2022. 08. 12. péntek
Klára
: 395 Ft   : 382 Ft Benzin: 754.8 Ft/l   Dízel: 786.9 Ft/l   Írjon nekünk

Energiahatékony önkormányzat díjat kapott a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat és négy megyei település

Zsiga Ferenc  |  2021. 11. 07., 17:30

Idén már 12. alkalommal hirdették meg a Virtuális Erőmű Program (VEP) energiahatékonysági kiválósági pályázatát, amelynek jubileumi díjátadó ünnepségét a Parlamentben tartották. Megyénkből a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat, Kiskunmajsa, Kiskunhalas, Kunadacs és Mélykút települések kapták a díjat.

Szili Katalin miniszterelnöki megbízott, a program védnöke, a Nemzeti Fenntartható Fejlődés Tanácsának alapító elnöke beszédében felidézte: a Virtuális Erőmű Program 10 éve indult, olyan időszakban, amikor a globális túlfogyasztás napja augusztus végére esett; idén június 8. volt.


Kiemelte, hogy a program mérföldkőhöz érkezett: eljutottak oda, hogy a VEP, Paks után az ország második legnagyobb virtuális villamos erőműve lett mintegy 800 Megawatt teljesítményével. Ezért az eredményért köszönetet mondott minden résztvevőnek. (A VEP indulásakor azt tűzték ki célul, hogy a programhoz csatlakozók egy 200 megawatt teljesítményű erőmű termelésének megfelelő energiamegtakarítást érjenek el 2020-ig, ezt a célt már korábban sikerült elérni.)

A világ tele van túlzásokkal, csak az energiafogyasztást tekintve, számos felesleges dolgot vásárolunk, a túlfogyasztás áthatja az életünket Szili Katalin szerint. "Ennek megálljt kell parancsolni" - fogalmazott. Ezt célozza a VEP is.

Mára eljutottunk oda, hogy az intézményrendszerben is olyan szabályokat kell rögzíteni, ami a megelőzést és a megtakarítást szolgálja a fenntartható környezet érdekében. Tudomásul kell venni, hogy a környezet korlátos, nem lehet a végtelenségig kifosztani. Az alaptörvény ebben korszerű, a nemzeti hitvallás része a természeti és ember alkotta erőforrások megőrzése, és kitér a fenntarthatóságra is” - mondta.


Molnár Ferenc, a Magyar Innováció és Hatékonyság Nonprofit Kft. tulajdonos-ügyvezetője, a VEP tulajdonosa arról beszélt, hogy a tíz év alatt lett a VEP az ország 2. legnagyobb villamos erőműve, 2050-re a cél, hogy a legnagyobb legyen.

Létrejött az a szemlélet, hogy a legtisztább energia az, amelyet nem fogyasztunk el, és meg sem termelünk" - mondta.

Tíz év alatt 25-szörösére nőtt a programban elért megtakarítás, amely az elmúlt mindkét évben megduplázta teljesítményét. A program "támogatásfüggetlenné" vált, piaci bevételekre támaszkodik - mondta. Új innovatív termékeket és szolgáltatásokat vezettek be, digitális oktatási és szemléletformálási platformot és applikációt fejlesztettek, valamint egy digitális és fenntartható tőkebefektetési platformot. A VEP-ben elért szén-dioxid-kiváltás az ország éves szén-dioxid-kibocsátásának közel 10 százaléka - ismertette.

A Magyar Innováció és Hatékonyság Nonprofit Kft. által 2011-ben elindított Virtuális Erőmű Program a legnagyobb szakmai és társadalmi összefogással rendelkező hazai energiahatékonysági program, amelyhez eddig több ezer vállalkozás, iskola és önkormányzat csatlakozott. A meghirdetett pályázat célja, hogy Magyarország olyan virtuális erőművet „építsen fel" igazolt energia-megtakarításokból, amely gyakorlatilag kiváltja egy valódi erőmű létrehozását.

A Virtuális Erőmű blokkokból épül fel: vállalati, lakossági, önkormányzati és nemzetközi blokkjainak teljesítményét az adott célcsoportra vonatkozó szemléletformálás sikerességén és az így realizált megtakarítások volumenén mérik le. A VEP-et az Európai Bizottság is díjazta, és mára Kelet-Közép-Európa legnagyobb zöld energetikai programjává nőtte ki magát.Forrás: MTI

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 08. 09., 07:48
Szombaton már kora reggel megkezdődött a falunap rendezvénysora a sokéves hagyományokkal rendelkező horgászversennyel, majd sportprogrammal folytatódott a műsor. Délután három órakor a falunap ünnepélyes megnyitóján beszédet mondott Katona György polgármester. A napot retro buli zárta, a hajnali kifulladásig.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 08. 11., 18:01
Erőszakkal elvette két fiú telefonját és egyikük biciklijét egy 14 éves és 18 éves fiatal. A támadókat hamar beazonosították és őrizetbe vették a bajai rendőrök. Még >>>
2022. 08. 11., 11:00
A legszebb dinnyetorta és a legötletesebb dinnyeétel gazdáját is elismerték. Még >>>
2022. 08. 10., 17:28
Balotaszállásnál állították meg a fiatal szerb férfit, aki 10 határsértőt szállított egy személyautóban. Még >>>
2022. 08. 10., 13:03
A pályázat megvalósítására 3,347 milliárd forint vissza nem térítendő, 100% intenzitású támogatást biztosítanak. Még >>>
2022. 08. 09., 17:41
A vádlott a sértett egy fa szerszámnyéllel kitartóan, testszerte ütlegelte, aminek következtében a férfi a helyszínen életét vesztette. Még >>>
2022. 08. 09., 10:01
A Készenléti Rendőrség toborzói a jánoshalmi térségben élőknek tartottak tájékoztatót. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés