2022. 08. 19. péntek
Huba
: 405 Ft   : 398 Ft Benzin: 754.8 Ft/l   Dízel: 786.9 Ft/l   Írjon nekünk

Exkluzív bejelentés a Kalocsa-kecskeméti Főegyházmegye érsekétől! Bábel Balázs: Az egyház vásárolja meg, de a város gazdagodik, gyarapodik a volt Hotel Kalocsa épületével, a benne folyó tevékenységgel

Exkluzív bejelentés a Kalocsa-kecskeméti Főegyházmegye érsekétől! Bábel Balázs: Az egyház vásárolja meg, de a város gazdagodik, gyarapodik a volt Hotel Kalocsa épületével, a benne folyó tevékenységgel
Zsiga Ferenc  |  2020. 12. 23., 22:07

Megvásárolása majd felújítása után a jövőben kulturális, lelki életi és közösségépítési célokat szolgál majd az egykori érseki jószágkormányzóság, vagy ahogyan mindenki ismeri, a Hotel Kalocsa épülete. A kormány nemrégiben bejelentett, a Kalocsa-kecskeméti Főegyházmegye kalocsai fejlesztéseire, nevesítve a Szentháromság tér felújítására közel 2,1 milliárd forintot biztosít. A támogatásnak köszönhetően magánkézből az érsekség tulajdonába, felújítása után fenntartásába kerül a volt Hotel Kalocsa épülete –jelentette be dr. Bábel Balázs, a Kalocsa-kecskeméti Főegyházmegye érseke a KALOhírek kérdésére.

A főpásztor azt is megosztotta velünk: Orbán Viktor miniszterelnök 70. születésnapja alkalmából, november 22-én személyesen látogatta meg és köszöntötte Kalocsán. A kormányfő a látogatás alkalmával tájékozódott a főegyházmegye beruházásában már megvalósult fejlesztésekről, a Főszékesegyház, az Astriceum Érseki Múzeum és a Szentháromság tér rekonstrukciójáról, felújításáról. A kormányfő és a kíséretében lévők elismeréssel szóltak a fejlesztések színvonaláról és a biztosított források hasznosulásáról. Orbán Viktor a tér szemrevételezésekor szembesült azzal, hogy az ugyancsak felújításra váró Hotel Kalocsa épülete nem egyházi tulajdonban van. Ekkor tett - egy bő héttel később már beváltott ígéretet - hogy a kormány segítséget nyújt az épület megvásárolásához és annak felújításához is – mondta Bábel Balázs.


Érsek atya hangsúlyozta, hogy

A MINTEGY 2,1 MILLIÁRDOS, IMMÁR KORMÁNYRENDELETBEN IS MEGJELENT TÁMOGATÁSBÓL 1 MILLIÁRD FORINT ÁLL RENDELKEZÉSRE A LEROMLOTT ÁLLAPOTÚ VOLT HOTEL KALOCSA ÉPÜLETÉNEK MEGVÁSÁROLÁSÁRA, FELÚJÍTÁSÁRA ÉS ANNAK AZ ÚJ FUNKCIÓKNAK, A KULTURÁLIS, A LELKI ÉLETI ÉS KÖZÖSSÉGÉPÍTÉSI CÉLOKRA TÖRTÉNŐ ALKALMASSÁ TÉTELÉRE.

A főpásztor leszögezte: a kulturális cél természetesen nem foglalja magába a hagyományos értelembe vett vendéglátást. Ám a lelki élethez kapcsolódó szállásbiztosítás, úgymint például a zarándokok elszállásolása része lehet az épületben folyó tevékenységnek.

Hozzátette: ugyan a volt jószágkormányzóság épülete történelmi múltjához igazodva egyházi tulajdonba és majd fenntartásba kerül, - mely utóbbi hosszabb távon jelent majd folyamatos feladatot és kiadást a főegyházmegyének - de

A LÉTESÍTMÉNNYEL, A BENNE FOLYÓ TEVÉKENYSÉGGEL KALOCSA VÁROSA GAZDAGODIK, GYARAPODIK.

Az érsekség nyitott abban, hogy a megújuló épületben olyan rendezvényeknek, eseményeknek is helyet biztosítsanak, amelyek a várost, a rendezvényt szervező legkülönbözőbb közösségeket szolgálják majd.

Bábel érsek emlékeztetett: a koronavírus-járvány előtt évi 40 ezer látogatót fogadó Astriceum Érseki Múzeum szomszédságában lévő épületegyüttes felújított, végső formájában nagy segítséget jelent majd például az egyházi tanítók, tanárok továbbképzéséhez. Gyakori, hogy esetenként több száz oktatónak kell megfelelő nagyságú előadótermet és az ehhez szükséges hátteret biztosítani.

Egy ilyen fórum megszervezését jelenleg komoly egyeztetések előzik meg, mert azokat a segítő kezet nyújtó iskolanővérek fenntartásában működő katolikus intézmény oktató-nevelő munkájához, programjaihoz kell igazítani.

Érsek atya Orbán Viktor személyes kalocsai látogatásáról szólva elmondta: a miniszterelnökhöz régi barátság fűzi. Megtisztelő volt számára, hogy a kormányfő 70. születésnapja alkalmából személyesen látogatta meg és köszöntötte, majd miután a kalocsai fejlesztésekről, az főegyházmegye működéséről tájékozódott, a magas rangú vendég az éjszakát is az érsekség falai között töltötte.

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 08. 17., 08:25
Pénteken indult az a hatalkalmas kerekasztalbeszélgetés-sorozat, amely Kalocsa értékeit helyezi fókuszba, és a különbségek helyett a közös pontok kiemelésével az itteni lokálpatrióták közti együttműködés erősítését tűzi célul. Elsőként a lokálpatriotizmus mibenlétét igyekeztek megragadni a résztvevők. Ma a népművészet lesz a téma.
2022-08-16 15:57:56
Hirtelen zuhant rá a gyász és vele együtt a váratlan élethelyzet sok nehezen megoldható problémája arra a kalocsai családra, amely fiatal édesanyját néhány hete veszítette el. Az apa segítség nélkül maradt, a gyermeket felügyelet nélkül nem hagyhatja, így fővárosi állását föladni kényszerült. Könnyű belátni: e helyzetben minden segítség jól jön!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 08. 19., 09:11
Balotaszállás külterületén, az előre megadott helyszínen 13 migráns személyt vett fel a gépjárművébe és elindult velük a nyugati határ felé. Még >>>
2022. 08. 19., 08:14
Csütörtök délután gyulladt ki az aljnövényzet Pécs külterületén, az Akó dűlőn, ahol lángra kapott egy ház is, majd az erős szél miatt sebesen terjedő lángok miatt egyre több ingatlan került veszélybe. Még >>>
2022. 08. 18., 13:24
Egyelőre az látható, hogy „labilisabb lesz a légállapot”, növekszik az ismétlődő záporok, zivatarok esélye, és akár hevesebb zivatarok is kialakulhatnak, ismertette a meteorológiai szolgálat. Még >>>
2022. 08. 18., 12:50
Nem lehet vele hibázni. Eredetileg gyümölcstortából alakult a recept, ami mindig túl kevés volt. Még >>>
2022. 08. 18., 12:37
Szintén augusztus 15-én nyílik újra a Közfoglalkoztatásból a versenyszférába program Még >>>
2022. 08. 18., 08:27
A Kalocsai Bokréta Népművészeti Egyesület és és a Piros Rózsa Néptánc Egyesület elsődleges célja a megalakulástól kezdve a gyermekek, a fiatal korosztály és a felnőttek népi játékkal, néptánccal való megismertetése volt, és ennek a tudásnak a bemutatása helyi, térségi, országos és nemzetközi rendezvényeken. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés