2021. 12. 05.
Vilma
: 364 Ft   : 322 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Vasárnap hagyományteremtő méhész mise volt Kalocsán

Illés György Cinó  |  2020. 03. 02., 18:03

Megtelt a Szent István király (egykori Jezsuita) templom, tegnap, vasárnap délután, amikor délután öt órai kezdettel először celebrált mézszenteléssel egybekötött méhész misét dr. Mészáros István templomigazgató. A mise után a templom előterében mézkóstolót is tartottak.

A szentmise a nagyböjt szellemiségében telt, amellyel Jézus negyvennapos, a sivatagban töltött böjtjét idézik meg a hívek.
Az olvasmány is Jézus Krisztus negyven napos böjtjét követő megkísértét idézte föl, így ehhez is kapcsolódott a prédikáció is, amelyben Mészáros István a méhészetre egy római szökőkút, a három márványból faragott méhhel díszített Fontana delleApi, azaz a Méhek Kútja – Lorenzo Bernini munkája – fölemlítése kapcsán tért ki.

A mise keretében a misét bemutató templomigazgató megáldotta az oltár előtt elhelyezett mézeket, a templomból távozó híveket pedig a mise után mézkóstoló várta a templom előterébena kalocsai méhész egyesület egyik tagja jóvoltából.

Képgaléria megtekintése (11 db kép)

Forrás: Illés György Cinó/ KALOhírek


Mészáros István előzetesen, a misére szóló meghívásában elmondta: a méhészek szentmiséjének ideális dátuma Szent Ambrus december 7-ei ünnepe volna, de abban az időszakban már van egy hagyományosan megtartott ünnepi mise, Szent Miklós ünnepe kapcsán. Akkor a pálinkákat szentelik meg a templomban, évről évre nagy érdeklődés mellett. Ezért esett a választás inkább az első tavaszi, "tisztuló" kirepülés idejére.

A templomban több más ünnepet is megtartanak: a templom két búcsúnapja – Szent István király ünnepe, illetve Jézus Szent Szíve ünnepe – mellett ősszel terményáldó szentmisét tartanak, Szent Flórián napján pedig a tűzoltókért mutatnak be szentmisét, sőt, Szent György napján is megtelik várhatóan a templom, amikor a rendvédelmi dolgozókért tartanak ünnepi misét.

Képgaléria megtekintése (11 db kép)

Forrás: Illés György Cinó/ KALOhírekA NAGY ÉRDEKLŐDÉSRE TEKINTETTEL EZEN ÜNNEPI MISÉK SORÁBA IMMÁR BIZTOSAN FÖLIRATKOZIK MOSTANTÓL A MÉHÉSZEK MISÉJE IS, HISZEN A TEGNAPI ALKALMON IS MEGTELTEK A TEMPLOM PADSORAI.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 12. 02., 09:50
Napokon belül több mint kétszáz ajándékcsomagot juttat el gyermekotthonban élő gyerekeknek a Paks II. Zrt. A két új blokk létesítéséért felelős társaság Mittler István kommunikációs igazgató tájékoztatása szerint idén – ahogy az előző években is – több karitatív akcióhoz csatlakozott. (x)
2021. 12. 01., 18:59
Közeleg a karácsony, a szeretet ünnepe. Egyre többet gondolunk szeretteinkre – és egyre többször érezzük szorítóan rövidnek az adventi készülődésből hátra lévő időt. Ez az időszak arra is szolgál, hogy sorra vegyük, fölkeressük ismerőseinket, barátainkat, jókívánságokkal köszöntve őket az ünnep közeledtével. A szeretet szép kifejeződése a meghitt ünnepen az ajándékozás is – annál nagyobb gondot jelent, hogy kinek mit és hol vegyünk meg. Segítünk!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 12. 05., 16:22
A szervezők négy éven át események százaira látogattak el az egész világon, mintegy 3500 jelölt közül válogatták ki azokat, akik a címért megmérkőzhettek Bolognában. Még >>>
2021. 12. 05., 13:15
A Mikulásoknak ma a csomagokat kell összekészíteniük, és elázni se lenne jó... Még >>>
2021. 12. 05., 10:13
Újabb nap, újabb feladvány. Sok sikert, fejtsétek meg az ötödik feladványt is! Még >>>
2021. 12. 04., 15:17
Az igazoltatás előtt egy őzet ütött el a férfi, és a tetemet az autójába rakta, hogy azt ellopja. Még >>>
2021. 12. 04., 08:57
A negyedik játéknaphoz értünk, nézzük a feladványt! Még >>>
2021. 12. 04., 08:52
A TEIT támogatásával tette egy-egy mikuláscsomaggal örömtelibbé a kalocsai óvodás gyerekeknek a Mikulás-napot a koronavírus-járvány árnyékában a kalocsai önkormányzat. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

hirdetés