2023. 06. 02. péntek
Anita, Kármen
: 371 Ft   : 347 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

250 millió forint Kalocsa szegregált részének fejlesztésére–Közösségi ház, utak épülnek, kamerarendszert telepítenek

Zsiga Ferenc  |  2021. 09. 28., 14:06

Kalocsa Város Önkormányzata a „Szociális városrehabilitáció Kalocsán” című projekt megvalósítására 250 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat TOP pályázata keretében. A fejlesztés a város szegregált, többnyire a roma lakosság által lakott, perifériás városrész infrastrukturális fejlesztésére irányul. A pályázat részleteit szeptember 23-án, csütörtökön délelőtt sajtótájékoztató keretében ismertette dr. Filvig Géza polgármester, Sztojka István, Kalocsa Város Cigány Nemzetiségi Önkormányzatának elnöke, Schmidt Rajmund önkormányzati képviselő és Boromisza Viktor, a Városüzemeltetési és Fejlesztési Osztály vezetője.

A jó hírt dr. Filvig Géza polgármester erősítette meg: a város sikeresen szerepelt a "Leromlott városi területek rehabilitációja" című, az Európai Unió által támogatott pályázaton, és 250 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert Kalocsa város szegregált, perifériás területének fejlesztésére, ami az önkormányzat tulajdonában lévő szociális bérlakások felújítását is jelenti.

Önkormányzatunk igyekszik minden pályázati lehetőséget megragadni. Hiszem, hogy a megvalósítandó pályázattal nagy terhet veszünk le Kalocsa Város Cigány Nemzetiségi Önkormányzata tagjainak válláról, akikkel jó kapcsolatot ápolunk, és elmondhatom azt is: a közös munkában mindig együttműködőek a várossal. Hangsúlyosan szeretném kiemelni, hogy az e területen élő 5-6 problémás család miatt - akik esetenként a legalapvetőbb együttélési szabályokat sem hajlandóak betartani-, nem szabad az egész cigány nemzetiséget általánosítani! Igenis fontos és szükséges az itt élő családok életminőségének, életkörülményeinek javítása, támogatása, hiszen rengeteg gyermek is él a környéken. Bízom abban, hogy az említett családok lassan jobb belátásra térnek, és törekedni fognak a problémamentes együttélésre környezetükkel, értékelik a város törekvését a hátrányos helyzetűek felzárkóztatására!”– mondta a polgármester.


Forrás: KALOhírek


Mint elhangzott, az európai uniós forrásból megvalósuló projekt részeként megújulnak az útburkolatok, megvalósul az ivóvíz táv - és gerincvezeték cseréje, illetve az úgynevezett rövid és hosszúoldalas vízbekötések cseréje is, az alábbi helyszíneken: Vízmű utca; Malomszögi utca (Vízmű utca és a Rózsa köz közötti útburkolat egésze; Rózsa köz Malomszögi utcát átszelő része; Malomszögi utca Rózsa köz felöli rövidebb szakasza.

A fejlesztés tartalmazza a lakókörnyezet élhetőbbé és biztonságosabbá tételét is, ami az illegális hulladéklerakások felszámolását, megakadályozását jelenti.
A közbiztonság fokozása érdekében több helyszínen térfigyelő rendszert telepítenek.

A beruházás részeként az önkormányzat a lakhatási körülmények javítása, az élhetőbb lakókörnyezet kialakítása érdekében

ÖT SZOCIÁLIS BÉRLAKÁST KORSZERŰSÍT A MALOMSZÖGI UTCÁBAN, TOVÁBBÁ A HŐSÖK ÚTJÁN A RÉGI, ROSSZ ÁLLAPOTBAN LÉVŐ CIGÁNY NEMZETISÉGI ÖNKORMÁNYZAT IRODAÉPÜLETÉNEK ELBONTÁSÁT KÖVETŐEN EGY ÚJ KÖZÖSSÉGI HÁZ ÉPÜL, MELYNEK AZ UDVARA IS MEGSZÉPÜL. A GYERMEKEK SZÁMÁRA RÉSZLEGESEN FELÚJÍTJÁK A SZŐLŐK KÖZEI SPORTCENTRUM TERÜLETÉN LÉVŐ JÁTSZÓTERET.

Sztojka István örömét fejezte ki mind a pályázat megvalósításával, mind az önkormányzattal közös, sikeres együttműködéssel kapcsolatban.


Forrás: KALOhírek


Az elnök aláhúzta:

Az érintett városrészen régen volt ilyen nagymértékű fejlesztés. Öröm számomra, hogy Kalocsa Város Önkormányzata felismerte a problémáinkat és szükségesnek látta azok megoldását.”Schmidt Rajmund, a körzet önkormányzati képviselője szintén méltatta a 250 milliós beruházást. Mint mondta, ezen a városrészen is fontos, hogy az ott élőknek kulturált helyen legyen az otthonuk.


Forrás: KALOhírekBízom abban, hogy az új kamerarendszernek visszatartó ereje lesz az illegális szemétlerakókkal szemben. Kimondottan jó hír számunkra, hogy a felújításra kerülő sportcentrum ismét szórakozási és kikapcsolódási helyet adhat a roma fiataloknak.” Boromisza Viktor, a Városüzemeltetési és Fejlesztési Osztály vezetője a projekt főbb építési és infrastrukturális elemeit mutatta be.
A szakember elsősorban energetikai szempontból beszélt a szociális bérlakások felújításáról: minden egyes lakás homlokzati hőszigetelést, új nyílászárókat kap, a padlásfödémet leszigetelik és az épületekben a hűtéshez szükséges rendszert is kiépítik.

Fatüzelésű kandallók segítségével lesz megoldva a jelenleg fűtetlen ingatlanok fűtése. Minden egyes házban újra felülvizsgáltuk a közműkapcsolatokat, és ott, ahol hiány van, kiépítjük azokat. Ilyen például az elektromos vételezési lehetőség, illetve az ivóvíz - és szennyvízcsatlakozás megvalósítása. A szociális bérlakásokbankialakításra kerül a főző - és a fürdő helyiség, megújul a villamosenergia hálózat, és egyebek mellett modern burkolatot kap a padló. Természetes az ingatlanok udvara is rendbe lesz téve és kerítéssel lesz körbevéve. Így mondhatni, kívül-belül megújulnak az önkormányzati bérlakások.”– mondta az osztályvezető.


Forrás: KALOhírek


Hozzátette:

A KÖZBESZERZÉSI ELJÁRÁST MÉG AZ IDÉN ELINDÍTJA A POLGÁRMESTERI HIVATAL, ÉS A TERVEK SZERINT 2022 ELSŐ NEGYEDÉVÉBEN MEGKEZDŐDNEK AZ ÉPÍTÉSI MUNKÁLATOK, HOGY 2022 SZEPTEMBER VÉGÉRE BEFEJEZŐDHESSEN A PROJEKT MEGVALÓSÍTÁSA.

Mint megtudtuk, az infrastrukturális fejlesztések kiegészülnek a szegregátumban élő személyek komplex társadalmi felzárkóztatást célzó, ugyancsak a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzatnál lévő TOP-5.2.1-15-BK1-2020-00009 azonosító számú úgynevezett soft projekttel, melynek keretében többek között antidiszkriminációs célú társadalmi akciókat, hagyományőrző és közösségi programokat, illetve egészségnapokat szerveznek.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023. 05. 30., 12:49
A Kalocsa TV Magazin műsorában ezúttal a török Akkuyu erőmű építésének újabb fontos állomásáról számolnak be: megérkezett az első üzemanyag szállítmány. Az ottani projektben szerzett tapasztalatokat a Paks II. Atomerőmű építése során is hasznosítják. A műsorban szó lesz még az új blokkok manőverezőképességéről, beszámolnak a Paks II. Tudásmenedzsment Akadémia legutóbbi előadásáról, végezetül a TámogAtom sorozat Pata Jenő Gábor géderlaki plébánossal készült epizódját láthatják. (x)
2023-05-27 14:54:00
A végig magyar és német nyelven konferált program záróakkordjaként az emlékművet - mely a Hartát újratelepítő 229 család nevét örökíti meg - a nemzetiszínű szalag átvágásával Font Sándor, Ritter Imre országgyűlési képviselők, Dollenstein László polgármester és Frőlich Henrikné, a Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke avatta fel.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 06. 01., 17:00
Az előterjesztés napirendre vételét 285 képviselő támogatta a 450 fős parlamentben. Még >>>
2023. 06. 01., 12:00
Az esős májusi időjárás miatt néhol már kifejlett szúnyogok is nagyobb számban megjelentek, ezért ha az időjárás azt lehetővé teszi, június elején megkezdődik az ellenük való védekezés. Még >>>
2023. 05. 31., 16:53
Az első negyedév végén 50,9 ezer forint volt a személyautók éves átlagos kgfb-állománydíja, ami 7 százalékos növekedés az előző negyedéves értékhez képest. Még >>>
2023. 05. 31., 14:10
A XXXI. Kék Madár Fesztivál péntektől vasárnapig tartó programpalettáján különféle kulturális, gyermek és könnyűzenei programok szerepelnek. Még >>>
2023. 05. 31., 14:00
A fedélzeten tartózkodó katonaorvosokkal tartott Kajári Ferenc vezérőrnagy, a Honvéd Vezérkar főnökének helyettese is. Még >>>