2022. 12. 09. péntek
Natália
: 414 Ft   : 395 Ft Benzin: 704.1 Ft/l   Dízel: 849.7 Ft/l   Írjon nekünk

Átadták üzemeltetésre az új óvodát – Több pályázatot nyújtott be Kalocsa az óvodai ellátás javítására és játszótérre

Átadták üzemeltetésre az új óvodát – Több pályázatot nyújtott be Kalocsa az óvodai ellátás javítására és játszótérre
Illés György Cinó  |  2022. 01. 07., 07:13

Elkészült az új óvoda, a tavalyi utolsó testületi ülésen a komplexumot átadták üzemeltetésre a Vagyonhasznosítási Kft.-nek, és az óvodák alapító okiratában is fölvették a telephelyek közé. Az ifjúsági Házban kialakítandó ideiglenes óvoda az év végén kapott új lendületet azáltal, hogy a PIP Kft. pályázatán forrást nyert az önkormányzat a beruházásra. A helyhatóság pályázatot nyújtott be az új óvoda és az ideiglenes óvoda berendezésére, és a gyermekek jólétét egy játszótérfejlesztés is szolgálja majd.

A Kunszt utcai óvoda kiváltásán évek ót fáradozik az önkormányzat. A célra elnyert pályázati forrás az eredetileg terezett, 150 férőhelyes óvoda megépítésére nem bizonyult elegendőnek, így első ütemben egy 75 fős óvoda épült meg. Arról, hogy elkészült az új óvoda, már tavaly ősszel beszámoltunk.
Külön pályázati forrásból, a JETA által nyújtott támogatásból épült kerítés és parkolók az új óvodához. A munkát a Generál Kft. végezte az elmúlt nyár folyamán. Szintén a JETA nyújtotta támogatásból létesülhet majd játszóudvar.
Az épület használatba vételére február végén kerülhet sor a tervek szerint.

Ugyanakkor tavaly tavasszal az is világossá vált, hogy az újvárosi óvodát is ki kell üríteni, főképp az elektromos rendszer avultsága miatt. Így az oda járó gyerekek elhelyezéséről is gondoskodni kellett. Tűzoltásképp a város többi óvodájában elosztva helyezték el a gyerekeket, amit azonban ideiglenes, rövidtávú megoldásnak szánt a város vezetősége.
Középtávú megoldásként arra született javaslat, hogy a felújítás alatt álló Ifjúsági Ház – egykori Úttörőház – megrekedt projektjének is új lökést adva ott alakítsanak ki egy ideiglenes óvodát, három csoportszobával és a szükséges kiszolgáló helyiségekkel.

Azt ugyanakkor több alkalommal, legutóbb a december 10-ei testületi ülésen is egyértelművé tette Filvig Géza, hogy az Újvárosi Óvoda épületét annak felújítása után szintén vissza kívánják adni az óvodai nevelés céljára, és cáfolta azokat a találgatásokat, amelyek szerint az épületnek új funkciót szánnának, illetve értékesítését terveznék.

Kiegészítő forrás érkezett az ideiglenes óvoda kiépítésére

Az építőipari költségek növekedése miatt az ideiglenes óvoda építése is forráshiánnyal küszködött, amiért tavaly novemberben 27 milliós forrás - kiegészítés kérésével fordult az önkormányzat a PIP Közép-Duna Menti Térségfejlesztési Nonprofit Kft.-hez. A Kft.-hez korábban benyújtott pályázatban mintegy 79,4 millió forint vissza nem térítendő támogatási igény szerepelt e célra, ám az új, már az áremelkedések hatását, valamint a 2022-es megvalósítást is figyelembe vevő becslés szerint a forrásigény közel 106 millió forintra növekedett. A pályázat második fordulójában, a részletesebb támogatást igénylő csomag kitöltése során már az új számítás szerint módosított, 106 milliós igénnyel nyújtotta be a pályázatot dr. Filvig Géza polgármester október 29-én, utólagos testületi jóváhagyással, és az év végén meg is született a támogatói döntés, amelynek értelmében 106 millió forintos forrást nyert a város az épület fejlesztésére.

Közel 65 millióra pályázunk az óvodák berendezésére

A korábban az óvoda céljaira elnyert támogatások azonban az épület berendezésére, eszközökkel, bútorzattal való ellátására szolgáló forrást nem tartalmazott, ezt egy külön pályázat segítségével szándékozik megoldani a város.
E célra 2021 decemberében nyújtott be pályázatot – a járvány miatti rendkívüli jogrend szerint, az önkormányzat nevében – dr. Filvig Géza polgármester, amit a testület december 10-én tartott ülésén vett tudomásul.
A pályázat benyújtására a PIP Közép-Duna Menti Térségfejlesztési Nonprofit Kft. „Közép-Duna menti térségfejlesztési feladatok ellátása” című felhívása alapján került sor.

A pályázat mind a TOP forrásból létrehozott új, 75 férőhelyes óvoda, mind az Ifjúsági házban kialakítandó 75 férőhelyes óvoda – tehát összesen 150 férőhely – eszközökkel történő felszerelésére nyújt lehetőséget.

A KÉT ÚJONNAN LÉTREJÖTT ÓVODAI EGYSÉG BERENDEZÉSÉNEK CÉLJÁRA 64,5 MILLIÓS TÁMOGATÁS IGÉNYT NYÚJTOTT BE KALOCSA, ÖNERŐIGÉNY NÉLKÜL.


26,5 milliós igény a folytatás előkészítésére

Az óvodai nevelés, ellátás infrastrukturális fejlesztését szolgáló projektsorozatot Kalocsa Város Önkormányzata 2017-ben kezdte, majd 2020. júliusában megkezdődött és 2021. őszén le is zárult új óvodaépület kialakítása az Ifjúsági Ház udvarán, TOP forrás becsatornázásával. Azonban forráshiány miatt a tervezett 150 fő helyett csak 75 fő befogadására alkalmas épület létesült, de úgy, hogy a későbbiekben a teljes komplexum megépülhessen. Így a közös helyiségek már a teljes létesítmény igényei szerint épültek meg, az önkormányzat a bővítéshez szükséges szomszédos – Erkel Ferenc u. 1/B. sz. alatti – ingatlan megvásárlásáról döntött tavaly szeptemberben, és a további 75 férőhely kialakítására pedig folyamatosan kereték a forrásokat a most elkészült 75 férőhelyes óvoda 150 férőhelyesre történő bővítésére, eddig sajnos sikertelenül.
Most a befejező ütem tervezésére, előkészítésére „Óvodaépítés Kalocsán II. ütem előkészítése” címen nyújtott be pályázatot az önkormányzat nevében a polgármester, amit a tavalyi utolsó testületi ülésen vett tudomásul a grémium.

A pályázat kedvező elbírálása esetén a további 75 férőhelyes bővítés tervezési munkáinak – műszaki előkészítő dokumentáció, engedélyezési tervdokumentáció, kivitelezési tervdokumentáció – és a majdani kivitelező kiválasztására irányuló feltételes közbeszerzési eljárás lefolytatásának költsége kerülhet finanszírozásra hazai, központi  költségvetési forrásból, 100%-os támogatási intenzitás mellett.

Játszóterek épülnek, felkészül: négy további óvoda

A Kalocsa Jövőjéért Egyesület gyermeknapi rendezvényén jelentette be Filvig Géza polgármester azt a 200 milliós játszótér-fejlesztési programot, amelynek első elemeként már meg is valósult a Vidats utcában a „Kiskalóz kikötő” névre keresztelt játszótér, amelyet augusztus végén adtak áta nagyközönségnek.

A program kormányzati támogatásból folytatódhat: amint arról korábban már írtunk, Kalocsa 250 milliós kormányzati forrást nyert, amelyből 50 milliót a Csajda-kertben létesítendő játszótér kiépítésére költhet a város, ezzel is hozzájárulva ahhoz, hogy városunk igazán gyermek- és családbarát településsé fejlődhessen.

MINDEZZEL EGYÜTT ÖSSZESENKÖZEL KÉTSZÁZÖTVEN MILLIÓ FORINT ÉRKEZHET VÁROSUNKBA A KALOCSAI GYERMEKEK KÖRÜLMÉNYEINEK JAVÍTÁSÁRA,

és az óvodai nevelés feltételrendszerének hosszútávú kialakítását szolgáló feladatok ellátásának finanszírozására.

A vonatkozó döntések meghozatala kapcsán Filvig Géza polgármester a testületi ülésen és közösségi médiás felületén is köszönetet mondott Süli János tárca nélküli miniszternek és Font Sándor országgyűlési képviselőnek a pályázatok sikeréért való közbenjárásukért és támogatásukért.


Mindezek mellett

TOVÁBBI ÓVODAFEJLESZTÉSI PÁLYÁZATOK ELŐKÉSZÍTÉSÉRŐL IS DÖNTÖTT DECEMBERBEN AZ ÖNKORMÁNYZAT.

Annak érdekében, hogy a két most kiváltásra kerülő óvodában kialakult helyzethez hasonló máshol ne állhasson elő, az önkormányzat azzal a feladattal bízta meg a műszaki osztályt, hogy mérje föl négy tagintézmény, a Zrínyi utcában működő bölcsőde, valamint a Bem, a Csokonai és a Zöldfa utcai tagóvodák műszaki állapotát, illetve az ott jelentkező fejlesztési igényeket. Ezt az uniós forrásra épülő TOP+ pályázati rendszer keretében megjelent, a gyereknevelést támogató humáninfrastruktúra fejlesztését célzó kiírás tette időszerűvé.
A pályázat keretében 100%-os támogatási intenzitású támogatást lehet elnyerni.

Az új óvodát átadták üzemeltetésre a Vagyonhasznosítási Kft.-nek

AZ ÚJ ÓVODA MŰSZAKI ÁTADÁS-ÁTVÉTELI ELJÁRÁSA TAVALY SZEPTEMBER 28-ÁN LEZÁRULT.

Kalocsa Város Önkormányzata és a kizárólagos tulajdonát képező Kalocsai Vagyonhasznosítási és Könyvvezető Nonprofit Kft. közötti támogatási szerződés szerint a városnak az óvodai feladatellátást biztosító intézményi épületeinek mindegyikét a Kft. üzemelteti.
Ennek megfelelően az új óvoda is a Kft. által fenntartott épületállományt gyarapítja, amit a szerződés megfelelő mellékletébe be is jegyeztek.

Módosítani kellett az óvodáink alapító okiratát is:

KALOCSA VÁROS ÓVODÁJA ÉS BÖLCSŐDÉJE 2022.02.01-JEI HATÁLLYAL MÓDOSÍTOTT ALAPÍTÓ OKIRATA NEVESÍTI A KALOCSA, PETŐFI S. U. 26. SZÁM ALATTI KALOCSA VÁROS ÓVODÁJA ÉS BÖLCSŐDÉJE PETŐFI UTCAI TAGÓVODÁJÁT, MINT ÚJ TAGINTÉZMÉNYT.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 12. 08., 16:37
Perecet vont ki a forgalomból a Rossmann idegen anyag miatt! Még >>>
2022. 12. 08., 14:15
Novemberben 22,5 százalékkal nőttek az árak az előző év azonos hónapjához képest! Még >>>
2022. 12. 08., 09:40
Volt ahol csak rongáltak, de nem loptak semmit, ugyanis a kórház egyik üvegajtaját törték be, a kár 100.000 forintra rúgott. Az egyik szórakozóhelyre is besurrantak, innen hangfalakat vittek el. Még >>>
2022. 12. 08., 09:17
Idén Dr. Meszlényi Rózsa, a Tomori Pál Főiskola alapító rektora kapta a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége 2022-es Év Vállalkozója díját. Még >>>
2022. 12. 08., 08:28
A kormány 95 százalékos extraprofitadót vetett ki a Molra, az erről szóló rendeletmódosítás szerdán jelent meg a Magyar Közlönyben. Még >>>
2022. 12. 08., 08:10
A nyolcadik játéknaphoz érkeztünk, lássuk a feladványt! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK