2023. 12. 01. péntek
Elza
: 380 Ft   : 347 Ft Benzin: 603.6 Ft/l   Dízel: 651.3 Ft/l   Írjon nekünk

Egyeztetés roma felzárkóztatási célú lakásépítési TOP pályázatokról – A kiskunhalasi felzárkóztató program tapasztalatai

Egyeztetés roma felzárkóztatási célú lakásépítési TOP pályázatokról – A kiskunhalasi felzárkóztató program tapasztalatai
Illés György Cinó  |  2021. 01. 28., 08:16

Szűcs Csaba, Kiskunhalas sok egyéb mellett a nemzeti önkormányzattal való kapcsolattartásért is felelős, társadalmi megbízatású alpolgármestere, valamint a megyei önkormányzat elnökének romaügyi főtanácsadója a cigányság felzárkóztatását előmozdító pályázatokról tárgyalt a kalocsai városházán. Ennek kapcsán a Kiskunhalason már folyó program tapasztalatairól is beszámolt, emellett a következő időszakban újra, immár harmadszor megnyíló pályázati forrás elnyerése érdekében teendő lépésekről, valamint a most elbírálás alatt álló programok lebonyolításáról egyeztetett dr. Filvig Géza polgármesterrel, Schmidt Rajmunddal, az érintett kalocsai választókerület önkormányzati képviselőjével, valamint a Kalocsai Roma Nemzetiségi Önkormányzat (RNÖ) képviseletében jelenlévő Sztojka István elnökkel és Korsós Margaret képviselővel. A minden fél részéről hasznosnak ítélt találkozó után Szűcs Csaba és Sztojka István a Kalocsa TV-nek nyilatkozott az eszmecsere tanulságairól, valamint a küszöbön álló lehetőségekről és a hatékony kiaknázásukhoz szükséges aktuális feladatokról.

Kalocsa a most elbírálás alatt álló, második körben – további három Bács-Kiskun megyei településsel együtt – várja a döntést. Kiskunhalas pályázatával már az előző körben nyert pályázati forrást hasonló programjukra, így Szűcs Csaba a halasi példát belülről ismerőként, egyben a megyei önkormányzatot is képviselve láthatta el tanácsokkal a kalocsai stábot a programok lebonyolítását, illetve a lehetséges folytatást illetően.

Amennyiben a beadott pályázatról – valószínűleg hamarosan megszülető – döntés kedvező, úgy már tavasszal indulhat a munka. A következő évi, várhatóan tavasszal megnyíló forrás sikeres megpályázásához a mostani tapasztalatok felhasználásával és tudatos előkészítő munkával, az önkormányzat pozícióját javító, esetenként anyagi áldozatokkal járó lépésekkel kell felkészülni.

Filvig Géza polgármester a találkozó után üdvözölte a pályázati lehetőséget, reményét fejezve ki a kalocsai beadvány sikerében. Azt is elmondta, hogy közben már nem látványos, de lázas háttérmunka folyik, hogy amint a támogatói okirat megérkezik, hozzá lehessen látni a munkához, és a program minél hamarabb lebonyolódhasson, annál is inkább, mert az úgynevezett „soft” programelemeket – jellemzően felzárkóztató vagy közösségi, szemléletformáló és hasonló programokat – a beruházások lezárása után még fél évig fönn kell tartani.

A polgármester bízik a sikerben, ami nagy előrelépést jelentene, hiszen ilyen nagy volumenű felzárkóztatás itt még nem volt. Korábban a szőlőkközi sporttelep volt a legnagyobb ilyen célú vállalkozás városunkban. Más programok a személyi felzárkóztatást célozták, de sok rossz tapasztalattal is jártak. Olyan infrastrukturális beruházásokra, mint a mostani program, eddig egyetlen pályázat sem adott lehetőséget.

A pályázati pénz nagy része építési beruházásokra fordítódik


Forrás: Illés György Cinó / KALOhírek


Az, hogy utakat, járdákat tudunk felújítani, hogy a szennyvízrendszert ki tudjuk cserélni, hogy az ingatlanokat fel tudjuk újítani, ez azért segítség – mondta Filvig Géza, aki ezek mellett a programnak az illegális hulladéklerakók elleni küzdelemhez való, jelentős hozzájárulását is hangsúlyozta, utalva rá, hogy az újraképződés megakadályozására szemétgyűjtő konténert is kihelyeznek majd. Filvig Géza a találkozót eredményesnek ítélte, végül megköszönte az átadott tapasztalatokat Szűcs Csabának, aki így vette át a szót:

Higgyétek el, hogy jó szemmel nézi az egész város az ilyen beruházásokat. Mindenkinek tetszik.”
Náluk a leglátványosabb, hogy egy ötvennégy lakásos társasház újulhat meg, amely szegregátummal veszélyeztetett területen volt, és „szét volt már teljesen verve”.
A Halasi alpolgármester arra hívta fel a kalocsai vezetés figyelmét, hogy célszerű volna az akcióterületen ingatlanokat vásárolnia az önkormányzatnak – ott meglehetősen olcsón lehet hozzájutni különböző lakóingatlanokhoz –, az önkormányzati tulajdonú ingatlanok felújítására ugyanis jelentős támogatások nyerhetőek. Az új pályázati kiírásnál a korábbi összeg duplájára, tízmilliárd forintra lehet pályázni, a soft programelemekre szintén kétszerese, 150 millió forint nyerhető.

Velős kérdés: Hogyan lehet majd megőrizni a felújításra kerülő épületeket?

Fölvetődött hogy mivel lehetne ösztönözni arra az ott élőket, hogy ezek a felújítandó ingatlanok a későbbi folyamán megőrzésre kerüljenek, lakóik értéknek tekintsék és ekként kezeljék, vigyázzanak rá. Erről Szűcs Csaba a halasi tapasztalatok nyomán elmondta: ott a beköltözőket igen komoly szerződéses feltételek közé szorították. Ezenkívül a korábbi felülvizsgálat féléves, illetve éves felülvizsgálat helyett három hónapos felülvizsgálatot tartanak, ennyi idő alatt talán mégsem lehet annyira lelakni. Az önkormányzat szociális bizottsága e felülvizsgálatról szóló döntését környezettanulmány után hozza meg. Emellett a helyszínen tevékenykedő és ott élő roma önkormányzati képviselők is látják, mi történik ezekben a házakban, hogyan használják az ingatlanokat, és extrém esetekben fel tudnak lépni.

Tudatosítjuk bennük, hogy az épületen bármi rongálás keletkezik, akkor három hónap után megszüntetjük a szerződést. Egyetlen ilyen eset volt Kiskunhalason.”
Egy ügyet kellett végigvinniük, hogy a többiek komolyan vegyék a szerződésben foglaltakat. Arra a kérdésre, hogy azzal az eggyel mi lett, az a polgármester azt válaszolta, hogy az az egy megtalálta számítását, mert megtudta oldani a lakhatási gondjait.

Kínkeservesen, de megoldotta. Megbánta már azt, gondolom, 25-ször! De meg kellett mutatnunk, hogy ha nem teljesíted a vállalatokat, akkor levesszük rólad a kezünket. Ezzel a módszerről háromhavonta ott a lehetőség, hogy megyek vagy maradhatok.”

(A cikk a kép alatt folytatódik!)


Forrás: Illés György Cinó / KALOhírek


A kalocsai konkrétumokkal kapcsolatban nem kívánt nyilatkozni, ellenben az elérhető források pályázatokkal kapcsolatban szívesen adott tájékoztatást a kalocsai sajtó jelenlévő képviselőinek.
Elmondta:

A Település- és Területfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében meghirdetett pályázatról van szó, amely leromlott városrészek rehabilitációját célozza, konkrétabban, a szegregátumokat képező területeken lehet különböző felújításokat elvégezni az elnyerhető forrásokból. Még konkrétabban, önkormányzati bérlakásokat lehet felújítani. Ezen kívül a szemétlerakásokat lehet megszüntetni – ezek a leglátványosabb részei a programnak. Ehhez úgynevezett soft programelemek is kapcsolódnak amelynek keretében a roma társadalmat érintő programokat, rendezvényeket lehet, szervezni.

Kalocsa 325 millió forint értékben adott be pályázatot erre a kiírásra – mondta Szűcs, és reményét fejezte ki, hogy a pályázat kedvező elbírálásban részesül. Hozzátette: Kalocsának ez ilyen jellegű pályázata, noha a pályázatnak már volt egy első fordulója. Egyúttal a pályázók körében örömmel üdvözölte a kalocsai önkormányzatot, hiszen látja, hogy városunk polgármestere elkötelezett ebben a kérdésben, a jó együttműködésüket pedig megalapozza, hogy már az előző ciklusban megismerhették egymást, a megyei közgyűlésben végzett közös munka révén.

Végül biztosította polgármestert, hogy a pályázat-előkészítő munkában, és a remélhetőleg nyertes pályázat lebonyolításában továbbra is minden segítségére számíthat.

Az RNÖ elnöke az együttműködésről és a pályázat adta lehetőségről

Sztojka István az egyeztetés után az RNÖ és a kalocsai városi önkormányzat közti kapcsolatról, a találkozó tapasztalatairól és a pályázati programmal kapcsolatos várakozásairól, illetve a mögötte álló együttműködésről nyilatkozott a Kalocsa TV-nek.
Elmondta:

Gyakoriak az egyeztetések, a programokkal kapcsolatban egy kis [nézet]eltérés is volt, ám

ez a mai nap tisztázódott úgyhogy, úgy gondolom, hogy minden helyre állt, tehát jó az együttműködés. Hajrá!”Arról, hogy nyertes pályázat esetén mekkora segítséget jelenthet a kalocsai roma embereknek a program megvalósulása, Sztojka István elmondta:

„EZ A PÁLYÁZATI NEMCSAK A KALOCSAI ROMÁKNAK TESZ JÓT, HANEM A VÁROSNAK.”

Elindul egy olyan folyamat, amilyen nem volt az elmúlt években, mivel a programban lakások felújításárról van szó, öt szociális bérlakáséról, továbbá egy roma közösségi ház építéséről, kamerarendszerek telepítéséről, valamint kisebb programok megvalósításáról – fejtette ki Sztojka. Mindezt a nemzetiségi önkormányzat elnöke örömmel üdvözölte a roma közösség nevében is, és bizalmát fejezte ki abban, hogy pályázatuk kedvező elbírálást nyer.


Forrás: Illés György Cinó / KALOhírek

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 11. 29., 12:25
A paksi bővítés már nem a papírmunkáról, hanem a valódi építkezésről szól – mondta Szijjártó Péter miután Alekszej Lihacsovval, a Roszatom vezérigazgatójával tárgyal a következő időszak feladatairól. A külgazdasági és külügyminiszter ezt megelőzően az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottságának meghallgatásán arról beszélt, hogy a két új blokk építése a legszigorúbb biztonsági és környezetvédelmi előírásoknak megfelelően zajlik. A Joint Venture Szövetség pécsi fórumán is kiemelt téma volt a Paks II. beruházás. (x)
2023-11-24 10:01:49
Érkezik a Mikulás, puttonya pedig ajándékcsomagot rejt minden résztvevő gyermek számára! Sőt, pattanjatok fel ti is a Mikulás szánjára!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 12. 01., 08:45
Gyerekeink számára tenné izgalmasabbá az ünnepvárást idén is Simó Fanni. Első lépésként a versben furfangosan elrejtett címet kell megtalálni, majd az ablakban, esetleg az udvarban elhelyezett számot. Az első feladvány a cikkben! Még >>>
2023. 11. 29., 09:20
A pályázatnak köszönhetően lehetőség nyílt a kórház fekvőbeteg kapacitásainak tehermentesítésére az ambulánsan is ellátható betegektől. Még >>>
2023. 11. 28., 15:15
Dr. Filvig Géza: az önkormányzati választás tétje, hogy a kalocsai laktanyában migránsokat fognak elhelyezni, vagy az épülő Paks 2 beruházáshoz kapcsolódó feladatokat fogja kiszolgálni. Még >>>
2023. 11. 27., 12:03
Fenyőtermesztésből Magyarországon csaknem 600-700 családi gazdaság él meg. Még >>>
2023. 11. 24., 12:30
A mák és a sajt meglepően jól passzol egymáshoz, így nem csoda, ha tortában köt ki mindkét alapanyag. A meggyes réteg pedig már szinte elengedhetetlen, ha mákos süti készül. Még >>>
2023. 11. 22., 12:15
A vendégek fogadása miatt egy nagytakarítás beütemezése például mindenképpen hasznos, de ha nem akarod túlterhelni magad, az a biztos, ha elosztod több hétre a teendőidet. Így ha december elején nekilátsz a rendrakásnak, szentestére már biztosan minden szép lesz. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK