2024. 07. 22. hétfő
Magdolna
: 390 Ft   : 358 Ft Benzin: 616.4 Ft/l   Dízel: 623.5 Ft/l   Írjon nekünk

Elkészült az új óvoda – Filvig Géza a helyszínen tájékoztatott a további tervekről

Elkészült az új óvoda – Filvig Géza a helyszínen tájékoztatott a további tervekről
Illés György Cinó  |  2021. 10. 19., 15:39

Néhány éven belül elkészülhet a teljes, 150 fős óvoda. Ezzel az újvárosi és a Kunszt utcai óvoda is ideköltözhet, a táncosok pedig visszakaphatják majd régi otthonukat. Addig az Ifjúsági Házban kialakítandó ideiglenes óvoda fogad be három ovis csoportot. A fejlesztéseket a Paks II. beruházáshoz kapcsolódó források, köztük a JETA pályázatai, valamint az új Duna-híd megépülése által megnyíló lehetőségek kihasználásával tudják megvalósítani. Portálunkat dr. Filvig Géza polgármester tájékoztatta az új óvodánál, annak kapcsán, hogy befejeződött a „Lurkópalota” első, 75 gyermek befogadására alkalmas épületrészének fizikai megvalósítása.

Kalocsa város önkormányzata elhivatott a jól élhető város megteremtése iránt.
Kalocsa egy jó adottságú, nagy egyháztörténeti hagyományokkal rendelkező, ezeréves érseki város, de a jelenét és a jövőjét mi alakítjuk – mondta dr. Filvig Géza polgármester, aki ebből a szempontból nagyon fontosnak vélte, hogy a gyermekeknek megfelelő lehetőséget biztosítsanak.

Ha a gyermekek komfortos, jó körülmények között tudnak nevelkedni, többek közt az óvodákban is, akkor a családok is jól érzik magukat, és azt mondhatják, hogy igen, Kalocsa egy jól élhető város.

– fogalmazott a polgármester, majd elmondta: városunknak két rendkívül leromlott állapotú óvodája is van, az Újvárosi óvoda és a Kunszt utcai óvoda, amelyek közül az előbbit már be is kellett zárniuk műszaki állapota miatt.
A Kunszt utcai óvodát a nyár folyamán néhány felújítási munkát elvégeztek, megújult az elektromos hálózat és rendbe tették az udvart, így olyan állapotba hozták, hogy most biztonságosan üzemelhet, de továbbra is „nagyon szerény körülmények között” – fogalmazott a polgármester, hozzátéve, hogy ez „csak tűzoltás volt, nem hosszútávú megoldás”.

A két óvoda kiváltására épült az új óvoda, amelynek főbejárata előtt, a szintén az óvodafejlesztéshez kapcsolódóan kialakított parkolóban tájékoztatta a Kalocsa Televíziót és portálunkat, annak kapcsán, hogy

AZ ÚJ ÓVOdA ELSŐ ÜTEMÉNEK FIZIKAI MEGVALÓSÍTÁSI SZAKASZA LEZÁRULT

Amint megtudtuk, a műszaki átadás-átvétel, a projektzárás és a használatbavételi engedélyek megszerzése van még hátra.
A polgármester felidézte az előzményeket is:
Elmondta, hogy az óvodaépítés egy TOP-os pályázat forrásából került megvalósításra, ám a pályázat forráshiányos volt. Az építőipari árrobbanás miatt kevés volt az a pénz a teljes projekt megvalósításához, ezért jelentős forrás-kiegészítésre volt szükség.

Képgaléria megtekintése (6 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: KALOhírek


A SZÜKSÉGES TÖBBLETFORRÁST EGYEDI KORMÁNYDÖNTÉS NYOMÁN, FONT SÁNDOR ORSZÁGGYŰLÉSI KÉPVISELŐ KÖZBENJÁRÁSÁVAL SIKERÜLT AZ ÖNKORMÁNYZATNAK ELŐTEREMTENIE.

Azonban a most megvalósult szakasz három csoportszobája csak 75 gyermek elhelyezésére alkalmas, pedig a két óvoda összesen 150 növendékét kellene itt elhelyezni. Ezért - amint arról portálunkon már olvashattak – egy ideiglenes óvodát alakítanak ki az Ifjúsági Házban.

A polgármester elmondta: az Ifjúsági Ház – a volt Úttörőház –, amely korábban a néptáncosokat szolgálta, felújításon esik át, szintén pályázati pénzből.

Az a projekt azonban megrekedt. 2017. óta folyik, de inkább áll az a beruházás” – mondta Filvig Géza, hozzátéve, most, az ideiglenes óvoda kialakítása kapcsán lesz lehetőség arra, hogy befejezzék, és ott három csoportszobát alakítsanak ki.
Így

JÖVŐ TAVASSZAL MIND A 150 GYERMEK BIZTONSÁGOS KÖRNYEZETBE KÖLTÖZHET A PETŐFI SÁNDOR UTCA 26. SZÁM ALATTI, ILLETVE ERKEL FERENC UTCA ÓVODÁNÁL.

A szomszédos üres telken, az Erkel Ferenc utcában szeretnénk a további 75 fős óvodabővítést kialakítani, hogy megvalósulhasson a teljes 150 fős óvoda”– mondta a polgármester, hozzátéve, hogy azzal egyidejűleg az Ifjúsági Házat, amelynek felújítására a most kialakítandó ideiglenes óvoda kialakításával fejeződhet be, vissza tudják adni néptánc oktatás céljaira, illetve közösségi házként tud majd tovább működni.

Képgaléria megtekintése (6 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: KALOhírek


AZ ÓVODAÉPÍTÉS KÖVETKEZŐ, ZÁRÓ ÜTEME MÉG NÉHÁNY ÉVIG ELTARTHAT, JELENLEG A PÁLYÁZATI ELŐKÉSZÍTÉS SZAKASZÁBAN TARTANAK, DE A POLGÁRMESTER SZERINT AZ ELŐKÉSZÍTŐ MUNKÁT KEDVEZŐ ELŐJELEK KÍSÉRIK.

Nagyon remélem, hogy jövő év első felében már alapkőletételről beszélhetünk, és ott is elkezdődhet a beruházás”
– mondta Filvig Géza, aki a megvalósult beruházásról úgy fogalmazott, hogy valóban XXI. századi óvoda épült, mind a játszótér kialakítását, mind a csoportszobákat és a vizesblokkokat, valamint a beépített műszaki tartalmat tekintve.

Képgaléria megtekintése (6 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: KALOhírek


EBBEN AZ ÉPÜLETBEN KERÜL ELHELYEZÉSRE AZ ÓVODAVEZETÉS IS.

Az óvodai vezetőség jelenleg a főutcán, a gondnokság épületében dolgozik, a polgármester elmondása szerint méltatlan körülmények között, amit így szintén sikerül megoldani.
A költségekről megtudtuk:

ÖSSZESSÉGÉBEN A MÁSFÉL MILLIÁRD FORINTOT IS ELÉRHETI MAJD AZ ÓVODÁK FEJLESZTÉSÉRE FORDÍTOTT ÖSSZEG,

beleértve az eddig megvalósult fejlesztéseket és a még hátralévő építkezések költségét.

A TÖBBI ÓVODA ÁLLAPOTA MEGFELELŐ,

bár ott is előfordulnak olyan műszaki problémák, amelyeket rövidesen orvosolni fognak, hogy ne álljon elő még egyszer olyan helyzet, amilyen az Újvárosi, illetve a Kunszt Utcai Óvodánál, hiszen például az utóbbinál 2013. óta folyamatos beázás van, és egyébként is nagyon nehéz körülmények alakultak ki.
Filvig Géza elmondta:

AZ EMLÍTETT BERUHÁZÁSOK SIKERÉBEN KÖZREJÁTSZANAK AZ ÉPÜLŐ ÚJ DUNA-HÍD NyÚJTOTTA, BŐVÜLŐ LEHETŐSÉGEK ÉS A PAKS II. BERUHÁZÁS, ILLETVE AZ ARRA VALÓ FELKÉSZÜLÉS, MIVEL AHHOZ KAPCSOLÓDÓ PÁLYÁZATOKAT HASZNÁLNAK KI E FEJLESZTÉSEKHEZ.

Mások mellett Süli János Paks II. beruházásért felelős tárca nélküli miniszter is sokat dolgozik úgy a paksi mint a térségbeli fejlesztésekért, ennek is köszönhető, hogy városunk ilyen komoly előrelépéseket tudott és tud tenni az óvodafejlesztések terén – mutatott rá a polgármester.

Kiegészítő forrás a JETA pályázatán

Az új óvoda építését szolgáló TOP pályázat költségkeretei azt sem tették lehetővé, hogy abból a használatba vételéhez elengedhetetlenül szükséges parkolók, illetve az Ifjúsági Ház és az új építésű óvoda közti kerítés megvalósulhasson, ezért a fejlesztést több ütemre kellett bontani. Az önkormányzati képviselő testület 2019. február 11-i, 29/2019. számú határozatában döntött arról, hogy az óvodafejlesztés II. ütemére pályázatot nyújtsanak be a Jövőnk Energiája Térségfejlesztési Alapítvány (JETA) 2018. évi pályázati kiírásának „Az életminőséget javító beruházások” elnevezésű 2. ablakában.

A JETA 2019. április 30-ai támogató döntése alapján a JETA-71-2018 "Óvodafejlesztés II. ütem" címen futó projekt keretében megépítésre került a Petőfi–Kígyó–Erkel utca által határolt terület kerítése, a Kígyó utcán és a Petőfi Sándor utcán található kapuk, a Kígyó utca felőli gazdasági udvar burkolása, belső parkolók kialakítása, valamint az udvart lehatároló belső kapu. Kialakításra kerültek az Erkel Ferenc utca felőli parkolók, és megvalósult a hozzájuk kapcsolódó parkosítás is.

Folytatás a Paks II-höz kapcsolódó forrásokból

A JELENLEG MÉG CSAK TERVEZETT, A PÁLYÁZATOK ELŐKÉSZÍTÉSÉNEK SZAKASZÁBAN LÉVŐ ÓVODABŐVÍTÉSI PROJEKT SZINTÉN AZ ERŐMŰFEJLESZTÉSHEZ KAPCSOLÓDÓ PÁLYÁZATI FORRÁSOKBÓL, KORMÁNYZATI TÁMOGATÁSSAL VALÓSULHAT MAJD MEG, A SZÁMÍTÁSOK SZERINT MINTEGY FÉLMILLIÁRD FORINT ÉRTÉKBEN.

Ezzel az óvodai ellátást stabilizálni tudják, és megfelelő állapotba tudják hozni az épületállományt.
A polgármester elmondta, hogy

AZ IFJÚSÁGI HÁZ 2017-BEN KEZDŐDÖTT FORRÁSHIÁNY MIATT FÉLBEMARADT FELÚJÍTÁSÁT A VÁROS ÖNEREJÉBŐL NEM TUDTA VOLNA BEFEJEZNI.

Így kapóra jött az ideiglenes óvoda kialakítása. Az ezáltal megújuló épületet pedig az új óvoda teljes megépülésekor kaphatják vissza a táncosok, akik az épület-felújítás kezdetétől fogva különböző ideiglenes helyeken tevékenykednek.
Az épület visszaalakítása nem lesz már jelentős költség, hiszen az épület kívül-belül megújul a mostani fejlesztéssel bezárólag.

Ha nem ezt az utat választjuk, nem tudom mikor tudtuk volna azt az épület-felújítást befejezni”– jelentette ki a polgármester, akinek reményei szerint minél előbb, a tervek szerint jövő tavasszal költözhetnek a gyerekek az új óvodába, illetve az ideiglenes óvoda felújított épületébe.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-07-16 14:32:06
Életének 77. évében elhunyt a Kalocsai SE hajdani elnöke, szakosztályvezetője, edzője és nagyszerű játékosa Farkas András, a „Bandika”. Mert mindenki csak így ismerte és nevezte nyugdíjasként is a sütőipari vállalat egykori gazdasági igazgatóját, aki ekkor már több száz embert irányított.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 07. 21., 18:54
A jövő hét végén már a közepes szintet is elérheti a pollenkoncentráció. Még >>>
2024. 07. 20., 09:43
Az állatok egyre gyakrabban támadnak emberre, ennek ellenére civil szervezetek tiltakoznak a törvény ellen. Még >>>
2024. 07. 19., 19:28
Az üzletvezető felismerte, a kecskeméti rendőrök pedig elfogták a tolvajokat. Még >>>
2024. 07. 19., 18:16
Itt megtudhatja, hogyan alakult folyóink vízállása szerdán. Még >>>
2024. 07. 19., 11:31
A új pszichoaktív anyagok a legveszélyesebb kábítószerek. A rendőrség látókörébe egyre több ilyen szert áruló társaság kerül. Ezúttal Jánoshalmán csaptak le az egyenruhások - VIDEÓVAL! Még >>>
2024. 07. 19., 09:46
Rendőrök, katonák és a lánglovagok közös erővel mentették az állatokat. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK