2023. 09. 23. szombat
Tekla
: 387 Ft   : 363 Ft Benzin: 641.8 Ft/l   Dízel: 646.0 Ft/l   Írjon nekünk

Vasárnap hagyományteremtő méhész mise volt Kalocsán

Illés György Cinó  |  2020. 03. 02., 18:03

Megtelt a Szent István király (egykori Jezsuita) templom, tegnap, vasárnap délután, amikor délután öt órai kezdettel először celebrált mézszenteléssel egybekötött méhész misét dr. Mészáros István templomigazgató. A mise után a templom előterében mézkóstolót is tartottak.

A szentmise a nagyböjt szellemiségében telt, amellyel Jézus negyvennapos, a sivatagban töltött böjtjét idézik meg a hívek.
Az olvasmány is Jézus Krisztus negyven napos böjtjét követő megkísértét idézte föl, így ehhez is kapcsolódott a prédikáció is, amelyben Mészáros István a méhészetre egy római szökőkút, a három márványból faragott méhhel díszített Fontana delleApi, azaz a Méhek Kútja – Lorenzo Bernini munkája – fölemlítése kapcsán tért ki.

A mise keretében a misét bemutató templomigazgató megáldotta az oltár előtt elhelyezett mézeket, a templomból távozó híveket pedig a mise után mézkóstoló várta a templom előterébena kalocsai méhész egyesület egyik tagja jóvoltából.

Képgaléria megtekintése (11 db kép)

Forrás: Illés György Cinó/ KALOhírek


Mészáros István előzetesen, a misére szóló meghívásában elmondta: a méhészek szentmiséjének ideális dátuma Szent Ambrus december 7-ei ünnepe volna, de abban az időszakban már van egy hagyományosan megtartott ünnepi mise, Szent Miklós ünnepe kapcsán. Akkor a pálinkákat szentelik meg a templomban, évről évre nagy érdeklődés mellett. Ezért esett a választás inkább az első tavaszi, "tisztuló" kirepülés idejére.

A templomban több más ünnepet is megtartanak: a templom két búcsúnapja – Szent István király ünnepe, illetve Jézus Szent Szíve ünnepe – mellett ősszel terményáldó szentmisét tartanak, Szent Flórián napján pedig a tűzoltókért mutatnak be szentmisét, sőt, Szent György napján is megtelik várhatóan a templom, amikor a rendvédelmi dolgozókért tartanak ünnepi misét.

Képgaléria megtekintése (11 db kép)

Forrás: Illés György Cinó/ KALOhírekA NAGY ÉRDEKLŐDÉSRE TEKINTETTEL EZEN ÜNNEPI MISÉK SORÁBA IMMÁR BIZTOSAN FÖLIRATKOZIK MOSTANTÓL A MÉHÉSZEK MISÉJE IS, HISZEN A TEGNAPI ALKALMON IS MEGTELTEK A TEMPLOM PADSORAI.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 09. 18., 14:13
Első kézből kaptak információt a településvezetők a Paks II. beruházás előrehaladásáról, fontos mérföldköveiről a Közép-Duna Menti Fejlesztési Tanács fórumain. A hatállomásos tájékoztatósorozatra 99 település polgármesterei kaptak meghívást. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 09. 23., 11:16
A válasz röviden és tömören: igen, öntözzünk. De ha megállunk e túlegyszerűsített válasznál, és ész nélkül locsolunk, nagyobb bajt okozunk, mint amit a szárazság eredményezne! Még >>>
2023. 09. 22., 11:06
Kezdő vagy, de egyelőre kerülnéd a termeket? Egy hosszabb kihagyás után térnél vissza az edzéshez, és előtte alapoznál otthon egy kicsit? Esetleg kizárólag otthoni edzésben gondolkodsz, és a lehetőségekhez mérten szeretnéd magadból kihozni a maximumot? Segítünk megtenni az első lépést! :) Még >>>
2023. 09. 22., 10:50
A héten diagnosztizált esetekkel a 2023. évben nyilvántartott nyugat-nílusi láz megbetegedések száma 25-re nőtt. Még >>>
2023. 09. 21., 15:17
Egy csengődi asszony görög hatósági jelzést szerelt fel autójára, amit a közelmúltban vásárolt. A történtek vizsgálatát a Kiskőrösi Rendőrkapitányság befejezte. Még >>>
2023. 09. 20., 16:55
Kalocsa Város Önkormányzata rajzpályázatot hirdet általános iskolás gyerekek részére. Még >>>
2023. 09. 20., 07:59
A nyughelyre helyezett pénzérméket soha ne mozdítsuk el a helyükről, mert az emlékezők érzelmeit tükrözik. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK