2021. 10. 26. kedd
Dömötör
: 364 Ft   : 313 Ft Benzin: 492.0 Ft/l   Dízel: 506.5 Ft/l   Írjon nekünk

Fontos döntéseket hozott az úja ülésező megyei közgyűlés – Egy éve nem hívták össze a grémiumot

Fontos döntéseket hozott az úja ülésező megyei közgyűlés – Egy éve nem hívták össze a grémiumot
Zsiga Ferenc  |  2021. 06. 26., 10:47

Június 15-től ismét tanácskozhat a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés, és személyes jelenlét mellett dolgozhatnak a bizottságok, így a június 25-én, pénteken a Megyeházán megtartott ülésen már valamennyi képviselő személyesen szavazhatta meg a Közgyűlés idei munkatervét, a 2021. évi költségvetés módosítását, kiválaszthatták, hogy kik lesznek a megye díjazottjai 2021-ben. A Megyei Közgyűlés közel egy év után ülésezett személyes jelenlét mellett.

A járványhelyzet szigorításai miatt a megyei képviselőknek legutóbb az elmúlt év őszén volt lehetőségük arra, hogy a közgyűlés demokratikus keretei között, személyesen gyakorolják közfeladataikat.

Szeptembert követően a megyei testület feladat- és hatáskörét Rideg László elnök egy személyben gyakorolta a rendkívüli jogrend miatt. A vészhelyzet hónapjaiban a közgyűlés elnöke saját hatáskörében 5 rendeletet és 58 határozatot hozott, amelyek a zavartalan működés alapfeltételei voltak.

Az elnöki döntésekről minden esetben tájékoztatást kaptak a közgyűlés tagjai, akik véleményükkel, javaslataikkal hozzájárulhattak a megalapozott döntéshozatalhoz. Az elnöki hatáskörben született rendeletek, döntések, főként a Bács-Kiskun megyei TOP (Területi Operatív Program) prioritásokra benyújtott támogatási kérelmekre vonatkoztak. Ezek tették lehetővé, hogy a települési beruházások zavartalanul folytatódhassanak, az önkormányzatok – köztük a kalocsai -kiegészítő támogatásban részesülhessenek.

FONTOS IDŐSZAK VOLT AZ ELMÚLT KÖZEL EGY ÉV A JÖVŐT ILLETŐEN, UGYANIS EZ A TERVEZÉSI ÉS ELŐKÉSZÍTÉSI IDŐSZAK HATÁROZZA MEG AZ ELKÖVETKEZŐ UNIÓS CIKLUS TELEPÜLÉSI ÉS MEGYEI FEJLESZTÉSEIT, AMELYEKET A MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KOORDINÁL AZ ELKÖVETKEZŐ IDŐSZAKBAN IS.

Dönteni kellett többek között a Bács-Kiskun Megyei Petőfi Emlékbizottság megalakításáról, amely a „Talpra Magyar!" program megvalósításában részt vevő szervezetek együttműködésének keretében végzi majd a feladatait és készül a Petőfi Emlékévekre.


Forrás: bacskiskun.hu


A megyei önkormányzat gazdálkodása stabil, jó gazda módjára sáfárkodik a rendelkezésére álló forrásokkal, amelyek az itt élők mindennapjait és jövőjét befolyásolják.

A pályázati lehetőségeknek, a racionális gazdálkodásnak köszönhetően dinamikusan fejlődnek a megye települései. A fejlődést elősegíti az elkészült fejlesztési stratégia is, amely meghatározza a következő uniós ciklus lehetséges irányait.

A pénteki közgyűlésen zárt ülésén döntöttek a Dr. Szobonya Zoltán elismerésekről, amelyeket a kommunizmus időszakában megkülönböztetett, hátrányban részesített honfitársaink kaphatnak. A huszonöt megyei elismerés átadására a Dr. Szobonya Zoltán Emléknap keretében kerül sor, szeptember végén.

Szintén a közgyűlés zárt ülése döntött az idei megyei elismerésekről, amellyel megyénk kiválóságai részesülnek megbecsülésben. A megyei díjak az élet szinte minden területén kiemelik a kiválóságokat. Díjazzák a sport-, a közösség-, a gazdaság-, a kultúra-, a turizmus- és az egészségügy területén a legjobbakat, de megválasztották idén is az év polgármesterét. A megyei díjazottak az elismeréseiket szeptember 4-én, a Kiskőrösön tartandó ünnepi közgyűlés keretében vehetik majd át.


Forrás: bacskiskun.huForrás: bacskiskun.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 10. 23., 11:49
A kezdeményezés küldetése egy olyan politikától független kitüntető cím adományozása, amelynek megkérdőjelezhetetlen értéke van a közvélemény szemében. Évek óta több száz jelölés érkezik elbírálásra az előre meghirdetett 10 kategóriában, a jelölt lehet egyetlen személy vagy alkotói csoport, közösség illetve egyesület. A VOSZ kibővült elnökségi ülésén szakmai érveket figyelembe véve választják ki közülük a kategóriagyőzteseket.
2021. 10. 22., 15:51
Mit csinál a TDM? Mit csinál a Kalocsa mellett több települési önkormányzat, valamint több közcélú civil és gazdálkodó szervezetek közös tulajdonában álló Kalocsa és Térsége Turisztikai Kft.? Kevesen látnak bele a nonprofit Kft. működésébe, ők most a társaság működéséről szóló beszámoló elfogadását célzó képviselő-testületi előterjesztés mellékletéből kaphatnak választ kérdéseikre.
2021. 10. 21., 15:31
Még az előző kiállítás – Magyar Zita kerámiái – is látható volt a Fazekas Alkotóházban vasárnap délután, ahol a Kalocsai Hagyományőrző Egyesület tagjai által a krumplis pogácsa készítésének tudományával, egyúttal, a házigazda Kovács László jóvoltából a kemencés sütés-főzés fortélyaival ismerkedhettek az érdeklődők.
2021. 10. 20., 13:18
Az ellátásbiztonságot garantáló Paks II. beruházáshoz jelentős infrastruktúra-fejlesztés társul. A beruházási terület elérését, a munkaerő- és áruszállítást elősegítő közút-, illetve vasútfejlesztés, amelynek már látható eredményei vannak, csak egy kis szelete a feladatoknak – tájékoztatott Dr. Becskeházi Attila államtitkár. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 10. 25., 13:39
A pályázat kiírásáról a legutóbbi testületi ülésen döntöttek a képviselők. A határidő: december 7. Még >>>
2021. 10. 25., 08:30
A férfit három nappal később ellenőrizték, miközben ismét vezette járművét. A férfit ismét előállították a rendőrkapitányságra. Még >>>
2021. 10. 24., 11:13
Kettős nemzeti ünnepünket szentmisével és evezős bállal zárta Kalocsa Város polgármestere. Még >>>
2021. 10. 23., 15:23
Lakatos György, fagottművész és Gábor-Nagy Nóra, zongoraművész adott csodálatos koncertet péntek este a Kamarateremben Liszt Ferenc születésnapjának 210. évfordulójára! Még >>>
2021. 10. 23., 14:04
Kalocsa Város Önkormányzata tájékoztatja a lakosságát, hogy a Sörház köz forgalomkorlátozását 2021. október 29-ig meghosszabbították a csapadékcsatorna elvezető rendszer javítása miatt. Még >>>
2021. 10. 23., 09:38
Országszerte és a határokon túl is tartanak megemlékezéseket az 1956-os forradalom és szabadságharc kitörésének 65. évfordulóján. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

Az Európai Védelmi Ügynökség égisze alatt futó Helikopter Harcászati Oktatói Kiképzés (Helicopter Tactics Instructor Course, HTIC) vette kezdetét az MH Pápa Bázisrepülőtéren október elején.
Második alkalommal rendezték meg Balatonakarattyán a helikopter pilóták és fedélzeti technikusok találkozóját, ahol - a műszaki állomány mellett - a polgári szakszolgálatnál tevékenykedő pilóták is tiszteletüket tették október 9-én, szombaton.
Az Air France Nizza és Párizs – Orly között teljesített járatot az eddigieknél jóval nagyobb arányban, 30 százalékban fenntartható kerozint használó repülőgéppel.
Friss hírek a KC-390-es gyártósoráról, ezúttal azonban még nem a magyar szállítógépekről, hanem az első portugál példányról. Mutatjuk az Embraer videóját!