2024. 06. 15. szombat
Jolán, Vid
: 398 Ft   : 372 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Bábel Balázs érsek kezdeményezte elsőként a Kalocsa-Paks Duna-híd Tomori Pálról történő elnevezését

Zsiga Ferenc  |  2024. 04. 29., 11:57

Április 28-án, vasárnap cikkünk jelent meg „Tomori Pálról nevezték el a Kalocsa-Paks Duna-hidat – A kalocsai k.arc javaslatát fogadta el Lázár János miniszter” címmel, amellyel kapcsolatban Dr. Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek a mai napon egy közleményt juttatott el szerkesztőségünkhöz. A közleményből kiderül, hogy ugyan a k.arc is küldött beadványt az ügyben illetékes miniszterhez annak érdekében, hogy az új dunai átkelő a Tomori Pál nevet viselje, ám ezt időrendben jóval megelőzte Dr. Bábel Balázs érsek kezdeményezése, aki a Kalocsa-Paks Duna-híd elnevezésével kapcsolatos eljárást már azt megelőzően megindította. Érsek úr válaszolt is a k.arc-nak, amikor a már megkezdett eljárás alatt az Urbanisztikai Társaság e-mail-ben megkereste, hogy támogassa őket a híd Tomori Pálról való elnevezésében. Érsek úr válaszában jelezte, örül annak, hogy ők is azt szeretnék, amit ő már jóval előbb elkezdett. Arra is emlékeztette a Társaságot, hogy Tomori Pál elődje kultuszát az évek során teljesen kivirágoztatták, minden évben érseki szentmisével, Tomori Pál restaurált szobránál ünnepi műsorral egybekötött koszorúzással tartják elevenen emlékét.

A közleményt az alábbiakban, változtatás nélkül tesszük közzé.

"Dr. Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek közleménye

kalohirek.hu honlapon 2024. április 28-án megjelent, kalocsai híd elnevezésével kapcsolatos tévedésre reagálva szeretnék helyesbíteni:a híd Tomori Pál kalocsai érsekről történő elnevezését több mint egy évvel ezelőtt kezdeményeztem Font Sándor országgyűlési képviselő úr segítségével Lázár János miniszter úrnál.
Az elnevezés megvalósulásához Zsigó Róbert államtitkár úr és Nagy János államtitkár úr támogatását is kértem, akik biztosítottak arról, hogy mindent megtesznek ennek érdekében.

Jóval később a kalocsai K.arc Urbanisztikai Társaság e-mail-ben megkeresett, hogy támogassam őket a híd Tomori Pálról való elnevezésében.
Válaszomban jeleztem, örülök annak, hogy ők is azt szeretnék, amit én már jóval előbb elkezdtem. Arra is emlékeztettem a Társaságot, hogy Tomori Pál elődöm kultuszát az évek során teljesen kivirágoztattuk, minden évben érseki szentmisével és restaurált szobránál ünnepi műsorral egybekötött koszorúzással tartjuk elevenen emlékét.

Tomori Pál 500 évvel ezelőtti székfoglalásának alkalmából 2023-ban több előadást tartottam életművéről. Jóval korábban Szentmihályi Szabó Péter íróval drámát írattam a hős kalocsai érsekről.

Kalocsa, 2024. április 29.

Dr. Bábel Balázs
kalocsa-kecskeméti érsek"

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 06. 12., 15:53
Családias légkört, magas színvonalú szakmai munkakörnyezetet és mások mellett munkába járási támogatást is kínálnak leendő munkatársuknak. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 06. 14., 12:18
A Bács-Kiskun vármegyében lévő többi határátkelőhely az eddig megszokott rendben működik. Még >>>
2024. 06. 14., 08:36
A kulturális, művészeti tematikájú portál a ma kezdődő Kék Madár Fesztivál kapcsán készített interjút a fesztiváligazgatóval. Még >>>
2024. 06. 13., 15:53
Az ösztöndíjat a KIMBA Birkózó Akadémia, a Birkózószövetség és a Testnevelési Egyetem által alapított ösztöndíj évente egy személynek ítélhető oda. Még >>>
2024. 06. 10., 13:24
A nagy érdeklődésre tekintettel két eredetileg nem hirdetett, délutáni turnus is indul Kovács László kalocsai Fazekas Alkotóházban. Még >>>
2024. 06. 08., 08:08
Kalocsán, június 10-én 6 órától 16-án 18 óráig felújítás miatt lezárják a közúti forgalom elől az 51. számú főút és a vasút kereszteződésében lévő Pataji úti átjárót. Még >>>
2024. 06. 08., 07:53
Hosszú ideje nem volt példa ekkora harcsatelepítésre a Dunán, 6 ezer szürkeharcsa kerül a folyamba. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK