2023. 09. 23. szombat
Tekla
: 387 Ft   : 363 Ft Benzin: 641.8 Ft/l   Dízel: 646.0 Ft/l   Írjon nekünk

A fogyatékos emberek mindennapjait segítő iroda nyílt Kalocsán – Komplex szolgáltatásokkal és naprakész információkkal várják az érintetteket

Gazsó Rita  |  2018. 09. 20., 13:04

Megnyílt Kalocsán az Információs és Koordinációs Pont, amely a Bács-Kiskun megyei fogyatékkal élők életminőségét, önállósodásukat, társadalmi beilleszkedésüket hivatott támogatni. Jelenleg az iroda tanácsadóinak képzése, a fogyatékkal élőket segítő különböző eszközök beszerzése zajlik, de megkezdődött a kapcsolatfelvétel is az érintettekkel és hozzátartozóikkal.

Ma egy újabb olyan hely nyitott meg Kalocsán, amely lehetővé teszi, hogy hozzásegítsük a teljes jogú élethez az értelmi fogyatékkal élőket – hangsúlyozta az Információs és Koordinációs Pont megnyitóján szerdán dr. Bálint József polgármester. Hozzátette, a város nem csak befogadta, támogatja is a fogyatékkal élőket, majd arra bíztatott minden érintettet, szülőket, hozzátartozókat, hogy bátran keressék fel az új intézményt.

Képgaléria megtekintése (6 db kép)

Forrás: Gazsó Rita

Romsics Linda, Kalocsa Város Szociális Központ Origó Család- és Gyermekjóléti Központjának szakmai vezetője beszámolt arról, hogy a MONTÁZS projekt keretében a fogyatékos emberek mindennapjait megkönnyítő információs hálózat jött létre országszerte. A 22 helyszínen megnyitott Információs és Koordinációs Pontokban fogyatékosságügyi tanácsadók dolgoznak azért, hogy komplex szolgáltatásokkal és naprakész információkkal segítsék a fogyatékos embereket és családjaikat.

Elmondta, hogy a főként megyeszékhelyeken és a fővárosban elindult kezdeményezéssel Bács-Kiskun megyében elsőként Kecskemétet keresték meg, amely valamilyen oknál fogva elutasította az információs pont létrehozását. Kalocsa viszont elfogadta ezt a felkérést és mivel az Origó Család- és Gyermekjóléti Központ nem akadálymentesített, ezért az értelmi fogyatékosok Malom utcai napközi otthonában valósult meg az információs pont, ahol minden feltétel adott volt ehhez.

Képgaléria megtekintése (6 db kép)

Forrás: Gazsó Rita

Romsics Linda arról tájékoztatta portálunkat, hogy a most megnyílt kalocsai Információs és Koordinációs Pont tanácsadóinak képzése még tart, ugyancsak folyik a fogyatékkal élőket segítő különböző eszközök beszerzése is. Emellett megkezdődött a kapcsolatfelvétel az érintettekkel, azaz a környékbeli fogyatékkal élőkkel. Szakemberek becslése szerint ez a megyében hozzávetőleg a lakosság 10-15 százalékát érintheti.

A MONTÁZS projekt alapötlete egy olyan honlap létrehozása volt, amely megkönnyíti a naprakész, gyors, hiteles információkhoz jutást a fogyatékos emberek és családtagjaik számára, valamint, mivel sokan még mindig a személyes kapcsolatot igénylik, ennek háttereként egy tanácsadó, információs iroda megnyitása – számolt be az előzményekről Kovács Zsuzsanna, a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közhasznú Nonprofit Kft. szakmai vezetője.

Képgaléria megtekintése (6 db kép)

Forrás: Gazsó Rita

Mint mondta, ebből született meg a teljes projekt, amely különböző speciális szolgáltatásokat, fejlesztéseket foglal magában. A program részeként létrehozott információs és koordinációs pontok mellett feladatuk a hiányszolgáltatások fejlesztése, bevezetése, modellprogramok kifejlesztése. Ilyen például a logopédus szakemberek szakmai továbbképzése, a komplex kommunikációs igényű, augmentatív és alternatív kommunikációt (AAK) használó személyeket segítő központok vagy az autizmussal élőket segítő tanácsadói hálózat megalakítása.

Képgaléria megtekintése (6 db kép)

Forrás: Gazsó Rita


Az oldal támogatója a Hufbau-Akker szaküzlet. További akciós termékekért ide kattints!

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 09. 18., 14:13
Első kézből kaptak információt a településvezetők a Paks II. beruházás előrehaladásáról, fontos mérföldköveiről a Közép-Duna Menti Fejlesztési Tanács fórumain. A hatállomásos tájékoztatósorozatra 99 település polgármesterei kaptak meghívást. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 09. 22., 11:06
Kezdő vagy, de egyelőre kerülnéd a termeket? Egy hosszabb kihagyás után térnél vissza az edzéshez, és előtte alapoznál otthon egy kicsit? Esetleg kizárólag otthoni edzésben gondolkodsz, és a lehetőségekhez mérten szeretnéd magadból kihozni a maximumot? Segítünk megtenni az első lépést! :) Még >>>
2023. 09. 22., 10:50
A héten diagnosztizált esetekkel a 2023. évben nyilvántartott nyugat-nílusi láz megbetegedések száma 25-re nőtt. Még >>>
2023. 09. 21., 15:17
Egy csengődi asszony görög hatósági jelzést szerelt fel autójára, amit a közelmúltban vásárolt. A történtek vizsgálatát a Kiskőrösi Rendőrkapitányság befejezte. Még >>>
2023. 09. 20., 16:55
Kalocsa Város Önkormányzata rajzpályázatot hirdet általános iskolás gyerekek részére. Még >>>
2023. 09. 20., 07:59
A nyughelyre helyezett pénzérméket soha ne mozdítsuk el a helyükről, mert az emlékezők érzelmeit tükrözik. Még >>>
2023. 09. 19., 13:56
A kormányablakbusz szeptember 20-án, szerdán 8:30 és 14:30 között a Polgármesteri Hivatal épületénél várja a lakosságot ügyfélfogadásra. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK