2023. 06. 06. kedd
Cintia, Norbert
: 369 Ft   : 345 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

Átlagosan 7 és 5 százalékos díjemelés a felnőtt szociális - és a gyermekétkeztetésben – Döbbenetes adatok az óvodai díjfizetésnél

Zsiga Ferenc  |  2020. 03. 02., 17:37

Beszédes, különösen az óvodás korúakat nevelő szülők esetében önbevallásos alapon fizetendő térítési díjakkal kapcsolatban hangzottak el döbbenetes adatok a képviselő-testület február 27-i ülésén. Nem szorul különösebb magyarázatra, kommentárra, hogy Kalocsán egy-egy óvodás után a szülők csupán 12,6 százaléka fizet teljes összegű térítési díjat. Az apukák és anyukák 87,4 százaléka különböző jogcímeken mentesül a gyermek étkezési díjának megfizetése alól. Nem vitatva természetesen a szociális rászorultság indokoltságát, de azért még egyszer, nyomatékosítva: a díjfizetés alapja az önbevallás. Általános iskolások esetében már jobb a helyzet, a szülők 48,6 százaléka teljes összegű, 22,7 százaléka 50 százalékos étkezési térítési díjat fizet, míg 28,7 százalékuk teljes körű díjkedvezményben részesül.

A középiskolai kollégiumokban elhelyezettek 63 százaléka nem részesül étkezési díjkedvezményben. Ezeknek a diákoknak 16,5 százaléka mentesül az étkezési díj megfizetése alól, a kollégisták 20 százaléka valamilyen jogcímen díjkedvezményben részesül.

A képviselő-testület a térítési díjak emelésénél a minimálbér, a kötelező bérminimum, az élelmiszerek, például a hús 27 százalékos áremelkedése ellenére önmérsékletet tanúsított.

GYEREKEK ÉS DIÁKOK ESETÉBEN 5, A FELNŐTT SZOCIÁLIS TERÜLETEN 7 SZÁZALÉKOS DÍJEMELÉSRŐL DÖNTÖTT, MELYNEK KEZDŐIDŐPONTJA ÁPRILIS 1-JE.

A testület két külön napirend keretében tárgyalta a kérdést. Egyfelől felnőttek esetében a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátások térítési díjáról, másfelől a gyermekjóléti szakterületen jelentkező térítési díjakról döntött.

Az alapos, mindenre kiterjedő, mondhatni példa értékű élőterjesztésből kiviláglott: az önkormányzat időskorúakkal foglalkozó intézménye mennyire szerteágazó, sajnos a lakosság mind nagyobb részét érintő munkát végez.


Forrás: KALOhírek / Zsiga Ferenc


Nem mondták ki, de a tényleges költségeket és a szerény mértékben emelt térítési díjakat látva megállapítható, hogy az önkormányzat tartja magát ahhoz a még a választások előtt tett ígéretéhez, hogy mind a nyugdíjas korúakat, mind a gyermekeket nevelő családokat kiemelten kezeli.

FONTOS TUDNIVALÓ, HOGY A SZOLGÁLTATÁSI ÖNKÖLTSÉG ÉS A SZÜLŐ, AZ ELLÁTOTT ÁLTAL TÉNYLEGESEN FIZETETT TÉRÍTÉSI DÍJ KÖZÖTTI KÜLÖNBÖZETET VALAMENNYI ELLÁTÁSI FORMA ESETÉN AZ ÖNKORMÁNYZATNAK KELL FINANSZÍROZNIA.

Időskorúak

Az időskorúak esetében jelentkező összes ellátási formát nehéz lenne felsorolni, de egy- két adattal azért szemléltetjük, milyen mértékű emelés valósul meg április 1-től.

A szociális étkeztetés intézményi térítési díja helyben fogyasztva vagy elvitel esetén 480-ről 515 Ft/adag/főre változott, ami még így is kevesebb, mint fele annak, mint amennyiért a városban piaci alapon menü ebédet lehet elfogyasztani, vagy rendelni.

Kiszállítva ugyan ez az étel 620 forint helyett 655 forintba kerül adagonként. Amennyiben egy háztartásba két személynek szállítanak ebédet, akkor a kiszállítás díját csak egyszer kell megfizetni.

A házi segítségnyújtás intézményi térítési díja, az óránkénti 1000 forint, valamint az étkeztetés és házi segítségnyújtás együttes igénybevétele esetén a házi gondozás óradíja 330 forint maradt.

Akik az Idősek Klubját ebéddel együtt veszik igénybe, azok áprilistól ezért a szolgáltatásért a jelenlegi 810 forint helyett 875 forintot fizetnek naponta.

Az időskorúak és demens betegek ápoló-gondozó otthoni ellátásának intézményi térítési díja 3700 –ról 3900 Ft/fő/napra emelkedik.

Gyermekek és diákok

A gyermekjóléti alapellátások intézményi térítési díjának fonákságairól – figyelemmel az önbevallásra - már a cikk felvezetőjében írtunk, ezért itt csak a tényleges, átalagosan 5 százalékos díjemelés hatásait mutatjuk be azoknak, akik egyáltalán ahhoz a csoporthoz tartoznak, akik a gyermek - és diákétkeztetésért teljes, vagy 50 százalékos térítési díjat fizetnek.

Mint emlékezetes, ennél a korcsoportnál az egészségesebb étkezés jegyében, főleg a zöldség - és gyümölcsfogyasztás előtérbe kerülése érdekében szigorú nyersanyagnormákat vezettek be.

Az 5 százalékos emelést követően fizetendő térítési díj április 1-jétől:

  • bölcsödénél 350, napközi otthonos óvodánál 360 Ft/fő/nap.
  • általános iskolai menza 275, általános iskolai napközi otthon 385 Ft/nap.
  • középiskolai menza 330 Ft/nap, középiskolai kollégium 750 Ft/nap.
  • az időszakos bölcsődei gyermekfelügyelet díja 330 Ft/óra.


A fenti térítési díjakat 2020. április 1-jétől kell fizetniük a szülőknek, illetve időskorúak esetében az ellátásra jogosultaknak, vagy a kötelezetteknek.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023-06-01 10:54:39
Kalocsa Város Önkormányzata idén is megemlékezést tart az Asztrik téren, az Országzászlónál a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából. Az eseményen ünnepi beszédet mond Buzogány Szabolcs István, a Kalocsai Eperföldi Sportiskolai Általános Iskola tanára.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 06. 05., 13:30
Az alaptantervi jogszabályi keretek közötti szabad óraszámok terhére, egyedi megoldással, a helyi tanrend részeként oktatnák. Még >>>
2023. 06. 05., 09:27
Eszméleténél volt, és nem volt alkohol befolyása alatt. Még >>>
2023. 06. 05., 09:17
A hazai forrás a magyar vidék gazdaságának gerincét adó mezőgazdaság és élelmiszertermelés teljes modernizációjára nyújt lehetőséget. Még >>>
2023. 06. 05., 07:40
Csapadékosabbá válik az időjárás a hét elején: többfelé kell esőre, záporra, zivatarra számítani, emellett élénk, olykor erős szél valószínű. Még >>>
2023. 06. 04., 09:39
Június 8-18. között ivóvíz hálózat fertőtlenítési és hálózat tisztítási munkát végeznek a kalocsai járásban. Még >>>
2023. 06. 02., 11:07
Azonban aggodalomra semmi ok, Lakatos György, a fesztivál atyja máris gondoskodott a megoldásról. Még >>>