2022. 01. 20. csütörtök
Fábián, Sebestyén
: 357 Ft   : 315 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Dr. Kálóczi Norbert: „A járásbíróság tárgyalást, előkészítő és nyilvános ülést nem tart, a személyes ügyfélfogadás szünetel”

Zsiga Ferenc  |  2020. 03. 18., 08:37

A Kalocsai Járásbíróság is azon nagy ügyfélforgalmat bonyolító intézmények egyike, ahol a COVID-19 vírus terjedésének megelőzése és következményeinek elhárítása érdekében az Országos Bírósági Hivatal elnökének 35.sz./2020. (III.15) határozata értelmében március 15-től visszavonásig rendkívüli ítélkezési szünetet vezettek be. Ezzel egy időben szabályozták azt is, a járásbíróság a rendkívüli ítélkezési szünet alatt milyen ügyekben jár el. A kényszerszülte helyzetben ellátott bírósági igazgatási és ügyintézési feladatokról, az alkalmazott rendszabályokról dr. Kálóczi Norbertet, a Kalocsai Járásbíróság elnökét kérdeztük, aki a Kalocsai Járásbíróságra vonatkozóan március 17-én adott ki közleményt.

Elnök úr! Összefoglalná, alapvetően milyen változásokat vezettek be az OBH elnökének határozata értelmében?

Az Országos Bírósági Hivatal elnökének 35.SZ/2020. (III.15) határozata értelmében a rendkívüli ítélkezési szünet időtartama alatt a bíróságok nem tartanak előkészítő ülést, tárgyalást és nyilvános ülést.
A személyes jelenlétet igénylő halaszthatatlan eljárási cselekményeket lehetőség szerint távmeghallgatással kell lefolytatni. Amennyiben ez nem lehetséges, speciális tárgyalótermi protokoll lép életbe. A jelenlévőknek egymástól legalább két méter távolságra kell tartózkodniuk. A bíróság a jelenlévőket nyilatkoztatja arról, hogy a megelőző 14 napban jártak-e fertőzéssel érintett területen, valamint találkoztak-e fertőzött, vagy azzal érintkező személlyel.
Amennyiben valószínűsíthető, hogy a tárgyalóteremben fertőzött személy tartózkodik, a tárgyalást a bíróság félbeszakíthatja, az érintett személyt elkülönített helyiségbe irányítja és azonnal értesíti az illetékes hatóságot. A jelenlévő személyek adatait és elérhetőségeit a bíróság regisztrálja és eljuttatja az illetékes szervhez.

A halaszthatatlan eljárási cselekményekben megidézett ügyfeleken kívül a bíróság épületébe kizárólag a hivatali kötelezettségét ellátó bíró vagy igazságügyi alkalmazott, valamint olyan személy léphet be, aki a bíróság érdekkörébe tartozó feladatokat lát el.

A bírósági irodák távközlési eszközön vagy elektronikus formában látják el tájékoztatási kötelezettségeiket, az OBH elnökének határozata szerint a személyes ügyfélfogadás minden hazai bíróságon, így a Kalocsai Járásbíróságon is szünetel. Sommázva ennyi, de ha szükségesnek látja, mindezt részletesebben is elmagyarázom.

A rendkívüli ítélkezési szünet a gyakorlatban mit jelent? Teljesen leáll a bíróság, vagy azért vannak, lehetnek kivételek?

A járásbíróság a rendkívüli ítélkezési szünet alatt is intézi a civilisztikai (polgári, gazdasági), büntető és szabálysértési peres és peren kívüli ügyeket, azonban tárgyalást, előkészítő ülést és nyilvános ülést nem tart a következő perek, ügycsoportok, illetve eljárási formák kivételével:ideiglenes megelőző távoltartás felülvizsgálata, megelőző távoltartás elrendelése; pszichiátriai betegek intézeti gyógykezelésének elrendelése, felülvizsgálata; perindítást megelőző ideiglenes intézkedés; szülői felügyelet gyakorlásának rendezése, megszüntetése, visszaállítása iránti per; végrehajtási perek; gondnoksági perek, amelyekben a perindítást megelőzően a gyámhatóság zárlatot rendelt el vagy ideiglenes gondnokot rendelt ki;bíróság elé állítás; szabálysértési ügyek. A kivételeket a továbbiakban nevezhetjük együtt személyes jelenlétet igénylő halaszthatatlan eljárási cselekményeknek.


Forrás: Archívum/ KALOhírek


Halaszthatatlan eljárási cselekmények esetén említette a személyes jelenlétet. Van mód arra, hogy ezt a bíróság, illetve az érintett elkerülje?

A járásbíróság a személyes jelenlétet igénylő halaszthatatlan eljárási cselekményeket lehetőség szerint távmeghallgatás útján folytatja le.
Amennyiben nem lehetséges a távmeghallgatás, úgy a járásbíróság a már mondottaknak megfelelően, a következők szerint jár el: a jelenlévőknek egymástól legalább két méter távolságra kell lenniük; a jelenlévőknek nyilatkozniuk kell, hogy a megelőző 14 napban voltak-e fertőzéssel érintett területen, illetve találkoztak-e fertőzött vagy azzal érintkező személlyel.
Ha felmerül annak valószínűsége, hogy a tárgyalóteremben fertőzött személy tartózkodik, az eljárási cselekményt a bíróság félbeszakítja és azonnal értesíti az illetékes hatóságot, egyidejűleg az ott tartózkodó személyek adatait és elérhetőségeit - amennyiben addig nemállapította meg - az eljárási cselekményről készült jegyzőkönyvben rögzíti.

Az összegzésben már említettem, de itt is aláhúzom, a járásbíróság épületébe kizárólag a hivatali kötelezettségét ellátó bíró és igazságügyi alkalmazott, továbbá a bíróság érdekkörébe tartozó feladatot ellátó személy, valamint a felsorolt eljárási cselekményre idézettek léphetnek be.

Fontos szabály, hogy járásbíróságon a személyes ügyfélfogadás szünetel. A járásbíróság ügykezelő irodája tájékoztatási kötelezettségének kizárólag távközlési eszköz útján, illetve elektronikus rendszeren keresztül tesz eleget – mondta dr. Kálóczi Norbert, a Kalocsai Járásbíróság elnöke.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 01. 20., 18:02
Gyopáros Alpár kormánybiztos úr már második alkalommal érkezett körzetünkbe annak érdekében, hogy a vezetése alatt álló Magyar Falu Programról személyesen tájékoztassa településeink polgármestereit. Még >>>
2022. 01. 20., 09:36
Az utóbbi hat évből négyben hullott hó a világ legnagyobb sivatagában, de 2017. előtt 1979. óta nem volt ilyen. Nálunk a meteorológusok cudar hidegre figyelmeztetnek. Még >>>
2022. 01. 20., 09:36
A tanulók magyar nyelvből és matematikából vizsgáznak. Még >>>
2022. 01. 19., 19:54
Filvig Géza polgármester és kísérete a TOP Plusz források adta lehetőségekről a megyei közgyűlés elnökével és a megyei fejlesztési ügynökség képviselőivel egyeztetett a megyeszékhelyen. Még >>>
2022. 01. 19., 17:01
Dollenstein László polgármester úr, Fröhlich Henrikné, a Hartai Német Nemzetiségi Önkormányzat elnökasszonyának és Vejtei András a Hartai Önkéntes Tűzoltó Egyesület parancsnokának meghívásra látogatott Hartára Font Sándor országgyűlési képviselő. Még >>>
2022. 01. 19., 13:11
Kiszli Vandának, az Atomerőmű Sportegyesület kajakosának neve is felkerült a magyar kajak-kenu sport örökös bajnokainak márványtáblájára – tájékoztatott az egyesület. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés