2017. 09. 23. szombat
Tekla
: 310 Ft   : 258 Ft Benzin: 364 Ft/l   Dízel: 351 Ft/l   Írjon nekünk

Emelkedő gyászos adatok Kalocsán – a kemény tél is hozzájárulhatott a drámai változáshoz

Zsiga Ferenc  |  2017. 05. 19., 17:47

A 2015-ös és 2016-os, valamint az idei első negyed év halálozási adatait figyelembe véve elmondható: a vizsgált időszakban Kalocsán szinte drámai mértékben megnövekedett a halálozások száma. A szomorú statisztika nem helyi sajátosság, országosan még ettől is rosszabb a helyzet. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint 18 éve nem volt ilyen magas halálozási érték, mint 2017 januárban és februárban, amikor is az előző év hasonló két hónapjához képest 21 százalékkal megnövekedett az elhunytak száma. A kalocsai helyzetről dr. Tóth-Kovács Ádámot kérdeztük.

Az aljegyző arról számolt be, hogy a halálozási eseményeket rögzítő halotti anyakönyv szerint míg Kalocsán 2015-ben 662, addig 2016-ban már 720 halotti anyakönyvi bejegyzést tettek, illetve ennyi elhunytról állítottak ki halotti anyakönyvi kivonatot a munkatársai.

A szakember azt is elmondta: ilyen szempontból sajnos az idei adatokat is érdemes megvizsgálni, ugyanis a hivatalnak 2016. év első negyedévben 242, 2017. év hasonló időszakában 259 halotti anyakönyvet kellett kiállítani.

Természetesen azonnal felvetődik a kérdés: sajnálatos, hogy ennyien elhunytak, de ugyan hogyan alakult a szülések száma?

Ugyan erre vonatkozóan is pontos adatok állnak rendelkezésre, de mint megtudtuk, nem sok értelme van az összehasonlítgatásnak. Mégpedig azért, mert a városban működő kórház miatt sok olyan, többnyire idős embert éri a halál az intézmény falai között, akik ugyan Kalocsán hunytak el, de más településekről érkeztek a kórházba.

Ugyanez igaz a szülészeti osztályra is. A szabad orvosválasztás miatt olyanok is a kalocsai kórházban születnek, akiknek édesanyja távolabbi, vagy a szomszédos megyékből, településekről érkezik a kalocsai szülészetre.

Ilyen okok miatt a születések számát inkább az országos adatok fényében érdemes megvizsgálni. Azok szerint pedig 2016. január–februárhoz képest az idei év első két hónapjában 2,2 százalékkal kevesebb gyermek jött világra hazánkban.

Az aljegyző arra is felhívta a figyelmet, hogy 2017 januárjában 32 olyan elhunyt anyakönyvi kivonatát kellett kiállítani, akik valójában 2016 december végén távoztak az élők sorából. Ám az ilyen adminisztratív eltolódások a karácsonyi ünnepek miatt minden évben ismétlődhetnek.

Kalocsai háziorvosoktól származó vélemény szerint a 2017. év eleji halálozási többlet hátterében – a két évvel ezelőtti halálozásokhoz hasonlóan – most is az elhúzódó és későn tetőző influenzajárvány, a szokatlanul hosszú tél is állhat. Ugyan az influenza elleni védőoltások felvétele érdekében a háziorvosi körzetekben mindent megtettek, mégis még mindig sokan voltak, akik azt idős koruk, vagy krónikus betegségük ellenére visszautasították.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

 legfrissebb videók

2017. 09. 07., 13:07
Kitalálta, ki az? Aki ismeri őt, meg fogja nézni ezt a filmet. A többiek, ha rákattintanak Tóth Dani legújabb rövidfilmjére, meg fognak lepődni, nem csak a világszínvonalú, egyedi szemléletű szobrokon. A filmben nyilatkozik régi mestere, a rajztanár Kiss István is, akinek megláthatjuk a fejfáját is. Nem vicc! Pedig nem is ő a főszereplő. Hanem Farkas Tibor, aki 4:15-nél, csak úgy visszakézből elkapja a babakocsit is. De a lényeg nem ez, hanem… Ám ezt mondja el ő maga!

Még több friss hír

2017-09-21 17:28:07
A demencia Európa szerte több mint 7 millió, Magyarországon nagyjából 250 ezer embert és környezetüket érinti nap mint nap. A betegség súlyos terhet ró nemcsak a betegekre, hanem családjukra is, amelyre a Magyar Telekom rendhagyó módon, egy önálló kisfilmmel hívja fel a figyelmet.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2017. 09. 22., 22:00
Kirándulást ne tervezz délutánra, vagy vigyél magaddal esernyőt is! Viszont szerencsére a piacra mehetsz reggel, még eső előtt. Még >>>
2017. 09. 22., 14:02
Még a múlt hétvégi viharban szakadt le ennek a fának az ága. Valószínűleg azért nem takarították el, mert alig lehet észrevenni. Még >>>
2017. 09. 21., 20:54
2019-re négysávos lesz az 54-es főút kecskeméti szakasza. Még >>>
2017. 09. 21., 18:00
A 40 éves kecskeméti nő 2017. szeptember 16-án ismeretlen helyre távozott lakásából. Azóta életjelet nem adott magáról, jelenlegi tartózkodási helye ismeretlen. Ha látta, hívja a rendőrséget! Még >>>
2017. 09. 21., 13:39
Egy országos programsorozathoz, az Ars Sacra Fesztiválhoz csatlakozva Nyitott Templomok Napját tartott a Kalocsai Református Egyházközség szeptember 16- án, szombaton Hunyadi utcai templomukban. Még >>>
2017. 09. 20., 09:01
Szabó Gyula is fényképezőgépet ragadott és megörökítette nekünk a kalocsai Dunát alkonyat idején. Köszönjük! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

SZÓLJON HOZZÁ

 Ágika
 2017-09-18 21:21:12
 3 Nyugdíjas szavazóknak múmia jelőlt. Jó választás, gratula!

Pénteken Botka László országjáró kampányának keretében jelöltbemutató utcafórumot tartott az MSZP a sétálóutcában. A párt miniszterelnök-jelöltje Angeli Gabriella támogatására biztatott. Angeli a Fidesz intézkedéseit bíráló, győzelem esetén népszerű intézkedések sorát ígérő beszédet mondott, majd másnap a párt országos rendezvényén is bemutatkozott.

 kisbéta
 2017-09-15 07:26:37
 5 Igen , követeljük, hogy számoljon el a Kalocsa-Kom pénzzel !!!!!!! Az a baj , hogy a sok seggnyalói csak a vastagon szedett részt olva...

Kinyóné Lakatos Melinda kérdésére válaszolt a napirendek lezárulta után dr. Bálint József polgármester, hírbe hozva egy kalocsai szövetkezetet és súlyos gyanút lebegtetve az előző városvezetéshez köthető magánszemélyek vonatkozásában.

 MrSmith
 2017-09-08 11:01:24
 5 "Most egy proli kerékpárútra lehet kiteríteni majd a törülközőket? A kisgyerekek veszélyben lesznek a száguldó kerékpárosoktól? " Alaira...

Az elnyert forrásból megújul a már meglévő, de nagyon elhasználódott, töredezett kerékpárút a település és az üdülőterület közt, és egy teljesen új kerékpárutat is kiépítenének, amely a korábban rebesgetett tervektől eltérően a tavat nem kerüli meg. Az első utcától haladna a kilencedik utcáig, végig a parton, majd tovább az erdőbe egy vargabetű erejéig. Sok fát ki akarnak vágni. Állítólag az üdülőtulajdonosok kérték.

  JETfly Magazin kiemelt hírei

A brit védelmi miniszter, Michael Fellon a napokban arról számolt be, hogy kollégájával, Khalid bin Mohammad Al-Attaiyah katari védelmi miniszterrel, szándéknyilatkozatot írtak alá 24 darab Eurofighter Typhoon eladásáról.
Az idén hetedik alkalommal rendezték meg az ostravai NATO napok egyik kiemelkedő eseményét, a Mi-17-es nemzetközi szimulátor versenyt.
A napokban, 2017. szeptember 14-én megérkezett Izraelbe a soron következő 2 F-35A Lighting II (Adir) típusú ötödik generációs vadászrepülőgép a Nevatim légibázisra.
A Brazil Légierő tervek szerint 2017 októberében-novemberében veheti majd át az utolsó 2, az Embraer Defense and Security által modernizált F-5FM Tiger II típusú vadászrepülőgépeit – írja a Jane’s Defence Weekly.