszonya-iskola, melyben az Isteni Szeretet Leányai Kongregáció nővérei oktattak. A Magyarok Nagyasszonya-plébánia ma is álló temploma 1949-ben épült, freskóit Prokop Péter pap-festőművész készítette 1961–62-ben. E plébánia közösségéhez tartozott, és a Magyarok Nagyasszonya-iskola diákja volt Michael August Blume – vagy ahogyan egykori plébániáján emlegetik, Mike atya. Michael August Blume-ot 1972. december 23-án szentelte pappá a Magyarok Nagyasszonya-templomban Joseph Robert Crowley, a Fort Wayne-South Bendi Egyházmegye segédpüspöke. Michael August Blume-ot 2005. augusztus 24-én nevezte ki XVI. Benedek pápa Togo és Benin nunciusává. Blume érsek 2013-ig képviselte a Szentszéket e két afrikai országban, majd Ugandában folytatta szolgálatát egészen 2018-ig, magyarországi megbízásáig.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 11. 27., 14:25
A kalocsai Török „Töce” Tibor, A-MAFOSZ-fotóművész 16 éves pályafutása legeredményesebb évét zárta. A fotográfus 2021-ben 30 díjat nyert. A több mint 150 kiállításra javasolt képe négy földrészen és 20 különböző országban került bemutatásra. A pályázatokon díjazott képeinek 90 százaléka Kalocsán és annak vonzáskörzetében készült!
2021. 11. 26., 08:05
Két napja, a közmeghallgatáson még hiányolták, máris megnyílik a kalocsai Infopont. Az iroda napi nyolc órán át tart majd nyitva. Feladatai között szerepel a turizmus kiszolgálása, kulturális és más rendezvények népszerűsítése és belépőjegyek árusítása, tájékoztatás, valamint az önkormányzattal való kapcsolattartásban is segítséget nyújt.
2021. 11. 25., 08:40
Évekig valóban csatatérre emlékeztetett Kalocsa főtere. Mire egyre nagyobb felületen készül el az új díszburkolat, hétfőn megütközött a városházán a képviselő-testület és a kivitelező érsekség. Egy újabb határidő-hosszabbítási kérelem volt a casus belli. A testület nem engedett. Eben a cikkben a kérelmezők érvrendszerét ismertetjük, dr. Filvig Géza polgármester bevezetőjével.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 11. 28., 16:00
Az ANDA Present Kft. 10 000 db gyermekmaszkot adományozott a Kertvárosi Általános Iskoláért-Gyermekeinkért Alapítványnak. Még >>>
2021. 11. 28., 14:56
A vádlott szándékosan segítséget kívánt nyújtani 4 szír migráns személynek abban, hogy a szerb-magyar államhatár közeléből Nyugat-Európába, Ausztriába eljussanak. A sikeres szállítást követően Belgrádban 1000 eurót kapott volna fizetségül. Még >>>
2021. 11. 28., 11:55
Személyautó árokba hajtott a Dunapataj táblától 100 méterre, Ordas irányában. Még >>>
2021. 11. 27., 19:15
Személyi sérüléssel járó baleset történt az 5301-es számú úton. Még >>>
2021. 11. 26., 13:15
A tamási rendőrök egy koporsók és urnák forgalmazásával foglalkozó vállalkozót vettek őrizetbe november 24-én késő este, aki legális üzlete mellett kábítószer-kereskedelemmel is foglalkozott. Még >>>
2021. 11. 26., 11:42
Egy lószállítót vontató személyautó és egy másik gépkocsi karambolozott csütörtök este Miske belterületén. Két személyt szállítottak a mentők a kalocsai kórházba. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei