2023. 03. 27. hétfő
Hajnalka
: 386 Ft   : 358 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

Fontos döntéseket hozott az úja ülésező megyei közgyűlés – Egy éve nem hívták össze a grémiumot

Fontos döntéseket hozott az úja ülésező megyei közgyűlés – Egy éve nem hívták össze a grémiumot
Zsiga Ferenc  |  2021. 06. 26., 10:47

Június 15-től ismét tanácskozhat a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés, és személyes jelenlét mellett dolgozhatnak a bizottságok, így a június 25-én, pénteken a Megyeházán megtartott ülésen már valamennyi képviselő személyesen szavazhatta meg a Közgyűlés idei munkatervét, a 2021. évi költségvetés módosítását, kiválaszthatták, hogy kik lesznek a megye díjazottjai 2021-ben. A Megyei Közgyűlés közel egy év után ülésezett személyes jelenlét mellett.

A járványhelyzet szigorításai miatt a megyei képviselőknek legutóbb az elmúlt év őszén volt lehetőségük arra, hogy a közgyűlés demokratikus keretei között, személyesen gyakorolják közfeladataikat.

Szeptembert követően a megyei testület feladat- és hatáskörét Rideg László elnök egy személyben gyakorolta a rendkívüli jogrend miatt. A vészhelyzet hónapjaiban a közgyűlés elnöke saját hatáskörében 5 rendeletet és 58 határozatot hozott, amelyek a zavartalan működés alapfeltételei voltak.

Az elnöki döntésekről minden esetben tájékoztatást kaptak a közgyűlés tagjai, akik véleményükkel, javaslataikkal hozzájárulhattak a megalapozott döntéshozatalhoz. Az elnöki hatáskörben született rendeletek, döntések, főként a Bács-Kiskun megyei TOP (Területi Operatív Program) prioritásokra benyújtott támogatási kérelmekre vonatkoztak. Ezek tették lehetővé, hogy a települési beruházások zavartalanul folytatódhassanak, az önkormányzatok – köztük a kalocsai -kiegészítő támogatásban részesülhessenek.

FONTOS IDŐSZAK VOLT AZ ELMÚLT KÖZEL EGY ÉV A JÖVŐT ILLETŐEN, UGYANIS EZ A TERVEZÉSI ÉS ELŐKÉSZÍTÉSI IDŐSZAK HATÁROZZA MEG AZ ELKÖVETKEZŐ UNIÓS CIKLUS TELEPÜLÉSI ÉS MEGYEI FEJLESZTÉSEIT, AMELYEKET A MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KOORDINÁL AZ ELKÖVETKEZŐ IDŐSZAKBAN IS.

Dönteni kellett többek között a Bács-Kiskun Megyei Petőfi Emlékbizottság megalakításáról, amely a „Talpra Magyar!" program megvalósításában részt vevő szervezetek együttműködésének keretében végzi majd a feladatait és készül a Petőfi Emlékévekre.


Forrás: bacskiskun.hu


A megyei önkormányzat gazdálkodása stabil, jó gazda módjára sáfárkodik a rendelkezésére álló forrásokkal, amelyek az itt élők mindennapjait és jövőjét befolyásolják.

A pályázati lehetőségeknek, a racionális gazdálkodásnak köszönhetően dinamikusan fejlődnek a megye települései. A fejlődést elősegíti az elkészült fejlesztési stratégia is, amely meghatározza a következő uniós ciklus lehetséges irányait.

A pénteki közgyűlésen zárt ülésén döntöttek a Dr. Szobonya Zoltán elismerésekről, amelyeket a kommunizmus időszakában megkülönböztetett, hátrányban részesített honfitársaink kaphatnak. A huszonöt megyei elismerés átadására a Dr. Szobonya Zoltán Emléknap keretében kerül sor, szeptember végén.

Szintén a közgyűlés zárt ülése döntött az idei megyei elismerésekről, amellyel megyénk kiválóságai részesülnek megbecsülésben. A megyei díjak az élet szinte minden területén kiemelik a kiválóságokat. Díjazzák a sport-, a közösség-, a gazdaság-, a kultúra-, a turizmus- és az egészségügy területén a legjobbakat, de megválasztották idén is az év polgármesterét. A megyei díjazottak az elismeréseiket szeptember 4-én, a Kiskőrösön tartandó ünnepi közgyűlés keretében vehetik majd át.


Forrás: bacskiskun.huForrás: bacskiskun.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 03. 27., 14:37
A magyar labdarúgó válogatott hétfő este 20 óra 45 perckor megkezdi szereplését a 2024-es Eb-részvételért a selejtezőkben. Még >>>
2023. 03. 27., 14:20
A tepsis tócsni nagy előnye, hogy sütés közben nem kell mellette állni, és olajjal sem szívja tele magát. Még >>>
2023. 03. 27., 14:11
Egy hegyi patak vízhozamával buzog elő a víz az utca Mikszáth Kálmán és Vidats István utca közötti szakaszán. Az úttest szinte folyóvá vált. Videóval! Még >>>
2023. 03. 27., 09:23
Jelentősen visszaesik a hőmérséklet a hét elején: kedden a csúcshőmérséklet mindössze 5 és 10 Celsius-fok között valószínű, és visszatérnek a kemény éjszakai fagyok is, a szélvédett helyeken akár mínusz 10 fokig is csökkenhet a hőmérséklet. Még >>>
2023. 03. 27., 09:09
A balesetben ketten megsérültek, egy ember pedig a helyszínen életét vesztette. Még >>>
2023. 03. 26., 16:15
Már jelentkezhetnek az iskolák a nyári balatoni Erzsébet-táborokba - jelentette be a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára a közösségi oldalán. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK