2024. 07. 24. szerda
Kinga, Kincső
: 390 Ft   : 359 Ft Benzin: 616.4 Ft/l   Dízel: 623.5 Ft/l   Írjon nekünk

Ünnepi szentmisével zárult a XXI. Duna Menti Folklórfesztivál

2017. 07. 12., 18:36

A július 5. és 9. között zajlott XXI. Duna Menti Folklórfesztivál programsorozatának záró szentmiséjét a Szent István király templomban mutatta be Mészáros István címzetes prépost, templomigazgató július 9-én, vasárnap.

Mészáros István, aki maga is rangos díj birtokosa a hagyományőrzés terén végzett kimagasló munkájáért, szentbeszédében felidézte Szent Istvánnak fiához, Imréhez írott intelmeit, melyben többek között arra buzdít, hogy legyünk befogadó nemzet. Így fogalmazott a templomigazgató:

Mi ennek az elmúlt napokban példásan eleget is tettünk. Ugyan, ha körülnézünk a világban, azt látjuk, hogy nem a józan ész és a szeretet irányítja az életünket, sőt az egész emberi közösség is mintha történelmi, társadalmi csapdába került volna. Riadtan keressük, de mindmáig nem találjuk a módját, hogyan legyen béke, biztonság. Félünk, és a terror alatt nyögünk. Ezzel együtt mi itt, Kalocsán mégis befogadók vagyunk a Szent István-i intelmek szerint, lehetőséget kínálva kultúrák és nemzetek találkozásának.


Forrás: Koprivanacz Kristóf

Ezt követően Kalocsa és a szállások „szeretett népének” gazdag népművészetéről és hagyományairól beszélt a szónok. Kiemelte: a hímzés, a viselet, a pingálás és a tánc itt még élő hagyomány, a fűszerpaprika pedig féltve őrzött nemzeti tartalék; ugyanakkor mindenütt, az ország bármely pontján meghúzódó legkisebb településnek is megvan a maga megőrzendő, továbbhagyományozandó értéke.

A hagyományok ápolása soha nem volt könnyű munka. A múlt értékeinek átörökítését már az emberi élet legelején meg kellene kezdenünk: ott a helye a gyermek játékában, versében, meséjében, zenéjében, alkotásában, táncában egyaránt. Már a kicsikkel meg kell ismertetni és meg kell szerettetni a népi kultúra tárgyait, a népművészetet és a népszokásokat – hangsúlyozta Mészáros István. – Ennek eredményeként a gyerek érdeklődve hallgatja a népzenét, népmesét, népi mondókát; ízlésvilága befogadja a népművészet tárgyait, eszközeit, megismeri és megéli a közös ünnepeket, jeles napokat, hagyományőrző tevékenységeket.


Forrás: Koprivanacz Kristóf

– Nagyon örülök annak, hogy szülők, pedagógusok, koreográfusok is jelen vannak itt a szentmisén. Szeretném megerősíteni őket abban, hogy páratlanul értékes hivatásuk, sőt küldetésük van! Egykor apáról fiúra szálltak a hagyományok. Ma a pedagógusok, koreográfusok, népművészet mesterei és népi iparművészek, írók, hímzők, pingálók és táncosok fényesítik újra és adják tovább az eleinktől kapott, élethosszig megőrzendő mesebeli kincseket – mutatott rá a szentmise celebránsa.

Majd felhívta a figyelmet arra, hogy állandóan keresnünk kell a módját annak, hogyan lehet a néphagyományt aktualizálni posztmodern korunkban, érdemes visszatekinteni elődeink szellemi és tárgyi világára, melyben a természettel való harmónia, a kétkezi munka és az ősöktől örökölt bölcsesség volt az egyedüli lehetőség.


Forrás: Koprivanacz Kristóf


Meggyőződésem, hogy a rohanó jelenből a lassú léptékű múltba történő visszapillantás igenis rejt emberi tartalmakat számunkra, és azok értékek. Becsüljük meg, amink van! Történelmünket, múltunkat, hagyományainkat. Mindez erős gyökér: jelen és jövő belőle él. Ki-ki a maga helyén legyen elkötelezett őrzője és továbbhagyományozója mindennek  – zárta szentbeszédét Mészáros István.

Forrás: Magyar Kurír

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 07. 21., 08:54
Július második hetében immár a második turnusát tartotta a Méhecskék SE Kalocsa egyik legnépszerűbb nyári, nem bentlakásos focitáborának, amely ezúttal is telt házzal üzemelt mindkét turnusában.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 07. 23., 13:54
És ez csak Bács-Kiskun vármegye „termése”… Még >>>
2024. 07. 21., 18:54
A jövő hét végén már a közepes szintet is elérheti a pollenkoncentráció. Még >>>
2024. 07. 20., 09:43
Az állatok egyre gyakrabban támadnak emberre, ennek ellenére civil szervezetek tiltakoznak a törvény ellen. Még >>>
2024. 07. 19., 19:28
Az üzletvezető felismerte, a kecskeméti rendőrök pedig elfogták a tolvajokat. Még >>>
2024. 07. 19., 18:16
Itt megtudhatja, hogyan alakult folyóink vízállása szerdán. Még >>>
2024. 07. 19., 11:31
A új pszichoaktív anyagok a legveszélyesebb kábítószerek. A rendőrség látókörébe egyre több ilyen szert áruló társaság kerül. Ezúttal Jánoshalmán csaptak le az egyenruhások - VIDEÓVAL! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK