2021. 11. 30. kedd
András, Andor
: 369 Ft   : 327 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Elkészült az új óvoda – Filvig Géza a helyszínen tájékoztatott a további tervekről

Elkészült az új óvoda – Filvig Géza a helyszínen tájékoztatott a további tervekről
Illés György Cinó  |  2021. 10. 19., 15:39

Néhány éven belül elkészülhet a teljes, 150 fős óvoda. Ezzel az újvárosi és a Kunszt utcai óvoda is ideköltözhet, a táncosok pedig visszakaphatják majd régi otthonukat. Addig az Ifjúsági Házban kialakítandó ideiglenes óvoda fogad be három ovis csoportot. A fejlesztéseket a Paks II. beruházáshoz kapcsolódó források, köztük a JETA pályázatai, valamint az új Duna-híd megépülése által megnyíló lehetőségek kihasználásával tudják megvalósítani. Portálunkat dr. Filvig Géza polgármester tájékoztatta az új óvodánál, annak kapcsán, hogy befejeződött a „Lurkópalota” első, 75 gyermek befogadására alkalmas épületrészének fizikai megvalósítása.

Kalocsa város önkormányzata elhivatott a jól élhető város megteremtése iránt.
Kalocsa egy jó adottságú, nagy egyháztörténeti hagyományokkal rendelkező, ezeréves érseki város, de a jelenét és a jövőjét mi alakítjuk – mondta dr. Filvig Géza polgármester, aki ebből a szempontból nagyon fontosnak vélte, hogy a gyermekeknek megfelelő lehetőséget biztosítsanak.

Ha a gyermekek komfortos, jó körülmények között tudnak nevelkedni, többek közt az óvodákban is, akkor a családok is jól érzik magukat, és azt mondhatják, hogy igen, Kalocsa egy jól élhető város.

– fogalmazott a polgármester, majd elmondta: városunknak két rendkívül leromlott állapotú óvodája is van, az Újvárosi óvoda és a Kunszt utcai óvoda, amelyek közül az előbbit már be is kellett zárniuk műszaki állapota miatt.
A Kunszt utcai óvodát a nyár folyamán néhány felújítási munkát elvégeztek, megújult az elektromos hálózat és rendbe tették az udvart, így olyan állapotba hozták, hogy most biztonságosan üzemelhet, de továbbra is „nagyon szerény körülmények között” – fogalmazott a polgármester, hozzátéve, hogy ez „csak tűzoltás volt, nem hosszútávú megoldás”.

A két óvoda kiváltására épült az új óvoda, amelynek főbejárata előtt, a szintén az óvodafejlesztéshez kapcsolódóan kialakított parkolóban tájékoztatta a Kalocsa Televíziót és portálunkat, annak kapcsán, hogy

AZ ÚJ ÓVOdA ELSŐ ÜTEMÉNEK FIZIKAI MEGVALÓSÍTÁSI SZAKASZA LEZÁRULT

Amint megtudtuk, a műszaki átadás-átvétel, a projektzárás és a használatbavételi engedélyek megszerzése van még hátra.
A polgármester felidézte az előzményeket is:
Elmondta, hogy az óvodaépítés egy TOP-os pályázat forrásából került megvalósításra, ám a pályázat forráshiányos volt. Az építőipari árrobbanás miatt kevés volt az a pénz a teljes projekt megvalósításához, ezért jelentős forrás-kiegészítésre volt szükség.

Képgaléria megtekintése (6 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: KALOhírek


A SZÜKSÉGES TÖBBLETFORRÁST EGYEDI KORMÁNYDÖNTÉS NYOMÁN, FONT SÁNDOR ORSZÁGGYŰLÉSI KÉPVISELŐ KÖZBENJÁRÁSÁVAL SIKERÜLT AZ ÖNKORMÁNYZATNAK ELŐTEREMTENIE.

Azonban a most megvalósult szakasz három csoportszobája csak 75 gyermek elhelyezésére alkalmas, pedig a két óvoda összesen 150 növendékét kellene itt elhelyezni. Ezért - amint arról portálunkon már olvashattak – egy ideiglenes óvodát alakítanak ki az Ifjúsági Házban.

A polgármester elmondta: az Ifjúsági Ház – a volt Úttörőház –, amely korábban a néptáncosokat szolgálta, felújításon esik át, szintén pályázati pénzből.

Az a projekt azonban megrekedt. 2017. óta folyik, de inkább áll az a beruházás” – mondta Filvig Géza, hozzátéve, most, az ideiglenes óvoda kialakítása kapcsán lesz lehetőség arra, hogy befejezzék, és ott három csoportszobát alakítsanak ki.
Így

JÖVŐ TAVASSZAL MIND A 150 GYERMEK BIZTONSÁGOS KÖRNYEZETBE KÖLTÖZHET A PETŐFI SÁNDOR UTCA 26. SZÁM ALATTI, ILLETVE ERKEL FERENC UTCA ÓVODÁNÁL.

A szomszédos üres telken, az Erkel Ferenc utcában szeretnénk a további 75 fős óvodabővítést kialakítani, hogy megvalósulhasson a teljes 150 fős óvoda”– mondta a polgármester, hozzátéve, hogy azzal egyidejűleg az Ifjúsági Házat, amelynek felújítására a most kialakítandó ideiglenes óvoda kialakításával fejeződhet be, vissza tudják adni néptánc oktatás céljaira, illetve közösségi házként tud majd tovább működni.

Képgaléria megtekintése (6 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: KALOhírek


AZ ÓVODAÉPÍTÉS KÖVETKEZŐ, ZÁRÓ ÜTEME MÉG NÉHÁNY ÉVIG ELTARTHAT, JELENLEG A PÁLYÁZATI ELŐKÉSZÍTÉS SZAKASZÁBAN TARTANAK, DE A POLGÁRMESTER SZERINT AZ ELŐKÉSZÍTŐ MUNKÁT KEDVEZŐ ELŐJELEK KÍSÉRIK.

Nagyon remélem, hogy jövő év első felében már alapkőletételről beszélhetünk, és ott is elkezdődhet a beruházás”
– mondta Filvig Géza, aki a megvalósult beruházásról úgy fogalmazott, hogy valóban XXI. századi óvoda épült, mind a játszótér kialakítását, mind a csoportszobákat és a vizesblokkokat, valamint a beépített műszaki tartalmat tekintve.

Képgaléria megtekintése (6 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: KALOhírek


EBBEN AZ ÉPÜLETBEN KERÜL ELHELYEZÉSRE AZ ÓVODAVEZETÉS IS.

Az óvodai vezetőség jelenleg a főutcán, a gondnokság épületében dolgozik, a polgármester elmondása szerint méltatlan körülmények között, amit így szintén sikerül megoldani.
A költségekről megtudtuk:

ÖSSZESSÉGÉBEN A MÁSFÉL MILLIÁRD FORINTOT IS ELÉRHETI MAJD AZ ÓVODÁK FEJLESZTÉSÉRE FORDÍTOTT ÖSSZEG,

beleértve az eddig megvalósult fejlesztéseket és a még hátralévő építkezések költségét.

A TÖBBI ÓVODA ÁLLAPOTA MEGFELELŐ,

bár ott is előfordulnak olyan műszaki problémák, amelyeket rövidesen orvosolni fognak, hogy ne álljon elő még egyszer olyan helyzet, amilyen az Újvárosi, illetve a Kunszt Utcai Óvodánál, hiszen például az utóbbinál 2013. óta folyamatos beázás van, és egyébként is nagyon nehéz körülmények alakultak ki.
Filvig Géza elmondta:

AZ EMLÍTETT BERUHÁZÁSOK SIKERÉBEN KÖZREJÁTSZANAK AZ ÉPÜLŐ ÚJ DUNA-HÍD NyÚJTOTTA, BŐVÜLŐ LEHETŐSÉGEK ÉS A PAKS II. BERUHÁZÁS, ILLETVE AZ ARRA VALÓ FELKÉSZÜLÉS, MIVEL AHHOZ KAPCSOLÓDÓ PÁLYÁZATOKAT HASZNÁLNAK KI E FEJLESZTÉSEKHEZ.

Mások mellett Süli János Paks II. beruházásért felelős tárca nélküli miniszter is sokat dolgozik úgy a paksi mint a térségbeli fejlesztésekért, ennek is köszönhető, hogy városunk ilyen komoly előrelépéseket tudott és tud tenni az óvodafejlesztések terén – mutatott rá a polgármester.

Kiegészítő forrás a JETA pályázatán

Az új óvoda építését szolgáló TOP pályázat költségkeretei azt sem tették lehetővé, hogy abból a használatba vételéhez elengedhetetlenül szükséges parkolók, illetve az Ifjúsági Ház és az új építésű óvoda közti kerítés megvalósulhasson, ezért a fejlesztést több ütemre kellett bontani. Az önkormányzati képviselő testület 2019. február 11-i, 29/2019. számú határozatában döntött arról, hogy az óvodafejlesztés II. ütemére pályázatot nyújtsanak be a Jövőnk Energiája Térségfejlesztési Alapítvány (JETA) 2018. évi pályázati kiírásának „Az életminőséget javító beruházások” elnevezésű 2. ablakában.

A JETA 2019. április 30-ai támogató döntése alapján a JETA-71-2018 "Óvodafejlesztés II. ütem" címen futó projekt keretében megépítésre került a Petőfi–Kígyó–Erkel utca által határolt terület kerítése, a Kígyó utcán és a Petőfi Sándor utcán található kapuk, a Kígyó utca felőli gazdasági udvar burkolása, belső parkolók kialakítása, valamint az udvart lehatároló belső kapu. Kialakításra kerültek az Erkel Ferenc utca felőli parkolók, és megvalósult a hozzájuk kapcsolódó parkosítás is.

Folytatás a Paks II-höz kapcsolódó forrásokból

A JELENLEG MÉG CSAK TERVEZETT, A PÁLYÁZATOK ELŐKÉSZÍTÉSÉNEK SZAKASZÁBAN LÉVŐ ÓVODABŐVÍTÉSI PROJEKT SZINTÉN AZ ERŐMŰFEJLESZTÉSHEZ KAPCSOLÓDÓ PÁLYÁZATI FORRÁSOKBÓL, KORMÁNYZATI TÁMOGATÁSSAL VALÓSULHAT MAJD MEG, A SZÁMÍTÁSOK SZERINT MINTEGY FÉLMILLIÁRD FORINT ÉRTÉKBEN.

Ezzel az óvodai ellátást stabilizálni tudják, és megfelelő állapotba tudják hozni az épületállományt.
A polgármester elmondta, hogy

AZ IFJÚSÁGI HÁZ 2017-BEN KEZDŐDÖTT FORRÁSHIÁNY MIATT FÉLBEMARADT FELÚJÍTÁSÁT A VÁROS ÖNEREJÉBŐL NEM TUDTA VOLNA BEFEJEZNI.

Így kapóra jött az ideiglenes óvoda kialakítása. Az ezáltal megújuló épületet pedig az új óvoda teljes megépülésekor kaphatják vissza a táncosok, akik az épület-felújítás kezdetétől fogva különböző ideiglenes helyeken tevékenykednek.
Az épület visszaalakítása nem lesz már jelentős költség, hiszen az épület kívül-belül megújul a mostani fejlesztéssel bezárólag.

Ha nem ezt az utat választjuk, nem tudom mikor tudtuk volna azt az épület-felújítást befejezni”– jelentette ki a polgármester, akinek reményei szerint minél előbb, a tervek szerint jövő tavasszal költözhetnek a gyerekek az új óvodába, illetve az ideiglenes óvoda felújított épületébe.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 11. 27., 14:25
A kalocsai Török „Töce” Tibor, A-MAFOSZ-fotóművész 16 éves pályafutása legeredményesebb évét zárta. A fotográfus 2021-ben 30 díjat nyert. A több mint 150 kiállításra javasolt képe négy földrészen és 20 különböző országban került bemutatásra. A pályázatokon díjazott képeinek 90 százaléka Kalocsán és annak vonzáskörzetében készült!
2021. 11. 26., 08:05
Két napja, a közmeghallgatáson még hiányolták, máris megnyílik a kalocsai Infopont. Az iroda napi nyolc órán át tart majd nyitva. Feladatai között szerepel a turizmus kiszolgálása, kulturális és más rendezvények népszerűsítése és belépőjegyek árusítása, tájékoztatás, valamint az önkormányzattal való kapcsolattartásban is segítséget nyújt.
2021. 11. 25., 08:40
Évekig valóban csatatérre emlékeztetett Kalocsa főtere. Mire egyre nagyobb felületen készül el az új díszburkolat, hétfőn megütközött a városházán a képviselő-testület és a kivitelező érsekség. Egy újabb határidő-hosszabbítási kérelem volt a casus belli. A testület nem engedett. Eben a cikkben a kérelmezők érvrendszerét ismertetjük, dr. Filvig Géza polgármester bevezetőjével.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 11. 29., 16:21
Öltöztesd ünneplőbe az ablakot is, varázslatos hangulatot kölcsönöz az egész szobának! Még >>>
2021. 11. 29., 15:23
Szerdán a nap első felében nem valószínű csapadék, később azonban kisebb mennyiségű melegfronti csapadék érkezik, északon, északkeleten elsősorban hó, míg délnyugat felé haladva már inkább havas eső, eső formájában. Még >>>
2021. 11. 29., 09:54
A baromfi ágazatot érő kár mérséklése érdekében minden könnyítő intézkedést elrendelnek a szakemberek, amint azt a járványhelyzet lehetővé teszi. Még >>>
2021. 11. 29., 09:48
A Kalocsai Innovációs és Közművelődési Központ szervezésében ezúttal a Kolompos együttes mulatságára! Még >>>
2021. 11. 28., 16:00
Az ANDA Present Kft. 10 000 db gyermekmaszkot adományozott a Kertvárosi Általános Iskoláért-Gyermekeinkért Alapítványnak. Még >>>
2021. 11. 28., 14:56
A vádlott szándékosan segítséget kívánt nyújtani 4 szír migráns személynek abban, hogy a szerb-magyar államhatár közeléből Nyugat-Európába, Ausztriába eljussanak. A sikeres szállítást követően Belgrádban 1000 eurót kapott volna fizetségül. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei