2022. 10. 02.
Petra
: 421 Ft   : 429 Ft Benzin: 754.8 Ft/l   Dízel: 786.9 Ft/l   Írjon nekünk

Felsőoktatási tanulmányi ösztöndíjat kaphatnak a rászorulók – Idén is csatlakozunk a Bursa Hugarica pályázati rendszerhez

Felsőoktatási tanulmányi ösztöndíjat kaphatnak a rászorulók – Idén is csatlakozunk a Bursa Hugarica pályázati rendszerhez
Illés György Cinó  |  2022. 09. 23., 13:27

A kalocsai önkormányzat az elmúlt több mint két évtizedhez hasonlóan idén is csatlakozott az EMMI felsőoktatási hallgatók támogatását szolgáló pályázati rendszerhez –erről az e hét kedd délután tartott képviselő-testületi ülésen született egyhangú döntés. Az ösztöndíjra azok pályázhatnak majd, akik Kalocsán – illetve a rendszerhez csatlakozó más településen – állandó lakóhellyel rendelkeznek, és nappali tagozaton folytatnak felsőfokú tanulmányokat. A pályázatot október 3-áig írják ki és december 5-éig bírálják el. A támogató okiratokat a „Mikulás hozhatja” az érintetteknek.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő 2022. augusztus 31-én kiírta a Bursa Hungarica 2023. évre vonatkozó ösztöndíjpályázatát.

A BURSA HUNGARICA FELSŐOKTATÁSI ÖNKORMÁNYZATI ÖSZTÖNDÍJRENDSZER CÉLJA AZ ESÉLYTEREMTÉS ÉRDEKÉBEN A HÁTRÁNYOS HELYZETŰ, SZOCIÁLISAN RÁSZORULÓ FIATALOK FELSŐOKTATÁSBAN VALÓ RÉSZVÉTELÉNEK TÁMOGATÁSA.

A Bursa Hungarica többszintű támogatási rendszer, amelynek pénzügyi fedezeteként három forrás szolgál:

  • a települési önkormányzatok által nyújtott támogatás
  • a megyei önkormányzatok által nyújtott támogatás és
  • a felsőoktatási intézményi támogatás.


Az ösztöndíjpályázattal kapcsolatos adatbázis-kezelői, koordinációs, a települési és megyei ösztöndíj pénzkezelési feladatait az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő végzi, míg

AZ ELBÍRÁLÁSI FELADATOKAT AZ ÖSZTÖNDÍJPÁLYÁZATHOZ CSATLAKOZÓ TELEPÜLÉSI ÉS MEGYEI ÖNKORMÁNYZATOK LÁTJÁK EL.

A Bursa Hungarica Ösztöndíjrendszerhez Kalocsa Város Önkormányzata a program kezdete, az ezredforduló óta minden évben csatlakozott.

A Bursa Hungarica Ösztöndíj „A” és ”B” típusú pályázati kiírását az önkormányzatnak október 3-án kell a Városháza hirdetőtábláján és a helyben szokásos módon közzétenni.

A november 3-ig benyújtható pályázatokat december 5-ig kell elbírálnia, majd december 6-ig nyilvánosságra hoznia, valamint a pályázókat értesítenie.

Kik pályázhatnak?

Az „A” típusú pályázatra azok az önkormányzat illetékességi területén lakóhellyel rendelkező, hátrányos szociális helyzetű hallgatók jelentkezhetnek, akik felsőoktatási intézményekben (felsőoktatási hallgatói jogviszonykeretében) teljes idejű (nappali tagozatos), alapfokozatot és szakképzettséget eredményező alapképzésben, mesterfokozatot és szakképzettséget eredményező mesterképzésben, egységes, osztatlan képzésben vagy felsőfokú illetve felsőoktatási szakképzésben folytatják tanulmányaikat.
Az ösztöndíjra pályázhatnak a 2022. szeptemberében felsőoktatási tanulmányaik utolsó évét megkezdő hallgatók is, valamint azok a hallgatók is, akiknek a hallgatói jogviszonya a pályázás időpontjában szünetel, de a 2022/2023. tanév második félévére már beiratkozik.

A „B” típusú pályázatra azok az önkormányzatok területén lakóhellyel rendelkező, hátrányos szociális helyzetű a -2022/2023. tanévben utolsó éves, érettségi előtt – álló középiskolás, illetve felsőfokú diplomával nem rendelkező, felsőoktatási intézménybe felvételt még nem nyert, érettségizett pályázók jelentkezhetnek, akik a következő tanévtől kezdődően felsőoktatási intézményben teljes idejű – nappali tagozatos – alapfokozatot, és szakképzettséget eredményező alapképzésben, egységes osztatlan képzésben vagy felsőoktatási szakképzésben kívánnak részt venni.
Közülük ösztöndíjban csak azok részesülhetnek, akik 2023. évi általános felvételi eljárásban először nyernek felvételt felsőoktatási intézménybe, és tanulmányaikat a következő tanévben tényleges megkezdik.
Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 10. 02., 09:27
Az intézkedés során 10 fő külföldit talált a rendőr a gépkocsi fülkéjében kialakított rejtekhelyen. Még >>>
2022. 10. 02., 08:39
2022. 10. 01., 10:41
A rezsiválság miatti intézkedéscsomag keretében egyre több uszodát zárnak be országszerte. Még >>>
2022. 09. 30., 18:19
Az észak, északkelet felé távozó felhő- és csapadékzóna mögött az ország nagyobb részén átmenetileg szakadozik, gomolyosodik a felhőzet, kisüt a nap, és a délután nagyobb részében már csak kevés helyen lehet záporeső, északkeleten, keleten zivatar. Még >>>
2022. 09. 30., 16:15
Az asszony sérülései olyan súlyosak voltak, hogy az egyik kézfejét amputálni is kellett. Még >>>
2022. 09. 30., 09:40
Két embert feszítővágó segítségével szabadítottak ki a roncsok közül. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK