2022. 01. 21. péntek
Ágnes
: 357 Ft   : 315 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Hétfőn a posta kézbesítésre megkapta az idősek 5000 forintos karácsonyi ajándékát – A nyugdíjas egyesület elnöke megköszönte az önkormányzat támogatását

2020. 12. 07., 15:46

Korábban az önkormányzat fejenként és alkalmanként, húsvétkor és karácsonykor 2000 forinttal járult hozzá az idősek ünnepi kiadásaihoz. Dr. Filvig Géza polgármester – akkori ellenzéki képviselő – javaslatára 2018-ban 3000 forintra emelték az összeget, tavaly karácsony óta pedig, a választási ígéretet betartva, már fejenként 5000 forintot utal az önkormányzat erre a célra. A városi büdzsében idén is elkülönítették a 65 évnél idősebb kalocsai polgároknak juttatandó ünnepi ajándékpénzek fedezetét. Az ez évi karácsonyi juttatást hétfőn adták át a postának, a kézbesítők a pénzt két héten belül valamennyi érintetthez eljuttatják. A város szépkorúinak nevében Németh Ferencné, a Kalocsai Nyugdíjasok Egyesületének elnöke köszönte meg az önkormányzat ajándékát.

2018-ban a városi költségvetés egyensúlyának biztosítása érdekében a költségvetésben felére csökkentették az idősek ünnepi juttatásaira tartalékolt összeget. Azzal az indokkal, hogy azt a húsvéti alkalomra használják föl. Ám amennyiben az önkormányzat anyagi helyzete ezt a lehetővé teszi, akkor a keretet később újra feltöltik. 2018 októberében az erről szóló javaslat vitájában dr. Filvig Géza, akkori ellenzéki képviselő azzal a módosító javaslattal állt elő: a keretet a tervezettnél is nagyobb mértékben megemelve, az időseknek juttatandó összeg 3000 forintra emeléséhez teremtsenek fedezetet. A javaslatot a képviselő testület egy tartózkodás mellett, 11 igen szavazattal meg is szavazta, így az év decemberében már háromezer forintot vitt házhoz a postás.

A 2019 októberében tartott helyhatósági választások kampányában dr. Filvig Géza, akkori polgármesterjelölt egy, az idősebb korosztályt megszólító választási rendezvényen jelentette be: megválasztása esetén a szépkorúaknak szánt összeget tovább emelve, már ötezer forintot juttatnak majd az idős embereknek.
Az ígéretet betartotta a választáson nagy többséget szerzett Fidesz-KDNP – KJE képviselők többségével vezetett önkormányzat, így már a választások után, tavaly karácsonykor, majd idén húsvétkor is a továbbemelt összeget kapták meg a 65 évnél idősebb kalocsaiak.
Így lesz ez idén karácsony közeledtével is: a posta hétfőn reggel átvette a kifizetésre szánt összeget az önkormányzattól, és a következő két hétben valamennyi érintetthez eljuttatja.

Örömmel fogadták az idősek az emelt összegű ajándékot

Az elnök asszony a karácsonyi és húsvéti ajándékpénzek összegének jelentős emelése fogadtatásáról így nyilatkozott portálunknak :
– Azelőtt 3000 forintot kaptunk, majd amikor egy évvel ezelőtt fölemelték 5000 forintra, akkor erről előtte  engem tájékoztatott polgármester úr, és a jó hírt én mondtam el a gyűlésen a tagtársaknak. Mindenki nagy örömmel fogadta. Biztos vagyok benne, hogy pláne annak, aki kisnyugdíjas és egyedül él, ez az emelt összeg borzasztóan sokat jelent. Főleg, ha arra gondolunk, hogy nem mindenkinek van gyermeke, aki segíti őt, és van, akinek nincs 80.000 forintnál több havi ellátmánya. Ebből pedig fűtést, világítást, megélhetést kigazdálkodni nem kis dolog! Ezért nagyon örültünk, jómagam is, hiszen 5000 forintért azért már lehet valamit vásárolni – zárta gondolatai Németh Ferencné Márta, a Kalocsai Nyugdíjasok Egyesületének elnöke, aki ez alkalommal is köszönetet mondott az önkormányzat megemelt összegű támogatásáért.

Németh Ferencné


Az egyesület elnöke arról is beszélt, az egyesületi élet hogyan alakul a koronavírus-járvány idején.

Nyugdíjas élet a koronavírus-járvány idején

– A koronavírus-járvány sajnos ellehetetlenítette a megszokott működésünket. Most is, ugyanúgy, ahogy tavasszal, elmaradnak a gyűléseink, rendezvényeink, nincs semmi olyan összejövetelünk, amelyeket évente, vagy negyedévenként rendszeresen meg szoktunk tartani. Így a névnapi köszöntők, a bálok is szünetelnek – tájékoztatott az elnök asszony, s az általa elmondottakból kiderült, az óvintézkedéssel nem várták meg a központi szigorításokat.

– Még az őszi szigorítások előtt éreztem, hogy ilyen csoportosulásokat ebben a korosztályban nem biztos, hogy jó ötlet megszervezni, hiszen mindnyájan 65 év fölöttiek vagyunk. Addig, amíg lehetett, mentünk mindenhova. Nyáron kirándulni voltunk az alatt a két-három hónap alatt, amíg enyhült a járvány, és lehetett. Beszéltem Tóth Emesével, a Művelődési Központ vezetőjével is, mivel az egyesületünk székhelye korábban az Ifjúsági Házban volt, amelynek felújítása miatt jelenleg a Művelődési Központ sétálóutcai épületében kaptunk helyet a rendezvényeink megtartásához, illetve a Hunyadi utcai közösségi házban is tartottunk klub alkalmakat minden hét keddjén. Az intézményvezető hasonlóan vélekedett, mint én, bár akkor még azt is elmondta: tulajdonképpen nincs akadálya a találkozóinknak, de talán mégsem volna helyes ezeket megtartani. Ez után egyeztettem dr. Filvig Géza polgármester úrral, aki szintén azt mondta, ha rá hallgatunk, akkor nem tartjuk meg a rendezvényeinket – idézi föl az őszi döntésük előzményeit Németh Ferencné.

– Akkor már látszott, hogy a negyedik negyedévi névnapos bálunkat sem fogjuk tudni megtartani. Ezért az októberi gyűlésen kihirdettem, hogy idén már semmiféle rendezvényünk, gyűlésünk nem lesz, és a karácsony előtti ünnepségünket sem fogjuk megtartani, amit mindenki nagyon sajnál, mert ilyenkor egy kis forralt bor mellett fejezhettük ki egymásnak jókívánságaikat az ünnepek alkalmából. Ez tehát most nem lesz, ahogyan szilveszteri bált sem tartunk, pedig az is nagyon jól szokott sikerülni – sorolta az elnök a népszerű, de idén elmaradó rendezvényeiket.

Arról, hogy e körülmények között hogyan tudják tartani a kapcsolatot az egyesületi tagtársakkal, Németh Ferencné elmondta: Facebook csoportjuk ugyan nincs, de a tagok közül már jó páran fenn vannak a közösségi oldalon. Ezért ha bármi fontos közlendője van, azt a profilján keresztül is megosztja. Telefonon is beszélnek egymással, de találkozni is szoktak, hiszen – amint fogalmazott – a jelen helyzetben is el kell az embernek mennie boltba, ide vagy oda, nincsenek bezárva, elszeparálva, csak a társasági rendezvényeket mellőzik. Ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy jövő tavaszra, nyárra már visszaállhat az egyesület élete a régi mederbe. 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 01. 20., 18:02
Gyopáros Alpár kormánybiztos úr már második alkalommal érkezett körzetünkbe annak érdekében, hogy a vezetése alatt álló Magyar Falu Programról személyesen tájékoztassa településeink polgármestereit. Még >>>
2022. 01. 20., 09:36
Az utóbbi hat évből négyben hullott hó a világ legnagyobb sivatagában, de 2017. előtt 1979. óta nem volt ilyen. Nálunk a meteorológusok cudar hidegre figyelmeztetnek. Még >>>
2022. 01. 20., 09:36
A tanulók magyar nyelvből és matematikából vizsgáznak. Még >>>
2022. 01. 19., 19:54
Filvig Géza polgármester és kísérete a TOP Plusz források adta lehetőségekről a megyei közgyűlés elnökével és a megyei fejlesztési ügynökség képviselőivel egyeztetett a megyeszékhelyen. Még >>>
2022. 01. 19., 17:01
Dollenstein László polgármester úr, Fröhlich Henrikné, a Hartai Német Nemzetiségi Önkormányzat elnökasszonyának és Vejtei András a Hartai Önkéntes Tűzoltó Egyesület parancsnokának meghívásra látogatott Hartára Font Sándor országgyűlési képviselő. Még >>>
2022. 01. 19., 13:11
Kiszli Vandának, az Atomerőmű Sportegyesület kajakosának neve is felkerült a magyar kajak-kenu sport örökös bajnokainak márványtáblájára – tájékoztatott az egyesület. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés