2023. 06. 06. kedd
Cintia, Norbert
: 369 Ft   : 345 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

Font Sándor: Kiemelt fejlesztési térségbe került Kalocsa, Paks középponttal –Kiírták a közbeszerzést a Paks II. konténervárosának, a Foktői úti laktanya szálláshellyé alakításának tervezésére

Zsiga Ferenc  |  2020. 05. 11., 09:09

Az Országgyűlés május 5-én, Font Sándor országgyűlési képviselő törvénymódosító javaslatát is figyelembe véve, Kalocsa és a környező települések szempontjából nagyon fontos döntést hozott: A Pak II. beruházás székhelyvárosának, Paksnak a középpontjával létrehozta a Közép-Duna Menti Kiemelt Térséget, amelybe három megye 99 települése, a Duna bal partjáról Kalocsa és a várost körülvevő települések is beletartoznak. A jó hírről Font Sándor országgyűlési képviselő tájékoztatta portálunkat, aki azt is elmondta:„Varga Mihály és Süli János miniszterekkel konzultálva módosító indítványt nyújtottam be a törvénytervezethez, amelyet az Országgyűlés elfogadott, hogy a térség fejlesztési elképzeléseit egységes koncepcióban lehessen kidolgozni. Nem kérdéses, ebből a szempontból nekünk a Duna bal parti települései a fontosak” - nyilatkozta Font Sándor.

Az országgyűlési képviselő felhívta a figyelmünket: ugyancsak a Paks II-vel kapcsolatos fontos hír, hogy az állami tulajdonban lévő PIP Közép-Duna Menti Térségfejlesztési Kft. két közbeszerzést írt ki. Az egyiket a közel 3200 lakóegységet magába foglaló, az új atomerőmű építésében közreműködő humánerőforrás elhelyezésére szolgáló „konténerváros”, valamint 

A KALOCSÁN IMMÁR A PIP KFT. TULAJDONÁBAN LÉVŐ FOKTŐI ÚTI LAKTANYA MINTEGY 3000-3500 MUNKÁS ELSZÁLLÁSOLÁSÁRA VALÓ ALKALMASSÁ TÉTELÉNEK MEGTERVEZÉSÉRE. 

Az elszállásolandók teljes létszáma csúcsidőben várhatóan 10-12 ezer fő. 

Az uniós közbeszerzési értesítőben megjelent hirdetményt megkerestük. Eszerint a tervezési feladatokra 6,8 milliárd forintot, az ehhez kapcsolódó másik hirdetményben a tervellenőrzési feladatokra 561 millió forintot irányoznak elő. 

Az összesen 7,3 milliárd forint értékben kiírt közbeszerzés csak ahhoz képest látszik hatalmas összegnek, hogy az a tervezési, tervellenőrzési feladatokról szól. Ám 

AZ UNIÓS KÖZBESZERZÉSI ÉRTESÍTŐBŐL AZ IS KIVILÁGLIK, A TERVEZŐI, ELLENŐRZÉSI MUNKA ÓRIÁSI ALAPTERÜLETET, SZERTEÁGAZÓ FELADATOKAT FOGLAL MAGÁBA.

  • Minimum 115 800 négyzetméter alapterületen legalább 3122 darab lakóegység.
  • Minimum 28 300 négyzetméter alapterületen megvalósuló iroda.
  • Minimum 21 darab különálló, összesen minimum nettó 229.600 négyzetméter alapterületű épület építése.
  • Minimum 15-20 darab különálló építési beruházás egyidejű megvalósítása.
  • Egy összefüggő területen egyidejűleg több esetben is minimum 10-15 különálló épület és ahhoz kapcsolódó közmű és közlekedési beruházás építése. (Ez a kalocsai laktanya és a kapcsolódó beruházások)
  • Olyan távvezetékek kiváltása, utak építése, valamint felújítása, amelyek az atomenergia-törvény hatálya alá tartozó létesítmények.
  • Minimum 85.500 négyzetméter alapterületen ipari vagy logisztikai csarnok építése.
  • Minimum 700 000 négyzetméteren legalább 20. 000 méter hosszú gravitációs szennyvízcsatorna és legalább 20. 000 méter hosszú ivóvíz-gerinchálózat megépítése.(Ebben is szerepel Kalocsa)

 


Kalocsán a laktanyát fejlesztik szálláshellyé

Az unós közbeszerzésről, az úgynevezett kerítésen kívüli beruházásokról a hvg.hu portál is beszámol, a cikk számos helyen idéz korábbi, február 17-i írásunkból.

„Csuka László Zoltán, a PIP ügyvezető igazgatója 2020 februárjában a Kalocsai Vállalkozói Klub fórumán azt mondta, az „orosz fél által megadott adatok szerint az építkezés csúcsidejében 12-13 ezer ember pluszként jelenik meg a térségben. Az emberek egy része átmenetileg tartózkodik itt, egy-két hétre, hónapra érkezik, de ezeknek a munkavállalóknak a lakhatásával is foglalkozni kell, ugyanis a magyar fél szerződésben vállalta, hogy térítés ellenében ugyan, de az orosz félnek megteremti a lakhatási feltételeket” – olvasható a Kalohirek.hu beszámolójában.

Mintegy ezer főt kell elhelyezni lakásokban, különböző helyszíneken. A másik nagy feladat a tömegszállás biztosítása, 7-8 ezer főnyi munkás részére” – mondta Csuka. A két szám azért nem adja ki a 12-13 ezer főt, mert az orosz fél abban gondolkodik, 3-4 ezer munkavállaló magyar vállalatoktól, leginkább a környékről érkezik.

A SOK EMBER ELSZÁLLÁSOLÁSÁT RÉSZBEN A KALOCSAI OLDALON OLDJÁK MEG, A HASZNÁLATON KÍVÜLI FOKTŐI ÚTI LAKTANYÁBAN. 2019. 

december 23-án a honvédség visszaadta a Magyar Államnak az objektumot, amelyet aztán könyv szerinti értéken a Paks II.-ért felelős miniszter tőkeemelésként vitt be a társaságba. Így immár a PIP Kft. rendelkezik a laktanyával. A laktanyán belül 45 ezer négyzetméter területet kell felújítani, a négy főépületben 3000-3500 ember elhelyezését tervezik. „Ekkor még nem beszéltünk a tereprendezésről, különböző sportlétesítmények megépítéséről, mert ezeknek az embereknek hasznos elfoglaltságot, szórakozási, kikapcsolódási lehetőséget, üzleteket, a legkülönbözőbb szolgáltatásokat kell biztosítani” – mondta Csuka. A PIP az üzletek (lesz a laktanyában fodrászat, élelmiszerüzlet stb.) üzemeltetését ki fogja adni külsős vállalkozásoknak” – idéz a gazdasági portál a KALOhírek anyagából, majd az idézetet azzal folytatja: Pakson konténerváros épül, és egy híd Kalocsához.


A Duna paksi oldalán nincs egy a kalocsaihoz hasonló jól körülhatárolt, meglévő objektum. Ezért egy 3500-4000 fő befogadására alkalmas, de kerítéssel körbezárt konténerpark épül, beléptető rendszerrel. Annyi lesz a különbség, hogy az építés technológiája eltér, de mindenben a magyar, az EU jogszabályoknak megfelelő, kulturált lakhatási körülmények és környezet kialakításáról van szó, utcákba rendezve, sportlétesítményekkel”– ígérte a PIP ügyvezetője Kalocsán.


Kalocsa ugyebár a Duna túloldalán van, ezért a két település közé új hidat építenek. Ennek kivitelezője még nincs meg, így a híd legkorábban 2023-ra készülhet el, vagyis később, mint ahogy (legalábbis Csuka szavai alapján a hivatalos várakozások szerint) az erőmű építése elkezdődik a gödörnyitással. Ezért az építkezésen dolgozók elszállásolása a paksi oldalon kezdődik, a kalocsai laktanyát a híd átadása után kezdik majd megtölteni.

A híd 946 méter hosszú lesz, 10 támaszon álló, 2×1 sávos. Az építkezést kiemelt állami beruházássá nyilvánította a kormány, így a híd a kivitelező kiválasztása után 40 hónappal már állhat is. A kivitelező ugyan még nincs meg, de az előkészítő munkálatok már zajlanak a területen”– írta meg portálunk mellett a hvg.hu által idézett 24.hu. is. 

Paks-, Kalocsa és környéke kiemelt térség lett

Font Sándor portálunk megkeresésére elmondta: „Varga Mihály és Süli János miniszterekkel konzultálva módosító indítványt nyújtottam be a törvénytervezethez, amelyet az Országgyűlés május 5-én elfogadott, hogy a térség idetartozó településeinek fejlesztési elképzeléseit egységes koncepcióban lehessen kidolgozni. Nem kérdéses, ebből a szempontból nekünk a Duna bal parti települései a fontosak”- nyilatkozta Font Sándor országgyűlési képviselő portálunknak.

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023-06-01 18:49:00
Egyéni tájékoztatás adással, pódiumbeszélgetésekkel csábítják a leendő rendőröket, de egészségügyi és pszichológiai konzultáción is részt vehetnek az érdeklődők.
2023-06-01 10:54:39
Kalocsa Város Önkormányzata idén is megemlékezést tart az Asztrik téren, az Országzászlónál a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából. Az eseményen ünnepi beszédet mond Buzogány Szabolcs István, a Kalocsai Eperföldi Sportiskolai Általános Iskola tanára.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 06. 05., 13:30
Az alaptantervi jogszabályi keretek közötti szabad óraszámok terhére, egyedi megoldással, a helyi tanrend részeként oktatnák. Még >>>
2023. 06. 05., 09:27
Eszméleténél volt, és nem volt alkohol befolyása alatt. Még >>>
2023. 06. 05., 09:17
A hazai forrás a magyar vidék gazdaságának gerincét adó mezőgazdaság és élelmiszertermelés teljes modernizációjára nyújt lehetőséget. Még >>>
2023. 06. 05., 07:40
Csapadékosabbá válik az időjárás a hét elején: többfelé kell esőre, záporra, zivatarra számítani, emellett élénk, olykor erős szél valószínű. Még >>>
2023. 06. 04., 09:39
Június 8-18. között ivóvíz hálózat fertőtlenítési és hálózat tisztítási munkát végeznek a kalocsai járásban. Még >>>
2023. 06. 02., 11:07
Azonban aggodalomra semmi ok, Lakatos György, a fesztivál atyja máris gondoskodott a megoldásról. Még >>>