2023. 06. 06. kedd
Cintia, Norbert
: 369 Ft   : 345 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

Dőltek a fák, szakadtak a vezetékek, hullottak a homlokzatdarabok, cserepek – Két ember kórházba került

Zsiga Ferenc  |  2021. 05. 25., 09:35

Pünkösdi hidegfront betörés, zivataráradat, viharos erejű szél az épített környezetben, a természeti értékekben okozott, helyenként jelentős károk mellett az embereket, állatokat sem kímélte az elmúlt napokban. Többek szerint pünkösdkor ilyen tartósan fennálló időjárási viszontagságokra a kalocsai járásban emberemlékezet óta nem volt példa. A viharok okozta károk felszámolása, felmérése igazából az ünnep utáni első munkanapon, május 25-én, hétfőn kezdődött.

A kalocsai járáson átvonuló vihar miatt vasárnap késő estig Solttól Dusnokig több tucat esetben vonultak és avatkoztak be a tűzoltók. Ezúttal elsősorban a károk elhárítása, a további káresetek megelőzése, a biztonságos közlekedés megteremtése volt a feladatuk. A sok bejelentés miatt a műveletirányítóknak rangsorolni kellett, és ahogy az egységek az egyik helyen végeztek, máris vonultak a másikhoz.

A motoros láncfűrészre ezúttal nagy szükség volt, ugyanis a legtöbb munkát az utakra, épületekre, vezetékekre dőlt fák és faágak eltávolítása adta.


Forrás: Illés György Cinó / KALOhírek


A beavatkozásokat már csak azért is folyamatosan végezték, mert miközben a tűzoltók a vihar közepette is dolgoztak, újabb és újabb káreseményekről kaptak értesítést. Olyan eset is volt, hogy útban az egyik helyszínről a másikra tapasztaltak olyan káreseményt, amelyet azonnal el kellett hárítaniuk.

A járás több településén, így Kalocsán is a viharos erejű szél fákat döntött ki, nagy méretű faágakat szakított le, amelyek az úttestre, épületekre dőltek. Több helyen a porták tulajdonosai, a közelben lakók saját maguk hárították el a veszélyt, az úttestről emberi, gépi erővel lehúzták a fákat, faágakat. A károk felmérése, az utómunkálatok több napot vesznek majd igénybe. Mint megtudtuk, a közeli ártéri erdőkben, erdőkben is komoly viharkárok keletkeztek.


Forrás: Illés György Cinó / KALOhírek


Az elmúlt napokban a katasztrófavédelem közleményben tájékoztatott a megyei műveletirányítási ügyeletre befutott esetekről és a folyamatban lévő beavatkozásokról.

Információnk szerint Kalocsán a május 23-i, vasárnap délutáni, folyamatosan erősödő viharban úgy 16:15 órakor alakult ki egy rendkívül veszélyes, emberi életeket veszélyeztető helyzet:

A VIHAROS EREJŰ SZÉL KÖVETKEZTÉBEN A TARSAY VILMOS UTCÁBAN, AZ EGYIK FELÚJÍTÁS ALATT ÁLLÓ HÁZ FÉM ÁLLVÁNYZATÁHOZ ÉRT AZ VILLAMOSÁRAM-VEZETÉK, MELYNEK KÖVETKEZTÉBEN KÉT FÉRFI ÁRAMÜTÉST SZENVEDETT.

A helyszínre azonnal tűzoltók és a mentők vonultak, majd a riasztott áramszolgáltató munkatársaival közösen szüntették meg a veszélyhelyzetet.

A két férfit a mentők helyszíni ellátásukat követően a Szent Kereszt Kórház Sürgősségi Osztályára szállították, ahonnan megfigyelésüket követően otthonukba távoztak.

Az 51-es főút Solttól Dusnokig tartó szakaszán több fa, illetve leszakadt faág okozott átmeneti nehézséget, de a közlekedésben a tűzoltók beavatkozásának következtében tartós fennakadás nem volt.

A napokig tartó eső alkalmas volt arra, hogy például a Kertvárosban, a Foktői úton kialakított új csapadékvíz- elvezető rendszer a gyakorlatban bizonyítsa hasznosságát. A hirtelen lezúdult, nagymennyiségű csapadék ebben a városrészben nem okozott problémát.

Cikkünk írásakor, május 25-én, kedden reggel a biztosítótársaságok helyi képviselőitől azt a tájékoztatást kaptuk: személyesen és online tucatnyi, egyre szaporodó, a viharral összefüggő kárbejelentés érkezik. 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023-06-01 18:49:00
Egyéni tájékoztatás adással, pódiumbeszélgetésekkel csábítják a leendő rendőröket, de egészségügyi és pszichológiai konzultáción is részt vehetnek az érdeklődők.
2023-06-01 10:54:39
Kalocsa Város Önkormányzata idén is megemlékezést tart az Asztrik téren, az Országzászlónál a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából. Az eseményen ünnepi beszédet mond Buzogány Szabolcs István, a Kalocsai Eperföldi Sportiskolai Általános Iskola tanára.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 06. 05., 13:30
Az alaptantervi jogszabályi keretek közötti szabad óraszámok terhére, egyedi megoldással, a helyi tanrend részeként oktatnák. Még >>>
2023. 06. 05., 09:27
Eszméleténél volt, és nem volt alkohol befolyása alatt. Még >>>
2023. 06. 05., 09:17
A hazai forrás a magyar vidék gazdaságának gerincét adó mezőgazdaság és élelmiszertermelés teljes modernizációjára nyújt lehetőséget. Még >>>
2023. 06. 05., 07:40
Csapadékosabbá válik az időjárás a hét elején: többfelé kell esőre, záporra, zivatarra számítani, emellett élénk, olykor erős szél valószínű. Még >>>
2023. 06. 04., 09:39
Június 8-18. között ivóvíz hálózat fertőtlenítési és hálózat tisztítási munkát végeznek a kalocsai járásban. Még >>>
2023. 06. 02., 11:07
Azonban aggodalomra semmi ok, Lakatos György, a fesztivál atyja máris gondoskodott a megoldásról. Még >>>