2023. 03. 29. szerda
Auguszta
: 385 Ft   : 356 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

A múlt szombati özönvíz betört a kalocsai pincék egy részébe – Száradnak a szuterének, a biztosítóknak nem sok dolga akadt

Zsiga Ferenc  |  2019. 06. 29., 19:37

A szombat esti özönvízszerű eső a kertváros egyes mélyebb fekvésű területein, illetve ahol a vízelvezető árkokat kényelmességi okokból szabálytalanul feltöltötték, hogy ne kelljen a rézsün a füvet vágni, betört a víz a pincékbe. A viharos széllel 21 óra körül érkező, úgy 22 óráig tartó nagy intenzitású eső után 40-55 milliméter lehullott csapadékot mértek. Még a legidősebb kertvárosiak is alig emlékeznek olyan esetre, amikor ilyen intenzitású eső zúdult volna a városrészre.

Az utcákat, például a Németh László utcát elöntő víz elsősorban annak volt köszönhető, hogy a mintegy fél óra alatt lehulló eső miatt nem volt idő arra, hogy az árkok a vizet elnyeljék. A víz helyenként ellepte az utakat, de az igazi problémát az okozta, hogy a nagy intenzitású eső miatt a víz a pincegarázsok lejáratain keresztül betört a házakba.

A korábbi évek hasonló esetei miatt felkészültebbek elővették a búvárszivattyúkat, míg mások láncot alkotva vödrözték ki a vizet a pincéből. Akik nyaralni mentek, azok majd csak hazaérkezve szembesülnek az esetleges kárral.

Mint megtudtuk, a túlterhelt árokrendszer, szennyvízátemelő miatt betörő víz okozta kár

a legtöbb ház biztosításában nem szerepel, így a károsultak a hét elején nem rohamozták a biztosítókat.

Néhány ház tetejét a viharos erejű szél megbontotta, az ebből adódó beázásokat viszont a biztosító vagy megegyezéses alapon rendezi, vagy szakértőt küld a kár megállapítására.

Szombat, 21 óra 32 perc, az egyik Németh László utcai ház pincegarázsa

A Németh László utcában, a Búzapiac térnél lévő átemelőknek műszaki paramétereik szerint bírni kellett volna a nagyobb terhelést, mégis, ezeken a helyeken a szennyvíz ha rövid időre is, kilépett a műtárgyból és a csapadékvízzel keveredett.

Utóbb ezt Szigeti Attila, a kiskunhalasi székhelyű Kiskunsági Víziközmű-Szolgáltató Kft. műszaki igazgatója portálunknak azzal magyarázta:

egyes házak szabálytalan csapadékvíz rákötései a szennyvízhálózatra is közrejátszhattak abban, hogy az átemelők nem bírták a terhelést.

Mint emlékezetes, nemrégiben számoltunk be arról, hogy a Víziközmű Szolgáltató az ilyen szabálytalan rákötések kiszűrésére vásárolt füstgenerátort. Az ellenőrzés jelenleg Kiskunhalason tart, Kiskőrösön folytatódik,

az ellenőrök várhatóan az őszi hónapokban érnek Kalocsára.

A hírek szerint először felszólítják az ingatlan tulajdonosát, hogy 30 napon belül szüntesse meg a szabálytalanságot. Ám ha ez eredménytelen marad, komoly büntetés következik.

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 03. 28., 16:57
Már nagyban zajlanak a Paprikfaesztivál előkészítő munkálatai! Még >>>
2023. 03. 28., 16:19
A legalább 20 főt foglalkoztató cégek közel háromnegyede véli úgy, hogy árat fog emelni a közeljövőben egy kutatás szerint. Még >>>
2023. 03. 28., 13:33
Nem kell hozzá PhD kelt tésztából, sőt komolyabb felszerelés sem, csak egy kis idő. Kicsit több, mint amennyi idő alatt a boltban levennénk a polcról, de az eredmény kárpótol. Még >>>
2023. 03. 28., 09:52
Hét gyanúsítottból álló bűnbanda ügyében fejezték be a nyomozást a kalocsai rendőrök. Még >>>
2023. 03. 28., 09:45
A kisfiú keresésében jelenleg is több százan vesznek részt. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK