2022. 01. 20. csütörtök
Fábián, Sebestyén
: 357 Ft   : 315 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

A városháza előtt is új fákat ültetnek a régebbiek helyére

Zsiga Ferenc  |  2020. 10. 09., 14:00

Nagy horderejű döntést hozott az újonnan alakult városi képviselő-testület az elmúlt év januárjában: I-IV. ütemben végrehajtják az előző képviselő-testület által hozott döntést, újrafásítják a város főutcáját, a Szent István király út mindkét oldalán. Már-már úgy tűnt, a közérdeklődést és részben ellenérzéseket kiváltó újrafásítás azóta nyugvópontra jutott. A régi fák szakszerű és gyors eltávolítása, majd az újak hasonló tempóban végzett telepítése, az előnevelt fák folyamatos erősödése még azokat is a fatelepítés mellett sorakoztatta fel, akik túl azon, hogy tudomásul vették az elöregedett, kivágásra érett fák állapotát, nosztalgikus érzéseket tápláltak a régi kalocsai utcakép iránt.

A képviselő-testület szeptember 29-i ülésén újra fellángolt a fákról szóló vita, amelyet az a szakértői vélemény és már az eredeti döntésnél bizonytalanságot okozó kérdés okozott: kell-e, érdemes e meghagyni azt a néhány, összesen kilenc fát mutatóba, amelyet közel tíz éve az eredeti fafajtához igazodva telepítettek újra, vagy az egységes utcakép érdekében ezek helyett is újakat kell ültetni?

Amint az dr. Filvig Géza polgármester előterjesztésében szerepelt, majd Boromisza Viktor városfejlesztési és városüzemeltetési osztályvezető hozzászólásából kiviláglott: az időközben felmerült szempontok alapján szakértői vélemény szól arról, hogy az újrafásításba célszerű bevonni a városháza előtti területet is. A szakértő arra helyezte a hangsúlyt: az egységes típusú és korú facsemetékkel megvalósítható az a kiemelt városrendezési cél, hogy a város főutcája az ahhoz méltó egységes utcaképet mutasson, ugyanis a fasor egyöntetűsége csak így biztosítható. Ráadásul a mezei juhar lényegesen ellenállóbb a kártevőkkel szemben, jól tűri a klimatikus viszonyokat és telepítésekor sem áll fönn a „talajuntság” veszélye. Az új fákon már nem szükséges koronakönnyítést végezni, ami már rövid távon is költségmegtakarítást eredményez – vélekedett a szakértő.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


Amint az előterjesztésből és dr. Bagó Zoltán képviselő kérdésére adott válaszból kiderült, a városháza előtti újrafásítás költsége szerepel a város idei évi költségvetésében. A darabonként áfával együtt közel 100 ezer forintért elvégzett munka mások mellett magába foglalja a régi fák és azok gyökérzetének eltávolítását, a talajcserét, a fák árát, az ültetést és a kitámasztást, valamint a környezet helyreállítását is.

Dr. Körmendy Szabolcs, a belváros képviselője hozzászólásában arra emlékeztetett, ezt a kérdés már a fákról tartott közmeghallgatáson is szóba került. Az egységes megjelenés, utcakép érdekében már akkor felmerült a fák teljes körű, most a szakértői véleménnyel alátámasztott cseréje. A képviselő azt is tisztázta: arról nem volt szó, hogy vörösterror áldozatainak emlékét őrző fák megmaradnak, hiszen azok is betegek voltak. Arról viszont szó volt, hogy ezek anyagából egy méltó emléket állítanak, képzőművész segítségével. Ez az elhatározás nem változott, ez ügyben az egyeztetések már megkezdődtek. – szögezte le a képviselő.

Hozzátette: például Keszthelyen a régi fasor teljes körű, új típusú fákra való cseréje gyönyörű, látványos utcaképet eredményezett.

Dr. Körmendy Szabolcs szólt arról is: már most látszik, hogy a városháza előtti fákat hamarosan csonkolni kell, tehát megkezdődik a szakértő által körülírt probléma, és a városkép sem lesz egységes. A belváros képviselője konklúziójában kiállt az egységes városkép, így az azonos típusú fák telepítése mellett, majd a határozati javaslat elfogadásra tett javaslatot.

Dr. Filvig Géza hozzászólásában aláhúzta: öt év múlva a most cserélni kívánt fáknál is elindulhat a megbetegedési folyamat, és majd akkor kell újratelepíteni, amikor a többi új fa már megerősödött. Amennyiben most megtörténik a beavatkozás, addigra már el is felejthetnénk az újrafásítást az egységes és egy idejű növekedés következtében – mondta a polgármester.

A képviselő-testület végül 7 igen, 1 nem és 2 tartózkodás mellett a városháza előtti fák cseréjét elfogadta, a munkát a most kezdődő program részeként végzik el.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 01. 20., 18:02
Gyopáros Alpár kormánybiztos úr már második alkalommal érkezett körzetünkbe annak érdekében, hogy a vezetése alatt álló Magyar Falu Programról személyesen tájékoztassa településeink polgármestereit. Még >>>
2022. 01. 20., 09:36
Az utóbbi hat évből négyben hullott hó a világ legnagyobb sivatagában, de 2017. előtt 1979. óta nem volt ilyen. Nálunk a meteorológusok cudar hidegre figyelmeztetnek. Még >>>
2022. 01. 20., 09:36
A tanulók magyar nyelvből és matematikából vizsgáznak. Még >>>
2022. 01. 19., 19:54
Filvig Géza polgármester és kísérete a TOP Plusz források adta lehetőségekről a megyei közgyűlés elnökével és a megyei fejlesztési ügynökség képviselőivel egyeztetett a megyeszékhelyen. Még >>>
2022. 01. 19., 17:01
Dollenstein László polgármester úr, Fröhlich Henrikné, a Hartai Német Nemzetiségi Önkormányzat elnökasszonyának és Vejtei András a Hartai Önkéntes Tűzoltó Egyesület parancsnokának meghívásra látogatott Hartára Font Sándor országgyűlési képviselő. Még >>>
2022. 01. 19., 13:11
Kiszli Vandának, az Atomerőmű Sportegyesület kajakosának neve is felkerült a magyar kajak-kenu sport örökös bajnokainak márványtáblájára – tájékoztatott az egyesület. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés