2024. 07. 24. szerda
Kinga, Kincső
: 390 Ft   : 359 Ft Benzin: 616.4 Ft/l   Dízel: 623.5 Ft/l   Írjon nekünk

Hőség elleni vízparti lazulás a Duna mentén – Meszes Beach, Dunaszentbenedek, Ordas, Szelid

Zsiga Ferenc  |  2021. 08. 16., 08:36

2021. augusztus 15-e, vasárnap, délután fél öt, és még mindig 35,3 Celsius fok, az időjósok szerint Kalocsán este nyolcig csak lassan mutat majd kevesebbet a hőmérő higanyszála. Szél se rezdül, még a Duna-parton is tikkasztó meleg van, mégis jól választott, aki Kalocsa-Meszesen, vagy a Foktőhöz tartozó, homokpadjairól híres Meszes Beachen, Dunaszentbenedeken, Ordason, vagy Dunapataj-Szeliden fürdőzik, strandol, hűsöl, horgászik. A nyári idillt szerencsére az ilyenkor szokatlanul magas dunai vízállás sem töri ketté, bár a homokos partok, homokpadok, szigetek jó esetben is csak harmadát nem takarja víz ezekben a napokban. A hajós nép is fölkerekedett, a legkülönbözőbb vízi járművek szelik a hullámokat.

A rendkívüli melegre figyelemmel megnéztük, augusztus közepén milyen helyeken strandolhatunk, hűsölhetünk, horgászhatunk a nagy folyam, a Duna partján, vagy közelében a környékünkön. Ehhez a kalocsai járás Duna-menti településeinél változatosabb helyeket persze aligha találhatunk, hiszen a koronavírus-járvány árnyékából kilépő községek, üdülőhelyek mostanában talán annál is szebb arcukat mutatják, mint amilyennek azokat korábban láttuk.

Kezdjük a vízparti lazulásunkat a pünkösd utáni szezonnyitás óta idén is újdonságokat tartogató Szelidi-tóval, Dunapataj- Szelid üdülőfaluval, ahol immár a nagyközönség teljes egészében birtokba vehette a 333 milliós TOP-fejlesztés keretében megépített turisztikai fogadóközpontot.
A megye nyári idegenforgalma fősodrába tartozó Szelidre kivilágított, kitűnő minőségű kerékpárúton is kitekerhetünk, miközben oldalra nézve már látjuk, hogy a járási útfejlesztések elsők között a Dunapataj-Szelid szakaszt érintik.
Aki nem feltétlenül a Szittyótér, a fizetős strandok nyüzsgésére vágyik, az a tó szemben lévő partján fekvő Bodzás, Húsfoka üdülőterületre is kitűnő, még a szezon közepe előtt megújult aszfaltúton juthat. Áldás ez a horgászoknak is, akiknek idén igencsak nincs okuk panaszra, partról, stégről vagy csónakból egyaránt eredményesek.

Képgaléria megtekintése (14 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!


A szóban forgó napon tett szemlénken is azt tapasztaltuk: az önkormányzat célkitűzésének, erőfeszítésének köszönhetően Szelid valóban elsősorban a családosok, az új vízparti játszóterek, csúszdák, a kulturált környezet miatt lett a kisgyermekeket nevelők kedvelt üdülő-, kiránduló-, és fürdőhelye.
Az árak sem borsosak, ingyenes parkolás mellett 1000 forint az egész napos felnőtt belépő, így nem csoda, hogy ott jártunkkor még távoli vidékekről, Debrecenből, Szolnokról, Nyíregyházáról, Budapestről, még a közeli városokból, településekről, például Kiskőrösről is több napra érkeznek családok és baráti társaságok. Aki csak néhány órára, vagy egy csobbanásra érkezik, az a szabad strandot is igénybe veheti. Ezzel együtt, vélhetően a határok nagyobb átjárásának köszönhetően az eladott strandbelépők száma eddig összességében, és egy-egy napot tekintve sem döntötte meg a tavalyi csúcsot, holott a pihenni vágyókat idén még több és igényesebb szolgáltatás várja.

Képgaléria megtekintése (14 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!


Mint korábban tapasztaltuk, az új fedett színpadnak és fedett nézőtérnek köszönhetően a közönség immár nincs kitéve az időjárás szeszélyeinek. Igazán egy-egy ilyen kiruccanás alkalmával csodálkozunk rá arra, mennyire jó, hogy a közelben hazánk egyik legnagyobb tava van, amely immár az üdülés, a testi-lelki feltöltődés, az aktív turizmus egyik országosan kedvelt nyaralóhelye.


Kalocsa-Meszes, Foktő Meszes Beach

Ha kalocsaiként vagy környékbeliként szeretnénk kiszakadni a napi nyüzsgésből, és pár órát természet - és víz közelben tölteni, akkor biztosan nincs ideálisabb hely, mint a Kalocsa-Meszes Duna-part. Ugyan a koronavírus-járvány miatti kisebb hajóforgalom következtében kevesebb szállodahajóban gyönyörködhetünk, de a volt kompkikötő alatti területet most is megszállták a napozók, fürdőzők, miközben a szebbnél szebb kishajók vízre eresztése - különösen a mostani magas vízállás mellett - most is ott történik.

Képgaléria megtekintése (14 db kép)

A nemrégiben a régió legjobb éttermének választott Kék Duna Vendéglő előtt sűrűn parkoló autók is azt igazolják, hogy miközben a város központja kihalt, az élet a vízpartra költözött.

Képgaléria megtekintése (14 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!

A hajóállomás Duna felé fordított padjain ezúttal is többen akár napestig beszélgetnek, a panorámában, a kalocsai evezős klub habokat szelő kajakosaiban gyönyörködnek.


Foktő Meszes-Beach

Na és persze ha Meszes, feljebb, de már Foktőnél ott van a legendás Meszes Beach, ami homokos partjával talán az egész Közép-Duna-völgyben páratlan „tengerparti” hangulatot áraszt. Idén a tartósan magas vízállás miatt jóval szűkebb homokos partra szorultak a fürdőzők, napozók, de az árnyékos teraszon most is hideg italt tudunk kortyolni, és a kiszolgálás is kedves, figyelmes, a hangszórókból áradó zene is fülbemászó.

Képgaléria megtekintése (14 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!

Talán ennek köszönhetően is a környék legszuperebb Duna-parti placca, ahol szívesen kötnek ki a csónakosok, jetskisek. Valószínűleg nem csak ők gondolják úgy: nincs túlzás abban, amikor festői szépségűnek írják le a közkedvelt Meszes Beachet, a meszesi Duna-partot, ahol augusztus 15-én délelőtt tíz órától egészen este ötig több százan fürödtek és strandoltak.

Képgaléria megtekintése (14 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!


Dunaszentbenedek – ártéri erdő, sült hal, csónakosok, jetskisek


Dunaszentbenedek az utóbbi évek egyik legkedveltebb Duna-parti fürdő és üdülőhelyévé nőtte ki magát, és nem csak a környékbeliek körében. A nyári idillt a most éppen magas vízállás sem töri meg. Ugyan a homokpadokon való sütkérezéstől idén már bizonyosan elbúcsúzhatunk, de a part magasabb részén elhelyezkedő büfé hatalmas, árnyas terasza, a halsütöde, a lakókocsis kempingtábor kellemes és nyugodt kikapcsolódást ígér.

Képgaléria megtekintése (14 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!

El is időzünk itt egy kicsit, a frissen sült keszeg mellé ki a sörkínálatból, ki a nyárra hangolt borszelekcióból választ, kortyolgat-szürcsölget a panorámában gyönyörködve. A túlpartról csónakokkal érkezett kedves paksi családokkal hamar egyetértésre jutunk abban, sörkorcsolyának a sült keszeg a legjobb! Közben megérkeznek a gerjeniek, és az újabb paksiak is, akik ugyancsak a törzsvendégeknek kijáró vendégfogadásban részesülnek.

Képgaléria megtekintése (14 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!

Csak jó hely a benedeki Duna-part, ha még az atomváros lakói is elcsábulnak, szórakozni, kikapcsolódni családostól elsősorban ide járnak.

Ordas és a híres dunai horgászhelyek

A Duna vonalán fölfelé haladva jutunk Ordasra, amelynek Duna-partja amellett hogy meseszép, arról is nevezetes: ez a község van legközelebb a Dunához, a folyamtól csak az árvízvédelmi töltés választja el. A magyarországi Duna-szakasz egyik legnagyobb kanyarulatának közelében elhelyezkedő község nem csak az elénk táruló panoráma miatt nevezetes.

Hogy a „nagy kanyar” mennyire van összefüggésben a „haldorádó”-nak nevezett horgászhelyekkel, annak megválaszolására nem vállalkozunk, ám az biztos: nincs már olyan magára valamit is adó természetfilm-csatorna, amelyik nem járt és forgatott az ordasi Duna szakaszon és nem Európa hírűnek nevezte az itteni horgászhelyeket.

Képgaléria megtekintése (14 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!

Nem is lepődtünk meg, amikor a ligetes, pihenő - és bográcsozó helyekkel szabdalt területen lakókocsis horgászokkal találkozunk, lejjebb pedig az ország legkülönbözőbb településeiről érkező pecások vetik ki horgaikat. Az elszántabbak azon a nyáron különösen népszerű nemzetközi EuroVelo 6 kerékpárúton tekertek Ordasig, amely a Duna menti kerékpárút része. Itt a meredek part miatt nincs fürdőzésre alkalmas hely, de azért a naptejet és a szúnyogriasztót ne feledjük otthon, ha a féderhorgászat Mekkájának nevezett Ordason szeretnénk pecázni, vagy kirándulni.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 07. 21., 08:54
Július második hetében immár a második turnusát tartotta a Méhecskék SE Kalocsa egyik legnépszerűbb nyári, nem bentlakásos focitáborának, amely ezúttal is telt házzal üzemelt mindkét turnusában.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 07. 23., 13:54
És ez csak Bács-Kiskun vármegye „termése”… Még >>>
2024. 07. 21., 18:54
A jövő hét végén már a közepes szintet is elérheti a pollenkoncentráció. Még >>>
2024. 07. 20., 09:43
Az állatok egyre gyakrabban támadnak emberre, ennek ellenére civil szervezetek tiltakoznak a törvény ellen. Még >>>
2024. 07. 19., 19:28
Az üzletvezető felismerte, a kecskeméti rendőrök pedig elfogták a tolvajokat. Még >>>
2024. 07. 19., 18:16
Itt megtudhatja, hogyan alakult folyóink vízállása szerdán. Még >>>
2024. 07. 19., 11:31
A új pszichoaktív anyagok a legveszélyesebb kábítószerek. A rendőrség látókörébe egyre több ilyen szert áruló társaság kerül. Ezúttal Jánoshalmán csaptak le az egyenruhások - VIDEÓVAL! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK