2022. 12. 09. péntek
Natália
: 414 Ft   : 395 Ft Benzin: 704.1 Ft/l   Dízel: 849.7 Ft/l   Írjon nekünk

Dr. Filvig Géza: „Innentől kezdve a Duna-Tisza köze egyetlen barokk főterének újjáépítése, a román kori templom feltárása kizárólag az Érsekség hatásköre és felelőssége”

Dr. Filvig Géza: „Innentől kezdve a Duna-Tisza köze egyetlen barokk főterének újjáépítése, a román kori templom feltárása kizárólag az Érsekség hatásköre és felelőssége”
Zsiga Ferenc  |  2021. 12. 11., 18:59

Mindegy ki teszi fel, ki osztja meg, példa nélküli, indulatoktól sem mentes hozzászólásözön kíséri, hogy hamarosan – nem kétséges, milyen tartalmú - kormánydöntés születhet arról, hogy a Szentháromság tér helyrajzi számokkal pontosított, gyakorlatilag teljes területe 100 évre a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye kezelésébe kerül. Ezzel kapcsolatban mindeddig hivatalos közlemény nem készült, mintegy két órája dr. Filvig Géza polgármester reagált a hírre.

A polgármester azt írja:

A 2021. november 22-i rendkívüli testületi ülésen egyértelművé vált, hogy az érsekség nem tudja befejezni december 31-ig a Szentháromság tér felújítását, a képviselőtestület viszont nem hosszabbította meg a tulajdonosi hozzájárulást a tér felújítása kapcsán.

Azzal, hogy az Érsekség 100 évre megkapja a terület kezelői jogát, tisztázódott a helyzet. Innentől kezdve a Duna-Tisza köze egyetlen barokk főterének újjáépítése és a román kori templom feltárása kizárólag az Érsekség hatásköre és felelőssége.

Bízunk benne, hogy a tér újjáépítése után nagy turisztikai értéke lesz a városnak és lakóinak javára fog szolgálni. A kalocsaiak nem lesznek szegényebbek azzal, hogy más lesz a terület kezelője, mert ez az örökség itt marad.

A Kormány döntése egyben kijelöli azt a feladatot, hogy meg kell oldani a tér eddigi gépjármű forgalmának más utakon való átvezetését. Erre a helyzetre tekintettel, már a mai napon elkezdtük a belvárosi forgalom koncepcióinak előkészítését.”Amint az nem hivatalos forrásból tudomásunkra jutott, a város vezetése és maga a polgármester sem tudott a kormánydöntés ilyen tartalmú előkészítéséről, azt maga is meglepődve fogadta, ugyanakkor a szóban forgó régészeti érték esetén a kormánynak minden jogi lehetősége adott a beavatkozásra.

Természetesen a hír alapján még inkább fel kell gyorsítani azt a folyamatot, hogy a forgalmat a tér érintése nélkül, a legkevesebb kellemetlenséget okozva kell átvezetni a városközpont és a város többi településrésze között.
Az már most borítékolható, hogy bármilyen megoldás születik, az bizonyosan a kritikák kereszttüzébe kerül, bár már a városháza szakemberei a novemberi 22-i testületi ülés óta – az érsekség területátadási szándéka ismeretében - dolgoznak a leginkább optimális ideiglenes és majdan végleges megoldáson.

A testületi ülésen a polgármester azt mondta:

A térrel kapcsolatban elfogyott a kalocsai emberek türelme, engem a választópolgárok arra hatalmaztak fel, hogy Kalocsa és az ő érdekeiket képviseljem.”Nagy kérdés, hogy a fellelt páratlan régészeti kincs, a román kori templom és majdani bemutatása rendelkezik-e akkora, átütő erejű meggyőző erővel, hogy az itt élők elfogadják a tényt, hogy – vélhetően - véglegesen el kell kerülniük az évtizedeken át megszokott útvonalukat, még ha a város egy jelentős régészeti emlékkel lesz is gazdagabb.
Az ideiglenes elkerülő út legoptimálisabb nyomvonalán a hétvégén is dolgoznak a szakemberek.


Dr. Filvig Géza polgármester bejegyzését követően ugyancsak a közösségi médiában a tér ügyében megszólalt Simon Zoltán alpolgármester, aki szintén reagált a nagy visszhangot kiváltó ügyre. Simon Zoltán bejegyzését szó szerint közöljük:

ÚJFENT ELKESEREDVE LÁTOM, AMIT A KALOCSAI ELLENZÉK A VÁROSBAN MŰVEL!

- adott hangot elkeseredésének Simon Zoltán.

Végre együtt dolgoztunk a városért, egy érdeket képviselve! Most új helyzet állt elő, más döntés született. Ahelyett, hogy egy emberként szólalnának fel a városi képviselők, a köz érdekét képviselve, újra a hergelés és nem a megoldásra való törekvés került előtérbe. Megdöbbentő, hogy egy ilyen kérdést is a politika színterére terelnek, és arra kívánják felhasználni, hogy lejárassák ezzel a városvezetést. Ha így, ennyi év után végre hoztunk egy közös döntést a tér ügyében, a lakosságot képviselve, és testületi döntés született, nem értem az ellenzéki politikusok reakcióit. Megoldásra mód lett volna a korábbi években is, nem csak az elmúlt két évben tetőzött a tér problémája!

- folytatta bejegyzését az alpolgármester.

Mi továbbra is a megoldáson dolgozunk, és nehezebb így a helyzetünk, ha folyamatosan a felelősség nélkül politizálók ellenszelébe kell ütközni! Tudom, nagyon könnyű ellenzéki pozícióból felelősség nélkül kritizálni, és keresni a felelősöket, de november 22-én a döntést együtt hoztuk meg, Kalocsa város lakosságának véleményét képviselve! Nem színjáték volt, ezt együtt döntöttük el, és mindenki a legjobb tudása szerint cselekedett."

 - írja bejegyzésében Simon Zoltán.

Több soron bebizonyosodott már, hogy városunk ellenzéke a közösségi média oldalait egyértelműen lejárató politikai hangulatkeltésre, felesleges uszításokra használja, ahelyett, hogy a megoldásokra törekedne. Így volt ez év elején az óvodahelyzet megoldásánál is, figyelmen kívül hagyva a tényeket a lakosság bujtogatására helyezték a hangsúlyt, mi mégis megoldottuk!

A MOSTANI HELYZET EGYÉRTELMŰ, AZ ÉRSEKSÉG A FELELŐS A TÉR FELÚJÍTÁSÁÉRT, A MÁSHOL NEM LÁTHATÓ BAROKK FŐTÉR ELKÉSZÜLTÉT KÖVETŐEN A VÁROS TURISZTIKAI ÉRTÉKÉT NÖVELI. ITT MOST AZ ÖSSZEFOGÁS SEGÍTHET, ÍGY KÉREK MINDENKIT A FELESLEGES USZÍTÁS HELYETT A MEGOLDÁSON GONDOLKOZZON! MI ERRE TÖREKSZÜNK, EZEN DOLGOZUNK EGYÜTT!

- zárja a közösségi médiában közzétett bejegyzését Kalocsa város alpolgármestere.


Amint újabb információhoz jutunk, tájékoztatjuk olvasóinkat.

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 12. 08., 16:37
Perecet vont ki a forgalomból a Rossmann idegen anyag miatt! Még >>>
2022. 12. 08., 14:15
Novemberben 22,5 százalékkal nőttek az árak az előző év azonos hónapjához képest! Még >>>
2022. 12. 08., 09:40
Volt ahol csak rongáltak, de nem loptak semmit, ugyanis a kórház egyik üvegajtaját törték be, a kár 100.000 forintra rúgott. Az egyik szórakozóhelyre is besurrantak, innen hangfalakat vittek el. Még >>>
2022. 12. 08., 09:17
Idén Dr. Meszlényi Rózsa, a Tomori Pál Főiskola alapító rektora kapta a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége 2022-es Év Vállalkozója díját. Még >>>
2022. 12. 08., 08:28
A kormány 95 százalékos extraprofitadót vetett ki a Molra, az erről szóló rendeletmódosítás szerdán jelent meg a Magyar Közlönyben. Még >>>
2022. 12. 08., 08:10
A nyolcadik játéknaphoz érkeztünk, lássuk a feladványt! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK