2022. 07. 01. péntek
Annamária, Tihamér
: 397 Ft   : 380 Ft Benzin: 479.3 Ft/l   Dízel: 479.5 Ft/l   Írjon nekünk

Idén az önkormányzatoknak elmarad a Virágos Magyarország településszépítő verseny – Magánszemélyek virágos balkonokkal, előkertekkel indulhatnak

Zsiga Ferenc  |  2020. 06. 15., 08:57

Idén sem maradhat el hazánk sokéves hagyományokkal rendelkező környezetszépítő versenye, amelyben hosszú idő óta a Duna-menti települések, közülük is Géderlak, Ordas és Uszód az egyik legeredményesebbek. Tavaly a falvak versenyében Érsekcsanád lett az első, a városok közül Solt különdíjban részesült. A koronavírus-járvány miatt kényszerűségből újra gondolt, a megszokottól eltérő versengést ezúttal települések, önkormányzatok helyett magánszemélyek számára hirdették meg. A megmérettetés célja, hogy megmutassuk, milyen szépek az ország balkonjai és előkertjei, és milyen sokan tesznek azért, hogy saját környezetük szebb és vonzóbb legyen. Egyéni készítésű fényképek beküldésével bárki részt vehet a két kategóriában meghirdetett versenyen, a beküldési határidő július 1-je.

Mint megtudtuk, a pályaműveket – kizárólag online regisztrációt követően – elektronikus úton lehet feltölteni a palyazat.viragosmagyarorszag.hu oldalra.

Pályázni 2020. május 15. napján, vagy azt követően készült, a dísznövényeket, fűszernövényeket, zöldségeket, gyümölcstermő növényeket kiemelő, a kerti kompozíciót is bemutató balkonkerti, előkerti fotókkal és egy maximum 400 karakteres leírással lehet, két kategóriában: Legvirágosabb balkon; Legvirágosabb előkert.

A PÁLYÁZATOKAT 2020. MÁJUS 15. ÉS 2020. JÚLIUS 1. KÖZÖTT VÁRJÁK.

Egy szakmai zsűri döntése alapján mindkét kategóriában nyertes pályaműveket hirdetnek, amelyek beküldői díjazásban részesülnek.

TERMÉSZETESEN KÖZÖNSÉGDÍJ IS LESZ, A SZERVEZŐK A FACEBOOKON 2020. JÚLIUS 13. ÉS 26. KÖZÖTT KÜLÖN VERSENYT INDÍTANAK A PÁLYAMŰVEKNEK, AHOL MINDKÉT KATEGÓRIÁBAN EGY-EGY HÉTIG LEHET MAJD SZAVAZNI A LEGSZEBBEKRE.

A szavazatok alapján három győztest hirdetnek.

Mint emlékezetes, tavaly először már nem csak egy országos díjátadón értékelték a Virágos Magyarország versenyben részt vevő településeket, hanem első körben területi szinten mérkőzhettek meg a városok és falvak, de a határon túlról is lehetett jelentkezni. A Virágos Magyarország versenybe évente átlagosan 300 önkormányzat nevez be.

Képgaléria megtekintése (6 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!


A településeket járva szembetűnő volt, hogy

A KALOCSAI JÁRÁSBAN A LEGSZEBB, LEGVIRÁGOSABB KÖZTERÜLETEKKEL DUNAPATAJON TALÁLKOZTUNK, EZÉRT OTT TÖBB SZEMET-LELKET GYÖNYÖRKÖDTETŐ UTCA - ÉS PARKRÉSZLETET LENCSEVÉGRE KAPTUNK.

Múlt év szeptember 6-án Baján hirdették ki a Bács-Kiskun, Békés és Csongrád megyéket magában foglaló régió nyerteseit: a három megyéből pályázó városok között Szentes, a falvak között Érsekcsanád lett az első helyezett.

A megyében, a kalocsai járásban főképp a Duna menti községekben van régi hagyománya a Virágos Magyarország mozgalomban való részvételnek. Géderlak, Ordas, Uszód, és Fajsz többször volt első helyezett, illetve díjazott a különböző kategóriákban az elmúlt években. Tavaly különdíjban, elismerő oklevélben részesültek.

A 1994-ben életre hívott Virágos Magyarország kezdeményezés arra ösztönzi a városokat, községeket, és immár a magánszemélyeket, hogy aktívan tegyenek a kulturált és vonzó településkép kialakításáért. Ehhez a parkok és virágos területek kialakítása mellett számos dolog hozzájárul. Többek között a fenntartható fejlődés szempontjainak következetes alkalmazása; a településen élők összefogásának ösztönzése, életminőségük javítása, a környezettudatos gondolkodás és szemlélet erősítése, valamint a természeti és az épített örökség megőrzése és gyarapítása.

 

Képgaléria megtekintése (6 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!Jelenleg a verseny 19 kiírószervezet részvételével működik, köztük megtalálható 3 minisztérium, a miniszterelnöki kabinetiroda, az Országgyűlés Fenntartható Fejlődés Bizottsága, valamint számos szakmai szervezet, akik közvetlen erkölcsi és anyagi támogatásával valósul meg évente a verseny. A projekt finanszírozási, jogi és szervezeti hátterét meghatározó mértékben a Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt. biztosítja.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 06. 27., 14:19
A tavalyi élénk érdeklődés után most kisebb tömeget vonzottak a gasztronómiai különlegességei, holott az Érsekkertbe látogatókat most a LED-falas meccsnézésnél sokkal gazdagabb kiegészítő programsor várta péntek délutántól vasárnap estig. Aki lemaradt róla, vigasztalódjon összefoglalónkkal!
2022. 06. 24., 09:06
Látogass el a Városházára, szelfizz, és nyerj! – Akciót indított az önkormányzat a városháza új látványosságainak népszerűsítésre. A lokálpatriótákra másik csemege is vár: pódiumbeszélgetés lesz a tavasszal hivatalosan is magyar örökséggé, a Magyar Szellem Láthatatlan Múzeumnak elemeivé nyilvánított gyűjtemények vezetőivel tartanak pódiumbeszélgetést.
2022-06-22 11:02:07
Különleges programokkal és meghosszabbított nyitvatartással várják a látogatókat a Viski Károly Múzeumban, a Nicolas Schöffer Gyűjteményben és a Kalocsai Képtárban.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 06. 30., 13:14
A köztisztviselők és kormánytisztviselők napján is rendes nyitvatartási időben várják az ügyfeleket. Még >>>
2022. 06. 30., 13:02
2022. július 1-jén pénteken - a Magyar Egészségügy Napja miatt - a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház telephelyein (Kecskeméten, Kalocsán, Kiskunfélegyházán) a járóbeteg szakrendelés szünetel. Még >>>
2022. 06. 30., 12:23
A megye több települése mellett a NAV ellenőrei Kalocsára is ellátogatnak. Még >>>
2022. 06. 30., 09:53
Megkezdődik a magyar dinnyék árusítása a Lidl és az Aldi üzleteiben – tájékoztatták a diszkontláncok szerdán az MTI-t. Még >>>
2022. 06. 29., 15:51
Vasárnap éjjel Decsen szólalkozott össze egy férfi egy másik társaság tagjaival, majd egy vasrúddal fenyegette őket. A válasz brutális volt: egy testvérpár zártszelvénnyel kezdte ütlegelni a férfit, akit a párja hívására kiérkező rendőrök és mentők eszméletlen, életveszélyes állapotban találtak. Még >>>
2022. 06. 29., 11:59
A kötelező zárt tartás továbbra is érvényben marad a magaskockázatú megyékben, ahogyan a kötelezően előírt szállítás előtti tamponvizsgálatok is. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK