2022. 01. 29. szombat
Adél
: 357 Ft   : 321 Ft Benzin: 479.3 Ft/l   Dízel: 479.5 Ft/l   Írjon nekünk

„Barka” – Megvan a megüresedő könyvtárépület új gazdája!

Illés György Cinó  |  2016. 09. 29., 09:06

Idősek szociális otthona lesz a jelenlegi könyvtárépületben – erről döntött legutóbbi ülésén a kalocsai önkormányzati testület. Október végéig szeretnék lebonyolítani az épület kiürítését és átadását. A szükséges átalakítások után a Barka Alapítvány költözteti oda kibővítve a már „kinőtt” Petőfi utcai idősotthonát.

A Nagyasszonyunk renddel együttműködő Barka Szociális és Segítő Alapítvány megkereste az önkormányzatot azzal, hogy ők az épületet szívesen átvennék– egyelőre bérleti konstrukcióban –, hasznosítanák, mivel a jelenleg használt, Petőfi Sándor utca 2. szám alatti telephelyük már szűkös számukra. Az épület mindhárom szintjét igénybe vennék, ott idősek szociális otthonát, mellé foglalkoztatót, illetve alapszolgáltatási központot szeretnének létesíteni.

Jelenleg a leendő bérlő által kért, kedvezményes bérleti díjat állapítanának meg, ennek fölülvizsgálatára egy év múlva nyílna lehetőség, amikor már látják a tényleges működési költségeket.
A szükséges átalakítások engedélyeinek beszerzése és költségeinek fedezése a bérlőre hárulna.
Legkésőbb október 30-ával szeretnék átvenni az épületet, de a tényleges tevékenységüket az átalakítások után, a tervek szerint 2016. január 1-jével kezdenék meg.
A tanítórend is támogatja az alapítvány szándékát, amint arról a napirend bevezetőjében beszámolt az őket korábban fölkereső dr. Bálint József polgármester, aki hozzátette, az alapítvány képviselőjének nyilatkozata szerint lehet, hogy a későbbiekben meg is vásárolnák az épületet.

A Barka Szociális és Segítő Alapítvány az épület mindhárom szintjét igénybe venné
Forrás: Tomori Pál Város Könyvtár / Facebook

Csak mellette szóltak érvek

A kérdésről szóló szavazás előtt az előterjesztő polgármester összegezte a javaslat mellett szóló érveket. Az épület megfelelő célra hasznosulna, az idősotthon ottani elhelyezését észszerűsíti a kórház közelsége is, és a város idősellátási rendszerének helyzetét ismerve is támogatható a szándék, hiszen a városban e téren sorban állás van.

Úgy tűnik, ebben egyetértett a többi képviselő is, ugyanis sem kérdés nem volt, sem észrevétel nem érkezett a testület részéről, majd a jelenlévő 11 képviselő egybehangzó szavazataival elfogadták az ajánlatot.

E szerint tíz év határozott időre szóló bérleti ajánlat bruttó 200 Ft/hó/négyzetméter áron elfogadta az önkormányzat a Barka Szociális Alapítvány bérleti ajánlatát a Kossuth 22. alatti épületre, és fölhatalmazta a polgármestert az erről szóló szerződés megkötésére.

A Tomori Pál Könyvtár folyamatban lévő költözése miatt megüresedő, Kossuth Lajos 22. szám alatti épületről a könyvtár költözéséről szóló első híradásunkban, az arról szóló testületi vitából idézve azt írtuk, hogy annak közel 10 milliós volt a fűtés és egyéb költsége.
Ez majd várhatóan növekedni fog, hiszen a víz, különösen a meleg víz és a fűtési igény más egy idősotthon, mint egy könyvtár esetében, ellenben az épület átalakításával egyidejűleg elvégezhető energetikai korszerűsítés mérsékelheti a rezsiköltségeket.

Még mindig forrásra vár a könyvtár

A könyvtár költözésével kapcsolatban azt írtuk, hogy még jelentős, a teljes szükségletnek több mint felét kitevő forrás hiányzik a teljes átköltöztetés költségvetéséből. Ugyanakkor Tamás László könyvtárvezető arról is tájékoztatott, hogy a szükséges összegre érvényes pályázatuk van a Nemzeti Kulturális Alapnál, amelynek elbírálása a múlt hét végére volt várható.

A könyvtárvezetőt most újra megkérdeztük erről, és azt a választ kaptuk, hogy a pályázat elbírálásának eredményéről hivatalos értesítés még nem érkezett, de bizakodásra ad okot az a tény, hogy az elmúlt öt évben beadott mintegy tucatnyi pályázat, amelyek közt volt párszázezrestől az ötvenmilliós nagyságrendűig sokféle, kivétel nélkül kedvező elbírálásban részesült. Ez előrevetíti a pályázat remélt sikerét, hiszen az öt év alatt Nemzeti Kulturális Alaptól kapott, összesen közel százmilliónyi támogatás mértékéhez képest elenyésző az ilyen jellegű beruházásokhoz megadott keretnek megfelelő nagyságú támogatási igény.

A pályázat esetleges kudarca esetén az utolsó két hónapra esedékes bérleti díjból származó, nem tervezett bevétel a város számára is lehetővé tenné a hiányzó támogatás odaítélését a nélkül, hogy ezzel veszélyeztetnék a költségvetés stabilitását.

Így az akadályok elhárultak, és minden jel arra mutat, hogy a korábbi várakozásoknak megfelelően október végén már új helyen működik a teljes Tomori Pál Könyvtár, a helyén építészeti átalakítások várhatóak még az ősszel, jövő januártól pedig szociális otthon nyílik, növelve az idősotthoni ellátás férőhelyeinek számát.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 01. 28., 08:03
Január 28-án, pénteken a Rákóczi Ferenc utca gallyazási munkálatai folytatódnak. Még >>>
2022. 01. 27., 15:02
A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Balesetmegelőzési Bizottsága, az ORFK- Országos Balesetmegelőzési Bizottság kiírása alapján gyermekrajz pályázatot hirdetett „Így közlekedtek ti!” címmel. Még >>>
2022. 01. 27., 14:47
Két pályázó közül az eddigi intézményvezető kapott bizalmat. A kérdésről ma délután zárt ülés keretében döntött a kalocsai önkormányzati képviselő-testület. Még >>>
2022. 01. 27., 11:02
Hál’Isten igény is van rá: évek óta egyre több gyermek születik jánoshalmi családokban. A kivitelezési munkálatok az év elején indultak, várhatóan a következő tanévben már meg is kezdheti működését a két csoportszobás létesítmény. Még >>>
2022. 01. 27., 10:51
A revizorok megjelenésére a hivatali munkaidőn túl is számítani lehet. Még >>>
2022. 01. 27., 10:00
Január 27-én, csütörtökön a Rákóczi Ferenc utca gallyazási munkálataira kerül sor. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK