2024. 07. 24. szerda
Kinga, Kincső
: 392 Ft   : 362 Ft Benzin: 616.4 Ft/l   Dízel: 623.5 Ft/l   Írjon nekünk

Átrajzolja a munkaerőpiacot a koronavírus-járvány - Nagy változások várhatóak a keresleti és a kínálati oldalon is

Illés György Cinó  |  2020. 03. 25., 15:52

A fertőzésveszély, illetve a járványtól való félelem miatt sok előre bejelentkezett munkáltató visszamondta a részvételt az országos veszélyhelyzet kihirdetése előtti utolsó napok egyikén, március 11-én a Kalocsai Művelődési Központ és Könyvtár sétáló utcai épülete,tehát az egykori Tiszti Klub emeleti rendezvénytermében tartott rendezvényen való részvételt. A munkát keresők is a városunkban és másutt korábban tapasztaltnál kisebb számban jelentek meg. Ám a program– előre nem látható időtartamú szünet után – folytatódik, és vélhetőleg fontos szerepe lesz a járvány miatti munkaerő-piaci átrendeződés eredményes koordinálásában is.

Az Európai uniós, GINOP-5.1.5 pályázati forrásból finanszírozott projekt keretében karriernapon a Kalocsán tavaly megtartott, sikeres rendezvény után viszonylag kevesen vettek részt: a tizenegy előre bejelentkezett munkáltató közül mindössze hárman jelentek meg ténylegesen, és a munkavállalói oldalról is szerényebb érdeklődés mutatkozott.

A programra azonban a későbbiekben újra komoly feladat hárulhat, ugyanis

A KORONAVÍRUS JÁRVÁNY TELJESEN ÁTRENDEZI A MUNKAERŐPIAC TÉRKÉPÉT,

amint arra már több alkalommal utalt Orbán Viktor miniszterelnök is: a járvány hatására sok vállalkozás csődbe mehet, munkahelyek tömege szűnhet meg annak ellenére, hogy már két gazdasági mentőcsomagot is bejelentett a miniszterelnök a leginkább érintett ágazatok megsegítésére, támogatására. Legutóbb tegnap jelentett be hat intézkedést a miniszterelnök, előzőleg múlt szerdán öt azonnali intézkedést ismertetett a leginkább sújtott ágazatok támogatására.

Az álláskeresők több mint harmada talál munkát

A programról és a mostani alkalom tapasztalatairól a projekt koordinátora, Rőfös-Horváth László, az „Együtt a munkavállalásért Bács-Kiskun megyében” című projekt szakmai vezetője nyilatkozott portálunknak.

– Kalocsán ez már a második állásbörzénk, tavaly is tartottunk egyet, és Bács-Kiskun megye összes járásában jelen vagyunk, ahol évente egy-egy karriernapot és állásbörzét tartunk. A cél, hogy akiknek jelenleg nincs állásuk, azok ezeken az alkalmakon lehetőleg azonnal munkát találhassanak, és viszont, a munkáltatók, akik megjelentek, azok reményeink szerint a nekik megfelelő személyt megtalálják, akár már a mai nap folyamán.

A következő állomás Jánoshalma, majd Kiskőrös lett volna – tudtuk meg, azonban a rendezvényeknek a járványveszély miatti betiltása nyomán ezeket minden bizonnyal később tudják csak megtartani. Erre remélhetőleg bőven lesz idő, mivel 2021-ig van engedélye a szervezőknek, hogy e tevékenységüket folytassák.

Tavaly mintegy 45 fő vett részt városunkban az akkori állásbörzén, most ennél kevesebben jöttek el, amiben szintén közrejátszhatott a járványhelyzet.

Képgaléria megtekintése (9 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints ide!
Forrás: Illés György Cinó / KALOhírek


A program eredményességéről jók a visszajelzések:

– Azt szoktuk kérni a munkáltatóktól, hogy ha már ezt a rendezvényt megszervezzük, és a részvételt mindenki számára ingyen biztosítjuk, legyenek szívesek visszajelezni. Így van egy utánkövetési metódusunk, aminek alapján arról kevés információnk van, hogy pontosan ennek, a mai karriernapnak a nyomán hány munkavállalót tudunk elhelyezni. Azt viszont általánosságban el tudom mondani, hogy

„A PROJEKT EGÉSZÉBEN A HOZZÁNK FORDULÓKRA VETÍTVE 36%-OS AZ ELHELYEZÉSI RÁTÁNK. TEHÁT A PROJEKTEN KERESZTÜL MINDEN HARMADIK, SŐT TÖBB ÁLLÁSKERESŐ MUNKAHELYET TALÁL.”

A mostani karriernap valószínűleg kicsit megrendíti majd ezt a statisztikát, de amúgy a munkatársunk a hét összes munkanapján elérhető Kalocsán, a Munkáértbácsban.hu pedig az interneten folyamatosan elérhető, friss honlap, ahol naprakész információkhoz juthatnak a munkavállalók és munkaadók – nyilatkozta a program felelős vezetője.

A március 11-ei alkalmon e három munkáltató keresett munkatársakat:

  • A HelenDoron Nyelviskola – angol nyelvi oktatót keresett
  • Büntetésvégrehajtás is toborzott, valamint
  • A Viapan Group – egy a szomszédos megyékben is aktív HR-szolgáltató, munkaerő-kölcsönző cég gyűjtötte a jelentkezők önéletrajzait.


Képgaléria megtekintése (9 db kép)

Forrás: Illés György Cinó / KALOhírek


Azt, hogy városunkban lesz-e ugyanilyen rendezvény jövőre, Rőfös-Horváth László nem tudta biztosra megígérni, de azt igen, hogy lesznek még Kalocsán programjaik a projekt futamideje alatt.
Ezekről, ha eljön az ideje, tájékoztatunk.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 07. 21., 08:54
Július második hetében immár a második turnusát tartotta a Méhecskék SE Kalocsa egyik legnépszerűbb nyári, nem bentlakásos focitáborának, amely ezúttal is telt házzal üzemelt mindkét turnusában.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 07. 23., 13:54
És ez csak Bács-Kiskun vármegye „termése”… Még >>>
2024. 07. 21., 18:54
A jövő hét végén már a közepes szintet is elérheti a pollenkoncentráció. Még >>>
2024. 07. 20., 09:43
Az állatok egyre gyakrabban támadnak emberre, ennek ellenére civil szervezetek tiltakoznak a törvény ellen. Még >>>
2024. 07. 19., 19:28
Az üzletvezető felismerte, a kecskeméti rendőrök pedig elfogták a tolvajokat. Még >>>
2024. 07. 19., 18:16
Itt megtudhatja, hogyan alakult folyóink vízállása szerdán. Még >>>
2024. 07. 19., 11:31
A új pszichoaktív anyagok a legveszélyesebb kábítószerek. A rendőrség látókörébe egyre több ilyen szert áruló társaság kerül. Ezúttal Jánoshalmán csaptak le az egyenruhások - VIDEÓVAL! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK