2023. 09. 23. szombat
Tekla
: 387 Ft   : 363 Ft Benzin: 641.8 Ft/l   Dízel: 646.0 Ft/l   Írjon nekünk

Az augusztus 20-ai ünnepi testületi ülésen átadták a város kitüntető díjait – Leányfalusi Vilmos Kalocsa új díszpolgára

Illés György Cinó  |  2020. 08. 21., 09:32

Kalocsa város hagyományaihoz tartozik, hogy az államalapítás emlékünnepén adják át a város kitüntető díjait. Ebben az évben a koronavírus-járvány okozta veszélyhelyzet miatt meghiúsult, hagyományosan március 15-én tartandó díszpolgáravatás ceremóniáját is most tartották meg, pótlólag.

Az ünnepélyes testületi ülés a formaságok után a Himnusz közös eléneklésével vette kezdetét, majd a Zsebics Ilona vezette Kalocsai Főszékesegyházi Énekkar néhány darabból álló műsora következett, aminek apropója az volt, hogy –amint azt már a testületi döntés kapcsán megírtuk,

EBBEN AZ ÉVBEN LEÁNYFALUSI VILMOS PAP ORGONAMŰVÉSZ, A FŐSZÉKESEGYHÁZ KARNAGYA KAPTA A KALOCSA VÁROS DÍSZPOLGÁRA CÍMET,

aki a Nagytemplom karnagyaként a kórus művészeti vezetője is.

Miközben belehallgatnak az énekkar produkciójába, tekintsék meg a díjazottak „arcképcsarnokát” is az alábbi videónkkal!


A villámkoncertet követően dr. Filvig Géza polgármester rövid köszöntője után először a díszpolgári cím átadására került sor.
Ennek a címnek az adományozásáról kétévente határozhat Kalocsa önkormányzati képviselő-testülete. Mielőtt átvette az erről szóló oklevelet, és a díszpolgári cím rekvizitumait, a gyűrűt és a medált, valamint a vállszalagot, az életpályáját, munkásságát, érdemeit bemutató méltatás hangzott el, a következőképp:

Új díszpolgárunk: Leányfalusi Vilmos

1937-ben született Kiskőrösön.
Fiatal korában részt vett a földalatti cserkészmozgalomban. Teológiai tanulmányait a szegedi Hittudományi Főiskolán végezte, 1960-ban Grősz József kalocsai érsek szentelte pappá. Kántor-káplánként szolgált Nagybaracskán, Bácsbokodon majd Csengődön. 1964-ben Kalocsára helyezték.

Orgonatanulmányait Pécsi Sebestyénnél kezdte, majd Rómában a Pontificio Istituto di Musica Sacrán, a Pápai Zeneakadémián folytatta 1965-ben.
1968-ban licentiátust, majd 1974-ben Ferruccio Vignanelli tanítványaként diplomát szerzett orgonaművész és gregorián ének szakon.
Még ebben az évben Pierre Cochereau világhírű orgonaművésznél, a Notre Dame karnagyánál Nizzában improvizációs kurzuson vett részt.

1979-től érseki tanácsos, 1986-tól a Bajai Kántorképző igazgatója.
Hangversenyezett Magyarország számos székesegyházában és templomában, Olaszországban, Németországban, Ausztriában és Franciaországban, mind orgonaművészként, mind a Főszékesegyházi Kórussal, legutóbb Rómában 2019-ben.

Három zenei albumot jelentetett meg eddig, amelyeken francia orgonaművek, improvizációk hallhatóak. Művészete nemcsak hazánkban, hanem egész Európában ismert.
Munkásságával városunk jó hírét kiemelkedő és egyedülálló módon vitte a nagyvilágba. Hangversenyei Kalocsa város legnívósabb kulturális eseményei közé tartoznak, improvizációi élményszámba mennek, önálló zenei alkotásként tekinthetők.
Tervei alapján került felújításra a Főszékesegyház orgonája.

Zenei tevékenységén kívül Prokopp Péter kalocsai születésű világhírű pap festő munkásságának megismertetésében szerzett maradandó érdemeket.
2012-ben Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetéssel ismerték el tevékenységét, 2015-ben Bács-Kiskun Megye Művészeti Díját vehette át, 2019-ben Prokopp Péter díjat kapott.

Leányfalusi Vilmosnak a címhez járó tárgyakat, okiratokat Filvig Géza átadta, majd a kitüntetettet a termet megtöltő közönség vastapssal jutalmazta.

A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Illés György Cinó / KALOhírekAkikre büszkék vagyunk: a város kitüntetettjei

A továbbiakban a város kitüntető címeinek, elismeréseinek átadása következett.
A díjazottakat sorra szólították, majd – akárcsak a díszpolgári cím vonatkozásában – dr. Kiss Csaba ismertette az adott díjak odaítéléséről szóló határozatokat, majd az elismerések letéteményeseinek méltatását követően emlékplakettet, oklevelet és virágot vehettek át a polgármestertől.

A testület határozatainak egymondatos indoklásait korábban is közöltük, a most elhangzott méltatásokkal külön cikkben jelentkezünk.

Most álljon itt a díjazottak és díjaik listája, egy közös fotóval, bővebben később!
[Közben elkészült a dííjak átadásáról szóló részletes, galériás cikkünk -is  A szerk.]

 • Kalocsa Városért – Csáki Imre-díjjal jutalmazzák dr. Zahorecz László fogorvost.
 • A Kalocsa Város Ifjúságának Neveléséért – Dreisziger Ferenc-díjat Laczkó Zoltán pedagógus kapja.
 • Kalocsa Város Tudományos Munkáért – Tóth Mike-díjban Csupor Zsolt Jánosné intézményvezető részesül.
 • Kalocsa Város Népművészetéért – Király Ilus-díjjal Kákonyi Istvánnét jutalmazzák.
 • Kalocsa Város Művészetéért – Haynald Lajos-díjat vehet majd át Farkas Tibor szobrászművész.
 • Kalocsa Város Közművelődéséért – Cziráki Imre-díjjal Tóth Emese intézményvezető munkásságát ismerik el.
 • Kalocsa Város Közszolgálatáért – Bozsó Ferenc-díjban dr. Kovács György nyugalmazott ezredes részesül.
 • A Kalocsa Város Egészségügyéért – Ilk Viktor-díjat dr. Csábi Péter orvos vehet át.
 • A Kalocsa Város Gazdaságáért – Vidats István-díjat Gál István vállalkozónak ítélték.
 • Kalocsa Város Sportjáért – Vatai László-díjjal jutalmazzák Németh Zoltán edzőt.
 • A Kalocsa Város Szociális Munkáért Díjat a Szociális Központ ápolói, dolgozói állománya kapja.
 • A Kalocsa Város Ifjúsági Díjat ifj. Kovács Miklós veheti át.
 • Kalocsa Város Polgármesterének Kitüntető Díjával a Szent Kereszt Kórház dolgozói kollektívájának munkája kerül elismerésre.

 

A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Illés György Cinó / KALOhírek

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 09. 18., 14:13
Első kézből kaptak információt a településvezetők a Paks II. beruházás előrehaladásáról, fontos mérföldköveiről a Közép-Duna Menti Fejlesztési Tanács fórumain. A hatállomásos tájékoztatósorozatra 99 település polgármesterei kaptak meghívást. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 09. 23., 11:16
A válasz röviden és tömören: igen, öntözzünk. De ha megállunk e túlegyszerűsített válasznál, és ész nélkül locsolunk, nagyobb bajt okozunk, mint amit a szárazság eredményezne! Még >>>
2023. 09. 22., 11:06
Kezdő vagy, de egyelőre kerülnéd a termeket? Egy hosszabb kihagyás után térnél vissza az edzéshez, és előtte alapoznál otthon egy kicsit? Esetleg kizárólag otthoni edzésben gondolkodsz, és a lehetőségekhez mérten szeretnéd magadból kihozni a maximumot? Segítünk megtenni az első lépést! :) Még >>>
2023. 09. 22., 10:50
A héten diagnosztizált esetekkel a 2023. évben nyilvántartott nyugat-nílusi láz megbetegedések száma 25-re nőtt. Még >>>
2023. 09. 21., 15:17
Egy csengődi asszony görög hatósági jelzést szerelt fel autójára, amit a közelmúltban vásárolt. A történtek vizsgálatát a Kiskőrösi Rendőrkapitányság befejezte. Még >>>
2023. 09. 20., 16:55
Kalocsa Város Önkormányzata rajzpályázatot hirdet általános iskolás gyerekek részére. Még >>>
2023. 09. 20., 07:59
A nyughelyre helyezett pénzérméket soha ne mozdítsuk el a helyükről, mert az emlékezők érzelmeit tükrözik. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK