2022. 01. 20. csütörtök
Fábián, Sebestyén
: 357 Ft   : 315 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

A járásból Kalocsa, Dunapataj szerepel az új típusú koronavírussal fertőzöttek felmérésére indult szűrésen – A közelben Kiskőrösön, Kecelen, Soltvadkerten kutatnak

A járásból Kalocsa, Dunapataj szerepel az új típusú koronavírussal fertőzöttek felmérésére indult szűrésen – A közelben Kiskőrösön, Kecelen, Soltvadkerten kutatnak
Zsiga Ferenc  |  2020. 05. 04., 14:18

Országosan csaknem 500 település lakosait érinti az a reprezentatív kutatás, melynek célja, hogy a tényleges helyzet megismerésére, a további kormányzati intézkedések megalapozására pontos adatokkal rendelkezzenek az új típusú koronavírussal fertőzöttekről és átfertőzöttekről. A közreműködő négy orvosokat képző egyetem közül a Bács-Kiskun megyei szűrővizsgálatokat a Kecskeméten és Kiskunhalason Oktatókórházzal rendelkező Szegedi Tudományegyetem munkatársai végzik.

Mint megtudtuk, a tesztelésen a KSH közreműködésével, véletlenszerűen kiválasztott 17 787 fő meghívásos módon vesz részt az ország egész területéről. Egyéni jelentkezés nem lehetséges.

A mintában szereplő személyek a 14 éves, és az ettől idősebb népesség köréből kerültek ki. A felvételben résztvevők a szűrővizsgálatot megelőzően egy kérdőívet is kitöltenek, így fontos információkhoz juthatunk többek között a kockázati tényezőkről.

A kiválasztott személyek az egész országból, véletlenszerűen kerültek kiválasztásra, így a mintában szereplő minden egyes résztvevő kulcsszerepet játszik a járvány elleni küzdelemben, mivel sok, hozzá hasonló embert képvisel.

A KUTATÁSBAN AZOK RÉSZVÉTELE IS RENDKÍVÜL FONTOS, AKIKNEK SEMMILYEN TÜNETÜK VAGY BETEGSÉGÜK NINCS. A FELVÉTEL IDŐTARTAMA KÉT HÉT, MÁJUS 1. ÉS MÁJUS 14. KÖZÖTT KERÜL LEBONYOLÍTÁSRA.

A felvételre kijelölt személyek közvetlen értesítést, felkérő levelet kapnak, vagy már kaptak ügyfélkapun, telefonos megkereséssel vagy postai úton.

A felmérésben érintettek a felkérő levélben található azonosító segítségével jelezhetik a tesztelésben történő részvételi szándékukat a regisztrációs felületen.

A regisztrációt követően minden résztvevőnek lehetősége nyílik a kérdőív elektronikus kitöltésére. Amennyiben nem élnek ezzel a lehetőséggel, őket a KSH munkatársai telefonon fogják megkeresni a kérdőív kitöltése érdekében.

A kérdőív kitöltését követően előzetesen meghatározott időpontokban az ország hét régiójában klinikákon, közintézményekben, járóbeteg ambulanciákon, és szűrőbuszokban várják azokat, akik előzetesen levélben, telefonon értesítést kaptak és kitöltötték a kérdőívet.

AZ ORSZÁGOS TESZTELÉS EREDMÉNYÉT VÁRHATÓAN MÁJUS MÁSODIK FELÉBEN HOZZÁK NYILVÁNOSSÁGRA. AKI RÉSZT VESZ A VIZSGÁLATON, AZ KIVÉTEL NÉLKÜL ÉRTESÍTÉST KAP AZ EREDMÉNYEIRŐL.

A reprezentatív minta lehetőséget nyújt arra, hogy a kutatás eredményeit korcsoportos bontásban is vizsgálják.

Bács-Kiskun megyében a mintavételezést a Szegedi Tudományegyetem végzi. A tesztelésekbe bevont személyek száma nem, de a bevont települések ismertek: Bácsalmás, Bácsborsód, Baja, Ballószög, Bugac, Dunaegyháza, Dunapataj, Érsekcsanád, Jánoshalma, Jászszentlászló, Kalocsa, Kecel, Kecskemét, Kelebia, Kiskőrös, Kiskunfélegyháza, Kiskunhalas, Kiskunmajsa, Kunbaracs, Kunfehértó, Kunszentmiklós, Lajosmizse, Pálmonostora, Soltvadkert, Tiszakécske, Zsana.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 01. 20., 18:02
Gyopáros Alpár kormánybiztos úr már második alkalommal érkezett körzetünkbe annak érdekében, hogy a vezetése alatt álló Magyar Falu Programról személyesen tájékoztassa településeink polgármestereit. Még >>>
2022. 01. 20., 09:36
Az utóbbi hat évből négyben hullott hó a világ legnagyobb sivatagában, de 2017. előtt 1979. óta nem volt ilyen. Nálunk a meteorológusok cudar hidegre figyelmeztetnek. Még >>>
2022. 01. 20., 09:36
A tanulók magyar nyelvből és matematikából vizsgáznak. Még >>>
2022. 01. 19., 19:54
Filvig Géza polgármester és kísérete a TOP Plusz források adta lehetőségekről a megyei közgyűlés elnökével és a megyei fejlesztési ügynökség képviselőivel egyeztetett a megyeszékhelyen. Még >>>
2022. 01. 19., 17:01
Dollenstein László polgármester úr, Fröhlich Henrikné, a Hartai Német Nemzetiségi Önkormányzat elnökasszonyának és Vejtei András a Hartai Önkéntes Tűzoltó Egyesület parancsnokának meghívásra látogatott Hartára Font Sándor országgyűlési képviselő. Még >>>
2022. 01. 19., 13:11
Kiszli Vandának, az Atomerőmű Sportegyesület kajakosának neve is felkerült a magyar kajak-kenu sport örökös bajnokainak márványtáblájára – tájékoztatott az egyesület. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés