2023. 03. 28. kedd
Gedeon, Johanna
: 386 Ft   : 358 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

Chirikji – A szombati gálával zárult a cigány tehetségek térségi seregszemléje

Chirikji – A szombati gálával zárult a cigány tehetségek térségi seregszemléje
Illés György Cinó  |  2022. 03. 30., 14:22

A kert végben, az utolsó fa legeldugottabb ágán ül egy kismadár. Senki észre se venné talán, ám egyszer csak megszólal és akkor az éneke, a világ legszebb dala messzire száll és mindenkit megörvendeztet. Ilyen madárkák – ’chirikji’ (ejtsd: csirikji) cigányul annyit tesz, mint ’madárka’, ’kismadár’ – a fiatal, sokszor igen szegény sorban élő cigány tehetségek is. A Cigány Szív Egyesület és a kalocsai Cigány Nemzetiségi Önkormányzat először, de hagyományteremtő szándékkal szervezte meg számukra a ’Chirikji’ kistérségi cigány tehetségek találkozóját, amelynek legígéretesebb fellépői a nagyközönség előtt is bemutatkoztak az „Őseink útján” című cigány hagyományőrző nap keretében megtartott gálán.

Múlt vasárnap Kalocsán indult a Chirikji programsorozat, amely a cigány tehetségeknek adott bemutatkozási lehetőséget. Kalocsán a Kamarateremben tartották az első válogatót, másnap Solton, harmadnap Kiskőrösön folytatódott a program. A válogatósorozat versengés helyett mindhárom településen inkább a cigány tehetségek találkozója, a cigány tehetség napja volt.

A kiválogatott produkciók szombat délelőtt a kalocsai színházban mérettettek meg a Sánta Gergő táncművész, táncpedagógus, koreográfus, a Nemzeti Táncegyüttes szólistája, Szilvási István, zenész, előadóművész műsorvezető, a DIKH TV műsorvezetője, a Szilvási Gipsy Folk Band alapítója, valamint Kunhegyesi Ferenc festőművész alkotta szakmai zsűri előtt.

Képgaléria megtekintése (42 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Illés György / KALOhírek


A legjobb produkciók az Őseink útján című nagyrendezvénynek is egyik fénypontját adó, délutáni gálaműsorban is helyet kaptak – a főzőversennyel kiegészült cigány hagyományőrző ünnepről önálló cikkben számolunk be.
A gála műsorán az eredetileg benevezett produkciók mellett frissiben színpadra vitt, közös bemutatók is szerepeltek. Ilyen volt a következő videón szereplő produkció is, amely jól érzékelteti az egész rendezvényt jellemző fergeteges hangulatot:


Spontaneitás, sok improvizáció, a jellegzetes kombinációban használt élénk színek, mezítlábas táncos lányok és géppuskalábú roma csávók, virtuóz hangszerjáték és fergeteges jó hangulat – minden, ami egy igazi cigány mulatsághoz kell.
Ezen a videón lánycsoport táncol:


A gála keretében tartották a Cigány Ételek I. Főzőversenyének eredményhirdetését, és hirdették ki a Chirikji díjazottjait, amelyeket az alábbiakban közlünk, alatta pedig még egy videóval búcsúzunk az idei cigány tehetségnaptól.

Chirikjí-díjban részesült
1. Kolompár Tiffani, Csikós Bálint és zenekara. Vezetőjük: édesapjuk, Kolompár István 
2. Deák Benett és édesanyja, szavalat – választott vers: Choli Daróczi József: Elvitték a cigányokat
3. Danubia Tamburazenekar – Sükösd. Vezetőjük: Nébl Zsolt, Mihálovics Ferenc
4. Kolompár Jonatán, A Danúbia tamburazenekar prímtamburása
5. Sztojka Noémi – Solti Csillagok tánccsoport pedagógiai munka és szólótánc kategória
6. Sztojka Rita – Solt-Izsák tánccsoport pedagógiai munka és tánc
7. Kiss Abigél – szóló tánc
8. Lerom zenekar – Kiskőrös Vezetőjük: Kunhegyesi Gábor
9. Kunhegyesi Niki – szólótánc
10. Farkas Krisztián – szólótánc
11. Lakatos Vivien – szólótánc

Díjazásban részesültek még
a Solti csillagok tánccsoport, vezetőjük: Sztojka Noémi
Rostás Dzsínó és Rostás Diana
a Dunavecsei tánccsoport
Rostás Raul, ének
a Solt-Izsák Táncegyüttes, vezetőjük Sztojka Rita
Jakab Zoli, szólótánc

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 03. 28., 09:52
Hét gyanúsítottból álló bűnbanda ügyében fejezték be a nyomozást a kalocsai rendőrök. Még >>>
2023. 03. 28., 09:45
A kisfiú keresésében jelenleg is több százan vesznek részt. Még >>>
2023. 03. 27., 23:39
Egy kisodródott és árokba csapódott személykocsi egyik utasa életét vesztette, egy másik életveszélyesen megsérült – őt újra kellett éleszteni –, és a sofőr is súlyosan megsérült a vasárnap esti balesetben. A beszámolók alapján a túl gyors tempó és a biztonsági öv mellőzése vezethetett a tragédiához. Még >>>
2023. 03. 27., 14:37
A magyar labdarúgó válogatott hétfő este 20 óra 45 perckor megkezdi szereplését a 2024-es Eb-részvételért a selejtezőkben. Még >>>
2023. 03. 27., 14:20
A tepsis tócsni nagy előnye, hogy sütés közben nem kell mellette állni, és olajjal sem szívja tele magát. Még >>>
2023. 03. 27., 14:11
Egy hegyi patak vízhozamával buzog elő a víz az utca Mikszáth Kálmán és Vidats István utca közötti szakaszán. Az úttest szinte folyóvá vált. Videóval! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK