2022. 01. 21. péntek
Ágnes
: 357 Ft   : 315 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Fél óra alatt három súlyos sérült a síkos utak miatt – csúcsra jár a traumatológia

Zsiga Ferenc  |  2017. 01. 25., 11:29

Nagy a forgalom a Szent Kereszt Kórház Sürgősségi osztályán, ahol a tavalyi év hasonló időszakához képest megduplázódott a traumás esetek száma. A legtöbb súlyos sérülés egyértelműen a síkos utakra, járdákra vezethető vissza, de a böllérek sem voltak mindig urai a helyzetnek, némelyikükön az éles kés hagyott maradandó nyomokat. A kórház sürgősségi osztályának nagyobb leterheltsége a két héttel ezelőtti első igazán télies napon kezdődött, és azóta is tart. Akkor az ónos esővel, havazással vegyes időben reggel a mentő fél óra alatt kettő kezét, lábát tört beteget és egy súlyos koponyasérülést szenvedett férfit szállított a traumatológiára. Mindhárman elcsúsztak. Ehhez képest ma reggelre virradóra kicsit szerényebb volt a beteglista, egy a kocsijába beszálló férfi vesztette el lába alól a talajt, súlyos vállficammal került a kórházba. A zárt baleseti sérülésre az erős fájdalom és duzzanat utalt, amit aztán röntgenfelvétellel is igazoltak.

Dr. Sipkai Ibolya, a sürgősségi osztály vezetője arról tájékoztatta portálunkat, hogy a bő két hete tartó rendkívüli hideg, a síkos járdák és utak a Szent Kereszt Kórház betegforgalmán is megmutatkozik.


Forrás: Zsiga Ferenc/KALOhírek

A decemberi adatokhoz képest januárban több mint felével nőtt a sürgősségi osztály traumás eseteinek a száma.

Az idei tél jelentősen túl tesz a tavalyin, ugyanis míg 2016 hasonló időszakában, január 10-24-ig 102 beteget vettek fel a sürgősségi osztályra, ebből 50 volt a traumás, zömmel kéz, láb, boka, koponyatöréssel, gerinc- és medencesérüléssel, rándulásokkal járó balesetek száma, addig

2017. január 10-24-ig 148 beteget hozott a mentő vagy hozzátartozó az osztályra.

Ebből 100 volt a traumás eset, de a folyamat nem állt meg.

A betegek életkora rendkívül vegyes. Köztük éppúgy van tizenéves, jégen csúszkáló gyerek, mint a tükörfényes járdán munkába induló, 30-as, 40-es éveiben járó munkás vagy hivatalnok. Télen a nehezen járó időskorúakra nagyobb veszély leselkedik, de ők éppen azért, mert ismerik a saját korlátaikat, jóval óvatosabbak.


Forrás: Zsiga Ferenc/KALOhírek

Sajnos a téli szünet utáni iskolakezdéssel tovább nőtt az ellátott gyerekek száma. A disznóöléses időszak is nyomot hagy a betegnaplóban, a böllérek közül többen vágják meg súlyosan a kezüket, vagy más, a munkával járó baleset éri őket.

Dr. Sipkai Ibolya szerint a csúszós utakon, járdákon elsősorban a gyalogos balesetek a jellemzőek. Eddig, kicsit talán a szerencsének is köszönhetően, közlekedési baleset sérültjeit nem kellett ellátniuk.

Ugyanakkor a kalocsai betegek egy részét jellemzően ugyanazokon az út -, és járdaszakaszokon érte a baj. A legtöbben az általános- és középiskolák környékén, és az 51-es főút lámpás gyalogátkelőinél szenvedtek traumatológiai ellátást igénylő sérüléseket.

A főorvosnő szerint a sürgősségi és a többi osztály megnövekedett betegforgalma ennek ellenére nem okoz ellátási nehézséget a kórházban, de mint mondta: a télnek még nincs vége, mindenki vigyázzon magára! 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!
Ehhez a cikkhez 0 darab hozzászólás érkezett. A kommentekhez gördítsen lejjebb.
Hozzászólások (Legyen Ön az első)
Csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá a cikkhez:
• Regisztrációhoz kattintson IDE.
• Amennyiben már regisztrált felhasználónk, a weblap legtetején lévő menüsávból elérheti a bejelentkezés panelt.

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 01. 19., 14:00
Indulnak a választási előkészületek. A kampány hivatalosan a február közepén kezdődik, ám az eseményre nem csak a pártoknak és a választóknak, hanem a lebonyolító szerveknek is föl kell készülniük. A kalocsai Választási Iroda felhívást tett közzé a szavazatszámláló bizottságokba való jelentkezésre.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 01. 21., 16:19
Ahogy azt már a kormány bejelentette, az átoltottság további növelése és a járvány újabb hullámai elleni védekezés érdekében február 15-től oltási igazolvánnyá alakul a védettségi igazolvány. Még >>>
2022. 01. 21., 12:10
Ahogy Európában is egyre több tapasztalat gyűlik össze az omikronról, Németország vezető virológusa is korrigálni látszik álláspontját. Szerinte már ki lehet jelenteni, hogy ez a variáns általában kevésbé súlyos megbetegedést okoz, mint elődei. Még >>>
2022. 01. 21., 09:57
2021 májusában a Kalocsai Innovációs és Közművelődési Központ közreműködésével Kalocsa is csatlakozott a Digitális Jólét Programhoz, melynek célja az volt, hogy a kalocsai önkormányzat területén minél magasabb szintű okos városfejlesztések valósulhassanak meg - írja dr. Filvig Géza közösségi bejegyzésében. Még >>>
2022. 01. 21., 09:16
Várhatóan 2022. 01. 26-ig a Tomori Pál utca gallyazási munkálatai folytatódnak. Még >>>
2022. 01. 20., 18:02
Gyopáros Alpár kormánybiztos úr már második alkalommal érkezett körzetünkbe annak érdekében, hogy a vezetése alatt álló Magyar Falu Programról személyesen tájékoztassa településeink polgármestereit. Még >>>
2022. 01. 20., 09:36
Az utóbbi hat évből négyben hullott hó a világ legnagyobb sivatagában, de 2017. előtt 1979. óta nem volt ilyen. Nálunk a meteorológusok cudar hidegre figyelmeztetnek. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés