2024. 06. 15. szombat
Jolán, Vid
: 398 Ft   : 372 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Évindító sajtóeseményt tartott az MVM Paksi Atomerőmű – Hármas rekord 2017-ben

Zsiga Ferenc  |  2018. 02. 15., 21:27

Budapesten, a Vigadóban február 15-én, csütörtökön tartotta évindító sajtóeseményét az MVM Paksi Atomerőmű, amelyen munkatársai mellett újabb rekordteljesítményről számolt be dr. Zsuga János, az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. vezérigazgatója. Mint elhangzott, a 2016-os rekordteljesítmény után újabb termelési és teljesítmény-kihasználási csúcsot ért el az Paksi Atomerőmű: a négy blokk összesen 16.097,6 GWh villamos energiát termelt 2017-ben, ami a bruttó hazai termelés 50%-a. A 15 hónapos termelési ciklusra való átállásnak köszönhető száz százalékos teljesítmény-kihasználás mellett üzemelt a 2. blokk, amely nagymértékben hozzájárult a világszínvonalon is kiemelkedőnek számító, a létesítmény történetében újabb rekordot jelentő 91,9 százalékos erőmű-átlaghoz. Mindezen eredményekkel együtt a négyblokkos üzemelés kezdete, 1988 óta minden idők legalacsonyabb kollektív dózisteljesítményét érte el az erőmű, ami szintén újabb rekord.

– A Paksi Atomerőmű biztonságos és kiegyensúlyozott termelésének köszönhetően a hazai széndioxid-mentes villamosenergia-ellátás alappillére, az MVM Csoport meghatározó tagja. Az atomerőmű nem csupán az olcsó áram garanciája, de fenntartható módon járul hozzá a klímavédelmi célokhoz, a levegőtisztaság megőrzéséhez is – hangsúlyozta a vezérigazgató.

Csökkent a kiégett fűtőelemek száma

– A 2015 végén bevezetett 15 hónapos termelési ciklusra való átállás hasznossága ismét bebizonyosodott, hiszen ennek is köszönhető, hogy a tavalyi évben a 2. blokk 100 százalékos kihasználás mellett tudott termelni. Mindeközben csökkent az évente keletkező kiégett fűtőelemek száma, a radioaktív hulladék mennyisége, és rekord alacsonyra csökkent a kollektív dózis mértéke is. Mindez együtt jól mutatja azt a sajátosságunkat, hogy nálunk a termelés növekedése elképzelhetetlen a biztonság növekedése nélkül: a biztonsági kultúra hosszú évek óta tartó folyamatos fejlesztésének hatása visszaigazolást nyert ezekkel a rekordokkal. A biztonságtudatosság fejlesztése kiemelten fontos részét képezi szervezeti kultúránknak, hiszen csak biztonság iránt elkötelezett munkatársakkal tudjuk évről-évre hozni ezt a teljesítményt. Nekik is köszönhető, hogy 2017-ben sem történt a nemzetközi INES-skála besorolása szerinti 1-es, vagy annál magasabb biztonsági kategóriájú esemény, a nullás, vagyis legalacsonyabb szintű jelentésköteles eseményből pedig mindössze 17 db fordult elő– mondta Hamvas István.

Dr. Zsuga János (b), Hamvas István (k), Dr. Kovács Antal (j)

Minőség-Innováció Nemzetközi Díj

Az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. vezérigazgatója azzal folytatta: Rendkívül büszkék arra, hogy a 2016-ban Fejlesztési Innovációs Díjjal, 2017-ben a Minőség-Innováció Nemzeti Díjjal elismert 15 hónapos üzemeltetési ciklus (C15) alig egy héttel ezelőtt megkapta Bilbao-ban a Minőség-Innováció Nemzetközi Díjat is. A C15 az atomerőmű innovációjának egyik csúcsa, amiben jelentős szerepet játszott a saját kollégáik elgondolása alapján kifejlesztett új üzemanyag. Azt, hogy az innováció mennyire szerves része mindennapi munkájuknak, mi sem mutatja jobban, mint az idén 30 éves Műszaki Alkotói Pályázat, amelyre eddig közel 800 pályamunka érkezett. Ezek nagy része meg is valósult, ezzel pedig nemzetgazdasági szinten az atomerőmű várható idejét tekintve százmilliárdos nagyságrendű hozzáadott érték jött létre.

Folytatódnak a fejlesztések

A tavalyi eredményeiről szólva elhangzott: Természetesen ez elért eredmények ellenére nincs vége az atomerőműben jelenleg is zajló fejlesztéseknek. Alapos előkészítő munkát követően 2017-ben a Paksi Atomerőmű sikeresen engedélyeztette a biztonsági rendszerek berendezéseinek – az eddig megszokott, főjavítások alatt történő karbantartása helyett – a blokkok teljesítményüzeme alatti üzem közbeni karbantartását is. E megközelítést alkalmazva úgy sikerült megnövelni az üzem közbeni karbantartási terjedelmet, hogy az eddig elfogadott biztonsági színvonal nem romlott, sőt éves szinten tovább nőtt a biztonság szintje.

Sikeresen lezárult – a négy paksi blokk közül utolsóként – a 4. blokk üzemidő-hosszabbítása is: az Országos Atomenergia Hivatal 2017 végén adta ki az engedélyt az 1987-ben üzembe helyezett reaktor 20 évvel tovább való üzemelésére, így az 2037-ig vesz részt az áramtermelésben. Ezzel lezárult az a mintegy másfél évtizedes folyamat, amelynek során az atomerőmű technológiája egy generációval korszerűbbé vált.

Az atomerőmű turbináinak rekonstrukciója is a terveknek megfelelően halad; ennek eredményeként várhatóan 30 MW-tal nő az atomerőmű jelenleg 2000 MW-os névleges villamos teljesítménye.

Alkotó energia program

Az ország villamosenergia-termelésének felét a levegő szennyezése nélkül biztosító Paksi Atomerőmű elkötelezett a környezeti terhelés csökkentése és a levegőtisztaság védelme mellett. Ennek jegyében hívta életre az Alkotó Energia Programot, amelynek célja, hogy minél többek számára megismerhetővé és elérhetővé tegye a saját kezű – Csináld magad!, DIY – alkotáshoz szükséges ismereteket.
A program keretében 2017 októberében immáron második alkalommal meghirdetett Alkotó Energia Pályázatra 2312 db pályamunka érkezett négy kategóriában, két életkori csoportban. A használt vagy kidobásra ítélt bútorok és anyagok, eszközök felújítását és újrahasznosítását célul tűző kezdeményezéssel az atomerőmű – a pozitív példák és lehetőségek bemutatásával – arra szeretné ösztönözni a társadalmat, hogy minél többen csatlakozzanak az értékőrző, értékteremtő alkotók közösségéhez.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 06. 12., 15:53
Családias légkört, magas színvonalú szakmai munkakörnyezetet és mások mellett munkába járási támogatást is kínálnak leendő munkatársuknak. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 06. 14., 12:18
A Bács-Kiskun vármegyében lévő többi határátkelőhely az eddig megszokott rendben működik. Még >>>
2024. 06. 14., 08:36
A kulturális, művészeti tematikájú portál a ma kezdődő Kék Madár Fesztivál kapcsán készített interjút a fesztiváligazgatóval. Még >>>
2024. 06. 13., 15:53
Az ösztöndíjat a KIMBA Birkózó Akadémia, a Birkózószövetség és a Testnevelési Egyetem által alapított ösztöndíj évente egy személynek ítélhető oda. Még >>>
2024. 06. 10., 13:24
A nagy érdeklődésre tekintettel két eredetileg nem hirdetett, délutáni turnus is indul Kovács László kalocsai Fazekas Alkotóházban. Még >>>
2024. 06. 08., 08:08
Kalocsán, június 10-én 6 órától 16-án 18 óráig felújítás miatt lezárják a közúti forgalom elől az 51. számú főút és a vasút kereszteződésében lévő Pataji úti átjárót. Még >>>
2024. 06. 08., 07:53
Hosszú ideje nem volt példa ekkora harcsatelepítésre a Dunán, 6 ezer szürkeharcsa kerül a folyamba. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK