2023. 06. 06. kedd
Cintia, Norbert
: 369 Ft   : 345 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

Az alacsony dunai vízállás még keresztbe tehet az idegenforgalomnak - Szezonfelező értékelő Kalocsa és a járás turizmusáról

Zsiga Ferenc  |  2018. 07. 21., 07:44

A tavalyi év hasonló időszakához képest kicsit erősödött, de mindenképpen szinten maradt Kalocsa és a járás idegenforgalma, ami ha tartósan alacsony marad a Duna vízállása, a hajón érkezők számát még negatív irányba is befolyásolhatja. Az Érsekség adatai szerint tavaly 30 ezer fizető vendég látogatta az egyházi turisztikai nevezetességeket, a főszékesegyház, kincstár, érseki könyvtár mellett, immár az Astriceum Érseki Múzeumot is. Ám a főszékesegyházat és környékét kívülről szemlélő, inkább csak fotót készítő turisták száma a 40 ezer főt is elérhette. Ez éppen a 2016 évi forgalom duplája. A Bakodpusztai Idegenforgalmi Centrumot, a kalocsai Tájházat üzemeltető Kalocsa Korona Tours képviseletében Szallár Károly, a Solt - Révbérpusztai Lovascentrumot működtető Nagy Betyár Kft. nevében Nagy Péter tájékoztatta portálunkat az idei forgalom alakulásáról. A vállalkozások konkrét számokat nem osztottak meg velünk, egyedül az Érsekség rukkolt ki adatokkal.

Kezdjük mindjárt a rekonstrukcióval érintett, többek szerint „sújtott” egyházi nevezetességek látogatottságával. Vörös Márta arról számolt be, hogy a belépőjegyet váltó látogatók száma időarányos, várhatóan a tavalyi szint körül alakul, azaz eléri majd a 30 ezer főt. Mint elmondta, a közvélekedéssel ellentétben a téren folyó munkálatok nem akadályozzák a főszékesegyház, az érseki könyvtár, kincstár, Astriceum múzeum látogatását, bár ha a tér elkészül, annak további jótékony hatása lesz a turizmusra.

Guzsván László, a Látogatóközpontot, Paprikamúzeumot, Borászati kiállítást, kisvonatot 2016. május 15-től működtető Paprikavilág Kft. nevében elmondta: az idei év abban különbözik az előző kettőtől, hogy

nőtt a belföldi turisták száma, de az idei szezon eddig a tavalyi szint körül alakul.

A vállalkozó érdekességként megemlítette, hogy a hozzájuk betérők többsége vagy nagyon fiatalok, mert diákok, vagy az idősebb korosztályhoz tartozó nyugdíjasok. A középkorúak elmaradnak, így ezt a célközönséget még érdemes lesz megszólítani.

Szallár Károly , a Kalocsa Korona Tours forgalmi adatairól szólva, annak a véleményének adott hangot, hogy a tavalyi év látogatói számát tartani fogják, amennyiben a hajók legalább Budapestre megérkeznek.

A Duna jelenlegi alacsony vízállása némi aggodalomra ad okot.

Probléma igazából abból adódhat, ha az alacsony vízállás miatt a szállodahajók a Duna felső szakaszáról el sem indulnak. Amennyiben Budapesten „ragadnak”, nincs probléma, mert a vendégeket busszal könnyen leszállítják a programokra.  Szallár Károly szerint nincs jellemző kikötőhely, az utazási irodák a turisták más programjaihoz  igazítják, hogy Mohácstól Budapestig éppen melyik kikötőt használják a ki-és beszállásra.

A bakodpusztaihoz hasonlóan a magyar puszta hangulatát, a csikós virtust erősen stilizált, de mégis autentikus formában őrző Solt-Révbérpusztai Lovascentrum az idén több látogatóra számít, mint tavaly- mondta portálunknak Nagy Péter, az idegenforgalmi centrumot működtető Nagy Betyár Kft. vezetője, aki munkatársaival éppen a Kalocsa Gold Tours Utazási Iroda német vendégeit fogadta.

A szakember arról számolt be, hogy az április elejétől november végéig tartó szezonban naponta legalább 80, erősebb napokon akár 300 vendég érkezik buszokon.

Az eltöltött idő attól függ, hogy a számos program közül melyiket választják a döntően német és magyar turistacsoportok.

A máshol is megtalálható hagyományos pusztaprogramoktól a révbéri abban különbözik, hogy a látogatók itt a népi mesterségekkel is megismerkedhetnek.

Mi sem természetesebb, hogy az idegenforgalmi szezon végén újabb mérleget vonunk, de addig is jó munkát, sok turistát kívánunk!

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023-06-01 18:49:00
Egyéni tájékoztatás adással, pódiumbeszélgetésekkel csábítják a leendő rendőröket, de egészségügyi és pszichológiai konzultáción is részt vehetnek az érdeklődők.
2023-06-01 10:54:39
Kalocsa Város Önkormányzata idén is megemlékezést tart az Asztrik téren, az Országzászlónál a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából. Az eseményen ünnepi beszédet mond Buzogány Szabolcs István, a Kalocsai Eperföldi Sportiskolai Általános Iskola tanára.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 06. 05., 13:30
Az alaptantervi jogszabályi keretek közötti szabad óraszámok terhére, egyedi megoldással, a helyi tanrend részeként oktatnák. Még >>>
2023. 06. 05., 09:27
Eszméleténél volt, és nem volt alkohol befolyása alatt. Még >>>
2023. 06. 05., 09:17
A hazai forrás a magyar vidék gazdaságának gerincét adó mezőgazdaság és élelmiszertermelés teljes modernizációjára nyújt lehetőséget. Még >>>
2023. 06. 05., 07:40
Csapadékosabbá válik az időjárás a hét elején: többfelé kell esőre, záporra, zivatarra számítani, emellett élénk, olykor erős szél valószínű. Még >>>
2023. 06. 04., 09:39
Június 8-18. között ivóvíz hálózat fertőtlenítési és hálózat tisztítási munkát végeznek a kalocsai járásban. Még >>>
2023. 06. 02., 11:07
Azonban aggodalomra semmi ok, Lakatos György, a fesztivál atyja máris gondoskodott a megoldásról. Még >>>