2022. 09. 27. kedd
Adalbert
: 407 Ft   : 420 Ft Benzin: 754.8 Ft/l   Dízel: 786.9 Ft/l   Írjon nekünk

Átrajzolja a munkaerőpiacot a koronavírus-járvány - Nagy változások várhatóak a keresleti és a kínálati oldalon is

Illés György Cinó  |  2020. 03. 25., 15:52

A fertőzésveszély, illetve a járványtól való félelem miatt sok előre bejelentkezett munkáltató visszamondta a részvételt az országos veszélyhelyzet kihirdetése előtti utolsó napok egyikén, március 11-én a Kalocsai Művelődési Központ és Könyvtár sétáló utcai épülete,tehát az egykori Tiszti Klub emeleti rendezvénytermében tartott rendezvényen való részvételt. A munkát keresők is a városunkban és másutt korábban tapasztaltnál kisebb számban jelentek meg. Ám a program– előre nem látható időtartamú szünet után – folytatódik, és vélhetőleg fontos szerepe lesz a járvány miatti munkaerő-piaci átrendeződés eredményes koordinálásában is.

Az Európai uniós, GINOP-5.1.5 pályázati forrásból finanszírozott projekt keretében karriernapon a Kalocsán tavaly megtartott, sikeres rendezvény után viszonylag kevesen vettek részt: a tizenegy előre bejelentkezett munkáltató közül mindössze hárman jelentek meg ténylegesen, és a munkavállalói oldalról is szerényebb érdeklődés mutatkozott.

A programra azonban a későbbiekben újra komoly feladat hárulhat, ugyanis

A KORONAVÍRUS JÁRVÁNY TELJESEN ÁTRENDEZI A MUNKAERŐPIAC TÉRKÉPÉT,

amint arra már több alkalommal utalt Orbán Viktor miniszterelnök is: a járvány hatására sok vállalkozás csődbe mehet, munkahelyek tömege szűnhet meg annak ellenére, hogy már két gazdasági mentőcsomagot is bejelentett a miniszterelnök a leginkább érintett ágazatok megsegítésére, támogatására. Legutóbb tegnap jelentett be hat intézkedést a miniszterelnök, előzőleg múlt szerdán öt azonnali intézkedést ismertetett a leginkább sújtott ágazatok támogatására.

Az álláskeresők több mint harmada talál munkát

A programról és a mostani alkalom tapasztalatairól a projekt koordinátora, Rőfös-Horváth László, az „Együtt a munkavállalásért Bács-Kiskun megyében” című projekt szakmai vezetője nyilatkozott portálunknak.

– Kalocsán ez már a második állásbörzénk, tavaly is tartottunk egyet, és Bács-Kiskun megye összes járásában jelen vagyunk, ahol évente egy-egy karriernapot és állásbörzét tartunk. A cél, hogy akiknek jelenleg nincs állásuk, azok ezeken az alkalmakon lehetőleg azonnal munkát találhassanak, és viszont, a munkáltatók, akik megjelentek, azok reményeink szerint a nekik megfelelő személyt megtalálják, akár már a mai nap folyamán.

A következő állomás Jánoshalma, majd Kiskőrös lett volna – tudtuk meg, azonban a rendezvényeknek a járványveszély miatti betiltása nyomán ezeket minden bizonnyal később tudják csak megtartani. Erre remélhetőleg bőven lesz idő, mivel 2021-ig van engedélye a szervezőknek, hogy e tevékenységüket folytassák.

Tavaly mintegy 45 fő vett részt városunkban az akkori állásbörzén, most ennél kevesebben jöttek el, amiben szintén közrejátszhatott a járványhelyzet.

Képgaléria megtekintése (9 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints ide!
Forrás: Illés György Cinó / KALOhírek


A program eredményességéről jók a visszajelzések:

– Azt szoktuk kérni a munkáltatóktól, hogy ha már ezt a rendezvényt megszervezzük, és a részvételt mindenki számára ingyen biztosítjuk, legyenek szívesek visszajelezni. Így van egy utánkövetési metódusunk, aminek alapján arról kevés információnk van, hogy pontosan ennek, a mai karriernapnak a nyomán hány munkavállalót tudunk elhelyezni. Azt viszont általánosságban el tudom mondani, hogy

„A PROJEKT EGÉSZÉBEN A HOZZÁNK FORDULÓKRA VETÍTVE 36%-OS AZ ELHELYEZÉSI RÁTÁNK. TEHÁT A PROJEKTEN KERESZTÜL MINDEN HARMADIK, SŐT TÖBB ÁLLÁSKERESŐ MUNKAHELYET TALÁL.”

A mostani karriernap valószínűleg kicsit megrendíti majd ezt a statisztikát, de amúgy a munkatársunk a hét összes munkanapján elérhető Kalocsán, a Munkáértbácsban.hu pedig az interneten folyamatosan elérhető, friss honlap, ahol naprakész információkhoz juthatnak a munkavállalók és munkaadók – nyilatkozta a program felelős vezetője.

A március 11-ei alkalmon e három munkáltató keresett munkatársakat:

  • A HelenDoron Nyelviskola – angol nyelvi oktatót keresett
  • Büntetésvégrehajtás is toborzott, valamint
  • A Viapan Group – egy a szomszédos megyékben is aktív HR-szolgáltató, munkaerő-kölcsönző cég gyűjtötte a jelentkezők önéletrajzait.


Képgaléria megtekintése (9 db kép)

Forrás: Illés György Cinó / KALOhírek


Azt, hogy városunkban lesz-e ugyanilyen rendezvény jövőre, Rőfös-Horváth László nem tudta biztosra megígérni, de azt igen, hogy lesznek még Kalocsán programjaik a projekt futamideje alatt.
Ezekről, ha eljön az ideje, tájékoztatunk.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 09. 25., 15:17
Az elvi döntés már korábban megszületett Kalocsa víziközmű-vagyonának és az ivóvíz és szennyvíz ellátás – benne a rendszer fejlesztése és karbantartása – feladatainak az állam részére történő átadásáról. Kedden a testület zárt ülésen véglegesítette a döntést. A testületi ülés után Király Róbert képviselő tartott sajtótájékoztatót.
2022-09-23 09:23:00
Budapesti és pécsi állásbörzéken vesz részt a következő hetekben a Paks II. Zrt. – Karrierportálunkon minden fontos információt közzéteszünk, de az ilyen rendezvények a személyes találkozás lehetőségét teremtik meg, ami meghatározó lehet egy életpályára vonatkozó döntés során – fogalmazott Mittler István kommunikációs igazgató. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 09. 27., 16:15
Az 5106-os úton akadályozza a forgalmat a baleset. Még >>>
2022. 09. 27., 11:17
Ha jártatok már gyerekekkel játszótéren, a következő anya-típusokkal már biztos, hogy találkoztatok! Még >>>
2022. 09. 26., 11:26
Az eseményen gratuláltak Dr. Maráz Róbert PhD. Általános Sebészeti Osztály főorvosának „Az Európai Sebészeti Testület tagja Emlősebészet területén" címéhez. Még >>>
2022. 09. 25., 17:49
Fokozott ellenőrzést tart a rendőrség hétfőtől szombatig a vasúti biztonság érdekében – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság vasárnap a rendőrség honlapján. Még >>>
2022. 09. 25., 15:33
Pályázni lehet bármely (a) új, (b) saját feltalálói tevékenységen alapuló, (c) iparilag alkalmazható és (d) piacképes megoldást tartalmazó innovációs eredménnyel. Még >>>
2022. 09. 25., 09:27
Egy 56 éves férfi vesztette életét a balesetben. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés