2023. 03. 27. hétfő
Hajnalka
: 386 Ft   : 358 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

Ezen a héten zajlik a TEIT nemzetközi természetfotós tábor – A tábor központja: Kalocsa, a gyermekeket a városházán köszöntötték

Illés György Cinó  |  2022. 07. 22., 07:58

A tábor célja térségünk természeti értékeinek megörökítése mellett az atomenergia „zöld” voltának bemutatása.

A táborozók zöme a környékből, TEIT-tag településekről érkeztek, de mivel külföldi fotós is részt vesz a táborban, ezért a polgármester szavait tolmács fordította oroszra.

Filvig Géza fölhívta a táborozók figyelmét az atomenergia békés felhasználásának környezetbarát voltára, rámutatva, hogy a rendeltetésszerű működés közben az erőműből sem széndioxid, sem más szennyezőanyag nem kerül ki, nem szennyezi a levegőt, és a hűtéshez használt vízbe sem jut idegen anyag.
Ezért az erőmű térségében a környezet ökológiai állapota jó, így sok izgalmas fotótémát találhatnak majd a tábor napjai során, amihez sok sikert kívánt Filvig Géza a fotós gyermekeknek, akik a továbbiakban a Paksi Atomerőmű Zrt. üdvözlő, bemutatkozó rövidfilmjét tekintették meg.

A táborozók a kalocsai központból indulva mindig más-másirányba indulva járták be a környéket a hét folyamán, és ismerhették meg a Társadalmi Ellenőrző, Információs és Településfejlesztési Társulás (TEIT) városait, községeit és azok határát, hogy természetfotóikhoz témát gyűjtsenek.


Forrás: Paks II. Atomerőmű Zrt. / Facebook


Emlékezetes: a hónap elején érkezett a hír, amely szerint

AZ EURÓPAI PARLAMENT „ZÖLD” ENERGIAFORRÁSNAK MINŐSÍTETTE AZ ATOMENERGIÁT, ANNAK ELŐÁLLÍTÁSÁT A KÖRNYEZETI SZEMPONTBÓL FENNTARTHATÓ GAZDASÁGI TEVÉKENYSÉGEK KÖZÉ SOROLTA.

Ennek alapja az, hogy a nukleáris energiatermelés az ismert kockázatok mellett, de teljesen karbonsemleges módon termeli az elektromos energiát, amelynek felhasználása is környezetbarát. Így a klímaváltozást az atomenergia-termelés nem gyorsítja.

Az egyedüli melléktermék a kiégett fűtőelem, amelyek átmeneti tárolása megoldott, azt az Radioaktív Hulladékokat Kezelő (RHK) Kft. végzi. A betárolt anyagok a jövőben egyes technológiai anyagok – urán, plutónium – kinyerésére, új fűtőelemek készítésére újrahasznosíthatóak, a rendelkezésre álló készletek pedig ma még szinte kimeríthetetlennek tűnnek.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 03. 27., 14:37
A magyar labdarúgó válogatott hétfő este 20 óra 45 perckor megkezdi szereplését a 2024-es Eb-részvételért a selejtezőkben. Még >>>
2023. 03. 27., 14:20
A tepsis tócsni nagy előnye, hogy sütés közben nem kell mellette állni, és olajjal sem szívja tele magát. Még >>>
2023. 03. 27., 14:11
Egy hegyi patak vízhozamával buzog elő a víz az utca Mikszáth Kálmán és Vidats István utca közötti szakaszán. Az úttest szinte folyóvá vált. Videóval! Még >>>
2023. 03. 27., 09:23
Jelentősen visszaesik a hőmérséklet a hét elején: kedden a csúcshőmérséklet mindössze 5 és 10 Celsius-fok között valószínű, és visszatérnek a kemény éjszakai fagyok is, a szélvédett helyeken akár mínusz 10 fokig is csökkenhet a hőmérséklet. Még >>>
2023. 03. 27., 09:09
A balesetben ketten megsérültek, egy ember pedig a helyszínen életét vesztette. Még >>>
2023. 03. 26., 16:15
Már jelentkezhetnek az iskolák a nyári balatoni Erzsébet-táborokba - jelentette be a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára a közösségi oldalán. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK