2022. 10. 07. péntek
Amália
: 424 Ft   : 432 Ft Benzin: 754.8 Ft/l   Dízel: 786.9 Ft/l   Írjon nekünk

Átadták a Vajas-parti közösségi házat – Az örömbe üröm is vegyül

Átadták a Vajas-parti közösségi házat – Az örömbe üröm is vegyül
Illés György Cinó  |  2021. 06. 03., 15:54

A Damjanich utca 7. szám alatti közösségi ház fejlesztése a Terület és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) CLLD (közösségi irányítású helyi fejlesztések) pályázati rendszerének keretében valósult meg. Kalocsa város közösségteremtő célra 250 millió forintot nyert pályázati úton, és ennek kulcsprojektjeként épült meg a közösségi ház, miután a korábban itt állott, régi családi házat az önkormányzat megvásárolta. A projekt 2017-ben indult, és az akkori stratégiai döntés nyomán a város valósította meg – foglalta össze az előzményeket az épület átadása kapcsán dr. Filvig Géza polgármester.

A Vajas-parton vagyunk, jó lehetőség ez a kajakozásra, kenuzásra, sárkányhajózásra, egy jó közösségi tér ez itt, a város közepén.”– mondta a polgármester, aki rámutatott: nagy igény van jó közösségi terekre a városban. E szempontból is örvendetes az alkalom, hiszen a város egy teljesen új, 105 négyzetméteres épülettel lett gazdagabb. Az épületbelsőben tágas közösségi tér, konyha, vizesblokkok fogadják a látogatót. Ehhez kapcsolódik az udvar, kiegészülve a fedett csónaktárolóval.

Képgaléria megtekintése (17 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Illés György Cinó / KALOhírek


Filvig Géza hozzátette:

SZÁMÁRA IS NAGYON ÖRÖMTELI MINDEN ÚJ BERUHÁZÁS, MINDEN OLYAN ÉPÜLET, AMELYIK MEGÚJULT, ILLETVE AMELY A KÖZÖSSÉGEKNEK ÉPÜL. ÁM AZ ÖRÖMÉBE NÉMI ÜRÖM IS VEGYÜLT, AMIRŐL ÍGY BESZÉLT:

Nem akarok ünneprontó lenni, de bennem még nem tud teljesen az öröm úrrá lenni, mert én úgy gondolom, hogy van lemaradása a városnak, így lett volna ennek a pénznek máshol is helye.”E neuralgikus pontokra tételesen rá is mutatott a polgármester:

Egész addig nem tudok ennek a beruházásnak teljesen örülni, amíg a két óvodánk olyan állapotban van, amilyenben az elmúlt hetekben bemutattuk. Arra is ráfért volna az ilyen összegű felújítás, és akkor lehet, hogy nem jutunk ide. Nem tudok addig örülni ennek a beruházásnak, amíg a Kunszt József Utcai Szociális Otthon tagintézményünk olyan állapotban van, amilyenben. Nem tudok addig örülni ennek százszázalékosan, amíg a Meszesi úti kerékpárutunk olyan állapotban van, amilyenben, mert az is felújításra kerülhetett volna ezen összegből. És nem tudok addig sem örülni, amíg a mozgáskorlátozottaknak és a megváltozott munkaképességűeknek az önkormányzati épületben a fejükre szakad a mennyezet, mert olyan állapotban van”– mondta Filvig Gáza, hozzátéve:

A KÜLÖNBÖZŐ TÁMOGATÁSOKNAK LESZ TEHÁT MÉG BŐVEN HELYE .

A polgármester a továbbiakban háláját fejezte ki a számos jól szervezett kalocsai civil közösségnek az általuk végzett munkáért, amelyhez nekik is nagyon nagy az igényük közösségi terekre. Sok ilyen igény fut be folyamatosan az önkormányzathoz, ezért

EZT A TERET IS ANNAK KÍVÁNJÁK ÁTADNI, AKI ÉPPEN AKTUÁLISAN KÉRI.

Képgaléria megtekintése (17 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Illés György Cinó / KALOhírek


Nem tehetjük meg azt a kalocsai civil szervezetekkel, sport- és kulturális egyesületekkel, hogy kizárólagosan egy közösség kapja meg. Azt gondolom, hogy ezt mindenki megérti, mert ez így igazságos! Mindenkinek fontos a tevékenysége, mindenkinek fontos a hobbija. Nyilván a sajátja” – mondta Filvig Géza, majd kijelentette, hogy

EZT A LÉTESÍTMÉNYT IS A VAGYONHASZNOSÍTÓ KFT. KAPJA MEG, AHOGYAN AZ ÖNKORMÁNYZAT TÖBBI, MÁS KÖZÖSSÉGI ÉPÜLETÉT,

akár a Hunyadi 82-t, akár a meszesi, vagy a szelidi üdülőt, vagy a sportlétesítményeket.

A VAGYONHASZNOSÍTÓHOZ LEHET MAJD BEJELENTENI AZ IGÉNYEKET, OTT FOGJÁK RENDELKEZÉSRE BOCSÁTANI AZ ÉPÜLETET, AMELYBEN A KALOCSAI CIVIL KÖZÖSSÉGEK - A POLGÁRMESTER REMÉNYEI SZERINT - SOK ÖRÖMÜKET LELIK MAJD.

Filvig Géza végül megköszönte munkatársainak a projekt előkészítésében és megvalósításában való részvételt, valamint a kivitelező Kalo-Bau Kft.-nek és jelenlévő ügyvezetőjének, Skultéti Csabának a jó minőségű munkát.

Mivel a hétvégén lesz a sárkányhajó verseny, és az utolsó pillanatban elkészült az épület is, ezért a sárkányhajó verseny egyik jelenlévő szervezőjének, a rendezvényt az önkormányzattal, az ifjúsági önkormányzattal közösen lebonyolító Gerillakertész Egyesület elnökének, Bolvári Ferdinándnak át kívánta adni a létesítmény kulcsait.

Bolvári Ferdinánd azonban a felajánlást azzal utasította el, hogy a hétvégére már mindent megszerveztek, így a közösségi házat nem tudják most használni, mindennek megvan a helye. Ezt inkább később, hivatalos formában tenné meg.
– Az azért nem úgy van, hogy csak úgy bejövünk ide – mondta Bolvári Ferdinánd.

Ezt követően a 6300.hu képviseletében jelenlévő Bolvári Ferdinándnak arra a kérdéseire, hogy mennyi az épület fenntartási ideje, és milyen feltételekkel kell azt üzemeltetni, a polgármester így válaszolt:

A fenntartási ideje öt év, és szabadidős, rekreációs tevékenységekre épült, hogy az emberek pihenhessenek, az idegi kimerültségüket itt levezessék - ezek voltak a pályázatba írva, valamint Vajas-parti kenuzás, kajakozás, sárkányhajózás. Azért is mondtam, hogy én azt gondolom, ezek a tevékenységek egy szűk réteget érintenek, sokkal hasznosabb lett volna ezt a pályázatot másra kihasználni.Bolvárinak a pályázat adta lehetőségeket firtató kérdésére válaszolva a polgármester azt is elmondta:

Erre a programra Kalocsa 250 millió forintot nyert. A forrás felhasználásának koordinálására az önkormányzat létrehozta a „Közösen a közösségért helyi akciócsoporot (HACS), amelynek Ön az alelnöke, a Ferdinánd és Társa Kft. képviseletében. A HACS írta ki ezeket a pályázatokat, ő fogadta be az igényeket, önök terjesztették fel a minisztériumhoz, az önök jóváhagyásával, pozitív elbírálásával, elsődleges szűrésével ezeket a pályázati elemeket”– mutatott rá Filvig Géza, hanghordozásával és mimikájával éreztetve, hogy ezt a személyi átfedést nem tartja elegáns megoldásnak. Ezt meg is toldotta egy lapáttal:

Egyébként gratulálok a Kalocsai Gerilla Kertészeknek, amelynek szintén ön az elnöke, hogy eredményesen majd 18 millió forintot nyertek, szintén ennek a 250 millió forintos pályázatnak a keretében. Úgyhogy, ügyes!”- zárta válaszát és a sajtótájékoztatót a polgármester, aki a ház kulcsát a Vagyonhasznosító Kft. ügyvezetőjének adta át, jelezvén, hogy a továbbiakban a Kft.-vel kell majd felvenni a kapcsolatot a ház igénybevételéhez.

Képgaléria megtekintése (17 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Illés György Cinó / KALOhírek


Filvig Géza polgármester így számolt be az átadó rendezvényről közösségi médiás oldalán:A polgármester közösségi médiás felületén élő bejelentkezésben  is közvetítették az eseményt.

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 10. 05., 11:48
Az európai klímavédelmi célok eléréshez szükség van az atomenergiára – mondta Yves Desbazeille az épülő paksi blokkok területén. A nucleareurope főigazgatója szerint kontinensünk biztonságos áramellátása szempontjából is nélkülözhetetlenek az atomerőművek. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 10. 07., 19:37
Megkezdődött a 2022. évi népszámlálás, melynek során az érintetteknek lehetősége van nyilatkozni nemzetiségi hovatartozásáról, anyanyelvéről, valamint a környezetében beszélt nyelv használatáról. Még >>>
2022. 10. 07., 19:13
A továbbképzéseken elsajátított tudás segítségével vonzóbbá, színesebbé és változatosabbá varázsolja tanóráit a gyerekek számára. Még >>>
2022. 10. 07., 14:58
Két autó ütközött össze az M5-ös autópályán, a 63-as kilométernél, Lajosmizse térségében, a főváros felé vezető oldalon pénteken. Még >>>
2022. 10. 07., 09:51
A sérült a hosszas újraélesztés ellenére a helyszínen meghalt. Még >>>
2022. 10. 06., 10:42
A mintegy két órán át tartó jelenséget szabad szemmel és távcsővel is meg lehet majd figyelni. A legkisebb nagyítású távcsővel is tilos a Napba nézni. Még >>>
2022. 10. 06., 08:59
Az apróhirdetések oldalain a csalók újabb módszerrel próbálják az eladókat becsapni. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK