2023. 02. 02. csütörtök
Aida, Karolina
: 388 Ft   : 352 Ft Benzin: 655.9 Ft/l   Dízel: 717.8 Ft/l   Írjon nekünk

Bemutatkozott a leendő új megyei rendőrfőkapitány – Szalkszentmártonon ülésezett a megyei közgyűlés

Bemutatkozott a leendő új megyei rendőrfőkapitány – Szalkszentmártonon ülésezett a megyei közgyűlés
Zsiga Ferenc  |  2022. 11. 28., 07:24

A Bács-Kiskun megyei Közgyűlés november 24-én, Szalkszentmártonon megtartott ülésén többek között elfogadták a megye 2023. évi költségvetését, környezetvédelmi programját, és döntöttek az új Bács-Kiskun megyei rendőrfőkapitány kinevezésének támogatásáról. A közgyűlés tagjai a Megyei Területrendezési Terv módosításáról, a határon átnyúló projektekkel kapcsolatban hallhattak tájékoztatást.

Az ülést megelőzően Gulyásné Horváth Tünde, a házigazda önkormányzat polgármestere köszöntötte a megjelenteket és röviden bemutatta a települést.

Rideg László, a közgyűlés elnöke tizenöt napirendi pontot terjesztett elő, amelyek közül elsőként az új megyei rendőrfőkapitány kinevezésének támogatásáról tárgyaltak a képviselők. A megyei rendőrfőkapitányok kinevezéséhez a megyei önkormányzatok közgyűlésének véleményét - a hatályos jogszabályoknak megfelelően - minden esetben előzetesen kikérik.  

Dr. Balogh János országos rendőrfőkapitány a közgyűlés tagjainak köszöntése után bemutatta dr. Gulyás Zsolt rendőr dandártábornokot, rendőrségi főtanácsost, majd ismertette szakmai életútját és hangsúlyozta, hogy a jelölt személyében Bács-Kiskun megye egy 30 éve szolgáló, kiváló szakembert kaphat.

Minden erőmmel azon fogok dolgozni, hogy az itt élők biztonságban éljenek!”– jelentette ki bemutatkozó beszédében Dr. Gulyás Zsolt főkapitány-jelölt. A közgyűlés úgy döntött, hogy támogatja Dr. Gulyás Zsoltnak a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság élére történő kinevezését.


A közgyűlés elnöke a nyugdíjba vonuló Dávid Károly rendőr vezérőrnagynak köszönetét fejezte ki a megyei főkapitányság élén végzett kiemelkedő munkájáért. A vezérőrnagy búcsúbeszédében hangsúlyozta, hogy szolgálati ideje alatt mindig érezte a lakosság bizalmát, ami erőt adott a munkájához.

Megnyugvással távozom, mert tudom, hogy továbbra is emberközpontúan tud majd haladni a munka.”– jelentette ki a vezérőrnagy.

Rideg László a két testületi ülés közötti ügyekről szóló tájékoztatójában elmondta: a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat a közelmúltban a Kiskun Önkormányzatok Szövetségének a tagjává vált.


A képviselők elfogadták a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat 2023. évi költségvetéséről szóló önkormányzati rendeletet. A költségvetés az emelkedő rezsiárak ellenére biztosítja az önkormányzat stabil gazdálkodását. A költségvetés kiegyensúlyozottsága lehetővé teszi, hogy jövőre nem kell számolni létszámleépítéssel, és a projektek is zökkenőmentesen folytatódhatnak.

A testület döntött a Bács-Kiskun Megye Környezetvédelmi Programja 2021-2027. projektről, amelyet Szőke Norbert szakértő ismertetett. A közgyűlés tagjai ugyancsak támogató döntést hoztak a Bács-Kiskun Megyei Területrendezési Terv módosítási eljárásának megindításáról, amely előfeltétel a nagy naperőmű - fejlesztés megvalósításának.

Az Alaptörvény módosítása értelmében 2023. január 1-jétől az ország alapvető területi tagozódásának részét képező „megye”, mint területi egység megnevezése „vármegyére” változik. Ezért a képviselők döntöttek a vármegye címeréről, pecsétjéről, zászlajáról és azok használatának rendjéről, valamint a „Bács-Kiskun vármegye” névről szóló új önkormányzati rendelet megalkotásáról.

Csókási Eszter Anna, a DKMT ügyvezetője a Duna-Körös-Maros-Tisza Eurorégiós Fejlesztési Ügynökség Kft. munkájáról számolt be.
Mint elhangzott: az Interreg-IPA Magyarország-Szerbia Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében megerősödött a térség szőlészeti-borászati, gazdasági és turisztikai együttműködése, az ügynökség a román-magyar összefogás keretében próbál megoldásokat találni a munkaerőt érintő kérdésekre, a határvidék területén összefogja a foglalkoztatással és képzéssel foglalkozó intézményeket.


Rideg László elnök beszélt a „Az Érték – Élmény – Egészség megjelenítése közösségi programokról”, a „Bács-Kiskun boldoggá tesz”, és az „ITTHON MARADUNK” identitás fejlesztő és támogató programokról, azok előrehaladásáról, és hogy a projektumokban kiemelt szerepet kapnak a Petőfi Emlékévekhez köthető események.

A közgyűlés tagjai megtekintették a megye új imázsfilmjét, a Petőfi Emlékévekre készült videóklipet, a megzenésített verset, amelyben a főszerepet maga Petőfi Sándor kapta, akit Bánföldi Szilárd színművész alakít. A dalt a No Sugar erdélyi együttes hangszerelte.

Az ülést követően - a hagyományoknak megfelelően - faültetéssel zárták a munkanapot, majd a résztvevők látogatást tettek a szalkszentmártoni Petőfi Sándor Emlékmúzeumban.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023. 01. 30., 15:30
Kocsis Anna és Attila következő állomása egy eldugott faluban lévő biofarm volt. Ahogy a nevéből is adódik - Mindful Farm - a lecsendesedést, kikapcsolódást, természetközeliséget, a jelen pillanat megélését keresték ezen a helyen. Hogy telt el az ott töltött két hét? Vloguk következő epizódjából kiderül, kövessétek a KALOhíreken utazásukat!
2023. 01. 29., 08:24
Január 20-21-én iskolánkat, a Kalocsai Szent István Gimnáziumot képviseltük Kecskeméten, a Neumann János Egyetem által meghirdetett 24 órás logisztikai versenyen. Az Izsáki úti új campuson a logisztikához köthető feladatokat és egy nagy projektfeladatot kellett teljesítenie πz2a nevű csapatunknak, melynek tagjai: Molnár Fruzsina, Rideg Árpád, Vida Zolta - tudtuk meg a portálunknak küldött beszámolóból.
2023. 01. 27., 12:27
A Kamarateremben Cseh Tamás dalait adta elő Papp Róbert, Kalocsa díszpolgára, valamint fia, ifjabb Papp Róbert. Az énekes-gitáros zenéjének egy parafrázisához Papp Róbert dalához Berta-Somogy Lajos írta a dalszöveget, aki prózai szövegek felolvasásával idézte meg Cseh Tamás kivételes egyéniségét.
2023-01-26 08:05:00
November végén hirdettek nyílt pályázatot a Kossuth Lajos utca 16-18. szám alatti egykori kollégium épületére. A pályázat érvényes ajánlat nélkül zárult. Nem maradtunk le a vásárról. Hasonlóképp sikertelen volt egy Csokonai utcai lakóingatlan értékesítésére kiírt pályázat, amelyet szintén ismét kiírnak.
2023-01-25 16:31:00
A Kalocsa környékén élő képzőművészek több éves hagyományt követve megrendezett tárlathoz ezúttal a Dunatáj Fotókör kiállításra is kapcsolódott. A megnyitón közreműködött és köszöntőt mondott Lakatos György fagottművész, városunk díszpolgára. A kiállítást megnyitotta Budai Viktória művészettörténész, a Schöffer Gyűjtemény vezetője.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 02. 02., 08:58
A néphagyomány a tavaszvárásra figyel február 2-án, Gyertyaszentelő Boldogasszony napján, hiszen megfigyelések szerint a barna medve ilyenkor felébred téli álmából, és kikukucskál a barlangjából. Még >>>
2023. 02. 02., 08:52
Az adatok szerint 2013 és 2019 között jellemzően évi 120-135 ezren nyelvvizsgáztak, tavaly csak 83 ezren. Még >>>
2023. 02. 02., 08:34
Az alezredesek eddig megbízott kapitányként irányították a rendőrkapitányságokat. Még >>>
2023. 02. 01., 13:27
A tegnapi, házon belüli egyeztetések után ma az intézmények vezetőivel egyeztetnek a Polgármesteri Hivatalban. Még >>>
2023. 02. 01., 08:45
Tíz hónapostól 3 évesig jöhetnek szóba az egészséges kutyusok. Gazdáik február 17-éig, e-mailben küldhetnek ajánlatot a vásárra. Még >>>
2023. 01. 31., 09:09
A Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség életveszélyt okozó testi sértés miatt vádat emelt egy férfival szemben, aki egy vita során olyan súlyosan bántalmazta a nehezen mozgó, leromlott egészségi állapotú feleségét, hogy 11 bordája eltört. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK