2022. 08. 16. kedd
Ábrahám
: 404 Ft   : 398 Ft Benzin: 754.8 Ft/l   Dízel: 786.9 Ft/l   Írjon nekünk

A fogyatékos emberek mindennapjait segítő iroda nyílt Kalocsán – Komplex szolgáltatásokkal és naprakész információkkal várják az érintetteket

Gazsó Rita  |  2018. 09. 20., 13:04

Megnyílt Kalocsán az Információs és Koordinációs Pont, amely a Bács-Kiskun megyei fogyatékkal élők életminőségét, önállósodásukat, társadalmi beilleszkedésüket hivatott támogatni. Jelenleg az iroda tanácsadóinak képzése, a fogyatékkal élőket segítő különböző eszközök beszerzése zajlik, de megkezdődött a kapcsolatfelvétel is az érintettekkel és hozzátartozóikkal.

Ma egy újabb olyan hely nyitott meg Kalocsán, amely lehetővé teszi, hogy hozzásegítsük a teljes jogú élethez az értelmi fogyatékkal élőket – hangsúlyozta az Információs és Koordinációs Pont megnyitóján szerdán dr. Bálint József polgármester. Hozzátette, a város nem csak befogadta, támogatja is a fogyatékkal élőket, majd arra bíztatott minden érintettet, szülőket, hozzátartozókat, hogy bátran keressék fel az új intézményt.

Képgaléria megtekintése (6 db kép)

Forrás: Gazsó Rita

Romsics Linda, Kalocsa Város Szociális Központ Origó Család- és Gyermekjóléti Központjának szakmai vezetője beszámolt arról, hogy a MONTÁZS projekt keretében a fogyatékos emberek mindennapjait megkönnyítő információs hálózat jött létre országszerte. A 22 helyszínen megnyitott Információs és Koordinációs Pontokban fogyatékosságügyi tanácsadók dolgoznak azért, hogy komplex szolgáltatásokkal és naprakész információkkal segítsék a fogyatékos embereket és családjaikat.

Elmondta, hogy a főként megyeszékhelyeken és a fővárosban elindult kezdeményezéssel Bács-Kiskun megyében elsőként Kecskemétet keresték meg, amely valamilyen oknál fogva elutasította az információs pont létrehozását. Kalocsa viszont elfogadta ezt a felkérést és mivel az Origó Család- és Gyermekjóléti Központ nem akadálymentesített, ezért az értelmi fogyatékosok Malom utcai napközi otthonában valósult meg az információs pont, ahol minden feltétel adott volt ehhez.

Képgaléria megtekintése (6 db kép)

Forrás: Gazsó Rita

Romsics Linda arról tájékoztatta portálunkat, hogy a most megnyílt kalocsai Információs és Koordinációs Pont tanácsadóinak képzése még tart, ugyancsak folyik a fogyatékkal élőket segítő különböző eszközök beszerzése is. Emellett megkezdődött a kapcsolatfelvétel az érintettekkel, azaz a környékbeli fogyatékkal élőkkel. Szakemberek becslése szerint ez a megyében hozzávetőleg a lakosság 10-15 százalékát érintheti.

A MONTÁZS projekt alapötlete egy olyan honlap létrehozása volt, amely megkönnyíti a naprakész, gyors, hiteles információkhoz jutást a fogyatékos emberek és családtagjaik számára, valamint, mivel sokan még mindig a személyes kapcsolatot igénylik, ennek háttereként egy tanácsadó, információs iroda megnyitása – számolt be az előzményekről Kovács Zsuzsanna, a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közhasznú Nonprofit Kft. szakmai vezetője.

Képgaléria megtekintése (6 db kép)

Forrás: Gazsó Rita

Mint mondta, ebből született meg a teljes projekt, amely különböző speciális szolgáltatásokat, fejlesztéseket foglal magában. A program részeként létrehozott információs és koordinációs pontok mellett feladatuk a hiányszolgáltatások fejlesztése, bevezetése, modellprogramok kifejlesztése. Ilyen például a logopédus szakemberek szakmai továbbképzése, a komplex kommunikációs igényű, augmentatív és alternatív kommunikációt (AAK) használó személyeket segítő központok vagy az autizmussal élőket segítő tanácsadói hálózat megalakítása.

Képgaléria megtekintése (6 db kép)

Forrás: Gazsó Rita


Az oldal támogatója a Hufbau-Akker szaküzlet. További akciós termékekért ide kattints!

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 08. 13., 15:25
A projekt elsődleges célcsoportja a megyében élő, 30 év feletti inaktívak és 50 év feletti regisztrált álláskeresők, másodlagos célcsoportját az önkormányzati és gazdasági szereplők alkotják, amelyek egymásra találva erősíthetik együttműködésüket, s így hozzájárulhatnak az elsődleges célcsoport munkaerőpiacra történő visszatalálásához.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 08. 16., 11:35
A szerb oldalon lévő technikai karbantartás miatt bezárt az átkelőhely. Még >>>
2022. 08. 16., 11:27
Az érsekkerti nagy hinta köteleit ezúttal megégették, megrongálták, amivel használhatatlanná és balesetveszélyessé vált ez a játszótéri elem. Még >>>
2022. 08. 15., 15:30
Az elsődleges veszélyforrást a villámlás jelenti, de megerősödhet a szél, és jégeső is előfordulhat. Még >>>
2022. 08. 15., 14:37
Amikor internetes adatokról esik szó, a lényeg mindig a fogyasztók tudatosságában áll: azaz, hogy milyen adatot és hol osztanak meg magukról. Még >>>
2022. 08. 15., 08:19
Két személyautó eddig tisztázatlan körülmények között frontálisan összeütközött. Még >>>
2022. 08. 15., 08:12
Kalocsán augusztus 20-án, szombaton a piac zárva tart! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés