2022. 08. 19. péntek
Huba
: 405 Ft   : 398 Ft Benzin: 754.8 Ft/l   Dízel: 786.9 Ft/l   Írjon nekünk

Chirikji – A szombati gálával zárult a cigány tehetségek térségi seregszemléje

Chirikji – A szombati gálával zárult a cigány tehetségek térségi seregszemléje
Illés György Cinó  |  2022. 03. 30., 14:22

A kert végben, az utolsó fa legeldugottabb ágán ül egy kismadár. Senki észre se venné talán, ám egyszer csak megszólal és akkor az éneke, a világ legszebb dala messzire száll és mindenkit megörvendeztet. Ilyen madárkák – ’chirikji’ (ejtsd: csirikji) cigányul annyit tesz, mint ’madárka’, ’kismadár’ – a fiatal, sokszor igen szegény sorban élő cigány tehetségek is. A Cigány Szív Egyesület és a kalocsai Cigány Nemzetiségi Önkormányzat először, de hagyományteremtő szándékkal szervezte meg számukra a ’Chirikji’ kistérségi cigány tehetségek találkozóját, amelynek legígéretesebb fellépői a nagyközönség előtt is bemutatkoztak az „Őseink útján” című cigány hagyományőrző nap keretében megtartott gálán.

Múlt vasárnap Kalocsán indult a Chirikji programsorozat, amely a cigány tehetségeknek adott bemutatkozási lehetőséget. Kalocsán a Kamarateremben tartották az első válogatót, másnap Solton, harmadnap Kiskőrösön folytatódott a program. A válogatósorozat versengés helyett mindhárom településen inkább a cigány tehetségek találkozója, a cigány tehetség napja volt.

A kiválogatott produkciók szombat délelőtt a kalocsai színházban mérettettek meg a Sánta Gergő táncművész, táncpedagógus, koreográfus, a Nemzeti Táncegyüttes szólistája, Szilvási István, zenész, előadóművész műsorvezető, a DIKH TV műsorvezetője, a Szilvási Gipsy Folk Band alapítója, valamint Kunhegyesi Ferenc festőművész alkotta szakmai zsűri előtt.

Képgaléria megtekintése (42 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Illés György / KALOhírek


A legjobb produkciók az Őseink útján című nagyrendezvénynek is egyik fénypontját adó, délutáni gálaműsorban is helyet kaptak – a főzőversennyel kiegészült cigány hagyományőrző ünnepről önálló cikkben számolunk be.
A gála műsorán az eredetileg benevezett produkciók mellett frissiben színpadra vitt, közös bemutatók is szerepeltek. Ilyen volt a következő videón szereplő produkció is, amely jól érzékelteti az egész rendezvényt jellemző fergeteges hangulatot:


Spontaneitás, sok improvizáció, a jellegzetes kombinációban használt élénk színek, mezítlábas táncos lányok és géppuskalábú roma csávók, virtuóz hangszerjáték és fergeteges jó hangulat – minden, ami egy igazi cigány mulatsághoz kell.
Ezen a videón lánycsoport táncol:


A gála keretében tartották a Cigány Ételek I. Főzőversenyének eredményhirdetését, és hirdették ki a Chirikji díjazottjait, amelyeket az alábbiakban közlünk, alatta pedig még egy videóval búcsúzunk az idei cigány tehetségnaptól.

Chirikjí-díjban részesült
1. Kolompár Tiffani, Csikós Bálint és zenekara. Vezetőjük: édesapjuk, Kolompár István 
2. Deák Benett és édesanyja, szavalat – választott vers: Choli Daróczi József: Elvitték a cigányokat
3. Danubia Tamburazenekar – Sükösd. Vezetőjük: Nébl Zsolt, Mihálovics Ferenc
4. Kolompár Jonatán, A Danúbia tamburazenekar prímtamburása
5. Sztojka Noémi – Solti Csillagok tánccsoport pedagógiai munka és szólótánc kategória
6. Sztojka Rita – Solt-Izsák tánccsoport pedagógiai munka és tánc
7. Kiss Abigél – szóló tánc
8. Lerom zenekar – Kiskőrös Vezetőjük: Kunhegyesi Gábor
9. Kunhegyesi Niki – szólótánc
10. Farkas Krisztián – szólótánc
11. Lakatos Vivien – szólótánc

Díjazásban részesültek még
a Solti csillagok tánccsoport, vezetőjük: Sztojka Noémi
Rostás Dzsínó és Rostás Diana
a Dunavecsei tánccsoport
Rostás Raul, ének
a Solt-Izsák Táncegyüttes, vezetőjük Sztojka Rita
Jakab Zoli, szólótánc

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 08. 17., 08:25
Pénteken indult az a hatalkalmas kerekasztalbeszélgetés-sorozat, amely Kalocsa értékeit helyezi fókuszba, és a különbségek helyett a közös pontok kiemelésével az itteni lokálpatrióták közti együttműködés erősítését tűzi célul. Elsőként a lokálpatriotizmus mibenlétét igyekeztek megragadni a résztvevők. Ma a népművészet lesz a téma.
2022-08-16 15:57:56
Hirtelen zuhant rá a gyász és vele együtt a váratlan élethelyzet sok nehezen megoldható problémája arra a kalocsai családra, amely fiatal édesanyját néhány hete veszítette el. Az apa segítség nélkül maradt, a gyermeket felügyelet nélkül nem hagyhatja, így fővárosi állását föladni kényszerült. Könnyű belátni: e helyzetben minden segítség jól jön!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 08. 19., 09:11
Balotaszállás külterületén, az előre megadott helyszínen 13 migráns személyt vett fel a gépjárművébe és elindult velük a nyugati határ felé. Még >>>
2022. 08. 19., 08:14
Csütörtök délután gyulladt ki az aljnövényzet Pécs külterületén, az Akó dűlőn, ahol lángra kapott egy ház is, majd az erős szél miatt sebesen terjedő lángok miatt egyre több ingatlan került veszélybe. Még >>>
2022. 08. 18., 13:24
Egyelőre az látható, hogy „labilisabb lesz a légállapot”, növekszik az ismétlődő záporok, zivatarok esélye, és akár hevesebb zivatarok is kialakulhatnak, ismertette a meteorológiai szolgálat. Még >>>
2022. 08. 18., 12:50
Nem lehet vele hibázni. Eredetileg gyümölcstortából alakult a recept, ami mindig túl kevés volt. Még >>>
2022. 08. 18., 12:37
Szintén augusztus 15-én nyílik újra a Közfoglalkoztatásból a versenyszférába program Még >>>
2022. 08. 18., 08:27
A Kalocsai Bokréta Népművészeti Egyesület és és a Piros Rózsa Néptánc Egyesület elsődleges célja a megalakulástól kezdve a gyermekek, a fiatal korosztály és a felnőttek népi játékkal, néptánccal való megismertetése volt, és ennek a tudásnak a bemutatása helyi, térségi, országos és nemzetközi rendezvényeken. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés