2022. 08. 19. péntek
Huba
: 405 Ft   : 398 Ft Benzin: 754.8 Ft/l   Dízel: 786.9 Ft/l   Írjon nekünk

A befektetési célú vásárlók szinte eltűntek a magas lakásárak miatt a kalocsai ingatlanpiacról

Gazsó Rita  |  2019. 10. 18., 11:00

Az idei év harmadik negyedéve némi megtorpanást hozott az ingatlanpiacon, amely mind tranzakciószámban, mind az alacsony keresletben, megmutatkozik. Az árak tekintetében még a növekedés jelei látszódnak, igaz Budapesten az indexek tekintetében már stagnálás jelei is mutatkoznak – olvasható a legfrissebb Duna House Barométerben. Hogy Kalocsán mi a helyzet az ingatlanpiacon, arról Látó Endre ingatlanközvetítőt kérdeztük.

A kalocsai ingatlanpiaci folyamatok nem feltétlenül egyeznek meg mindig az országos trendekkel – reagált a friss országos adatokra a KalocsaIngatlan.hu tulajdonosa.


Forrás: Gazsó Rita

Annyiban igen, hogy az elmúlt egy-két évben itt is ugrásszerűen megnőttek a lakásárak. Jelenleg olyan szintre kúsztak, amely már túl magas a piacnak, ezért

az utóbbi időben stagnálást, a kereslet visszaesését tapasztaljuk Kalocsán is

- mondta a szakember. Hozzátette, az emelkedő árak azt is magukkal hozták, hogy rengetegen kezdték el hirtelen árulni lakásaikat, akik korábban nem tervezték, így nőtt a kínálati piac.

A házárak azonban nem követték ilyen mértékben a lakásárak növekedését, így állhatott elő az a helyzet, hogy

míg régebben két lakás ára is kellett egy családi ház vásárlásához, addig mostanában már egy eladása után sem kell olyan sokat hozzátenni, hogy családi házra cserélje lakását az eladó.

A legfrissebb ingatlanpiaci információk szerint, míg fővárosban 500-900 ezer, vidéken átlagban 300-400 ezer forint körül alakult az elmúlt három hónap átlagos négyzetméterára,

Kalocsán egy 53-55 m2-es lakótelepi lakás esetében a négyzetméterár állapottól, emelettől függően 170-260 ezer forint között mozog.

Látó Endre szerint valószínűleg ennek köszönhető az is, hogy

a befektetési céllal vásárlók szinte eltűntek a piacról,

hiszen a korábban 7-9 millióért megvehető ingatlanokat jelenleg már csak 10-13 millióért vehetnék meg, ami már sok.


Forrás: Gazsó Rita

Az ingatlanos szerint érdekes trend, hogy

kereskedelmi célú ingatlanbefektetés jelenleg jóformán nem is létezik Kalocsán.

A szakember szerint ennek oka, hogy a piac kivár: komolyabb trendfordulót az hozhat, ha elindul az új Duna-híd építése és a paksi fejlesztés.


Forrás: Gazsó Rita


Akár eladói, akár vevői oldalról beszélünk, nagy a bizonytalanság a jelenlegi valós piaci árakról. Éppen ezért a jelenlegi bizonytalan helyzetben felértékelődhet az ingatlanos szakemberek bevonása az adásvételekbe, akik nem csak az eladóknak tudnak segíteni a megfelelő kínálati árak meghatározásában, hanem a vevőknek is segítséget nyújtanak a biztonságos és kockázatmentes adásvétel megkötéséhez – vélekedett Látó Endre.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 08. 17., 08:25
Pénteken indult az a hatalkalmas kerekasztalbeszélgetés-sorozat, amely Kalocsa értékeit helyezi fókuszba, és a különbségek helyett a közös pontok kiemelésével az itteni lokálpatrióták közti együttműködés erősítését tűzi célul. Elsőként a lokálpatriotizmus mibenlétét igyekeztek megragadni a résztvevők. Ma a népművészet lesz a téma.
2022-08-16 15:57:56
Hirtelen zuhant rá a gyász és vele együtt a váratlan élethelyzet sok nehezen megoldható problémája arra a kalocsai családra, amely fiatal édesanyját néhány hete veszítette el. Az apa segítség nélkül maradt, a gyermeket felügyelet nélkül nem hagyhatja, így fővárosi állását föladni kényszerült. Könnyű belátni: e helyzetben minden segítség jól jön!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 08. 19., 09:11
Balotaszállás külterületén, az előre megadott helyszínen 13 migráns személyt vett fel a gépjárművébe és elindult velük a nyugati határ felé. Még >>>
2022. 08. 19., 08:14
Csütörtök délután gyulladt ki az aljnövényzet Pécs külterületén, az Akó dűlőn, ahol lángra kapott egy ház is, majd az erős szél miatt sebesen terjedő lángok miatt egyre több ingatlan került veszélybe. Még >>>
2022. 08. 18., 13:24
Egyelőre az látható, hogy „labilisabb lesz a légállapot”, növekszik az ismétlődő záporok, zivatarok esélye, és akár hevesebb zivatarok is kialakulhatnak, ismertette a meteorológiai szolgálat. Még >>>
2022. 08. 18., 12:50
Nem lehet vele hibázni. Eredetileg gyümölcstortából alakult a recept, ami mindig túl kevés volt. Még >>>
2022. 08. 18., 12:37
Szintén augusztus 15-én nyílik újra a Közfoglalkoztatásból a versenyszférába program Még >>>
2022. 08. 18., 08:27
A Kalocsai Bokréta Népművészeti Egyesület és és a Piros Rózsa Néptánc Egyesület elsődleges célja a megalakulástól kezdve a gyermekek, a fiatal korosztály és a felnőttek népi játékkal, néptánccal való megismertetése volt, és ennek a tudásnak a bemutatása helyi, térségi, országos és nemzetközi rendezvényeken. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés