2023. 12. 01. péntek
Elza
: 380 Ft   : 347 Ft Benzin: 603.6 Ft/l   Dízel: 651.3 Ft/l   Írjon nekünk

Hetvenöt milliós felzárkóztatási program indul Kalocsán - Cél a hátrányos helyzetű emberek és városrészek helyzetbe hozása

Zsiga Ferenc  |  2021. 04. 19., 13:35

A napokban a Pénzügyminisztérium Regionális Fejlesztési Programok Végrehajtásáért Felelős Államtitkársága arról értesítette dr. Filvig Géza polgármestert, hogy az igényelt teljes, 75 millió forint összeggel támogatásra érdemesnek ítélte A társadalmi együttműködés erősítését szolgáló helyi szintű komplexprogramok című pályázat megvalósítását Kalocsán. A 100 százalékos támogatási intenzitású forrás felhasználásának végső határideje 2023. május 31. A megvalósítás akcióterülete a projekt szempontjai szerinti veszélyeztetett terület, a Szőlők köze városrész. A pályázati célok eléréséről dr. Filvig Géza polgármestert, Rumi László szakmai vezetőt és Sztojka Istvánt, a cigány nemzetiségi önkormányzat elnökét kérdeztük.

A megvalósítás előtt álló feladatról szólva dr. Filvig Géza polgármester elmondta: a képviselő-testület október 22-én döntött a pályázat benyújtásáról, mert annak céljai összhangban állnak a városvezetés azon elhatározásával: a leszakadó és leszakadással veszélyeztetett területeken élő, hátrányos helyzetű emberek életlehetőségeit javítani szükséges. Mindez magába foglalja a foglalkoztatást, társadalmi integrációt, közösségfejlesztést, oktatást, iskolai felzárkózást, családsegítést, gyermekjóléti szolgáltatást, életvezetési tanácsadást, egyéni fejlesztést és a hatékonyabb szociális munkát biztosító programokat – mondta a polgármester.

Forrás: KALOhírek / Archív


Hozzátette, fontos tudnivaló, hogy a legtöbb program az érintett területen élő lakosság teljes korfáját érinti, és ugyan nincs nevesítve, de elsősorban a hátrányos helyzetű roma lakosság életminőségét, életesélyeit hivatott javítani, reményei szerint minden korábbinál komplexebb és hatékonyabb módon.

A polgármester ez esetleges infrastrukturális beavatkozásokat sem kizárva azt hangsúlyozta: a program fő sodorvonalát a társadalmi hátrányok kompenzálását célzó szociális, oktatási, mentálhigiénés, kompetenciafejlesztő, foglalkoztatási, egészségügyi, antidiszkriminációs és közbiztonsági programok egészítik ki.

Rumi László, mint a Kalocsa Város Önkormányzata Szociális Központja, egyben a program szakmai vezetője szerint a projekt megvalósításának komplexitását tükrözi, hogy az adott városrészben a folyamatos szociális munka megteremtésére törekszenek. Ez magába foglalja a pénzügyi, családszervezési és életvezetési tanácsadásokat, a problémák feltérképezését, egyéni fejlesztési tervek készítését, megvalósítását, és ami legalább ennyire fontos, ennek folyamatos felülvizsgálatát, a tapasztalatok visszacsatolását a végrehajtókhoz.

Forrás: KALOhírek / Archív


A szakmai vezető aláhúzta: a két éven át megvalósuló projekt fontos része a kötelező önkormányzati feladatellátáson túli szociális, gyermekjóléti szolgáltatások kialakítása, a gyerekek iskolai felzárkózását segítő kiegészítő oktatási és készségfejlesztési programok megvalósítása.

Rumi László annak a véleményének is hangot adott: az érintett lakosság egészségügyi állapota is szükségessé teszi, hogy egészségügyi programokkal is hozzáférést biztosítsanak a preventív jellegű szolgáltatásokhoz. Ugyanakkor fontos cél a hatósági szolgáltatásokhoz való hozzáférés javítása, az ügyintézés segítése. Például iratok beszerzésének segítése, tulajdonviszonyok tisztázása, jogi tanácsadás, a bűnmegelőzés és közbiztonság erősítésével kapcsolatos képzési, szemléletformáló programok megszervezése.

Dr. Filvig Géza a tájékoztatást az önkormányzat részéről azzal zárta: a projekt célkitűzései összhangban állnak Kalocsa Város Integrált Településfejlesztési Stratégiájával. A célok megvalósítása konzorcium keretében történik, az önkormányzat konzorciumi partnere Kalocsa Város Önkormányzata Szociális Központja.

A polgármester azzal folytatta: a pályázati célok magas színvonalú ellátásának garanciája az is, hogy azok megvalósításába az érintett kört, többnyire a Szőlők köze városrészben élő hátrányos helyzetű embereket Kalocsa Város Cigány Nemzetiségi Önkormányzata bevonásával, Sztojka István elnök hatékony közreműködésével kívánják bevonni, illetve mozgósítani a városban komplexitását és nagyságrendjét tekintve példa nélküli programokba.

Sztojka István az érintett roma közösség nevében megköszönte, hogy a város már a pályázat benyújtása előtt kikérte a cigány nemzetiségi önkormányzat véleményét, azt beépítette a megvalósítandó célok közé. Az különösen öröm számukra: olyan égető, a roma lakosságot érintő problémák megoldására, illetve felszámolására nyílik lehetőség, ami hosszabb távon jelenthet majd kitörési esélyt arra, hogy az adott területen élők életkortól szinte függetlenül vegyék hasznát a tudatformálással is együtt járó programoknak.

 

A Sajtóközleményt IDE KATTINTVA megtekinthetik.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 11. 29., 12:25
A paksi bővítés már nem a papírmunkáról, hanem a valódi építkezésről szól – mondta Szijjártó Péter miután Alekszej Lihacsovval, a Roszatom vezérigazgatójával tárgyal a következő időszak feladatairól. A külgazdasági és külügyminiszter ezt megelőzően az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottságának meghallgatásán arról beszélt, hogy a két új blokk építése a legszigorúbb biztonsági és környezetvédelmi előírásoknak megfelelően zajlik. A Joint Venture Szövetség pécsi fórumán is kiemelt téma volt a Paks II. beruházás. (x)
2023-11-24 10:01:49
Érkezik a Mikulás, puttonya pedig ajándékcsomagot rejt minden résztvevő gyermek számára! Sőt, pattanjatok fel ti is a Mikulás szánjára!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 12. 01., 08:45
Gyerekeink számára tenné izgalmasabbá az ünnepvárást idén is Simó Fanni. Első lépésként a versben furfangosan elrejtett címet kell megtalálni, majd az ablakban, esetleg az udvarban elhelyezett számot. Az első feladvány a cikkben! Még >>>
2023. 11. 29., 09:20
A pályázatnak köszönhetően lehetőség nyílt a kórház fekvőbeteg kapacitásainak tehermentesítésére az ambulánsan is ellátható betegektől. Még >>>
2023. 11. 28., 15:15
Dr. Filvig Géza: az önkormányzati választás tétje, hogy a kalocsai laktanyában migránsokat fognak elhelyezni, vagy az épülő Paks 2 beruházáshoz kapcsolódó feladatokat fogja kiszolgálni. Még >>>
2023. 11. 27., 12:03
Fenyőtermesztésből Magyarországon csaknem 600-700 családi gazdaság él meg. Még >>>
2023. 11. 24., 12:30
A mák és a sajt meglepően jól passzol egymáshoz, így nem csoda, ha tortában köt ki mindkét alapanyag. A meggyes réteg pedig már szinte elengedhetetlen, ha mákos süti készül. Még >>>
2023. 11. 22., 12:15
A vendégek fogadása miatt egy nagytakarítás beütemezése például mindenképpen hasznos, de ha nem akarod túlterhelni magad, az a biztos, ha elosztod több hétre a teendőidet. Így ha december elején nekilátsz a rendrakásnak, szentestére már biztosan minden szép lesz. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK