2021. 12. 06. hétfő
Miklós
: 364 Ft   : 322 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Energiahatékony önkormányzat díjat kapott a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat és négy megyei település

Zsiga Ferenc  |  2021. 11. 07., 17:30

Idén már 12. alkalommal hirdették meg a Virtuális Erőmű Program (VEP) energiahatékonysági kiválósági pályázatát, amelynek jubileumi díjátadó ünnepségét a Parlamentben tartották. Megyénkből a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat, Kiskunmajsa, Kiskunhalas, Kunadacs és Mélykút települések kapták a díjat.

Szili Katalin miniszterelnöki megbízott, a program védnöke, a Nemzeti Fenntartható Fejlődés Tanácsának alapító elnöke beszédében felidézte: a Virtuális Erőmű Program 10 éve indult, olyan időszakban, amikor a globális túlfogyasztás napja augusztus végére esett; idén június 8. volt.


Kiemelte, hogy a program mérföldkőhöz érkezett: eljutottak oda, hogy a VEP, Paks után az ország második legnagyobb virtuális villamos erőműve lett mintegy 800 Megawatt teljesítményével. Ezért az eredményért köszönetet mondott minden résztvevőnek. (A VEP indulásakor azt tűzték ki célul, hogy a programhoz csatlakozók egy 200 megawatt teljesítményű erőmű termelésének megfelelő energiamegtakarítást érjenek el 2020-ig, ezt a célt már korábban sikerült elérni.)

A világ tele van túlzásokkal, csak az energiafogyasztást tekintve, számos felesleges dolgot vásárolunk, a túlfogyasztás áthatja az életünket Szili Katalin szerint. "Ennek megálljt kell parancsolni" - fogalmazott. Ezt célozza a VEP is.

Mára eljutottunk oda, hogy az intézményrendszerben is olyan szabályokat kell rögzíteni, ami a megelőzést és a megtakarítást szolgálja a fenntartható környezet érdekében. Tudomásul kell venni, hogy a környezet korlátos, nem lehet a végtelenségig kifosztani. Az alaptörvény ebben korszerű, a nemzeti hitvallás része a természeti és ember alkotta erőforrások megőrzése, és kitér a fenntarthatóságra is” - mondta.


Molnár Ferenc, a Magyar Innováció és Hatékonyság Nonprofit Kft. tulajdonos-ügyvezetője, a VEP tulajdonosa arról beszélt, hogy a tíz év alatt lett a VEP az ország 2. legnagyobb villamos erőműve, 2050-re a cél, hogy a legnagyobb legyen.

Létrejött az a szemlélet, hogy a legtisztább energia az, amelyet nem fogyasztunk el, és meg sem termelünk" - mondta.

Tíz év alatt 25-szörösére nőtt a programban elért megtakarítás, amely az elmúlt mindkét évben megduplázta teljesítményét. A program "támogatásfüggetlenné" vált, piaci bevételekre támaszkodik - mondta. Új innovatív termékeket és szolgáltatásokat vezettek be, digitális oktatási és szemléletformálási platformot és applikációt fejlesztettek, valamint egy digitális és fenntartható tőkebefektetési platformot. A VEP-ben elért szén-dioxid-kiváltás az ország éves szén-dioxid-kibocsátásának közel 10 százaléka - ismertette.

A Magyar Innováció és Hatékonyság Nonprofit Kft. által 2011-ben elindított Virtuális Erőmű Program a legnagyobb szakmai és társadalmi összefogással rendelkező hazai energiahatékonysági program, amelyhez eddig több ezer vállalkozás, iskola és önkormányzat csatlakozott. A meghirdetett pályázat célja, hogy Magyarország olyan virtuális erőművet „építsen fel" igazolt energia-megtakarításokból, amely gyakorlatilag kiváltja egy valódi erőmű létrehozását.

A Virtuális Erőmű blokkokból épül fel: vállalati, lakossági, önkormányzati és nemzetközi blokkjainak teljesítményét az adott célcsoportra vonatkozó szemléletformálás sikerességén és az így realizált megtakarítások volumenén mérik le. A VEP-et az Európai Bizottság is díjazta, és mára Kelet-Közép-Európa legnagyobb zöld energetikai programjává nőtte ki magát.Forrás: MTI

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 12. 01., 18:59
Közeleg a karácsony, a szeretet ünnepe. Egyre többet gondolunk szeretteinkre – és egyre többször érezzük szorítóan rövidnek az adventi készülődésből hátra lévő időt. Ez az időszak arra is szolgál, hogy sorra vegyük, fölkeressük ismerőseinket, barátainkat, jókívánságokkal köszöntve őket az ünnep közeledtével. A szeretet szép kifejeződése a meghitt ünnepen az ajándékozás is – annál nagyobb gondot jelent, hogy kinek mit és hol vegyünk meg. Segítünk!
2021. 12. 02., 09:50
Napokon belül több mint kétszáz ajándékcsomagot juttat el gyermekotthonban élő gyerekeknek a Paks II. Zrt. A két új blokk létesítéséért felelős társaság Mittler István kommunikációs igazgató tájékoztatása szerint idén – ahogy az előző években is – több karitatív akcióhoz csatlakozott. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 12. 06., 08:04
Íme a hatodik feladvány, jó keresgélést! :) Még >>>
2021. 12. 05., 16:22
A szervezők négy éven át események százaira látogattak el az egész világon, mintegy 3500 jelölt közül válogatták ki azokat, akik a címért megmérkőzhettek Bolognában. Még >>>
2021. 12. 05., 13:15
A Mikulásoknak ma a csomagokat kell összekészíteniük, és elázni se lenne jó... Még >>>
2021. 12. 05., 10:13
Újabb nap, újabb feladvány. Sok sikert, fejtsétek meg az ötödik feladványt is! Még >>>
2021. 12. 04., 15:17
Az igazoltatás előtt egy őzet ütött el a férfi, és a tetemet az autójába rakta, hogy azt ellopja. Még >>>
2021. 12. 04., 08:57
A negyedik játéknaphoz értünk, nézzük a feladványt! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

hirdetés