2021. 11. 29. hétfő
Taksony
: 369 Ft   : 327 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Az augusztus 20-ai ünnepi testületi ülésen átadták a város kitüntető díjait – Leányfalusi Vilmos Kalocsa új díszpolgára

Illés György Cinó  |  2020. 08. 21., 09:32

Kalocsa város hagyományaihoz tartozik, hogy az államalapítás emlékünnepén adják át a város kitüntető díjait. Ebben az évben a koronavírus-járvány okozta veszélyhelyzet miatt meghiúsult, hagyományosan március 15-én tartandó díszpolgáravatás ceremóniáját is most tartották meg, pótlólag.

Az ünnepélyes testületi ülés a formaságok után a Himnusz közös eléneklésével vette kezdetét, majd a Zsebics Ilona vezette Kalocsai Főszékesegyházi Énekkar néhány darabból álló műsora következett, aminek apropója az volt, hogy –amint azt már a testületi döntés kapcsán megírtuk,

EBBEN AZ ÉVBEN LEÁNYFALUSI VILMOS PAP ORGONAMŰVÉSZ, A FŐSZÉKESEGYHÁZ KARNAGYA KAPTA A KALOCSA VÁROS DÍSZPOLGÁRA CÍMET,

aki a Nagytemplom karnagyaként a kórus művészeti vezetője is.

Miközben belehallgatnak az énekkar produkciójába, tekintsék meg a díjazottak „arcképcsarnokát” is az alábbi videónkkal!


A villámkoncertet követően dr. Filvig Géza polgármester rövid köszöntője után először a díszpolgári cím átadására került sor.
Ennek a címnek az adományozásáról kétévente határozhat Kalocsa önkormányzati képviselő-testülete. Mielőtt átvette az erről szóló oklevelet, és a díszpolgári cím rekvizitumait, a gyűrűt és a medált, valamint a vállszalagot, az életpályáját, munkásságát, érdemeit bemutató méltatás hangzott el, a következőképp:

Új díszpolgárunk: Leányfalusi Vilmos

1937-ben született Kiskőrösön.
Fiatal korában részt vett a földalatti cserkészmozgalomban. Teológiai tanulmányait a szegedi Hittudományi Főiskolán végezte, 1960-ban Grősz József kalocsai érsek szentelte pappá. Kántor-káplánként szolgált Nagybaracskán, Bácsbokodon majd Csengődön. 1964-ben Kalocsára helyezték.

Orgonatanulmányait Pécsi Sebestyénnél kezdte, majd Rómában a Pontificio Istituto di Musica Sacrán, a Pápai Zeneakadémián folytatta 1965-ben.
1968-ban licentiátust, majd 1974-ben Ferruccio Vignanelli tanítványaként diplomát szerzett orgonaművész és gregorián ének szakon.
Még ebben az évben Pierre Cochereau világhírű orgonaművésznél, a Notre Dame karnagyánál Nizzában improvizációs kurzuson vett részt.

1979-től érseki tanácsos, 1986-tól a Bajai Kántorképző igazgatója.
Hangversenyezett Magyarország számos székesegyházában és templomában, Olaszországban, Németországban, Ausztriában és Franciaországban, mind orgonaművészként, mind a Főszékesegyházi Kórussal, legutóbb Rómában 2019-ben.

Három zenei albumot jelentetett meg eddig, amelyeken francia orgonaművek, improvizációk hallhatóak. Művészete nemcsak hazánkban, hanem egész Európában ismert.
Munkásságával városunk jó hírét kiemelkedő és egyedülálló módon vitte a nagyvilágba. Hangversenyei Kalocsa város legnívósabb kulturális eseményei közé tartoznak, improvizációi élményszámba mennek, önálló zenei alkotásként tekinthetők.
Tervei alapján került felújításra a Főszékesegyház orgonája.

Zenei tevékenységén kívül Prokopp Péter kalocsai születésű világhírű pap festő munkásságának megismertetésében szerzett maradandó érdemeket.
2012-ben Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetéssel ismerték el tevékenységét, 2015-ben Bács-Kiskun Megye Művészeti Díját vehette át, 2019-ben Prokopp Péter díjat kapott.

Leányfalusi Vilmosnak a címhez járó tárgyakat, okiratokat Filvig Géza átadta, majd a kitüntetettet a termet megtöltő közönség vastapssal jutalmazta.

A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Illés György Cinó / KALOhírekAkikre büszkék vagyunk: a város kitüntetettjei

A továbbiakban a város kitüntető címeinek, elismeréseinek átadása következett.
A díjazottakat sorra szólították, majd – akárcsak a díszpolgári cím vonatkozásában – dr. Kiss Csaba ismertette az adott díjak odaítéléséről szóló határozatokat, majd az elismerések letéteményeseinek méltatását követően emlékplakettet, oklevelet és virágot vehettek át a polgármestertől.

A testület határozatainak egymondatos indoklásait korábban is közöltük, a most elhangzott méltatásokkal külön cikkben jelentkezünk.

Most álljon itt a díjazottak és díjaik listája, egy közös fotóval, bővebben később!
[Közben elkészült a dííjak átadásáról szóló részletes, galériás cikkünk -is  A szerk.]

 • Kalocsa Városért – Csáki Imre-díjjal jutalmazzák dr. Zahorecz László fogorvost.
 • A Kalocsa Város Ifjúságának Neveléséért – Dreisziger Ferenc-díjat Laczkó Zoltán pedagógus kapja.
 • Kalocsa Város Tudományos Munkáért – Tóth Mike-díjban Csupor Zsolt Jánosné intézményvezető részesül.
 • Kalocsa Város Népművészetéért – Király Ilus-díjjal Kákonyi Istvánnét jutalmazzák.
 • Kalocsa Város Művészetéért – Haynald Lajos-díjat vehet majd át Farkas Tibor szobrászművész.
 • Kalocsa Város Közművelődéséért – Cziráki Imre-díjjal Tóth Emese intézményvezető munkásságát ismerik el.
 • Kalocsa Város Közszolgálatáért – Bozsó Ferenc-díjban dr. Kovács György nyugalmazott ezredes részesül.
 • A Kalocsa Város Egészségügyéért – Ilk Viktor-díjat dr. Csábi Péter orvos vehet át.
 • A Kalocsa Város Gazdaságáért – Vidats István-díjat Gál István vállalkozónak ítélték.
 • Kalocsa Város Sportjáért – Vatai László-díjjal jutalmazzák Németh Zoltán edzőt.
 • A Kalocsa Város Szociális Munkáért Díjat a Szociális Központ ápolói, dolgozói állománya kapja.
 • A Kalocsa Város Ifjúsági Díjat ifj. Kovács Miklós veheti át.
 • Kalocsa Város Polgármesterének Kitüntető Díjával a Szent Kereszt Kórház dolgozói kollektívájának munkája kerül elismerésre.

 

A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Illés György Cinó / KALOhírek

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 11. 27., 14:25
A kalocsai Török „Töce” Tibor, A-MAFOSZ-fotóművész 16 éves pályafutása legeredményesebb évét zárta. A fotográfus 2021-ben 30 díjat nyert. A több mint 150 kiállításra javasolt képe négy földrészen és 20 különböző országban került bemutatásra. A pályázatokon díjazott képeinek 90 százaléka Kalocsán és annak vonzáskörzetében készült!
2021. 11. 26., 08:05
Két napja, a közmeghallgatáson még hiányolták, máris megnyílik a kalocsai Infopont. Az iroda napi nyolc órán át tart majd nyitva. Feladatai között szerepel a turizmus kiszolgálása, kulturális és más rendezvények népszerűsítése és belépőjegyek árusítása, tájékoztatás, valamint az önkormányzattal való kapcsolattartásban is segítséget nyújt.
2021. 11. 25., 08:40
Évekig valóban csatatérre emlékeztetett Kalocsa főtere. Mire egyre nagyobb felületen készül el az új díszburkolat, hétfőn megütközött a városházán a képviselő-testület és a kivitelező érsekség. Egy újabb határidő-hosszabbítási kérelem volt a casus belli. A testület nem engedett. Eben a cikkben a kérelmezők érvrendszerét ismertetjük, dr. Filvig Géza polgármester bevezetőjével.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 11. 29., 15:23
Szerdán a nap első felében nem valószínű csapadék, később azonban kisebb mennyiségű melegfronti csapadék érkezik, északon, északkeleten elsősorban hó, míg délnyugat felé haladva már inkább havas eső, eső formájában. Még >>>
2021. 11. 29., 09:54
A baromfi ágazatot érő kár mérséklése érdekében minden könnyítő intézkedést elrendelnek a szakemberek, amint azt a járványhelyzet lehetővé teszi. Még >>>
2021. 11. 29., 09:48
A Kalocsai Innovációs és Közművelődési Központ szervezésében ezúttal a Kolompos együttes mulatságára! Még >>>
2021. 11. 28., 16:00
Az ANDA Present Kft. 10 000 db gyermekmaszkot adományozott a Kertvárosi Általános Iskoláért-Gyermekeinkért Alapítványnak. Még >>>
2021. 11. 28., 14:56
A vádlott szándékosan segítséget kívánt nyújtani 4 szír migráns személynek abban, hogy a szerb-magyar államhatár közeléből Nyugat-Európába, Ausztriába eljussanak. A sikeres szállítást követően Belgrádban 1000 eurót kapott volna fizetségül. Még >>>
2021. 11. 28., 11:55
Személyautó árokba hajtott a Dunapataj táblától 100 méterre, Ordas irányában. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei