2022. 01. 19. szerda
Márió, Sára
: 356 Ft   : 314 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Hetvenöt milliós felzárkóztatási program indul Kalocsán - Cél a hátrányos helyzetű emberek és városrészek helyzetbe hozása

Zsiga Ferenc  |  2021. 04. 19., 13:35

A napokban a Pénzügyminisztérium Regionális Fejlesztési Programok Végrehajtásáért Felelős Államtitkársága arról értesítette dr. Filvig Géza polgármestert, hogy az igényelt teljes, 75 millió forint összeggel támogatásra érdemesnek ítélte A társadalmi együttműködés erősítését szolgáló helyi szintű komplexprogramok című pályázat megvalósítását Kalocsán. A 100 százalékos támogatási intenzitású forrás felhasználásának végső határideje 2023. május 31. A megvalósítás akcióterülete a projekt szempontjai szerinti veszélyeztetett terület, a Szőlők köze városrész. A pályázati célok eléréséről dr. Filvig Géza polgármestert, Rumi László szakmai vezetőt és Sztojka Istvánt, a cigány nemzetiségi önkormányzat elnökét kérdeztük.

A megvalósítás előtt álló feladatról szólva dr. Filvig Géza polgármester elmondta: a képviselő-testület október 22-én döntött a pályázat benyújtásáról, mert annak céljai összhangban állnak a városvezetés azon elhatározásával: a leszakadó és leszakadással veszélyeztetett területeken élő, hátrányos helyzetű emberek életlehetőségeit javítani szükséges. Mindez magába foglalja a foglalkoztatást, társadalmi integrációt, közösségfejlesztést, oktatást, iskolai felzárkózást, családsegítést, gyermekjóléti szolgáltatást, életvezetési tanácsadást, egyéni fejlesztést és a hatékonyabb szociális munkát biztosító programokat – mondta a polgármester.

Forrás: KALOhírek / Archív


Hozzátette, fontos tudnivaló, hogy a legtöbb program az érintett területen élő lakosság teljes korfáját érinti, és ugyan nincs nevesítve, de elsősorban a hátrányos helyzetű roma lakosság életminőségét, életesélyeit hivatott javítani, reményei szerint minden korábbinál komplexebb és hatékonyabb módon.

A polgármester ez esetleges infrastrukturális beavatkozásokat sem kizárva azt hangsúlyozta: a program fő sodorvonalát a társadalmi hátrányok kompenzálását célzó szociális, oktatási, mentálhigiénés, kompetenciafejlesztő, foglalkoztatási, egészségügyi, antidiszkriminációs és közbiztonsági programok egészítik ki.

Rumi László, mint a Kalocsa Város Önkormányzata Szociális Központja, egyben a program szakmai vezetője szerint a projekt megvalósításának komplexitását tükrözi, hogy az adott városrészben a folyamatos szociális munka megteremtésére törekszenek. Ez magába foglalja a pénzügyi, családszervezési és életvezetési tanácsadásokat, a problémák feltérképezését, egyéni fejlesztési tervek készítését, megvalósítását, és ami legalább ennyire fontos, ennek folyamatos felülvizsgálatát, a tapasztalatok visszacsatolását a végrehajtókhoz.

Forrás: KALOhírek / Archív


A szakmai vezető aláhúzta: a két éven át megvalósuló projekt fontos része a kötelező önkormányzati feladatellátáson túli szociális, gyermekjóléti szolgáltatások kialakítása, a gyerekek iskolai felzárkózását segítő kiegészítő oktatási és készségfejlesztési programok megvalósítása.

Rumi László annak a véleményének is hangot adott: az érintett lakosság egészségügyi állapota is szükségessé teszi, hogy egészségügyi programokkal is hozzáférést biztosítsanak a preventív jellegű szolgáltatásokhoz. Ugyanakkor fontos cél a hatósági szolgáltatásokhoz való hozzáférés javítása, az ügyintézés segítése. Például iratok beszerzésének segítése, tulajdonviszonyok tisztázása, jogi tanácsadás, a bűnmegelőzés és közbiztonság erősítésével kapcsolatos képzési, szemléletformáló programok megszervezése.

Dr. Filvig Géza a tájékoztatást az önkormányzat részéről azzal zárta: a projekt célkitűzései összhangban állnak Kalocsa Város Integrált Településfejlesztési Stratégiájával. A célok megvalósítása konzorcium keretében történik, az önkormányzat konzorciumi partnere Kalocsa Város Önkormányzata Szociális Központja.

A polgármester azzal folytatta: a pályázati célok magas színvonalú ellátásának garanciája az is, hogy azok megvalósításába az érintett kört, többnyire a Szőlők köze városrészben élő hátrányos helyzetű embereket Kalocsa Város Cigány Nemzetiségi Önkormányzata bevonásával, Sztojka István elnök hatékony közreműködésével kívánják bevonni, illetve mozgósítani a városban komplexitását és nagyságrendjét tekintve példa nélküli programokba.

Sztojka István az érintett roma közösség nevében megköszönte, hogy a város már a pályázat benyújtása előtt kikérte a cigány nemzetiségi önkormányzat véleményét, azt beépítette a megvalósítandó célok közé. Az különösen öröm számukra: olyan égető, a roma lakosságot érintő problémák megoldására, illetve felszámolására nyílik lehetőség, ami hosszabb távon jelenthet majd kitörési esélyt arra, hogy az adott területen élők életkortól szinte függetlenül vegyék hasznát a tudatformálással is együtt járó programoknak.

 

A Sajtóközleményt IDE KATTINTVA megtekinthetik.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 01. 14., 09:01
A beruházás során egy 5.300 négyzetméteres csarnok létesül, melyben egy 1600 négyzetméteres üzem és gyártórész, egy 3700 négyzetméteres logisztikai raktár, valamint egy 500 négyzetméteres irodarész kerül kialakításra. A kivitelezési munkálatok heteken belül indulnak és a tervek szerint 2023 júniusában fejeződnek be.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 01. 19., 17:01
Dollenstein László polgármester úr, Fröhlich Henrikné, a Hartai Német Nemzetiségi Önkormányzat elnökasszonyának és Vejtei András a Hartai Önkéntes Tűzoltó Egyesület parancsnokának meghívásra látogatott Hartára Font Sándor országgyűlési képviselő. Még >>>
2022. 01. 19., 13:11
Kiszli Vandának, az Atomerőmű Sportegyesület kajakosának neve is felkerült a magyar kajak-kenu sport örökös bajnokainak márványtáblájára – tájékoztatott az egyesület. Még >>>
2022. 01. 19., 10:43
Online kérdőíves kutatás keretében kérdezik a kalocsai ifjúságot. Most mondjátok, srácok, lányok! Még >>>
2022. 01. 19., 07:37
A Kalocsa Vagyon Kft. munkatársai a mai napon is folytatják a vegetációs időszakra ütemezett fagondozásokat. Még >>>
2022. 01. 18., 19:06
Főképp az ország északi, északnyugati részén okozott károkat a viharos szél. Folyamatosan csörögtek a Katasztrófavédelem telefonjai. Még >>>
2022. 01. 18., 18:11
Ez a szám még tovább nőhet, az adatok ugyanis még nem tartalmazzák a decemberi bér- és járulékadatokat. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés