2021. 12. 03. péntek
Ferenc, Olívia
: 362 Ft   : 320 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Ünnepi szentmisével zárult a XXI. Duna Menti Folklórfesztivál

2017. 07. 12., 18:36

A július 5. és 9. között zajlott XXI. Duna Menti Folklórfesztivál programsorozatának záró szentmiséjét a Szent István király templomban mutatta be Mészáros István címzetes prépost, templomigazgató július 9-én, vasárnap.

Mészáros István, aki maga is rangos díj birtokosa a hagyományőrzés terén végzett kimagasló munkájáért, szentbeszédében felidézte Szent Istvánnak fiához, Imréhez írott intelmeit, melyben többek között arra buzdít, hogy legyünk befogadó nemzet. Így fogalmazott a templomigazgató:

Mi ennek az elmúlt napokban példásan eleget is tettünk. Ugyan, ha körülnézünk a világban, azt látjuk, hogy nem a józan ész és a szeretet irányítja az életünket, sőt az egész emberi közösség is mintha történelmi, társadalmi csapdába került volna. Riadtan keressük, de mindmáig nem találjuk a módját, hogyan legyen béke, biztonság. Félünk, és a terror alatt nyögünk. Ezzel együtt mi itt, Kalocsán mégis befogadók vagyunk a Szent István-i intelmek szerint, lehetőséget kínálva kultúrák és nemzetek találkozásának.


Forrás: Koprivanacz Kristóf

Ezt követően Kalocsa és a szállások „szeretett népének” gazdag népművészetéről és hagyományairól beszélt a szónok. Kiemelte: a hímzés, a viselet, a pingálás és a tánc itt még élő hagyomány, a fűszerpaprika pedig féltve őrzött nemzeti tartalék; ugyanakkor mindenütt, az ország bármely pontján meghúzódó legkisebb településnek is megvan a maga megőrzendő, továbbhagyományozandó értéke.

A hagyományok ápolása soha nem volt könnyű munka. A múlt értékeinek átörökítését már az emberi élet legelején meg kellene kezdenünk: ott a helye a gyermek játékában, versében, meséjében, zenéjében, alkotásában, táncában egyaránt. Már a kicsikkel meg kell ismertetni és meg kell szerettetni a népi kultúra tárgyait, a népművészetet és a népszokásokat – hangsúlyozta Mészáros István. – Ennek eredményeként a gyerek érdeklődve hallgatja a népzenét, népmesét, népi mondókát; ízlésvilága befogadja a népművészet tárgyait, eszközeit, megismeri és megéli a közös ünnepeket, jeles napokat, hagyományőrző tevékenységeket.


Forrás: Koprivanacz Kristóf

– Nagyon örülök annak, hogy szülők, pedagógusok, koreográfusok is jelen vannak itt a szentmisén. Szeretném megerősíteni őket abban, hogy páratlanul értékes hivatásuk, sőt küldetésük van! Egykor apáról fiúra szálltak a hagyományok. Ma a pedagógusok, koreográfusok, népművészet mesterei és népi iparművészek, írók, hímzők, pingálók és táncosok fényesítik újra és adják tovább az eleinktől kapott, élethosszig megőrzendő mesebeli kincseket – mutatott rá a szentmise celebránsa.

Majd felhívta a figyelmet arra, hogy állandóan keresnünk kell a módját annak, hogyan lehet a néphagyományt aktualizálni posztmodern korunkban, érdemes visszatekinteni elődeink szellemi és tárgyi világára, melyben a természettel való harmónia, a kétkezi munka és az ősöktől örökölt bölcsesség volt az egyedüli lehetőség.


Forrás: Koprivanacz Kristóf


Meggyőződésem, hogy a rohanó jelenből a lassú léptékű múltba történő visszapillantás igenis rejt emberi tartalmakat számunkra, és azok értékek. Becsüljük meg, amink van! Történelmünket, múltunkat, hagyományainkat. Mindez erős gyökér: jelen és jövő belőle él. Ki-ki a maga helyén legyen elkötelezett őrzője és továbbhagyományozója mindennek  – zárta szentbeszédét Mészáros István.

Forrás: Magyar Kurír

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 12. 01., 18:59
Közeleg a karácsony, a szeretet ünnepe. Egyre többet gondolunk szeretteinkre – és egyre többször érezzük szorítóan rövidnek az adventi készülődésből hátra lévő időt. Ez az időszak arra is szolgál, hogy sorra vegyük, fölkeressük ismerőseinket, barátainkat, jókívánságokkal köszöntve őket az ünnep közeledtével. A szeretet szép kifejeződése a meghitt ünnepen az ajándékozás is – annál nagyobb gondot jelent, hogy kinek mit és hol vegyünk meg. Segítünk!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 12. 02., 10:46
Megérkeztek Drágszélre a Magyar Falu program keretein belül megvásárolt új kommunális eszközök. Még >>>
2021. 12. 02., 10:41
A tegnapi óriási érdeklődés után: íme a második feladvány, játékra fel! ♥ Még >>>
2021. 12. 02., 10:12
Bezárások várhatóak a vendéglátásban, miután a nagyobb céges rendezvényeket is sorban mondják le, ami még bevételt jelenthetne az éttermeknek. Még >>>
2021. 12. 01., 16:17
Hatodik alkalommal rendezik meg Kalocsán a Mikulásfutás és sétát, ami idén, ezen a héten vasárnap, 2021. december 5-én a Kubikus parkban lesz! Még >>>
2021. 12. 01., 11:50
Ma megnyílt az Információs Pont Kalocsán, a Szent István út 35. szám alatt! Még >>>
2021. 12. 01., 11:14
A jelenlegi trend elemzése szerint 460-465 forintos literenkénti benzinár, valamint 465-470 forintos gázolajár is lehet a kutakon. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

hirdetés