2022. 01. 27. csütörtök
Angelika
: 360 Ft   : 319 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Drága leckét kapott a Szaharától a Qualisport

2016. 01. 07., 14:52

Nagy árat fizetett a Qualisport kamionos egysége a szaharai versenyzés leghírhedtebb területén, Atar térségében, az Africa Eco Race nyolcadik szelektív szakaszán. A Scania-triónak több ízben is megálljt parancsoltak a dűnék, végül félbeszakították a napi penzumot és – előreláthatólag – jelentős időbüntetéssel folytathatják a Dakarban záruló összecsapást.

Amodjar mindössze 4 kilométerre található a mauritániai Atar városától, amely már az afrikai Dakar-ralik idején is a legveszedelmesebb dűnés szakaszokat tartogatta a versenyzők számára. Nincs ez másként az Africa Eco Race-en sem, a Qualisport kamionosai pedig kemény leckét kaptak a Szahara eme szegletétől az összecsapás nyolcadik versenynapján.


Forrás: Qualisport - Facebook

– A szakasz eleje egészen jól sikerült, a Kamazok nyomában mentünk, ráadásul úgy, hogy volt egy defektünk is. Amikor utolértük őket, azt láttuk, hogy bent állnak egy olyan területen, ahol velük együtt legalább egy tucatnyi autó volt beragadva a homokba.
Mi megpróbáltunk kockáztatni, de ráfizettünk.

Egy másik helyen igyekeztünk átjutni, de elásta magát a kamion és csak a csapatunk történetének eddigi legdurvább, több órán át tartó lapátolásával tudtuk kiszabadítani. Amikor nagy nehezen újraindultunk, röviddel később ismét beragadtunk, és az újabb ásózás után úgy döntöttünk, hogy nem akarunk a sivatagban éjszakázni. Bevállaltuk, hogy súlyos időbüntetést kapunk és inkább kijöttünk a szakaszról – mondta a pilóta, Kovács Miklós.

A magyar egység Marokkóban visszafogottan hajtott, Mauritániára tartogatták a puskaporukat, abban reménykedve, hogy megcsíphetik a dobogó legalsó fokát a kategóriában. Noha a szakasz félbeszakításáért kapott időbüntetés előreláthatólag jelentős lesz, a trió harci kedve megmaradt: – Szó sincs arról, hogy tesztként fognánk fel a hátralevő szakaszokat.

Kőkemény napok várnak mindenkire, bármelyik versenytársunk járhat úgy, mint most mi. Tudjuk, hogy csodák nincsenek, de amit csak tudunk, megteszünk a folytatásban is – mondta a pilóta.


Forrás: Qualisport - Facebook

A kamionos kategóriában ismét Anton Shibalov nyerte a szakaszt a Kamazzal, tovább erősítve vezető pozícióját a kategória összesítésében. Márkatársát, Szergej Kuprijanovot ezúttal a cseh Tatra-ásznak, Tomas Tomeceknek – aki a Qualisport segít szervizháttérrel – sikerült maga mögé utasítania. Elisabete Jacinto a 4. helyen zárta a szakaszt, de így is őrzi a 3. helyet a Kamazok mögött.

Az autósoknál a buggy-s Mathieu Serradori beindította a rakétákat és az élen zárt, nyomában az Optimus MD-s Pascal Thomasse-szal és a Toyotával versenyző Kanat Shagirovval. Az autós összesítésben is ők alkotják a közvetlen élmezőnyt: Shagirov 49 perccel vezet Thomasse előtt, míg Serradori 1 óra 16 perces hátránnyal tanyázik a 3. helyen. A kategória magyarjai, Szalay Balázs és Bunkoczi László is megküzdöttek az elemekkel: az Opel Dakar Team egységénél is előkerült az ásó, így a Mokka-tandem a 13. helyen végzett és az összesítésben visszacsúsztak a 9. helyre.

A motorosoknál az előző napi botlás után újra Pal Anders Ullevalseter vitte a prímet: a norvég KTM-es dominál, előnye az összesítésben már 3 óra 56 perc egy másik KTM-versenyzővel, Norbert Dubois-val szemben. A francia a mai teljesítményével a 4. helyről kapaszkodott fel a 2. pozícióba.

Az Africa Eco Race mezőnye csütörtökön is Mauritániában marad: Amodjarból Akjoujt felé tart a karaván, a mért táv hossza pedig 445 kilométer lesz, temérdek homokkal és dűnével…

Forrás: Qualisport - Facebook

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 01. 26., 14:54
Az Európa legnagyobb beltéri betleheméről is híres község, a „Kis-Balaton fővárosa” nem először büszkélkedhet az éves rekorddal. No, de januárban?! Még >>>
2022. 01. 26., 09:31
Az arra jogosultak hamarosan számíthatnak a tavalyi évre vonatkozó személyi jövedelemadó visszatérítésére, ezzel kapcsolatban pedig egy új fontos kormányrendelet jelent meg a Magyar Közlönyben. Még >>>
2022. 01. 25., 19:00
Mély megrendüléssel tudatjuk, hogy Molnár Gábor, a Fülöp Ferenc Díjas táncos hétfő hajnalban elhunyt! Még >>>
2022. 01. 25., 18:17
Az életmentés csaknem egy órán keresztül zajlott a helyszínen, mire az időben megkezdett mellkasi nyomások végül sikerre vezettek. Még >>>
2022. 01. 25., 15:57
A Kalocsai Járásbíróság gyorsított eljárásban öt év börtönre, és tíz év kiutasításra ítélt egy 31 éves ukrán férfit, akit embercsempészés miatt állított az ügyészség bíróság elé. Még >>>
2022. 01. 25., 15:16
A Petőfi Zenei Díjakat a Duna Televízión közvetített ünnepség keretébe adták át vasárnap. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés