2022. 05. 24. kedd
Eliza, Eszter
: 383 Ft   : 358 Ft Benzin: 479.3 Ft/l   Dízel: 479.5 Ft/l   Írjon nekünk

Blokád – Északról bekerítették Kalocsát, a Móra Ferenc utca az 51-es ideiglenes „elkerülő” szakasza

Illés György Cinó  |  2018. 09. 25., 08:29

Kész tényekkel találták szembe magukat a közlekedők az 51-es út lezárása kapcsán, mivel semmiféle előzetes tájékoztatást nem kaptak a LIDL áruház melletti vasúti átkelő felújításáról és annak következményeiről a közlekedésre nézve. Értesülésünk – és a polgármester tudomása – szerint az önkormányzat sem kapott pontos tájékoztatást előzetesen, pedig a lezárás érzékenyen érinti a DAKK Zrt. autóbuszjáratait és a buszközlekedést igénybevevők életét, és nehezen megközelíthetővé teszi a LIDL áruház parkolóját is, nem beszélve az igen jelentős mértékű átmenő forgalomról, benne teherautók és kamionok seregével. A rendkívüli helyzet teret adott az innovációnak az útbaigazító táblák piacán.

Miután a vásárlók elől elbarikádozott kalocsai áruháza miatt leginkább érintett LIDL sajtósait, valamint a járatainak – jobb esetben tervszerű – útvonal-módosítására kényszerülő DAKK Zrt. igazgatóságát, illetve az átkelő-felújítást tudomásunk szerint végző, de tulajdonosként a részleteket illetően bizonyára az ügyben tájékozott MÁV Zrt. kommunikációs osztályát e-mailben megkérdeztük az elmaradt tájékoztatás miatt kialakult sajátos helyzet okairól és következményeiről, dr. Bálint József polgármestert is megkerestük telefonon, hogy milyen információkkal rendelkezik a kérdéses projektet és a közlekedési rendszerünkre időlegesen gyakorolt hatását illetően, kapott-e tájékoztatást az illetékesektől.

Bálint József munkatársunknak elmondta, hogy maga is csak a kihelyezett táblákból értesülve találta szembe magát a helyzettel, és nincs tudomása arról, hogy a város – vagyis az önkormányzat, illetve a Polgármesteri Hivatal – előzetes tájékoztatást kapott volna a beruházásról és annak folyományairól.

A polgármester ugyanakkor hozzátette, hogy

AZ ÉRINTETT ÚT NINCS ÖNKORMÁNYZATI KEZELÉSBEN, HANEM A MAGYAR KÖZÚTKEZELŐ FENNHATÓSÁGA ALATT ÁLL, AKÁRCSAK A TÁBLÁK TANÚSÁGA SZERINT TERELŐÚTKÉNT KIJELÖLT MÓRA FERENC UTCA ÉS A REPTÉRI ELKERÜLŐ ÚTSZAKASZ,

ugyanakkor kérdésünkre válaszolva kijelentette, hogy az ilyen esetekben szokásos eljárás és vonatkozó rendelkezések szerint

AZ ÖNKORMÁNYZATNAK ÉS A HELYI SAJTÓNAK IS – ÁLTALUK A LAKOSSÁGNAK IS – PONTOS TÁJÉKOZTATÁST KELLETT VOLNA KAPNIA AZ IDŐSZAKI VÁLTOZÁSOKRÓL, A MEGFELELŐ IDŐBEN.


Forrás: KALOhírek

Bálint József azt is elmondta, hogy a Hivatal részéről a kérdéskör illetékese Boromisza Viktor, a műszaki osztály vezetője, aki azonban a tegnapi napon nem tartózkodott Kalocsán, így vele nem tudott a történtekről konzultálni.

Tudtunk ugyan róla, de nem sejtettük…

A KALOhíreknek viszont sikerült utolérnie az osztályvezetőt [pontosabban ő maga volt szíves szerkesztőségünket visszahívni, amit ezúton is köszönünk – A szerk.].
Boromisza Viktor annyiban árnyalta a polgármester által elmondottakat, hogy

A MŰSZAKI OSZTÁLY KAPOTT EGY ELŐZETES ÉRTESÍTÉST ARRÓL, HOGY A MUNKÁLATOK TELJES ÚTZÁR ÉS FORGALOMELTERELÉS MELLETT ZAJLANAK MAJD, ÉS A KIVITELEZÉS VÁRHATÓ IDŐPONTJÁRÓL IS KAPTAK JELZÉST, EMLÉKEI SZERINT MINTEGY MÁSFÉL HÓNAPJA

– ezt azonban távolléte miatt nem tudta pontosítani, illetve ellenőrizni.

Elmaradt a megerősítés

AZ OSZTÁLYVEZETŐ ELMONDÁSA SZERINT AZ ELŐZETES JELZÉS EZT, A MOSTANI IDŐSZAKOT JELÖLTE MEG A BERUHÁZÁS FIZIKAI MEGVALÓSÍTÁSÁRA – EZEK SZERINT HELYESEN.

Ám akkor ők azt kérték, hogy amennyiben bizonyossá és véglegessé válik a kiviteli munkákhoz kapcsolódó forgalomtechnikai intézkedések hatályának időszaka, arról idejében kapjanak értesítést, hogy a lakosságot és az önkormányzat szerveit is megfelelőképpen fölkészíthessék az időszakos változásokra.

EZ UTÓBBI, MEGERŐSÍTŐ TÁJÉKOZTATÁS MARADHATOTT EL A BOROMISZA VIKTOR ÁLTAL ELMONDOTTAK SZERINT.

Az osztályvezető óvatossága – amellyel megerősítő, pontosító tájékoztatást is kért az előzetes közlés tudomásul vételekor – indokolt, hiszen az utóbbi időben térségünkben is számos projekt – köztük a másik kalocsai vasúti átkelőhely, a Paksi-közi átkelő fejlesztése, fénysorompóval való ellátása is – kisebb-nagyobb késedelmet szenvedett, részben az előkészítő munkálatok elhúzódása, részben az építőkapacitások lekötöttsége, vagy épp a források elosztásának akadozása miatt.

A részben elmaradt, részben nem kellően alapos tájékoztatást a helyi népművészet a maga módján dolgozta föl, innovatív, nem szabványos útirányjelzésekkel pótolva a hiányos útbaigazítást.

Font Sándor országgyűlési képviselő sem a hivatalos úton értesült a munkálatokról és az azokkal járó útlezárásról – őt Simon Zoltán önkormányzati képviselő tájékoztatta, illetve kért tőle felvilágosítást a lakosság számára.

Ezt Font – a szükséges tájékozódás után – első körben közösségi oldalán tette meg tegnap este, amiről külön cikkben hírt adtunk.

A leggyorsabb csatornát, a közösségi médiát választotta térségünk országgyűlési képviselője, hogy az itt élőket tájékoztassa a vasúti átkelő felújítása miatt kialakult helyzettel kapcsolatban. Közbenjárására holnap sajtótájékoztatót tartanak az elmaradt kommunikációs lépések mielőbbi pótlására.
bővebben ...


MÁRA SAJTÓTÁJÉKOZTATÓT INDÍTVÁNYOZOTT A KÉPVISELŐ A PROJEKT GAZDÁINAK RÉSZVÉTELÉVEL, AMELYRE PORTÁLUNK IS HIVATALOS, ÍGY AZ OTT ELHANGZOTTAKRÓL OLVASÓINK IS ELSŐ KÉZBŐL ÉRTESÜLHETNEK A NAP FOLYAMÁN.

Cikkünk elején említettük, hogy számos érintettet kérdeztünk meg elektronikus levélben az 51-es út lezárásának tényével és módjával, körülményivel kapcsolatban.
Ezekre a megkeresésekre ez idáig nem érkezett válasz, azt jellemzően mára ígérték.

Amint a visszajelzések megérkeznek, a válaszokat továbbítjuk Olvasóink felé!


Az oldal támogatója a Hufbau-Akker szaküzlet. További akciós termékekért ide kattints!

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 05. 21., 08:52
Katonai tiszteletadás mellett, katonazenekar közreműködésével és a Dózsa György technikum rendészeti szakos tanulóinak részvételével tartották meg a magyar hősökről, a magyar honvédelem daliás időszakairól és fájdalmas veszteségeiről és Kalocsa katonavárosi múltáról való megemlékezést a honvédelmi nap keretében.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 05. 24., 08:24
Vasárnap délután kérték a mentők gyors segítségét, ahhoz a 45 év körüli férfihez, aki biciklizés közben lett rosszul Kecskeméten. Még >>>
2022. 05. 23., 18:45
A nagy többséggel megválasztott öt Fidesz-KDNP-s képviselő a főpásztornál tett látgatást. Még >>>
2022. 05. 23., 10:20
A 70 éves doktornő pénzért állított ki hivatalos igazolást a sóoldatot kapó betegeknek, így megkaphatták a védettségi igazolványt. Még >>>
2022. 05. 22., 19:07
Nyárias, de változékony idő lesz a jövő héten. Még >>>
2022. 05. 22., 10:15
Belgiumban három majomhimlő által fertőzött embert vettek nyilvántartásba. Emellett már Spanyolországban, az Egyesült Királyságban, Portugáliában, Olaszországban, Svédországban, Franciaországban, sőt a szomszédos Szlovákiában és Ausztriában is megjelent a vírus. Még >>>
2022. 05. 21., 11:34
A 49 éves férfi elkövető élettársa az eladás során működött közre, neki fizették a vételárat. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés