2021. 12. 06. hétfő
Miklós
: 364 Ft   : 322 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Derekasan helytálltak a rendvédelmisek az IPA Kalocsai Szervezete versenyén

Zsiga Ferenc  |  2017. 08. 18., 19:37

Ahogy a rend őreitől elvárható, a meghívóban írt időpontot pontosan tartva, pénteken reggel 9 órakor megkezdődött az IPA Magyar Szekció Kalocsai Szervezete által szervezett „Kirschner István Emlék Lövészverseny” az Állampusztai BV gyakorlópályáján és lőterén. A Kanadából, Csehországból, Szlovákiából, Szlovéniából, Szerbiából és Romániából érkezett 45 aktív és nyugállományú rendvédelmi munkatárssal, többségében rendőrrel együtt közel 200 IPA-tag mérte össze tudását lövészetben és más ügyességi, erőnléti versenyekben.

Az embert próbáló feladatokat csak nehezítette a terepen egész nap 35 fok körül állandósult meleg, ám mind a szervezők, mind a versenyzők végig derekasan kitartottak. A szélsőséges időjárás ellenére szép eredmények, szintidők születtek.

Az ünnepélyes megnyitót, a versengést személyes jelenlétével Mayer József, a Kalocsai Rendőrkapitányság vezetője, dr. Pirisi Levente, a Kiskőrösi Járásbíróság elnöke, büntetőbíró, dr. Bálint József, Kalocsa város polgármestere és több, a rendőrség és a BV kötelékében különböző beosztásokban szolgáló rendvédelmi vezető is megtisztelte.

Képgaléria megtekintése (24 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Érdekes színfoltja volt a megnyitónak, amikor Mayer József rendőr ezredes az IPA Kalocsai Szervezete vezetőit, Borkúti Andrást, Vörös Mártát és Nagy Krisztiánt arra kérte, vegyék át és fogadják szeretettel a szervezetnek szóló ajándékát. A találgatások közepette kibontott csomag igazi meglepetést rejtegetett.

Az idő vasfoga által „antikolt” táblán az olvasható: „Államrendőrség Kalocsai Városi és Járási Kapitányság Dusnoki Örse”. A rendőrségi múzeumba illő „ereklye”azért is különleges, mert az 1945-1949-ig kint lévő tábla a Kossuth címerrel arra az időszakra emlékeztet, amikor a II. világháború utáni, a demokratizálódás jegyében újjászületett rendőrség még nem állt a későbbi pártállam felügyelete és befolyása alatt. Az ajándékot minden bizonnyal nagy becsben tartja majd az IPA Kalocsai Szervezete.

Ahogy a verseny elkezdődött, a szépen előkészített akadálypályák és lövészeti helyek startpisztoly eldördülése nélkül is egy szempillantás alatt megteltek. Valamennyi helyen felkészült rendőrök, más rendvédelmi munkatársak, lőkiképzők fogadták az egyes csapatok tagjait, akiket rövid tanácsokkal is elláttak a minél sikeresebb szereplés érdekében.

Az azért jól megmutatkozott, hogy az IPA Kalocsai Szervezete huszonegyszer rendezett ilyen versenyt, mert a szervezők és segítőik érezhető összeszokottsággal és határozottsággal irányították a versenyt, minden, még a vendéglátás is olajozottan és színvonalasan működött.

Természetesen egy ilyen versenyen különösen fontos a biztonság, ezért az egyes versenyszámok helyszínén fegyelmezetten, csak a kijelölt útvonalakon lehetett közlekedni. Ám figyelmeztetés nélkül is mindenki betartotta a szigorú biztonsági intézkedéseket. Annál is inkább, mert a légfegyverek mellett komoly, nagy tűzerővel rendelkező, sorozatlövésre alkalmas gépkarabélyok is voltak az arzenálban.

A játékos feladatokkal tűzdelt versengés egyes állomásain segítőként a civilek is ott voltak, ők is közreműködtek abban, hogy a nagy szabású rendezvény lebonyolítása zökkenőmentes legyen.

Képgaléria megtekintése (24 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

A kötetlen társalgás gyakran egyik pillanatról a másikra csapott át szakmai beszélgetésbe, hiszen a résztvevők nagy része ma is aktív rendőr, vagy rendvédelmi munkatárs.

A csütörtöki napon Barcelonában történt terrortámadás tükrében jó volt látni, hogy Kalocsa és a járás rendvédelmi munkatársai, de az ide látogató vendégek is elkötelezettek a rend fenntartása, saját erőnlétük és szakmai felkészültségük mellett.

A támogatók és az érdeklődők számukra azért is fontosak lehetnek, mert ők közvetítik a társadalom üzenetét és elismerését: szükség van rátok fiúk, lányok, bízunk a rátermettségetekben és felkészültségetekben!

Ennek fényében gyakorlatilag kevésbé volt jelentősége, hogy melyik csapat milyen eredményt ért el, ugyanis még a civil „amatőrök” is szép eredményeket értek el. A hivatásos katonánkon, rendőrökön azért látszott, hogy egyesek nem csak a gyakorlópályán, hanem éles helyzetben is találkozhattak már hasonló szituációval. Olyan könnyedén lendültek át a palánkon, kúsztak, másztak, küzdötték le az egyes akadályokat, hogy öröm volt látni. Mint ahogy azt is, hogy nagyon sokan a családjukkal érkeztek Állampusztára, hogy a verseny izgalmát ők is átéljék, a közös programokon részt vegyenek.

Aki azt hinné, hogy a kétnapos rendezvénynek csak pénteken volt tétje, az bizony téved. Az IPA-nap szombaton is folytatódik, de már békésebb, fegyverropogástól mentes helyszínen. Augusztus 19-én, a szelidi Szittyótéren a főzőversenybe benevezett csapatok mérik össze a szakácstudományukat a saját nemzeti ételeikkel.

Az összesen négynapos rendezvényen született eredményekre még visszatérünk!

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 12. 01., 18:59
Közeleg a karácsony, a szeretet ünnepe. Egyre többet gondolunk szeretteinkre – és egyre többször érezzük szorítóan rövidnek az adventi készülődésből hátra lévő időt. Ez az időszak arra is szolgál, hogy sorra vegyük, fölkeressük ismerőseinket, barátainkat, jókívánságokkal köszöntve őket az ünnep közeledtével. A szeretet szép kifejeződése a meghitt ünnepen az ajándékozás is – annál nagyobb gondot jelent, hogy kinek mit és hol vegyünk meg. Segítünk!
2021. 12. 02., 09:50
Napokon belül több mint kétszáz ajándékcsomagot juttat el gyermekotthonban élő gyerekeknek a Paks II. Zrt. A két új blokk létesítéséért felelős társaság Mittler István kommunikációs igazgató tájékoztatása szerint idén – ahogy az előző években is – több karitatív akcióhoz csatlakozott. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 12. 06., 19:35
Kedves Gyerekek! Bízunk benne, minden kiscsizma megtelt már ma reggelre! Még >>>
2021. 12. 06., 13:34
A több tagcserén is áteső Omega a legnépszerűbb hazai beatzenekarok egyike lett, Kóbor pedig idővel a gitár helyett csak az éneklésre koncentrált. Még >>>
2021. 12. 06., 10:52
Embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indult eljárás, a nyomozók előterjesztést tesznek a férfiak letartóztatásának indítványozására. Még >>>
2021. 12. 06., 08:04
Íme a hatodik feladvány, jó keresgélést! :) Még >>>
2021. 12. 05., 16:22
A szervezők négy éven át események százaira látogattak el az egész világon, mintegy 3500 jelölt közül válogatták ki azokat, akik a címért megmérkőzhettek Bolognában. Még >>>
2021. 12. 05., 13:15
A Mikulásoknak ma a csomagokat kell összekészíteniük, és elázni se lenne jó... Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

hirdetés