2023. 02. 02. csütörtök
Aida, Karolina
: 388 Ft   : 352 Ft Benzin: 655.9 Ft/l   Dízel: 717.8 Ft/l   Írjon nekünk

A Tomori Pál Könyvtár januári programjai

A Tomori Pál Könyvtár januári programjai
Illés György Cinó  |  2023. 01. 14., 09:02

A hónap első programja e hét csütörtökön már le is zajlott – a Tomori Pál Könyvtár Kalocsai Kincsesláda című, népszerű programsorozatának soron következő alkalma keretében Kriptáné Halász Zsuzsanna népi iparművész, pingáló mutatkozott be az érdeklődőknek. Az e hónapban tervezett további programokról Csikós Marianna, a könyvtár intézményvezetője tájékoztatta portálunkat.

– 1823. január 22-én szatmárcsekei otthonának magányában tisztázta le Kölcsey Ferenc a Himnusz kéziratát. A magyar kultúra napját 1989 óta ünnepeljük ezen a napon. A bicentenárium alkalmából könyvtárunk is méltóképp megemlékezik január 22-én, vasárnap délelőtt, majd délután négy órakor a könyvtár második emeleti folyosóján a kalocsai és környékbeli alkotók munkáiból nyílik egy csoportos kiállítás, mondhatni, most már hagyományt teremtve, hiszen ezt a tárlatot több éve megszervezzük.

Az idei kiállításnak újdonsága az lesz, hogy a képzőművészek mellett a Dunatáj Fotókör is kiállítással készül. Így megosztjuk a könyvtár második emeleti folyosóját: annak egyik oldalán a festők, szobrászok, grafikusok fognak kiállítani, a másik oldalon pedig a fotókör alkotásaiból nyílik kiállítás, amelyet Budai Viktória művészettörténész, a Schöffer Gyűjtemény vezetője nyit majd meg, Lakatos György fagottművész, Kalocsa város díszpolgára közreműködésével.

A magyar kultúra napjára szervezett programjaink a kiállítás megnyitóval még nem érnek véget, ugyanis a kamarateremben délután öt órától szintén városunk díszpolgára, Papp Róbert és fia, ifj. Papp Róbert ad emlékestet Cseh Tamás tiszteletére, aki idén január 22 én lenne 80 éves – mondta Csikós Marianna, hozzátéve:

A KÖNYVTÁR PROGRAMJAIRA A BELÉPÉS DÍJTALAN, AZOKRA MINDEN ÉRDEKLŐDŐT SOK SZERETETTEL VÁRNAK!

A könyvtárvezető külön kiemelte az intézmény gyermekprogramjait:

A magyar kultúra napján sem lesz hiány gyermekprogramokból, amelyek igen népszerűek a látogatók körben. Januárban is nagyon sok csoportos foglalkozásra kapunk előzetes bejelentkezést, óvodások és iskolás csoportok egyaránt nagyon gyakran veszik igénybe ezt a szolgáltatásunkat, szinte minden nap jönnek hozzánk az oktatási, nevelési intézményekből.
Ezek mellett a népszerű Baba-mama klub keretében is lesz két foglalkozásunk január folyamán, amelyeket a szokott módon minden második kedden délután fél öt órától tartunk meg. Az elsőre egy papírszínházi előadást tervezünk, a második alkalommal pedig egy gyógypedagógus lesz a vendégünk, aki a korai beszédfejlődésről, illetve a megkésett beszédfejlődés problémáiról tart majd egy előadást és beszélgetést az anyukáknak.
Mindemellett lesz még egy mese-délelőttünk is, ahogyan minden hónapban egy alkalommal.

Várjuk tehát a gyerekeket és az anyukákat egy jó hangulatú, játékos, mesés délelőttre ide a gyermekkönyvtárba!"– zárta az e havi könyvtári programok ismertetését Csikós Marianna.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023. 01. 30., 15:30
Kocsis Anna és Attila következő állomása egy eldugott faluban lévő biofarm volt. Ahogy a nevéből is adódik - Mindful Farm - a lecsendesedést, kikapcsolódást, természetközeliséget, a jelen pillanat megélését keresték ezen a helyen. Hogy telt el az ott töltött két hét? Vloguk következő epizódjából kiderül, kövessétek a KALOhíreken utazásukat!
2023. 01. 29., 08:24
Január 20-21-én iskolánkat, a Kalocsai Szent István Gimnáziumot képviseltük Kecskeméten, a Neumann János Egyetem által meghirdetett 24 órás logisztikai versenyen. Az Izsáki úti új campuson a logisztikához köthető feladatokat és egy nagy projektfeladatot kellett teljesítenie πz2a nevű csapatunknak, melynek tagjai: Molnár Fruzsina, Rideg Árpád, Vida Zolta - tudtuk meg a portálunknak küldött beszámolóból.
2023. 01. 27., 12:27
A Kamarateremben Cseh Tamás dalait adta elő Papp Róbert, Kalocsa díszpolgára, valamint fia, ifjabb Papp Róbert. Az énekes-gitáros zenéjének egy parafrázisához Papp Róbert dalához Berta-Somogy Lajos írta a dalszöveget, aki prózai szövegek felolvasásával idézte meg Cseh Tamás kivételes egyéniségét.
2023-01-26 08:05:00
November végén hirdettek nyílt pályázatot a Kossuth Lajos utca 16-18. szám alatti egykori kollégium épületére. A pályázat érvényes ajánlat nélkül zárult. Nem maradtunk le a vásárról. Hasonlóképp sikertelen volt egy Csokonai utcai lakóingatlan értékesítésére kiírt pályázat, amelyet szintén ismét kiírnak.
2023-01-25 16:31:00
A Kalocsa környékén élő képzőművészek több éves hagyományt követve megrendezett tárlathoz ezúttal a Dunatáj Fotókör kiállításra is kapcsolódott. A megnyitón közreműködött és köszöntőt mondott Lakatos György fagottművész, városunk díszpolgára. A kiállítást megnyitotta Budai Viktória művészettörténész, a Schöffer Gyűjtemény vezetője.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 02. 02., 08:58
A néphagyomány a tavaszvárásra figyel február 2-án, Gyertyaszentelő Boldogasszony napján, hiszen megfigyelések szerint a barna medve ilyenkor felébred téli álmából, és kikukucskál a barlangjából. Még >>>
2023. 02. 02., 08:52
Az adatok szerint 2013 és 2019 között jellemzően évi 120-135 ezren nyelvvizsgáztak, tavaly csak 83 ezren. Még >>>
2023. 02. 02., 08:34
Az alezredesek eddig megbízott kapitányként irányították a rendőrkapitányságokat. Még >>>
2023. 02. 01., 13:27
A tegnapi, házon belüli egyeztetések után ma az intézmények vezetőivel egyeztetnek a Polgármesteri Hivatalban. Még >>>
2023. 02. 01., 08:45
Tíz hónapostól 3 évesig jöhetnek szóba az egészséges kutyusok. Gazdáik február 17-éig, e-mailben küldhetnek ajánlatot a vásárra. Még >>>
2023. 01. 31., 09:09
A Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség életveszélyt okozó testi sértés miatt vádat emelt egy férfival szemben, aki egy vita során olyan súlyosan bántalmazta a nehezen mozgó, leromlott egészségi állapotú feleségét, hogy 11 bordája eltört. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK