2022. 05. 21. szombat
Konstantin
: 385 Ft   : 364 Ft Benzin: 479.3 Ft/l   Dízel: 479.5 Ft/l   Írjon nekünk

Hamarosan újra megnyit az uszoda – A termál részleg tavasztól őszig, szabadtéri jelleggel lesz látogatható

Illés György Cinó  |  2022. 05. 09., 08:13

Szakértői vizsgálat igazolta: életveszélyes a kalocsai uszoda termál részlegének tetőszerkezete, ezért el kell bontani. A tető bontási munkái június végéig történhetnek meg. Időközben számos felújítási, karbantartási munkát elvégeztek, hogy az uszodát átmeneti megoldásként addig is meg lehessen nyitni, amíg az új uszoda építésére irányuló tervek nem érnek révbe. Addig a termálfürdő részleget szabadtéri fürdőként használhatják a fürdőzők, a fenntartó Kft. ügyvezetője szerint tavasztól őszig. A bontási munkákhoz a tulajdonos önkormányzat hozzájárulására volt szükség – ezt a múlt csütörtökön, április 28-án tartott képviselő-testületi ülésen kapta meg az uszodát üzemeltető Kalocsai Vagyonhasznosítási és Könyvvezető Kft.

A Vagyonhasznosítási Kft. ügyvezetője, dr. Jéri tamás előterjesztése nyomán járult hozzá a kalocsai képviselő-testület, hogy elbontsák a termálfürdő tetőzetét.

Az előterjesztés az előzmények közt ismerteti, hogy igazságügyi szakértő végzett állapotfelmérést és készített szakvéleményt a termál részleg már korábban is problémás tetőszerkezetét egyértelműen életveszélyesnek mondta ki, és annak elbontására tett javaslatot.
A dokumentum azt is megállapítja, hogy

A TETŐZET BEKÖVETKEZETT ÉLETVESZÉLYES ÁLLAPOTA EGYÉRTELMŰEN TERVEZÉSI, KONSTRUKCIÓS HIBA, VALAMINT A KARBANTARTÁSI MUNKÁK TÖBB ÉVEN ÁT TÖRTÉNŐ ELMARADÁSA OKOZTA.

A Kft. és a Polgármesteri Hivatal műszaki osztálya közösen fölmérte a termálfürdő megnyitásának lehetőségét, amire a tetőzet elbontása után kerülhet sor.

A BONTÁS MŰSZAKI OSZTÁLY EGYETÉRTÉSÉVEL, DE A KÖNYVVEZETŐ KFT. FINANSZÍROZÁSÁBAN TÖRTÉNHET MEG, A TERVEK SZERINT LEGKÉSŐBB JÚNIUS 30-IG.

A termálfürdő megnyitása ezt követően történhet meg.

Képünk illusztráció! Forrás: Termalfurdo.hu


A múlt csütörtök délutáni képviselő-testületi ülésen Jéri Tamás szóban is kiegészítette előterjesztését, és több képviselői kérdésre is válaszolt, amit követően a testület 10 jelenlévő tagjának egyhangú szavazataival megkapta a tulajdonos önkormányzat hozzájárulását a tervezett munkához.

Jéri Tamás elmondta, hogy a karbantartási munkák hosszú időn keresztüli elmaradása nem egyedi eset, és nem csak a termálfürdőre igaz. Ezért annak érdekében, hogy a tervezés alatt álló új uszoda megépüléséig is meg lehessen nyitni a ’87-ben megnyílott sport és szabadidős létesítményt, számos felújítási munkát kellett elvégezni.
Elsősorban a gépészeti elemek közt vannak olyan eszközök, amelyek a szavatossági idejük többszörösét is működésben töltötték, már réges-rég le kellett volna őket cserélni, föl kellett volna újítani –hangzott el.

A továbbiakban az ügyvezető tájékoztatott a múltban elmaradt, most elvégzett karbantartási munkákról, amelyeket az uszoda működőképes állapotban tartása érdekében.
Megtörtént

  • a nagy medence vízforgatójának felújítása
  • a melegvíz-keringető szivattyú felújítása
  • a zuhanyzók melegvíz-ellátását biztosító puffertartály és a hozzá tartozó szivattyú cseréje
  • a fázisjavító berendezés felújítása – ez havonta többtízezer forintos elektromos áram megtakarítást eredményezhet a várakozások szerint fog eredményezni
  • a kazán vezérlőegységének cseréje
  • a szaunák és azok vezérlőjének felújítása
  • a klórozó felújítása
  • a nagymedence melletti, balesetveszélyes burkolat javítása.
  • a folyosó teljes felújítása, az ottani lámpák cseréje
  • új hajszárítók elhelyezése – ugyanis az előzőek balesetveszélyesek voltak.


Mindemellett esztétikai felújításokat is elvégeztek: tájékoztató táblákat, feliratokat matricákat helyeztek el, és padokat állítottak föl az uszodai térbe.

Tehát megerősítem még egyszer, hogy a termálfürdő teteje nem az utolsó ebben a sorban, amely hosszú időn keresztül nem került karbantartásra, és ki kell cserélni. Viszont mi úgy gondoljuk, hogy a termálfürdőt is szükséges megnyitni a lakosság előtt.”
– mondta el a testület előtt az ügyvezető, aki a továbbiakban a képviselők kérdéseire is válaszolt.

Dr. Vincze András képviselőnek az elbontandó szerkezet anyagainak további sorsára és a tetőzet pótlásának részleteire vonatkozó kérdésére adott válaszban elhangzott: avult állapotukból kifolyólag azok valószínűleg már csak a szemétbe vagy a tűzre valók.
Új tető építésére fél évvel ezelőtti árajánlat áll rendelkezésre, a szerint tízmillió forint plusz ÁFA áron lehetne új tetőt építeni.

A napirendi pont tárgyalásának zárásaképp dr. Filvig Géza polgármester elmondta, hogy új uszodát tervez a város, hiszen a meglévő 1987 óta működik, és nagyon elhasznált állapotban van. Ezért már csak nagyon megfontoltan szabad költeni rá, hiszen az uszoda átépítése, felújítása belátható időn belül meg fog történni.
Tehát

A CÉL AZ, HOGY MINIMÁLIS RÁFORDÍTÁSOKKAL TARTSÁK ÜZEMBEN AZ USZODÁT, HOGY LEHESSEN HASZNÁLNI.

Király Róbert azt kérdezte, hogy a tervezett, nyitott rendszerben milyen éves időintervallumban lesz használható a termálmedence.
Jéri Tamás szerint

A TERMÁLFÜRDŐ TAVASZTÓL ŐSZIG, AZAZ MÁJUS 1 TŐL SZEPTEMBER 30 IG TARTHAT MAJD NYITVA.

Kákonyi István képviselő a gazdasági és turizmus-fejlesztési bizottság támogató álláspontját tolmácsolta, majd – dr. Bagó Zoltán és dr. Körmendy Szabolcs előre jelzett, igazolt távollétében – a jelenlévő 10 képviselő igen szavazatával a Kft. terveinek zöld utat adott a testület.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 05. 18., 07:59
Hatalmas tömeget vonzott május 14-én, szombaton az Érsekkertben megtartott veterán járművek találkozója, a „bőregértől” az amerikai országúti cirkálóig mindenféle gépcsodát láthatott az érdeklődő közönség.
2022. 05. 16., 08:03
Két év kényszerszünet után ebben a tanévben végre újra a hagyományos keretek között rendezhette ballagási ünnepségét a Kalocsai Szent István Gimnázium is.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 05. 20., 17:11
GyIÖK: Sajnos Alee lebetegedett, ezért este az USNK duó fog koncertet tartani a Csilás Parkban. Még >>>
2022. 05. 20., 13:16
Két megkülönböztető jelzést használó rendőrautó ütközött össze az 5301-es úton, Kiskőrösnél. Még >>>
2022. 05. 20., 09:43
A sértettek nem sejtették, hogy a férfi az összes kölcsönkért pénzt azonnal szerencsejátékokra költi, kevés sikerrel: elbukott mindent. Még >>>
2022. 05. 19., 18:03
Nem maradunk idén fecskék nélkül: a kalocsai városházán már javában csinosítják, építgetik a fészkeiket. Fészkenként, évente 4-5 utód várható, de CSOK-ot - talán kellő jövedelem híján - nem igényelnek. Nézzék meg rövid videónkon, hogyan csinálják! Még >>>
2022. 05. 19., 17:47
A Kalocsai Közétkeztetési Intézmény hirdeti a pályázatot. Még >>>
2022. 05. 19., 11:02
Az agár sisakoskosbor a legkorábban nyíló és leggyakoribb orchideánk, megyénkben sokfelé találkozhatunk vele. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés