2024. 07. 23. kedd
Lenke
: 390 Ft   : 358 Ft Benzin: 616.4 Ft/l   Dízel: 623.5 Ft/l   Írjon nekünk

Felsőoktatási tanulmányi ösztöndíjat kaphatnak a rászorulók – Idén is csatlakozunk a Bursa Hugarica pályázati rendszerhez

Felsőoktatási tanulmányi ösztöndíjat kaphatnak a rászorulók – Idén is csatlakozunk a Bursa Hugarica pályázati rendszerhez
Illés György Cinó  |  2022. 09. 23., 13:27

A kalocsai önkormányzat az elmúlt több mint két évtizedhez hasonlóan idén is csatlakozott az EMMI felsőoktatási hallgatók támogatását szolgáló pályázati rendszerhez –erről az e hét kedd délután tartott képviselő-testületi ülésen született egyhangú döntés. Az ösztöndíjra azok pályázhatnak majd, akik Kalocsán – illetve a rendszerhez csatlakozó más településen – állandó lakóhellyel rendelkeznek, és nappali tagozaton folytatnak felsőfokú tanulmányokat. A pályázatot október 3-áig írják ki és december 5-éig bírálják el. A támogató okiratokat a „Mikulás hozhatja” az érintetteknek.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő 2022. augusztus 31-én kiírta a Bursa Hungarica 2023. évre vonatkozó ösztöndíjpályázatát.

A BURSA HUNGARICA FELSŐOKTATÁSI ÖNKORMÁNYZATI ÖSZTÖNDÍJRENDSZER CÉLJA AZ ESÉLYTEREMTÉS ÉRDEKÉBEN A HÁTRÁNYOS HELYZETŰ, SZOCIÁLISAN RÁSZORULÓ FIATALOK FELSŐOKTATÁSBAN VALÓ RÉSZVÉTELÉNEK TÁMOGATÁSA.

A Bursa Hungarica többszintű támogatási rendszer, amelynek pénzügyi fedezeteként három forrás szolgál:

  • a települési önkormányzatok által nyújtott támogatás
  • a megyei önkormányzatok által nyújtott támogatás és
  • a felsőoktatási intézményi támogatás.


Az ösztöndíjpályázattal kapcsolatos adatbázis-kezelői, koordinációs, a települési és megyei ösztöndíj pénzkezelési feladatait az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő végzi, míg

AZ ELBÍRÁLÁSI FELADATOKAT AZ ÖSZTÖNDÍJPÁLYÁZATHOZ CSATLAKOZÓ TELEPÜLÉSI ÉS MEGYEI ÖNKORMÁNYZATOK LÁTJÁK EL.

A Bursa Hungarica Ösztöndíjrendszerhez Kalocsa Város Önkormányzata a program kezdete, az ezredforduló óta minden évben csatlakozott.

A Bursa Hungarica Ösztöndíj „A” és ”B” típusú pályázati kiírását az önkormányzatnak október 3-án kell a Városháza hirdetőtábláján és a helyben szokásos módon közzétenni.

A november 3-ig benyújtható pályázatokat december 5-ig kell elbírálnia, majd december 6-ig nyilvánosságra hoznia, valamint a pályázókat értesítenie.

Kik pályázhatnak?

Az „A” típusú pályázatra azok az önkormányzat illetékességi területén lakóhellyel rendelkező, hátrányos szociális helyzetű hallgatók jelentkezhetnek, akik felsőoktatási intézményekben (felsőoktatási hallgatói jogviszonykeretében) teljes idejű (nappali tagozatos), alapfokozatot és szakképzettséget eredményező alapképzésben, mesterfokozatot és szakképzettséget eredményező mesterképzésben, egységes, osztatlan képzésben vagy felsőfokú illetve felsőoktatási szakképzésben folytatják tanulmányaikat.
Az ösztöndíjra pályázhatnak a 2022. szeptemberében felsőoktatási tanulmányaik utolsó évét megkezdő hallgatók is, valamint azok a hallgatók is, akiknek a hallgatói jogviszonya a pályázás időpontjában szünetel, de a 2022/2023. tanév második félévére már beiratkozik.

A „B” típusú pályázatra azok az önkormányzatok területén lakóhellyel rendelkező, hátrányos szociális helyzetű a -2022/2023. tanévben utolsó éves, érettségi előtt – álló középiskolás, illetve felsőfokú diplomával nem rendelkező, felsőoktatási intézménybe felvételt még nem nyert, érettségizett pályázók jelentkezhetnek, akik a következő tanévtől kezdődően felsőoktatási intézményben teljes idejű – nappali tagozatos – alapfokozatot, és szakképzettséget eredményező alapképzésben, egységes osztatlan képzésben vagy felsőoktatási szakképzésben kívánnak részt venni.
Közülük ösztöndíjban csak azok részesülhetnek, akik 2023. évi általános felvételi eljárásban először nyernek felvételt felsőoktatási intézménybe, és tanulmányaikat a következő tanévben tényleges megkezdik.
Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-07-16 14:32:06
Életének 77. évében elhunyt a Kalocsai SE hajdani elnöke, szakosztályvezetője, edzője és nagyszerű játékosa Farkas András, a „Bandika”. Mert mindenki csak így ismerte és nevezte nyugdíjasként is a sütőipari vállalat egykori gazdasági igazgatóját, aki ekkor már több száz embert irányított.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 07. 21., 18:54
A jövő hét végén már a közepes szintet is elérheti a pollenkoncentráció. Még >>>
2024. 07. 20., 09:43
Az állatok egyre gyakrabban támadnak emberre, ennek ellenére civil szervezetek tiltakoznak a törvény ellen. Még >>>
2024. 07. 19., 19:28
Az üzletvezető felismerte, a kecskeméti rendőrök pedig elfogták a tolvajokat. Még >>>
2024. 07. 19., 18:16
Itt megtudhatja, hogyan alakult folyóink vízállása szerdán. Még >>>
2024. 07. 19., 11:31
A új pszichoaktív anyagok a legveszélyesebb kábítószerek. A rendőrség látókörébe egyre több ilyen szert áruló társaság kerül. Ezúttal Jánoshalmán csaptak le az egyenruhások - VIDEÓVAL! Még >>>
2024. 07. 19., 09:46
Rendőrök, katonák és a lánglovagok közös erővel mentették az állatokat. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK