2024. 07. 25. csütörtök
Kristóf, Jakab
: 394 Ft   : 363 Ft Benzin: 616.4 Ft/l   Dízel: 623.5 Ft/l   Írjon nekünk

Dőltek a fák, szakadtak a vezetékek, hullottak a homlokzatdarabok, cserepek – Két ember kórházba került

Zsiga Ferenc  |  2021. 05. 25., 09:35

Pünkösdi hidegfront betörés, zivataráradat, viharos erejű szél az épített környezetben, a természeti értékekben okozott, helyenként jelentős károk mellett az embereket, állatokat sem kímélte az elmúlt napokban. Többek szerint pünkösdkor ilyen tartósan fennálló időjárási viszontagságokra a kalocsai járásban emberemlékezet óta nem volt példa. A viharok okozta károk felszámolása, felmérése igazából az ünnep utáni első munkanapon, május 25-én, hétfőn kezdődött.

A kalocsai járáson átvonuló vihar miatt vasárnap késő estig Solttól Dusnokig több tucat esetben vonultak és avatkoztak be a tűzoltók. Ezúttal elsősorban a károk elhárítása, a további káresetek megelőzése, a biztonságos közlekedés megteremtése volt a feladatuk. A sok bejelentés miatt a műveletirányítóknak rangsorolni kellett, és ahogy az egységek az egyik helyen végeztek, máris vonultak a másikhoz.

A motoros láncfűrészre ezúttal nagy szükség volt, ugyanis a legtöbb munkát az utakra, épületekre, vezetékekre dőlt fák és faágak eltávolítása adta.


Forrás: Illés György Cinó / KALOhírek


A beavatkozásokat már csak azért is folyamatosan végezték, mert miközben a tűzoltók a vihar közepette is dolgoztak, újabb és újabb káreseményekről kaptak értesítést. Olyan eset is volt, hogy útban az egyik helyszínről a másikra tapasztaltak olyan káreseményt, amelyet azonnal el kellett hárítaniuk.

A járás több településén, így Kalocsán is a viharos erejű szél fákat döntött ki, nagy méretű faágakat szakított le, amelyek az úttestre, épületekre dőltek. Több helyen a porták tulajdonosai, a közelben lakók saját maguk hárították el a veszélyt, az úttestről emberi, gépi erővel lehúzták a fákat, faágakat. A károk felmérése, az utómunkálatok több napot vesznek majd igénybe. Mint megtudtuk, a közeli ártéri erdőkben, erdőkben is komoly viharkárok keletkeztek.


Forrás: Illés György Cinó / KALOhírek


Az elmúlt napokban a katasztrófavédelem közleményben tájékoztatott a megyei műveletirányítási ügyeletre befutott esetekről és a folyamatban lévő beavatkozásokról.

Információnk szerint Kalocsán a május 23-i, vasárnap délutáni, folyamatosan erősödő viharban úgy 16:15 órakor alakult ki egy rendkívül veszélyes, emberi életeket veszélyeztető helyzet:

A VIHAROS EREJŰ SZÉL KÖVETKEZTÉBEN A TARSAY VILMOS UTCÁBAN, AZ EGYIK FELÚJÍTÁS ALATT ÁLLÓ HÁZ FÉM ÁLLVÁNYZATÁHOZ ÉRT AZ VILLAMOSÁRAM-VEZETÉK, MELYNEK KÖVETKEZTÉBEN KÉT FÉRFI ÁRAMÜTÉST SZENVEDETT.

A helyszínre azonnal tűzoltók és a mentők vonultak, majd a riasztott áramszolgáltató munkatársaival közösen szüntették meg a veszélyhelyzetet.

A két férfit a mentők helyszíni ellátásukat követően a Szent Kereszt Kórház Sürgősségi Osztályára szállították, ahonnan megfigyelésüket követően otthonukba távoztak.

Az 51-es főút Solttól Dusnokig tartó szakaszán több fa, illetve leszakadt faág okozott átmeneti nehézséget, de a közlekedésben a tűzoltók beavatkozásának következtében tartós fennakadás nem volt.

A napokig tartó eső alkalmas volt arra, hogy például a Kertvárosban, a Foktői úton kialakított új csapadékvíz- elvezető rendszer a gyakorlatban bizonyítsa hasznosságát. A hirtelen lezúdult, nagymennyiségű csapadék ebben a városrészben nem okozott problémát.

Cikkünk írásakor, május 25-én, kedden reggel a biztosítótársaságok helyi képviselőitől azt a tájékoztatást kaptuk: személyesen és online tucatnyi, egyre szaporodó, a viharral összefüggő kárbejelentés érkezik. 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-07-21 08:54:11
Július második hetében immár a második turnusát tartotta a Méhecskék SE Kalocsa egyik legnépszerűbb nyári, nem bentlakásos focitáborának, amely ezúttal is telt házzal üzemelt mindkét turnusában.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 07. 25., 09:19
Hálózati meghibásodás miatt tapasztalható a vízszolgáltatás kimaradása. Már dolgoznak a hiba elhárításán. Még >>>
2024. 07. 23., 13:54
És ez csak Bács-Kiskun vármegye „termése”… Még >>>
2024. 07. 21., 18:54
A jövő hét végén már a közepes szintet is elérheti a pollenkoncentráció. Még >>>
2024. 07. 20., 09:43
Az állatok egyre gyakrabban támadnak emberre, ennek ellenére civil szervezetek tiltakoznak a törvény ellen. Még >>>
2024. 07. 19., 19:28
Az üzletvezető felismerte, a kecskeméti rendőrök pedig elfogták a tolvajokat. Még >>>
2024. 07. 19., 18:16
Itt megtudhatja, hogyan alakult folyóink vízállása szerdán. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK