2022. 01. 27. csütörtök
Angelika
: 360 Ft   : 319 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Egyeztetés roma felzárkóztatási célú lakásépítési TOP pályázatokról – A kiskunhalasi felzárkóztató program tapasztalatai

Egyeztetés roma felzárkóztatási célú lakásépítési TOP pályázatokról – A kiskunhalasi felzárkóztató program tapasztalatai
Illés György Cinó  |  2021. 01. 28., 08:16

Szűcs Csaba, Kiskunhalas sok egyéb mellett a nemzeti önkormányzattal való kapcsolattartásért is felelős, társadalmi megbízatású alpolgármestere, valamint a megyei önkormányzat elnökének romaügyi főtanácsadója a cigányság felzárkóztatását előmozdító pályázatokról tárgyalt a kalocsai városházán. Ennek kapcsán a Kiskunhalason már folyó program tapasztalatairól is beszámolt, emellett a következő időszakban újra, immár harmadszor megnyíló pályázati forrás elnyerése érdekében teendő lépésekről, valamint a most elbírálás alatt álló programok lebonyolításáról egyeztetett dr. Filvig Géza polgármesterrel, Schmidt Rajmunddal, az érintett kalocsai választókerület önkormányzati képviselőjével, valamint a Kalocsai Roma Nemzetiségi Önkormányzat (RNÖ) képviseletében jelenlévő Sztojka István elnökkel és Korsós Margaret képviselővel. A minden fél részéről hasznosnak ítélt találkozó után Szűcs Csaba és Sztojka István a Kalocsa TV-nek nyilatkozott az eszmecsere tanulságairól, valamint a küszöbön álló lehetőségekről és a hatékony kiaknázásukhoz szükséges aktuális feladatokról.

Kalocsa a most elbírálás alatt álló, második körben – további három Bács-Kiskun megyei településsel együtt – várja a döntést. Kiskunhalas pályázatával már az előző körben nyert pályázati forrást hasonló programjukra, így Szűcs Csaba a halasi példát belülről ismerőként, egyben a megyei önkormányzatot is képviselve láthatta el tanácsokkal a kalocsai stábot a programok lebonyolítását, illetve a lehetséges folytatást illetően.

Amennyiben a beadott pályázatról – valószínűleg hamarosan megszülető – döntés kedvező, úgy már tavasszal indulhat a munka. A következő évi, várhatóan tavasszal megnyíló forrás sikeres megpályázásához a mostani tapasztalatok felhasználásával és tudatos előkészítő munkával, az önkormányzat pozícióját javító, esetenként anyagi áldozatokkal járó lépésekkel kell felkészülni.

Filvig Géza polgármester a találkozó után üdvözölte a pályázati lehetőséget, reményét fejezve ki a kalocsai beadvány sikerében. Azt is elmondta, hogy közben már nem látványos, de lázas háttérmunka folyik, hogy amint a támogatói okirat megérkezik, hozzá lehessen látni a munkához, és a program minél hamarabb lebonyolódhasson, annál is inkább, mert az úgynevezett „soft” programelemeket – jellemzően felzárkóztató vagy közösségi, szemléletformáló és hasonló programokat – a beruházások lezárása után még fél évig fönn kell tartani.

A polgármester bízik a sikerben, ami nagy előrelépést jelentene, hiszen ilyen nagy volumenű felzárkóztatás itt még nem volt. Korábban a szőlőkközi sporttelep volt a legnagyobb ilyen célú vállalkozás városunkban. Más programok a személyi felzárkóztatást célozták, de sok rossz tapasztalattal is jártak. Olyan infrastrukturális beruházásokra, mint a mostani program, eddig egyetlen pályázat sem adott lehetőséget.

A pályázati pénz nagy része építési beruházásokra fordítódik


Forrás: Illés György Cinó / KALOhírek


Az, hogy utakat, járdákat tudunk felújítani, hogy a szennyvízrendszert ki tudjuk cserélni, hogy az ingatlanokat fel tudjuk újítani, ez azért segítség – mondta Filvig Géza, aki ezek mellett a programnak az illegális hulladéklerakók elleni küzdelemhez való, jelentős hozzájárulását is hangsúlyozta, utalva rá, hogy az újraképződés megakadályozására szemétgyűjtő konténert is kihelyeznek majd. Filvig Géza a találkozót eredményesnek ítélte, végül megköszönte az átadott tapasztalatokat Szűcs Csabának, aki így vette át a szót:

Higgyétek el, hogy jó szemmel nézi az egész város az ilyen beruházásokat. Mindenkinek tetszik.”
Náluk a leglátványosabb, hogy egy ötvennégy lakásos társasház újulhat meg, amely szegregátummal veszélyeztetett területen volt, és „szét volt már teljesen verve”.
A Halasi alpolgármester arra hívta fel a kalocsai vezetés figyelmét, hogy célszerű volna az akcióterületen ingatlanokat vásárolnia az önkormányzatnak – ott meglehetősen olcsón lehet hozzájutni különböző lakóingatlanokhoz –, az önkormányzati tulajdonú ingatlanok felújítására ugyanis jelentős támogatások nyerhetőek. Az új pályázati kiírásnál a korábbi összeg duplájára, tízmilliárd forintra lehet pályázni, a soft programelemekre szintén kétszerese, 150 millió forint nyerhető.

Velős kérdés: Hogyan lehet majd megőrizni a felújításra kerülő épületeket?

Fölvetődött hogy mivel lehetne ösztönözni arra az ott élőket, hogy ezek a felújítandó ingatlanok a későbbi folyamán megőrzésre kerüljenek, lakóik értéknek tekintsék és ekként kezeljék, vigyázzanak rá. Erről Szűcs Csaba a halasi tapasztalatok nyomán elmondta: ott a beköltözőket igen komoly szerződéses feltételek közé szorították. Ezenkívül a korábbi felülvizsgálat féléves, illetve éves felülvizsgálat helyett három hónapos felülvizsgálatot tartanak, ennyi idő alatt talán mégsem lehet annyira lelakni. Az önkormányzat szociális bizottsága e felülvizsgálatról szóló döntését környezettanulmány után hozza meg. Emellett a helyszínen tevékenykedő és ott élő roma önkormányzati képviselők is látják, mi történik ezekben a házakban, hogyan használják az ingatlanokat, és extrém esetekben fel tudnak lépni.

Tudatosítjuk bennük, hogy az épületen bármi rongálás keletkezik, akkor három hónap után megszüntetjük a szerződést. Egyetlen ilyen eset volt Kiskunhalason.”
Egy ügyet kellett végigvinniük, hogy a többiek komolyan vegyék a szerződésben foglaltakat. Arra a kérdésre, hogy azzal az eggyel mi lett, az a polgármester azt válaszolta, hogy az az egy megtalálta számítását, mert megtudta oldani a lakhatási gondjait.

Kínkeservesen, de megoldotta. Megbánta már azt, gondolom, 25-ször! De meg kellett mutatnunk, hogy ha nem teljesíted a vállalatokat, akkor levesszük rólad a kezünket. Ezzel a módszerről háromhavonta ott a lehetőség, hogy megyek vagy maradhatok.”

(A cikk a kép alatt folytatódik!)


Forrás: Illés György Cinó / KALOhírek


A kalocsai konkrétumokkal kapcsolatban nem kívánt nyilatkozni, ellenben az elérhető források pályázatokkal kapcsolatban szívesen adott tájékoztatást a kalocsai sajtó jelenlévő képviselőinek.
Elmondta:

A Település- és Területfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében meghirdetett pályázatról van szó, amely leromlott városrészek rehabilitációját célozza, konkrétabban, a szegregátumokat képező területeken lehet különböző felújításokat elvégezni az elnyerhető forrásokból. Még konkrétabban, önkormányzati bérlakásokat lehet felújítani. Ezen kívül a szemétlerakásokat lehet megszüntetni – ezek a leglátványosabb részei a programnak. Ehhez úgynevezett soft programelemek is kapcsolódnak amelynek keretében a roma társadalmat érintő programokat, rendezvényeket lehet, szervezni.

Kalocsa 325 millió forint értékben adott be pályázatot erre a kiírásra – mondta Szűcs, és reményét fejezte ki, hogy a pályázat kedvező elbírálásban részesül. Hozzátette: Kalocsának ez ilyen jellegű pályázata, noha a pályázatnak már volt egy első fordulója. Egyúttal a pályázók körében örömmel üdvözölte a kalocsai önkormányzatot, hiszen látja, hogy városunk polgármestere elkötelezett ebben a kérdésben, a jó együttműködésüket pedig megalapozza, hogy már az előző ciklusban megismerhették egymást, a megyei közgyűlésben végzett közös munka révén.

Végül biztosította polgármestert, hogy a pályázat-előkészítő munkában, és a remélhetőleg nyertes pályázat lebonyolításában továbbra is minden segítségére számíthat.

Az RNÖ elnöke az együttműködésről és a pályázat adta lehetőségről

Sztojka István az egyeztetés után az RNÖ és a kalocsai városi önkormányzat közti kapcsolatról, a találkozó tapasztalatairól és a pályázati programmal kapcsolatos várakozásairól, illetve a mögötte álló együttműködésről nyilatkozott a Kalocsa TV-nek.
Elmondta:

Gyakoriak az egyeztetések, a programokkal kapcsolatban egy kis [nézet]eltérés is volt, ám

ez a mai nap tisztázódott úgyhogy, úgy gondolom, hogy minden helyre állt, tehát jó az együttműködés. Hajrá!”Arról, hogy nyertes pályázat esetén mekkora segítséget jelenthet a kalocsai roma embereknek a program megvalósulása, Sztojka István elmondta:

„EZ A PÁLYÁZATI NEMCSAK A KALOCSAI ROMÁKNAK TESZ JÓT, HANEM A VÁROSNAK.”

Elindul egy olyan folyamat, amilyen nem volt az elmúlt években, mivel a programban lakások felújításárról van szó, öt szociális bérlakáséról, továbbá egy roma közösségi ház építéséről, kamerarendszerek telepítéséről, valamint kisebb programok megvalósításáról – fejtette ki Sztojka. Mindezt a nemzetiségi önkormányzat elnöke örömmel üdvözölte a roma közösség nevében is, és bizalmát fejezte ki abban, hogy pályázatuk kedvező elbírálást nyer.


Forrás: Illés György Cinó / KALOhírek

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 01. 26., 14:54
Az Európa legnagyobb beltéri betleheméről is híres község, a „Kis-Balaton fővárosa” nem először büszkélkedhet az éves rekorddal. No, de januárban?! Még >>>
2022. 01. 26., 09:31
Az arra jogosultak hamarosan számíthatnak a tavalyi évre vonatkozó személyi jövedelemadó visszatérítésére, ezzel kapcsolatban pedig egy új fontos kormányrendelet jelent meg a Magyar Közlönyben. Még >>>
2022. 01. 25., 19:00
Mély megrendüléssel tudatjuk, hogy Molnár Gábor, a Fülöp Ferenc Díjas táncos hétfő hajnalban elhunyt! Még >>>
2022. 01. 25., 18:17
Az életmentés csaknem egy órán keresztül zajlott a helyszínen, mire az időben megkezdett mellkasi nyomások végül sikerre vezettek. Még >>>
2022. 01. 25., 15:57
A Kalocsai Járásbíróság gyorsított eljárásban öt év börtönre, és tíz év kiutasításra ítélt egy 31 éves ukrán férfit, akit embercsempészés miatt állított az ügyészség bíróság elé. Még >>>
2022. 01. 25., 15:16
A Petőfi Zenei Díjakat a Duna Televízión közvetített ünnepség keretébe adták át vasárnap. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés