2024. 05. 22. szerda
Júlia, Rita
: 386 Ft   : 356 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Blokád – Északról bekerítették Kalocsát, a Móra Ferenc utca az 51-es ideiglenes „elkerülő” szakasza

Illés György Cinó  |  2018. 09. 25., 08:29

Kész tényekkel találták szembe magukat a közlekedők az 51-es út lezárása kapcsán, mivel semmiféle előzetes tájékoztatást nem kaptak a LIDL áruház melletti vasúti átkelő felújításáról és annak következményeiről a közlekedésre nézve. Értesülésünk – és a polgármester tudomása – szerint az önkormányzat sem kapott pontos tájékoztatást előzetesen, pedig a lezárás érzékenyen érinti a DAKK Zrt. autóbuszjáratait és a buszközlekedést igénybevevők életét, és nehezen megközelíthetővé teszi a LIDL áruház parkolóját is, nem beszélve az igen jelentős mértékű átmenő forgalomról, benne teherautók és kamionok seregével. A rendkívüli helyzet teret adott az innovációnak az útbaigazító táblák piacán.

Miután a vásárlók elől elbarikádozott kalocsai áruháza miatt leginkább érintett LIDL sajtósait, valamint a járatainak – jobb esetben tervszerű – útvonal-módosítására kényszerülő DAKK Zrt. igazgatóságát, illetve az átkelő-felújítást tudomásunk szerint végző, de tulajdonosként a részleteket illetően bizonyára az ügyben tájékozott MÁV Zrt. kommunikációs osztályát e-mailben megkérdeztük az elmaradt tájékoztatás miatt kialakult sajátos helyzet okairól és következményeiről, dr. Bálint József polgármestert is megkerestük telefonon, hogy milyen információkkal rendelkezik a kérdéses projektet és a közlekedési rendszerünkre időlegesen gyakorolt hatását illetően, kapott-e tájékoztatást az illetékesektől.

Bálint József munkatársunknak elmondta, hogy maga is csak a kihelyezett táblákból értesülve találta szembe magát a helyzettel, és nincs tudomása arról, hogy a város – vagyis az önkormányzat, illetve a Polgármesteri Hivatal – előzetes tájékoztatást kapott volna a beruházásról és annak folyományairól.

A polgármester ugyanakkor hozzátette, hogy

AZ ÉRINTETT ÚT NINCS ÖNKORMÁNYZATI KEZELÉSBEN, HANEM A MAGYAR KÖZÚTKEZELŐ FENNHATÓSÁGA ALATT ÁLL, AKÁRCSAK A TÁBLÁK TANÚSÁGA SZERINT TERELŐÚTKÉNT KIJELÖLT MÓRA FERENC UTCA ÉS A REPTÉRI ELKERÜLŐ ÚTSZAKASZ,

ugyanakkor kérdésünkre válaszolva kijelentette, hogy az ilyen esetekben szokásos eljárás és vonatkozó rendelkezések szerint

AZ ÖNKORMÁNYZATNAK ÉS A HELYI SAJTÓNAK IS – ÁLTALUK A LAKOSSÁGNAK IS – PONTOS TÁJÉKOZTATÁST KELLETT VOLNA KAPNIA AZ IDŐSZAKI VÁLTOZÁSOKRÓL, A MEGFELELŐ IDŐBEN.


Forrás: KALOhírek

Bálint József azt is elmondta, hogy a Hivatal részéről a kérdéskör illetékese Boromisza Viktor, a műszaki osztály vezetője, aki azonban a tegnapi napon nem tartózkodott Kalocsán, így vele nem tudott a történtekről konzultálni.

Tudtunk ugyan róla, de nem sejtettük…

A KALOhíreknek viszont sikerült utolérnie az osztályvezetőt [pontosabban ő maga volt szíves szerkesztőségünket visszahívni, amit ezúton is köszönünk – A szerk.].
Boromisza Viktor annyiban árnyalta a polgármester által elmondottakat, hogy

A MŰSZAKI OSZTÁLY KAPOTT EGY ELŐZETES ÉRTESÍTÉST ARRÓL, HOGY A MUNKÁLATOK TELJES ÚTZÁR ÉS FORGALOMELTERELÉS MELLETT ZAJLANAK MAJD, ÉS A KIVITELEZÉS VÁRHATÓ IDŐPONTJÁRÓL IS KAPTAK JELZÉST, EMLÉKEI SZERINT MINTEGY MÁSFÉL HÓNAPJA

– ezt azonban távolléte miatt nem tudta pontosítani, illetve ellenőrizni.

Elmaradt a megerősítés

AZ OSZTÁLYVEZETŐ ELMONDÁSA SZERINT AZ ELŐZETES JELZÉS EZT, A MOSTANI IDŐSZAKOT JELÖLTE MEG A BERUHÁZÁS FIZIKAI MEGVALÓSÍTÁSÁRA – EZEK SZERINT HELYESEN.

Ám akkor ők azt kérték, hogy amennyiben bizonyossá és véglegessé válik a kiviteli munkákhoz kapcsolódó forgalomtechnikai intézkedések hatályának időszaka, arról idejében kapjanak értesítést, hogy a lakosságot és az önkormányzat szerveit is megfelelőképpen fölkészíthessék az időszakos változásokra.

EZ UTÓBBI, MEGERŐSÍTŐ TÁJÉKOZTATÁS MARADHATOTT EL A BOROMISZA VIKTOR ÁLTAL ELMONDOTTAK SZERINT.

Az osztályvezető óvatossága – amellyel megerősítő, pontosító tájékoztatást is kért az előzetes közlés tudomásul vételekor – indokolt, hiszen az utóbbi időben térségünkben is számos projekt – köztük a másik kalocsai vasúti átkelőhely, a Paksi-közi átkelő fejlesztése, fénysorompóval való ellátása is – kisebb-nagyobb késedelmet szenvedett, részben az előkészítő munkálatok elhúzódása, részben az építőkapacitások lekötöttsége, vagy épp a források elosztásának akadozása miatt.

A részben elmaradt, részben nem kellően alapos tájékoztatást a helyi népművészet a maga módján dolgozta föl, innovatív, nem szabványos útirányjelzésekkel pótolva a hiányos útbaigazítást.

Font Sándor országgyűlési képviselő sem a hivatalos úton értesült a munkálatokról és az azokkal járó útlezárásról – őt Simon Zoltán önkormányzati képviselő tájékoztatta, illetve kért tőle felvilágosítást a lakosság számára.

Ezt Font – a szükséges tájékozódás után – első körben közösségi oldalán tette meg tegnap este, amiről külön cikkben hírt adtunk.

A leggyorsabb csatornát, a közösségi médiát választotta térségünk országgyűlési képviselője, hogy az itt élőket tájékoztassa a vasúti átkelő felújítása miatt kialakult helyzettel kapcsolatban. Közbenjárására holnap sajtótájékoztatót tartanak az elmaradt kommunikációs lépések mielőbbi pótlására.
bővebben ...


MÁRA SAJTÓTÁJÉKOZTATÓT INDÍTVÁNYOZOTT A KÉPVISELŐ A PROJEKT GAZDÁINAK RÉSZVÉTELÉVEL, AMELYRE PORTÁLUNK IS HIVATALOS, ÍGY AZ OTT ELHANGZOTTAKRÓL OLVASÓINK IS ELSŐ KÉZBŐL ÉRTESÜLHETNEK A NAP FOLYAMÁN.

Cikkünk elején említettük, hogy számos érintettet kérdeztünk meg elektronikus levélben az 51-es út lezárásának tényével és módjával, körülményivel kapcsolatban.
Ezekre a megkeresésekre ez idáig nem érkezett válasz, azt jellemzően mára ígérték.

Amint a visszajelzések megérkeznek, a válaszokat továbbítjuk Olvasóink felé!


Az oldal támogatója a Hufbau-Akker szaküzlet. További akciós termékekért ide kattints!

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 21., 10:49
A nukleáris iparra jellemző biztonságtudatosság az építést ugyanúgy jellemzi, mint a működtetést, ennek szellemében épül Pakson a két új blokk is. A reaktortartály például a teljes gyártási folyamat során hozzávetőleg hétszáz minőségellenőrzésen esik át. (x)
2024. 05. 20., 12:57
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter 2024. május 23-án, csütörtökön 18:30 óráról a Kalocsai Színházban lakossági fórumot tart. Az est házigazdája dr. Filvig Géza polgármester és Font Sándor országgyűlési képviselő lesz. Kapunyitás 17:30 órától, helyfoglalás a szabad helyek függvényében.
2024. 05. 20., 08:52
Május 12-én, vasárnap a már bajnok Decs otthonában ültek asztalhoz a Kalocsai Sakk Klub versenyzői a 2023/2024-es bajnoki évad utolsó fordulójában, ahol 10-2-es vereséget szenvedtek az Asztalos csoport NB II-es csapatbajnoki találkozóján. A dr. Czibulka Zoltán vezette mieink ezzel csoportjuk 9. helyén végeztek, ám minden bizonnyal prolongálják NBII-es tagságukat a tízcsapatos csoportban a jövőben is.
2024. 05. 18., 10:25
Dr. Tóth Roland alaposan beleállt Bolvári Ferdinándba, ugyanis szerinte nem csak a pártok használják ugródeszkának az álfüggetlen és álcivil polgármesterjelöltet, ő is ugródeszkának használja a pártokat. A képviselőjelölt szerint úgy tűnik, bármi áron összefogna lassan bárkivel, hogy polgármester lehessen, most éppen a Tisza Párt kegyeit keresi.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 05. 22., 14:09
A díjköteles útszakaszokat - 91 fuvar során - a kamerás ellenőrző rendszer kijátszásával vette igénybe. Még >>>
2024. 05. 21., 14:01
A családi kirándulások alkalmával érdemes gondolni a kullancsokra is. Még >>>
2024. 05. 21., 13:00
Az áldozat a családsegítőhöz fordult a problémával, aki segített neki elköltözni. Még >>>
2024. 05. 21., 08:48
A ma délelőtt 10 órára meghirdetett bábszínház technikai okok miatt elmarad. Még >>>
2024. 05. 20., 08:50
A tényeket a társaság nem vitatta, hanem lemondva fellebbezési jogáról, több mint 7 millió forint adót fizetett be az állami költségvetésbe. Még >>>
2024. 05. 20., 08:48
A 14 éves fiú jobb kezéhez egy kést nyomott, miközben ráfogott a bal kezében tartott telefonjára. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK