2022. 01. 27. csütörtök
Angelika
: 360 Ft   : 319 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Buszmegálló - Filvig köz szakaszon folytatódik az újrafásítási program – A Fenyvesnél és a Főutcán kivágott fák a szociális tűzifakészletet gyarapítják

Zsiga Ferenc  |  2020. 02. 29., 08:25

A hideg, metsző szél ellenére stílusosan a helyszínen, a Schöffer Gyűjtemény épülete előtt február 28-án délelőtt dr. Filvig Géza polgármester dr. Körmendy Szabolccsal, a belváros képviselőjével, Boromisza Viktor osztályvezetővel és Jéri Tamással, a Vagyonhasznosítási Kft. ügyvezetőjével tartott sajtótájékoztatót a buszmegálló – Filvig köz közötti útszakaszt szegélyező fák cseréjéről. Az idegenforgalmi szezon közeledte miatt az újrafásítás első üteme nem a Szent István király út már megkezdett szakaszán folytatódik. A most megkezdett munkálatok legkésőbb április 15-ig befejeződnek. A fennmaradó részen majd ősszel végzik el a még szükséges újrafásítási munkálatokat.

A sajtótájékoztatót megnyitó dr. Filvig Géza felelevenítette az újrafásítással kapcsolatos, még az előző testülethez köthető döntéseket, majd a lakosság megértését, türelmét és toleranciáját kérte, hogy az újrafásítás ezen szakasza is minél zökkenő mentesebben megvalósulhasson.


Forrás: KALOhírek / Zsiga Ferenc


Higgyék el, hogy a városvezetésnek, és személy szerint nekem is fontos, hogy szép, zöld környezetben éljünk és gyerekeinket ilyen környezetben tudjuk felnevelni. Viszont amellett sem mehetünk el, hogy a szakértői vélemények szerint az elöregedett, veszélyes fákat ki kell cserélni. Nagyon bízom abban, hogy ezek a többszörösen előnevelt fák a Főutca patináját fogják visszaadni, és pár év múlva már el is felejtjük ezeket a nehézségeket”- mondta dr. Filvig Géza.

Dr. Körmendy Szabolcs,a belváros képviselője arról számolt be: a kezdetek óta nyomon követi az újrafásítási programot. Már a fakivágások megkezdése előtt megbizonyosodott arról, hogy a fasor valóban elöregedett, súlyosan beteg fákból áll és azok cseréje elkerülhetetlen.


Forrás: KALOhírek / Zsiga Ferenc


Mint mondta, mindannyiunk érdeke, hogy Kalocsa egy egységes, újra nagyon szép belvárossal rendelkezzen. Azt sem szabad elfelejteni, hogy fát az ember sosem saját magának, hanem a gyermekeinek és az utókornak ültet. Ahogy a most kivágott fák 80-90-100 évet megéltek, a most ültetettek fák a mi tervünk szerint is 100-150 évig élnek majd. Emlékeztetve arra, hogy a belvárost mi is a jövő generációira gondolva szerettük volna kialakítani – hangsúlyozta dr. Körmendy Szabolcs.

Boromisza Viktor, a városfejlesztési és városüzemeltetési osztály vezetője a legfrissebb, 2019. január 1-jei önkormányzati határozatra emlékeztetetve rámutatott: a kertész szakmérnök által előterjesztett és elfogadott dokumentáció szerint a Szent István király úton lévő fasor cseréje négy ütemben valósul meg.


Forrás: KALOhírek / Zsiga Ferenc


Az újrafásítás első üteme a múlt év végén befejeződött. A fennmaradó három ütem költségét az önkormányzat 2020. évi költségvetése biztosítja. Az újrafásítás nem a már megkezdett első ütem folytatásaként valósul meg, hanem a polgármester által mondott indokok miatt vették elő a negyedik ütemet, a Malatin tér (buszmegálló) és a Filvig köz (Club Hotel 502) közötti szakaszt.

Az első és negyedik szakasz közé eső részt egységesen kezelik, de ott a munkálatokat majd csak ősszel, a vegetációs időn kívül végzik el. A jelenlegi negyedik szakasz legkésőbb április 15-ig befejeződik.

A fásítási dokumentációban két fafajta van meghatározva:

A SZENTHÁROMSÁG TÉRTŐL A FILVIG KÖZIG TERJEDŐ SZAKASZON MEZEI JUHAR, MÍG A ZÖMÉBEN EGYSZINTES ÉPÜLETEK ELŐTT, TEHÁT A FILVIG KÖZTŐL A BUSZMEGÁLLÓIG TÖBBSZÖRÖSEN ELŐNEVELT GÖMBKŐRIS FACSEMETÉKET ÜLTETNEK, AMI KALOCSÁN A MÁTYÁS KIRÁLY UTCÁBAN LÁTHATÓ

– mondta az osztályvezető.

Hozzátette: a negyedik ütem előrehozását az is indokolta,hogy jelenleg többszörösen előnevelt mezei juhar facsemete nem áll rendelkezésre ilyen egyedszámban a faiskolákban.

A GÖMBKŐRISEK ESETÉBEN AZONBAN A KELLŐ SZÁMÚ ÉS MÉRETŰ FACSEMETE RENDELKEZÉSRE ÁLL. EZEK A FAEGYEDEK 14-16 CENTIMÉTER TÖRZSKERÜLETŰEK ÉS 2,8-3 MÉTER MAGASAK.

A másik indok, hogy a tavaszi felmelegedés hatását is figyelembe véve, a gömbkőrisek esetében az eredésnek, megtelepedésnek az április közepéig terjedő időszakban nagyobb a valószínűsége.

Az előkészítő munkálatokat, nevezetesen a korona könnyítését, illetve a fák kivágását a tavalyihoz hasonlóan a Kalocsai Vagyonhasznosító Kft. szakemberei végzik.Ezt követően kapcsolódik be az önkormányzattal szerződésben álló külső vállalkozás, amely a tuskóknak a kifúrását, a bent maradt gyökerek leoltását, az ültető gödrök kialakítását, a faegyedek megfelelő mennyiségű termőföldben történő kiültetését, karózását végzi el.

Az újratelepítés március 9-én, a tuskófúrásokkal kezdődik. A negyedik szakaszban 73 fát vágnak ki, és a „foghíjak” eltüntetése érdekében néhány darabbal több fát ültetnek ki, ha ezt a közművek megengedik.

Bízom abban, hogy a lakosság a negyedik ütem megvalósítását is pozitívan fogadja, hiszen az első ütem is zökkenőmentesen zajlott – mondta az osztályvezető.

Jéri Tamás, a vagyonhasznosítási Kft. ügyvezetője kijelentette: a társaság mindent megtesz azért, hogy a lakosság legkisebb zavarása mellett, annak megelégedésére végezze el a rábízott feladatot.


Forrás: KALOhírek / Zsiga Ferenc


A TÁRSASÁG A MINDENKORI MUNKAMENETRŐL, A PARKOLÓK LEZÁRÁSÁRÓL A VAGYONHASZNOSÍTÁSI KFT. KÖZÖSSÉGI OLDALÁN TÁJÉKOZTATJA A LAKOSSÁGOT, DE A KIVÁGOTT FÁK ÁLLAPOTA IS UGYANITT LESZ MEGTEKINTHETŐ.

Dr. Fivig Géza azzal zárta a sajtótájékoztatót: a munkálatokkal összefüggésben a vörös terror áldozatainak emléket állító táblánál egy méltó emlékhelyet alakítanak ki,.a Szent István király út buszmegálló felőli alsó szakaszán egy új gyalogátkelőhelyet létesítenek. Ezen a helyen az újrafásítás már ehhez az új funkcióhoz igazodva történik.

Amint az látható, ezeket a munkálatok kiemelten kezeljük. Bízom abban, hogy pár év múlva már mindenki csak a széprefog emlékezni” – mondta a polgármester.


Forrás: KALOhírek / Zsiga Ferenc


Fenyves fái

A sajtótájékoztatót követően a Móra Ferenc utcai Fenyvesnél kivágott fákkal kapcsolatban Boromisza Viktor osztályvezető a kérdéseinkre adott válaszában elmondta: A fenyőfák kivágását a kivágott fákkal szemben lévő ingatlan tulajdonosa balesetveszélyre hivatkozva kezdeményezte. Ugyanakkor azok egy része a megújuló csapadékvíz elvezető rendszer nyomvonalába esett. A engedélyt, a jegyző hatáskörében eljárva, a városfejlesztési és városüzemeltetési osztály vezetőjeként azért is kiadta, mert ugyan a fák törzsei épek voltak, de azok lombkoronáját gombabetegség támadta meg. Erre utalt, hogy a fák alsó ágai elhaltak. A kivágott fák rönkjei az önkormányzathoz kerülnek, és azok a kiszáradást követően, a Szent István király úton kivágott fákhoz hasonlóan, az önkormányzat szociális tűzifakészletét gyarapítják. Természetesen a fák mielőbb pótlásáról – értelemszerűen majd a csapadékvíz elvezető rendszer kiépítése után – az előírásoknak megfelelő darabszámban gondoskodnak.

Az osztályvezető az érintett lakosoktól elnézést kért, és sajnálatát fejezte ki, hogy a Fenyves fái esetében az ilyenkor szokásos lakossági tájékoztatás az osztály részéről elmaradt. Mint mondta, erre a jövőben már csak azért is nagyobb figyelmet fordítanak, mert minderre a polgármester nyomatékosan felhívta a figyelmüket. 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 01. 26., 14:54
Az Európa legnagyobb beltéri betleheméről is híres község, a „Kis-Balaton fővárosa” nem először büszkélkedhet az éves rekorddal. No, de januárban?! Még >>>
2022. 01. 26., 09:31
Az arra jogosultak hamarosan számíthatnak a tavalyi évre vonatkozó személyi jövedelemadó visszatérítésére, ezzel kapcsolatban pedig egy új fontos kormányrendelet jelent meg a Magyar Közlönyben. Még >>>
2022. 01. 25., 19:00
Mély megrendüléssel tudatjuk, hogy Molnár Gábor, a Fülöp Ferenc Díjas táncos hétfő hajnalban elhunyt! Még >>>
2022. 01. 25., 18:17
Az életmentés csaknem egy órán keresztül zajlott a helyszínen, mire az időben megkezdett mellkasi nyomások végül sikerre vezettek. Még >>>
2022. 01. 25., 15:57
A Kalocsai Járásbíróság gyorsított eljárásban öt év börtönre, és tíz év kiutasításra ítélt egy 31 éves ukrán férfit, akit embercsempészés miatt állított az ügyészség bíróság elé. Még >>>
2022. 01. 25., 15:16
A Petőfi Zenei Díjakat a Duna Televízión közvetített ünnepség keretébe adták át vasárnap. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés