2023. 09. 24.
Gellért, Mercédesz
: 387 Ft   : 363 Ft Benzin: 641.8 Ft/l   Dízel: 646.0 Ft/l   Írjon nekünk

A városháza előtt is új fákat ültetnek a régebbiek helyére

Zsiga Ferenc  |  2020. 10. 09., 14:00

Nagy horderejű döntést hozott az újonnan alakult városi képviselő-testület az elmúlt év januárjában: I-IV. ütemben végrehajtják az előző képviselő-testület által hozott döntést, újrafásítják a város főutcáját, a Szent István király út mindkét oldalán. Már-már úgy tűnt, a közérdeklődést és részben ellenérzéseket kiváltó újrafásítás azóta nyugvópontra jutott. A régi fák szakszerű és gyors eltávolítása, majd az újak hasonló tempóban végzett telepítése, az előnevelt fák folyamatos erősödése még azokat is a fatelepítés mellett sorakoztatta fel, akik túl azon, hogy tudomásul vették az elöregedett, kivágásra érett fák állapotát, nosztalgikus érzéseket tápláltak a régi kalocsai utcakép iránt.

A képviselő-testület szeptember 29-i ülésén újra fellángolt a fákról szóló vita, amelyet az a szakértői vélemény és már az eredeti döntésnél bizonytalanságot okozó kérdés okozott: kell-e, érdemes e meghagyni azt a néhány, összesen kilenc fát mutatóba, amelyet közel tíz éve az eredeti fafajtához igazodva telepítettek újra, vagy az egységes utcakép érdekében ezek helyett is újakat kell ültetni?

Amint az dr. Filvig Géza polgármester előterjesztésében szerepelt, majd Boromisza Viktor városfejlesztési és városüzemeltetési osztályvezető hozzászólásából kiviláglott: az időközben felmerült szempontok alapján szakértői vélemény szól arról, hogy az újrafásításba célszerű bevonni a városháza előtti területet is. A szakértő arra helyezte a hangsúlyt: az egységes típusú és korú facsemetékkel megvalósítható az a kiemelt városrendezési cél, hogy a város főutcája az ahhoz méltó egységes utcaképet mutasson, ugyanis a fasor egyöntetűsége csak így biztosítható. Ráadásul a mezei juhar lényegesen ellenállóbb a kártevőkkel szemben, jól tűri a klimatikus viszonyokat és telepítésekor sem áll fönn a „talajuntság” veszélye. Az új fákon már nem szükséges koronakönnyítést végezni, ami már rövid távon is költségmegtakarítást eredményez – vélekedett a szakértő.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


Amint az előterjesztésből és dr. Bagó Zoltán képviselő kérdésére adott válaszból kiderült, a városháza előtti újrafásítás költsége szerepel a város idei évi költségvetésében. A darabonként áfával együtt közel 100 ezer forintért elvégzett munka mások mellett magába foglalja a régi fák és azok gyökérzetének eltávolítását, a talajcserét, a fák árát, az ültetést és a kitámasztást, valamint a környezet helyreállítását is.

Dr. Körmendy Szabolcs, a belváros képviselője hozzászólásában arra emlékeztetett, ezt a kérdés már a fákról tartott közmeghallgatáson is szóba került. Az egységes megjelenés, utcakép érdekében már akkor felmerült a fák teljes körű, most a szakértői véleménnyel alátámasztott cseréje. A képviselő azt is tisztázta: arról nem volt szó, hogy vörösterror áldozatainak emlékét őrző fák megmaradnak, hiszen azok is betegek voltak. Arról viszont szó volt, hogy ezek anyagából egy méltó emléket állítanak, képzőművész segítségével. Ez az elhatározás nem változott, ez ügyben az egyeztetések már megkezdődtek. – szögezte le a képviselő.

Hozzátette: például Keszthelyen a régi fasor teljes körű, új típusú fákra való cseréje gyönyörű, látványos utcaképet eredményezett.

Dr. Körmendy Szabolcs szólt arról is: már most látszik, hogy a városháza előtti fákat hamarosan csonkolni kell, tehát megkezdődik a szakértő által körülírt probléma, és a városkép sem lesz egységes. A belváros képviselője konklúziójában kiállt az egységes városkép, így az azonos típusú fák telepítése mellett, majd a határozati javaslat elfogadásra tett javaslatot.

Dr. Filvig Géza hozzászólásában aláhúzta: öt év múlva a most cserélni kívánt fáknál is elindulhat a megbetegedési folyamat, és majd akkor kell újratelepíteni, amikor a többi új fa már megerősödött. Amennyiben most megtörténik a beavatkozás, addigra már el is felejthetnénk az újrafásítást az egységes és egy idejű növekedés következtében – mondta a polgármester.

A képviselő-testület végül 7 igen, 1 nem és 2 tartózkodás mellett a városháza előtti fák cseréjét elfogadta, a munkát a most kezdődő program részeként végzik el.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 09. 22., 11:40
Érdemes volt kilátogatni szeptember első szombatján a kalocsai reptérre, ahol látványos tűzijátékkal nyíló esti futás, repülési lehetőség és ingyenes egészségügyi vizsgálatok is várták az érdeklődőket az Aero Club Foktő-Kalocsa rendezvényén.
2023. 09. 22., 11:35
Roma zenei előadókkal, népviseleti és néptáncbemutatóval várják az érdeklődőket!
2023-09-18 14:13:38
Első kézből kaptak információt a településvezetők a Paks II. beruházás előrehaladásáról, fontos mérföldköveiről a Közép-Duna Menti Fejlesztési Tanács fórumain. A hatállomásos tájékoztatósorozatra 99 település polgármesterei kaptak meghívást. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 09. 24., 16:11
A javaslat szerint jövő év márciusától ismét nő az érintetti kör, pontosan 83889 egészségügyi szakdolgozó bére, de már differenciáltan. Még >>>
2023. 09. 23., 20:04
A Zöldfa utcai óvodában péntek délelőtt tartották a díjátadót. Még >>>
2023. 09. 23., 11:16
A válasz röviden és tömören: igen, öntözzünk. De ha megállunk e túlegyszerűsített válasznál, és ész nélkül locsolunk, nagyobb bajt okozunk, mint amit a szárazság eredményezne! Még >>>
2023. 09. 22., 11:06
Kezdő vagy, de egyelőre kerülnéd a termeket? Egy hosszabb kihagyás után térnél vissza az edzéshez, és előtte alapoznál otthon egy kicsit? Esetleg kizárólag otthoni edzésben gondolkodsz, és a lehetőségekhez mérten szeretnéd magadból kihozni a maximumot? Segítünk megtenni az első lépést! :) Még >>>
2023. 09. 22., 10:50
A héten diagnosztizált esetekkel a 2023. évben nyilvántartott nyugat-nílusi láz megbetegedések száma 25-re nőtt. Még >>>
2023. 09. 21., 15:17
Egy csengődi asszony görög hatósági jelzést szerelt fel autójára, amit a közelmúltban vásárolt. A történtek vizsgálatát a Kiskőrösi Rendőrkapitányság befejezte. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK