2022. 01. 25. kedd
Pál
: 359 Ft   : 317 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Dr. Filvig Géza: „Innentől kezdve a Duna-Tisza köze egyetlen barokk főterének újjáépítése, a román kori templom feltárása kizárólag az Érsekség hatásköre és felelőssége”

Dr. Filvig Géza: „Innentől kezdve a Duna-Tisza köze egyetlen barokk főterének újjáépítése, a román kori templom feltárása kizárólag az Érsekség hatásköre és felelőssége”
Zsiga Ferenc  |  2021. 12. 11., 18:59

Mindegy ki teszi fel, ki osztja meg, példa nélküli, indulatoktól sem mentes hozzászólásözön kíséri, hogy hamarosan – nem kétséges, milyen tartalmú - kormánydöntés születhet arról, hogy a Szentháromság tér helyrajzi számokkal pontosított, gyakorlatilag teljes területe 100 évre a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye kezelésébe kerül. Ezzel kapcsolatban mindeddig hivatalos közlemény nem készült, mintegy két órája dr. Filvig Géza polgármester reagált a hírre.

A polgármester azt írja:

A 2021. november 22-i rendkívüli testületi ülésen egyértelművé vált, hogy az érsekség nem tudja befejezni december 31-ig a Szentháromság tér felújítását, a képviselőtestület viszont nem hosszabbította meg a tulajdonosi hozzájárulást a tér felújítása kapcsán.

Azzal, hogy az Érsekség 100 évre megkapja a terület kezelői jogát, tisztázódott a helyzet. Innentől kezdve a Duna-Tisza köze egyetlen barokk főterének újjáépítése és a román kori templom feltárása kizárólag az Érsekség hatásköre és felelőssége.

Bízunk benne, hogy a tér újjáépítése után nagy turisztikai értéke lesz a városnak és lakóinak javára fog szolgálni. A kalocsaiak nem lesznek szegényebbek azzal, hogy más lesz a terület kezelője, mert ez az örökség itt marad.

A Kormány döntése egyben kijelöli azt a feladatot, hogy meg kell oldani a tér eddigi gépjármű forgalmának más utakon való átvezetését. Erre a helyzetre tekintettel, már a mai napon elkezdtük a belvárosi forgalom koncepcióinak előkészítését.”Amint az nem hivatalos forrásból tudomásunkra jutott, a város vezetése és maga a polgármester sem tudott a kormánydöntés ilyen tartalmú előkészítéséről, azt maga is meglepődve fogadta, ugyanakkor a szóban forgó régészeti érték esetén a kormánynak minden jogi lehetősége adott a beavatkozásra.

Természetesen a hír alapján még inkább fel kell gyorsítani azt a folyamatot, hogy a forgalmat a tér érintése nélkül, a legkevesebb kellemetlenséget okozva kell átvezetni a városközpont és a város többi településrésze között.
Az már most borítékolható, hogy bármilyen megoldás születik, az bizonyosan a kritikák kereszttüzébe kerül, bár már a városháza szakemberei a novemberi 22-i testületi ülés óta – az érsekség területátadási szándéka ismeretében - dolgoznak a leginkább optimális ideiglenes és majdan végleges megoldáson.

A testületi ülésen a polgármester azt mondta:

A térrel kapcsolatban elfogyott a kalocsai emberek türelme, engem a választópolgárok arra hatalmaztak fel, hogy Kalocsa és az ő érdekeiket képviseljem.”Nagy kérdés, hogy a fellelt páratlan régészeti kincs, a román kori templom és majdani bemutatása rendelkezik-e akkora, átütő erejű meggyőző erővel, hogy az itt élők elfogadják a tényt, hogy – vélhetően - véglegesen el kell kerülniük az évtizedeken át megszokott útvonalukat, még ha a város egy jelentős régészeti emlékkel lesz is gazdagabb.
Az ideiglenes elkerülő út legoptimálisabb nyomvonalán a hétvégén is dolgoznak a szakemberek.


Dr. Filvig Géza polgármester bejegyzését követően ugyancsak a közösségi médiában a tér ügyében megszólalt Simon Zoltán alpolgármester, aki szintén reagált a nagy visszhangot kiváltó ügyre. Simon Zoltán bejegyzését szó szerint közöljük:

ÚJFENT ELKESEREDVE LÁTOM, AMIT A KALOCSAI ELLENZÉK A VÁROSBAN MŰVEL!

- adott hangot elkeseredésének Simon Zoltán.

Végre együtt dolgoztunk a városért, egy érdeket képviselve! Most új helyzet állt elő, más döntés született. Ahelyett, hogy egy emberként szólalnának fel a városi képviselők, a köz érdekét képviselve, újra a hergelés és nem a megoldásra való törekvés került előtérbe. Megdöbbentő, hogy egy ilyen kérdést is a politika színterére terelnek, és arra kívánják felhasználni, hogy lejárassák ezzel a városvezetést. Ha így, ennyi év után végre hoztunk egy közös döntést a tér ügyében, a lakosságot képviselve, és testületi döntés született, nem értem az ellenzéki politikusok reakcióit. Megoldásra mód lett volna a korábbi években is, nem csak az elmúlt két évben tetőzött a tér problémája!

- folytatta bejegyzését az alpolgármester.

Mi továbbra is a megoldáson dolgozunk, és nehezebb így a helyzetünk, ha folyamatosan a felelősség nélkül politizálók ellenszelébe kell ütközni! Tudom, nagyon könnyű ellenzéki pozícióból felelősség nélkül kritizálni, és keresni a felelősöket, de november 22-én a döntést együtt hoztuk meg, Kalocsa város lakosságának véleményét képviselve! Nem színjáték volt, ezt együtt döntöttük el, és mindenki a legjobb tudása szerint cselekedett."

 - írja bejegyzésében Simon Zoltán.

Több soron bebizonyosodott már, hogy városunk ellenzéke a közösségi média oldalait egyértelműen lejárató politikai hangulatkeltésre, felesleges uszításokra használja, ahelyett, hogy a megoldásokra törekedne. Így volt ez év elején az óvodahelyzet megoldásánál is, figyelmen kívül hagyva a tényeket a lakosság bujtogatására helyezték a hangsúlyt, mi mégis megoldottuk!

A MOSTANI HELYZET EGYÉRTELMŰ, AZ ÉRSEKSÉG A FELELŐS A TÉR FELÚJÍTÁSÁÉRT, A MÁSHOL NEM LÁTHATÓ BAROKK FŐTÉR ELKÉSZÜLTÉT KÖVETŐEN A VÁROS TURISZTIKAI ÉRTÉKÉT NÖVELI. ITT MOST AZ ÖSSZEFOGÁS SEGÍTHET, ÍGY KÉREK MINDENKIT A FELESLEGES USZÍTÁS HELYETT A MEGOLDÁSON GONDOLKOZZON! MI ERRE TÖREKSZÜNK, EZEN DOLGOZUNK EGYÜTT!

- zárja a közösségi médiában közzétett bejegyzését Kalocsa város alpolgármestere.


Amint újabb információhoz jutunk, tájékoztatjuk olvasóinkat.

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 01. 19., 14:00
Indulnak a választási előkészületek. A kampány hivatalosan a február közepén kezdődik, ám az eseményre nem csak a pártoknak és a választóknak, hanem a lebonyolító szerveknek is föl kell készülniük. A kalocsai Választási Iroda felhívást tett közzé a szavazatszámláló bizottságokba való jelentkezésre.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 01. 24., 17:59
Számos médium közölte a gyászhírt, a Kossuth Rádió adását megszakítva tájékoztatott olimpiai, világ- és Európa-bajnok tornászunk halálhíréről. Még >>>
2022. 01. 24., 17:35
Kedden, szerdán és csütörtökön gallyazási munkálatok miatt körültekintőbben kell közlekedni. Még >>>
2022. 01. 24., 09:36
A két egyesület az új polgárőr autókat a Magyar Falu Program Falusi Civil Alapjának pályázati forrásából szerezte be. Még >>>
2022. 01. 24., 09:02
A másik vendéget lopta meg a delikvens, sőt, a keresztelési ajándékát is visszalopta. Még >>>
2022. 01. 23., 19:10
Ma egész délután zajlottak a baráti meccsek az EMIKA koripályán! Még >>>
2022. 01. 23., 18:29
Élhetőbb város kialakításához hozzátartozik, hogy jó nemzetközi kapcsolatokat ápoljunk olyan partnerekkel, akik a térségünkben jelen vannak. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés