2024. 07. 13. szombat
Jenő
: 393 Ft   : 361 Ft Benzin: 616.2 Ft/l   Dízel: 625.0 Ft/l   Írjon nekünk

„Barka” – Megvan a megüresedő könyvtárépület új gazdája!

Illés György Cinó  |  2016. 09. 29., 09:06

Idősek szociális otthona lesz a jelenlegi könyvtárépületben – erről döntött legutóbbi ülésén a kalocsai önkormányzati testület. Október végéig szeretnék lebonyolítani az épület kiürítését és átadását. A szükséges átalakítások után a Barka Alapítvány költözteti oda kibővítve a már „kinőtt” Petőfi utcai idősotthonát.

A Nagyasszonyunk renddel együttműködő Barka Szociális és Segítő Alapítvány megkereste az önkormányzatot azzal, hogy ők az épületet szívesen átvennék– egyelőre bérleti konstrukcióban –, hasznosítanák, mivel a jelenleg használt, Petőfi Sándor utca 2. szám alatti telephelyük már szűkös számukra. Az épület mindhárom szintjét igénybe vennék, ott idősek szociális otthonát, mellé foglalkoztatót, illetve alapszolgáltatási központot szeretnének létesíteni.

Jelenleg a leendő bérlő által kért, kedvezményes bérleti díjat állapítanának meg, ennek fölülvizsgálatára egy év múlva nyílna lehetőség, amikor már látják a tényleges működési költségeket.
A szükséges átalakítások engedélyeinek beszerzése és költségeinek fedezése a bérlőre hárulna.
Legkésőbb október 30-ával szeretnék átvenni az épületet, de a tényleges tevékenységüket az átalakítások után, a tervek szerint 2016. január 1-jével kezdenék meg.
A tanítórend is támogatja az alapítvány szándékát, amint arról a napirend bevezetőjében beszámolt az őket korábban fölkereső dr. Bálint József polgármester, aki hozzátette, az alapítvány képviselőjének nyilatkozata szerint lehet, hogy a későbbiekben meg is vásárolnák az épületet.

A Barka Szociális és Segítő Alapítvány az épület mindhárom szintjét igénybe venné
Forrás: Tomori Pál Város Könyvtár / Facebook

Csak mellette szóltak érvek

A kérdésről szóló szavazás előtt az előterjesztő polgármester összegezte a javaslat mellett szóló érveket. Az épület megfelelő célra hasznosulna, az idősotthon ottani elhelyezését észszerűsíti a kórház közelsége is, és a város idősellátási rendszerének helyzetét ismerve is támogatható a szándék, hiszen a városban e téren sorban állás van.

Úgy tűnik, ebben egyetértett a többi képviselő is, ugyanis sem kérdés nem volt, sem észrevétel nem érkezett a testület részéről, majd a jelenlévő 11 képviselő egybehangzó szavazataival elfogadták az ajánlatot.

E szerint tíz év határozott időre szóló bérleti ajánlat bruttó 200 Ft/hó/négyzetméter áron elfogadta az önkormányzat a Barka Szociális Alapítvány bérleti ajánlatát a Kossuth 22. alatti épületre, és fölhatalmazta a polgármestert az erről szóló szerződés megkötésére.

A Tomori Pál Könyvtár folyamatban lévő költözése miatt megüresedő, Kossuth Lajos 22. szám alatti épületről a könyvtár költözéséről szóló első híradásunkban, az arról szóló testületi vitából idézve azt írtuk, hogy annak közel 10 milliós volt a fűtés és egyéb költsége.
Ez majd várhatóan növekedni fog, hiszen a víz, különösen a meleg víz és a fűtési igény más egy idősotthon, mint egy könyvtár esetében, ellenben az épület átalakításával egyidejűleg elvégezhető energetikai korszerűsítés mérsékelheti a rezsiköltségeket.

Még mindig forrásra vár a könyvtár

A könyvtár költözésével kapcsolatban azt írtuk, hogy még jelentős, a teljes szükségletnek több mint felét kitevő forrás hiányzik a teljes átköltöztetés költségvetéséből. Ugyanakkor Tamás László könyvtárvezető arról is tájékoztatott, hogy a szükséges összegre érvényes pályázatuk van a Nemzeti Kulturális Alapnál, amelynek elbírálása a múlt hét végére volt várható.

A könyvtárvezetőt most újra megkérdeztük erről, és azt a választ kaptuk, hogy a pályázat elbírálásának eredményéről hivatalos értesítés még nem érkezett, de bizakodásra ad okot az a tény, hogy az elmúlt öt évben beadott mintegy tucatnyi pályázat, amelyek közt volt párszázezrestől az ötvenmilliós nagyságrendűig sokféle, kivétel nélkül kedvező elbírálásban részesült. Ez előrevetíti a pályázat remélt sikerét, hiszen az öt év alatt Nemzeti Kulturális Alaptól kapott, összesen közel százmilliónyi támogatás mértékéhez képest elenyésző az ilyen jellegű beruházásokhoz megadott keretnek megfelelő nagyságú támogatási igény.

A pályázat esetleges kudarca esetén az utolsó két hónapra esedékes bérleti díjból származó, nem tervezett bevétel a város számára is lehetővé tenné a hiányzó támogatás odaítélését a nélkül, hogy ezzel veszélyeztetnék a költségvetés stabilitását.

Így az akadályok elhárultak, és minden jel arra mutat, hogy a korábbi várakozásoknak megfelelően október végén már új helyen működik a teljes Tomori Pál Könyvtár, a helyén építészeti átalakítások várhatóak még az ősszel, jövő januártól pedig szociális otthon nyílik, növelve az idősotthoni ellátás férőhelyeinek számát.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 07. 10., 10:06
Kimagasló az érdeklődés a Paks II. Zrt. szakmai gyakorlati programja iránt, amelybe idén nyáron huszonöten kapcsolódtak be. A fiatalok Magyarország különböző egyetemeiről érkeztek. Tapasztalatszerzésüket, munkájukat mentorok segítik minden szakterületen. (x)
2024. 07. 09., 11:21
A nukleáris iparban alkalmazott tudásmenedzsmentről, a tudásmegosztásról és a humánerőforrás-fejlesztésről rendezett konferenciát a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség. Az esemény nyitónapján elhangzott, hogy a Paks II. projektben felhasználják az üzemelő blokkokon felhalmozott több mint negyven évnyi tapasztalatot. (x)
2024-07-03 15:42:00
Bagó Zoltán esetében olyan személyről beszélünk, akit az üzleti és egyéni magatartási formái miatt távol kellett tartani a Fidesztől, és jelenleg nincs olyan Fidesz felsővezető politikus, nincs olyan kormánytag, aki bármilyen kérdésben szóba állna vele. Ha pedig így van, rajta keresztül roppant nehéz lesz Kalocsának a normál pénzeszközökön túl egyedi forrásokat szereznie.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 07. 12., 15:09
Korábbi, a választások hivatalos oldalán megjelent információra alapuló cikkünkben valószínűleg tévesen közöltük, hogy jogerős a kalocsai polgármester-választás végeredménye, mivel ennek ellentmondó értesülések jutottak szerkesztőségünk birtokába. De ki lát már itt tisztán? Még >>>
2024. 07. 12., 11:44
Ma reggelre frissült a valasztas.hu oldala. >>> Frissítve! valószínűleg téves választásközlő oldal jelzése! Még >>>
2024. 07. 12., 08:44
Információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás és pénzmosás bűntett gyanúja miatt folytatják a nyomozást. Még >>>
2024. 07. 11., 14:39
2024. 07. 11., 10:00
Egy olyan étteremnél kezdtek vizsgálódni, amely nemcsak helyben fogyasztást kínál, hanem kiszállítást is. Még >>>
2024. 07. 08., 09:54
Ez a videó akár életet is menthet, mondanivalója életbe vágó és sajnos nem avul el... Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK