2021. 10. 24.
Salamon
: 363 Ft   : 312 Ft Benzin: 492.0 Ft/l   Dízel: 506.5 Ft/l   Írjon nekünk

Béremelés 2022.: ápolók, szociális munkások, kulturális és bölcsődei dolgozók kapják – Kalocsán 500-nál több munkavállalót érint

Béremelés 2022.: ápolók, szociális munkások, kulturális és bölcsődei dolgozók kapják – Kalocsán 500-nál több munkavállalót érint
Zsiga Ferenc  |  2021. 10. 11., 08:27

Jó hír Kalocsa egészségügyében, a város szociális, kulturális területén és a bölcsődében dolgozóknak, hogy január 1-jétől központi költségvetési forrásból kötelezően megemelik az ápolónők bérét 21 százalékkal, a bölcsődei dolgozókét hússzal, a szociális területen dolgozókét ugyancsak húsz százalékkal, és a kultúrában dolgozókét is húsz százalékkal. Az intézkedés Kalocsán közel 500 száz fő munkavállalót érint, közülük legtöbben a Szent Kereszt Kórházban és a Szociális Intézményben dolgoznak.

Most, hogy a gazdaság teljesítménye elérte azt a szintet, ahol a járvány előtt voltunk, ez egy közös, nagy sikere Magyarországnak. Ezért van lehetőségünk arra, hogy olyan dolgokat tegyünk meg, amelyekre korábban gondolni se mertünk. Csak 10 olyan EU-s ország van a 27-ből, amely elérte a válság előtti gazdasági teljesítményét - nyilatkozta a miniszterelnök a Kossuth rádióban.

Orbán Viktor felsorolva, hogy milyen lépésekre ad lehetőség ez a helyzet, elmondta:

2022 január 1-jétől megemeljük az ápolónők bérét 21 százalékkal, a bölcsődékben, a szociális világban és a kulturális területen dolgozókét 20 százalékkal".A bérjellegű juttatások kapcsán a kormányfő hozzáfűzte: a következő hetek tárgyalásának függvénye, hogy a minimálbért fel tudják-e emelni 200 ezer forintra. Ha ez sikerül, akkor magasabb lesz a minimálbér, mint az átlagbér a Gyurcsány-Bajnai kormányok alatt.

Ennek feltétele, hogy a vállalkozók ki is tudják gazdálkodni ezt a bért, és hajlandóak legyenek bért emelni, tehát tárgyalások folynak a vállalkozókat terhelő adók csökkentéséről - árulta el a kormányfő. Kérdésre válaszolva ugyanakkor leszögezte, hogy hitelből nem lehet bért emelni.

Ha gazdasági teljesítmény nélkül emelünk bért vagy nyugdíjakat, akkor az ország tönkre fog menni. Erre már többször volt példa, így vitték csődbe Magyarországot a Gyurcsány-Bajnai kormány idején is." A gazdasági növekedés és a béremelkedések szinkronban kell, hogy legyenek, ezért nem lehet egyszerre minden szektorban egyszerre béreket emelni.

A pedagógusok béremeléséről Orbán Viktor elmondta: „A pedagógusoknak igazuk van, mert ők voltak az elsők, akiknek bérrendezést hajtottunk végre, valamikor 2013-2014 környékén. Akkor egy nagyarányú emelés történt, ők megelőztek minden más foglalkozási csoportot. Ám időközben a többi bér is emelkedett és infláció is volt".

A kormányfő úgy látja: jövőre 10 százalékos emelés lehet reális a pedagógusoknál, ahol kedvező feltételek esetén 2023 januárjában kerülhet sor nagyobb bérrendezésre.Forrás: MTI

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 10. 22., 15:51
Mit csinál a TDM? Mit csinál a Kalocsa mellett több települési önkormányzat, valamint több közcélú civil és gazdálkodó szervezetek közös tulajdonában álló Kalocsa és Térsége Turisztikai Kft.? Kevesen látnak bele a nonprofit Kft. működésébe, ők most a társaság működéséről szóló beszámoló elfogadását célzó képviselő-testületi előterjesztés mellékletéből kaphatnak választ kérdéseikre.
2021. 10. 21., 15:31
Még az előző kiállítás – Magyar Zita kerámiái – is látható volt a Fazekas Alkotóházban vasárnap délután, ahol a Kalocsai Hagyományőrző Egyesület tagjai által a krumplis pogácsa készítésének tudományával, egyúttal, a házigazda Kovács László jóvoltából a kemencés sütés-főzés fortélyaival ismerkedhettek az érdeklődők.
2021. 10. 20., 13:18
Az ellátásbiztonságot garantáló Paks II. beruházáshoz jelentős infrastruktúra-fejlesztés társul. A beruházási terület elérését, a munkaerő- és áruszállítást elősegítő közút-, illetve vasútfejlesztés, amelynek már látható eredményei vannak, csak egy kis szelete a feladatoknak – tájékoztatott Dr. Becskeházi Attila államtitkár. (x)
2021. 10. 20., 08:21
Gépész-, vegyész-, villamosmérnök-hallgatók sora kereste fel a Paks II. standját a BME jubileumi állásbörzéjén. Más műszaki, illetve egyéb szakokon tanulók közül is sokan érdeklődtek a szakmai gyakorlati lehetőség, valamint a nyitott pozíciók iránt. (x)
2021-10-19 14:50:00
A nyár folyamán a kalocsai Cigány Szív Egyesület és a Kultúrpart csapata szervezésében, pályázati forrás felhasználásával négy alkalommal utazhattak roma gyerekek és felnőtt kísérőik a fővárosba, hogy ott megtekintsék a főbb látványosságokat, izgalmas programokon vehessenek részt. A kirándulásokról egy vidám videofilm készült, amelyet most tettek közzé – tekintsék meg a KALOhíreken!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 10. 24., 11:13
Kettős nemzeti ünnepünket szentmisével és evezős bállal zárta Kalocsa Város polgármestere. Még >>>
2021. 10. 23., 15:23
Lakatos György, fagottművész és Gábor-Nagy Nóra, zongoraművész adott csodálatos koncertet péntek este a Kamarateremben Liszt Ferenc születésnapjának 210. évfordulójára! Még >>>
2021. 10. 23., 14:04
Kalocsa Város Önkormányzata tájékoztatja a lakosságát, hogy a Sörház köz forgalomkorlátozását 2021. október 29-ig meghosszabbították a csapadékcsatorna elvezető rendszer javítása miatt. Még >>>
2021. 10. 23., 09:38
Országszerte és a határokon túl is tartanak megemlékezéseket az 1956-os forradalom és szabadságharc kitörésének 65. évfordulóján. Még >>>
2021. 10. 23., 09:33
Az egészségügyi szakértők egyre inkább hangsúlyozzák, hogy lehet valaki fitt és kissé túlsúlyos egyszerre, a testtömegindex nem mérvadó és ez alapján nem lehet megfelelő képet kapni valakinek az egészségi állapotáról. Még >>>
2021. 10. 22., 15:40
A Fényi Gyula Általános Iskola Belvárosi Tagiskolájának 7. és 8. osztályos diákjai rendhagyó történelemóra keretei között mutatták ma be a 65 évvel ezelőtt történteket. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

Az Európai Védelmi Ügynökség égisze alatt futó Helikopter Harcászati Oktatói Kiképzés (Helicopter Tactics Instructor Course, HTIC) vette kezdetét az MH Pápa Bázisrepülőtéren október elején.
Második alkalommal rendezték meg Balatonakarattyán a helikopter pilóták és fedélzeti technikusok találkozóját, ahol - a műszaki állomány mellett - a polgári szakszolgálatnál tevékenykedő pilóták is tiszteletüket tették október 9-én, szombaton.
Az Air France Nizza és Párizs – Orly között teljesített járatot az eddigieknél jóval nagyobb arányban, 30 százalékban fenntartható kerozint használó repülőgéppel.
Friss hírek a KC-390-es gyártósoráról, ezúttal azonban még nem a magyar szállítógépekről, hanem az első portugál példányról. Mutatjuk az Embraer videóját!
hirdetés