2022. 01. 20. csütörtök
Fábián, Sebestyén
: 357 Ft   : 315 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

A járvány árnyékában telt a 2020-as év hazánkban – Öt százalékkal csökkent a gazdaság teljesítménye

A járvány árnyékában telt a 2020-as év hazánkban – Öt százalékkal csökkent a gazdaság teljesítménye
Zsiga Ferenc  |  2021. 05. 17., 13:30

Öt százalékkal csökkent a gazdasági teljesítmény, 58 százalékkal visszaesett a kereskedelmi szálláshelyeken töltött vendégéjszakák száma, valamint 11 százalékkal a járműgyártási volumen, miközben 34 százalékkal több lakás épült. Mintegy 376 ezren dolgoztak otthonról, 42 százalékkal nagyobb bevételt értek el a csomagküldő és internetes kiskereskedelmi szolgáltatók, illetve rekordközeli lett a kukorica termésátlaga – csak néhány adat a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legújabb, Magyarország számokban, 2020 című kiadványából, amely a pandémia gazdasági-társadalmi folyamatokra gyakorolt főbb hatásait is bemutatja. Sajnos a kiskereskedelmi árak jelentős emelkedéséről nem esik szó, holott aki üzletbe jár, nap mint nap érzékeli.

A rövid elemző részekből álló publikáció uniós kitekintéssel ad képet 2020-ról, így többek között a járvány főbb gazdasági-társadalmi hatásairól. Az Európai Unióban például 6,2 százalékos volt a visszaesés, az egyes tagállamokban a járvány gazdasági hatásai nagymértékben függtek a Covid19 időbeli megjelenésétől, a megfékezésére hozott intézkedésektől, a leginkább érintett ágazatok súlyától, és a gazdaságok járvány előtti helyzetétől is.

A COVID19 MEGTÖRTE A MAGYAR GAZDASÁG LENDÜLETÉT. A 2013 ÓTA – RENDSZERINT AZ UNIÓS ÁTLAGOT MEGHALADÓ ÜTEMBEN – BŐVÜLŐ GDP VOLUMENE 2020-BAN 5,0 SZÁZALÉKKAL CSÖKKENT AZ EGY ÉVVEL KORÁBBIHOZ KÉPEST.

2020-ban a legtöbb nemzetgazdasági ág teljesítménye visszaesett. Az ipar bruttó hozzáadott értéke 4,9 százalékkal csökkent, miután a járvány első, tavaszi hullámakor több gyárban átmenetileg teljesen leállt a termelés. A csökkenést elsősorban a feldolgozóipari termelés legnagyobb hányadát (28 százalékát) realizáló járműgyártás 11 százalékos visszaesése határozta meg, ami az iparág beszállítói hátterének, főként a gumi-, műanyag- és építőanyag-ipar, valamint a fémfeldolgozás, kohászat produktumát is visszafogta.

A TAVASZI MÉLYPONTOT KÖVETŐEN A LEGGYORSABBAN A VILLAMOS BERENDEZÉS GYÁRTÁSA TALÁLT MAGÁRA, KÖSZÖNHETŐEN AZ AKKUMULÁTORGYÁRTÁSNAK, AMI ÉVES SZINTEN DINAMIKUSAN, 13 SZÁZALÉKKAL NŐTT. EZEN KÍVÜL CSAK A GYÓGYSZERGYÁRTÁS, AZ ÉLELMISZERIPAR, VALAMINT AZ ELEKTRONIKAI IPAR BŐVÜLT.

A szolgáltatások teljesítménye összességében 4,7 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól, a korlátozások leginkább a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátást, a szállítást, és a szórakoztatással, szabadidővel kapcsolatos tevékenységeket érintették.

2020 márciusától, a járvány első hullámától kezdve mindegyik hónapban lényegesen kevesebb kereskedelmi szálláshely működött, mint egy évvel korábban.

TAVALY A VENDÉGEK (5,2 MILLIÓ) ÉS AZ ÁLTALUK ELTÖLTÖTT VENDÉGÉJSZAKÁK SZÁMA (13 MILLIÓ) 60, ILLETVE 58 SZÁZALÉKKAL MARADT EL A 2019. ÉVITŐL, EZZEL ÖSSZEFÜGGÉSBEN A BRUTTÓ SZÁLLÁSDÍJBEVÉTELEK ÖSSZEGE (128 MILLIÁRD FORINT) 62 SZÁZALÉKKAL CSÖKKENT.

Az átlagoshoz képest jelentősebben visszaesett a külföldi vendégek száma, valamint a nagyobb kapacitású szállástípusok forgalma.


A megelőző három évben rendre kétszámjegyű növekedést elérő építőipar kibocsátása 2020-ban 9,1 százalékkal csökkent. A termeléskiesésben a járvány mellett jelentős szerepet játszott a jórészt út- és vasútfejlesztésre irányuló nagy állami megrendelések kifutása is, így főként az egyéb építmények építése csökkent (13 százalékkal). Ugyanakkor a kivitelezők 2020. december végi rendelésállománya az épületépítések iránti megnövekedett igények eredményeként 7,8 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit.

A LAKÁSÉPÍTÉSEK SZÁMA ÖTÖDIK ÉVE FOLYAMATOSAN EMELKEDIK, 2020-BAN 34 SZÁZALÉKKAL MEGHALADTA AZ ELŐZŐ ÉVIT. ÖSSZESEN 28 EZER ÚJ LAKÁST VETTEK HASZNÁLATBA, AMINÉL TÖBB HASZNÁLATBAVÉTEL UTOLJÁRA 2009-BEN VOLT.

Ugyanakkor az év során az új lakásokhoz képest mintegy 6 ezerrel kevesebb építési engedélyt adtak ki, számuk egy év alatt 36 százalékkal csökkent. Népességarányosan a legtöbb használatbavételi és építési engedélyt Győr-Moson-Sopron, a legkevesebbet Borsod-Abaúj-Zemplén megyében jegyezték. Az ezer lakosra jutó használatbavételt tekintve a megyék között közel 20, az építési engedélyeket nézve pedig 10-szeres különbség alakult ki.

AZ ÚJ LAKÁSOK DRÁGULÁSA 2020-BAN MÉRSÉKLŐDÖTT, AZ ÁTLAGOS NÉGYZETMÉTERÁR 9,1 SZÁZALÉKKAL, 551 EZER FORINTRA NŐTT.

2020-ban számottevően megváltoztak az emberek vásárlási és költési szokásai, elsősorban a járvány miatti pánikszerű felvásárlás, illetve a boltokra vonatkozó nyitvatartási korlátozások miatt. Tavaly a hazai kiskereskedelmi forgalom összértéke megközelítette a 12,6 ezer milliárd forintot, a naptárhatástól megtisztított volumene közel azonos volt a 2019. évivel.
Az élelmiszer jellegű vegyes üzlettípusok, valamint a gyógyszertárak forgalma emelkedett, más üzleteké visszaesett, ahogy a benzinkutaké is.

A CSOMAGKÜLDŐ ÉS INTERNETES KISKERESKEDELEM 42 SZÁZALÉKKAL MAGASABB BEVÉTELT ÉRT EL, DINAMIKUS BŐVÜLÉSE FOLYTATÓDOTT 2020-BAN IS.

Az atipikus munkavégzés (például távmunka, részmunkaidős foglalkoztatás) lehetősége a 21. században egyre szélesebb körben terjedt el, amit felerősített a koronavírus okozta járvány.

A RÉSZMUNKAIDŐBEN FOGLALKOZTATOTTAK SZÁMA 2017 ÓTA EMELKEDIK. 2020-BAN A NEGYEDMILLIÓ RÉSZMUNKAIDŐS KÖZEL KÉTHARMADA NŐ VOLT. 2020-BAN A 15–64 ÉVES FOGLALKOZTATOTTAK 8,6 SZÁZALÉKA, 376 EZER FŐDOLGOZOTT TÁVMUNKÁBAN. KÖZÜLÜK FELÜLREPREZENTÁLTAK A NŐK ÉS A (NAGY)VÁROSOKBAN DOLGOZÓK.

2020-ban kedvező termésátlagokkal számolhattak a gazdák. Kukoricából rekordközeli, 8,6 tonna volt a hektáronkénti termésátlag, de a búzáé (5,4 tonna/hektár) is meghaladta az előző évi eredményeket. Gabonából közel 2,3 millió hektárról 15,3 millió tonna termést takarítottak be, miközben a gabonafélék betakarított területe 2014 óta – egy év kivételével – csökken.

A KSH Magyarország számokban, 2020 című kiadványa az alábbi linken érhető el:
http://www.ksh.hu/apps/shop.kiadvany?p_kiadvany_id=1062497

Forrás: KSH

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 01. 20., 18:02
Gyopáros Alpár kormánybiztos úr már második alkalommal érkezett körzetünkbe annak érdekében, hogy a vezetése alatt álló Magyar Falu Programról személyesen tájékoztassa településeink polgármestereit. Még >>>
2022. 01. 20., 09:36
Az utóbbi hat évből négyben hullott hó a világ legnagyobb sivatagában, de 2017. előtt 1979. óta nem volt ilyen. Nálunk a meteorológusok cudar hidegre figyelmeztetnek. Még >>>
2022. 01. 20., 09:36
A tanulók magyar nyelvből és matematikából vizsgáznak. Még >>>
2022. 01. 19., 19:54
Filvig Géza polgármester és kísérete a TOP Plusz források adta lehetőségekről a megyei közgyűlés elnökével és a megyei fejlesztési ügynökség képviselőivel egyeztetett a megyeszékhelyen. Még >>>
2022. 01. 19., 17:01
Dollenstein László polgármester úr, Fröhlich Henrikné, a Hartai Német Nemzetiségi Önkormányzat elnökasszonyának és Vejtei András a Hartai Önkéntes Tűzoltó Egyesület parancsnokának meghívásra látogatott Hartára Font Sándor országgyűlési képviselő. Még >>>
2022. 01. 19., 13:11
Kiszli Vandának, az Atomerőmű Sportegyesület kajakosának neve is felkerült a magyar kajak-kenu sport örökös bajnokainak márványtáblájára – tájékoztatott az egyesület. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés