2021. 10. 27. szerda
Szabina
: 365 Ft   : 315 Ft Benzin: 492.0 Ft/l   Dízel: 506.5 Ft/l   Írjon nekünk

Idén az önkormányzatoknak elmarad a Virágos Magyarország településszépítő verseny – Magánszemélyek virágos balkonokkal, előkertekkel indulhatnak

Zsiga Ferenc  |  2020. 06. 15., 08:57

Idén sem maradhat el hazánk sokéves hagyományokkal rendelkező környezetszépítő versenye, amelyben hosszú idő óta a Duna-menti települések, közülük is Géderlak, Ordas és Uszód az egyik legeredményesebbek. Tavaly a falvak versenyében Érsekcsanád lett az első, a városok közül Solt különdíjban részesült. A koronavírus-járvány miatt kényszerűségből újra gondolt, a megszokottól eltérő versengést ezúttal települések, önkormányzatok helyett magánszemélyek számára hirdették meg. A megmérettetés célja, hogy megmutassuk, milyen szépek az ország balkonjai és előkertjei, és milyen sokan tesznek azért, hogy saját környezetük szebb és vonzóbb legyen. Egyéni készítésű fényképek beküldésével bárki részt vehet a két kategóriában meghirdetett versenyen, a beküldési határidő július 1-je.

Mint megtudtuk, a pályaműveket – kizárólag online regisztrációt követően – elektronikus úton lehet feltölteni a palyazat.viragosmagyarorszag.hu oldalra.

Pályázni 2020. május 15. napján, vagy azt követően készült, a dísznövényeket, fűszernövényeket, zöldségeket, gyümölcstermő növényeket kiemelő, a kerti kompozíciót is bemutató balkonkerti, előkerti fotókkal és egy maximum 400 karakteres leírással lehet, két kategóriában: Legvirágosabb balkon; Legvirágosabb előkert.

A PÁLYÁZATOKAT 2020. MÁJUS 15. ÉS 2020. JÚLIUS 1. KÖZÖTT VÁRJÁK.

Egy szakmai zsűri döntése alapján mindkét kategóriában nyertes pályaműveket hirdetnek, amelyek beküldői díjazásban részesülnek.

TERMÉSZETESEN KÖZÖNSÉGDÍJ IS LESZ, A SZERVEZŐK A FACEBOOKON 2020. JÚLIUS 13. ÉS 26. KÖZÖTT KÜLÖN VERSENYT INDÍTANAK A PÁLYAMŰVEKNEK, AHOL MINDKÉT KATEGÓRIÁBAN EGY-EGY HÉTIG LEHET MAJD SZAVAZNI A LEGSZEBBEKRE.

A szavazatok alapján három győztest hirdetnek.

Mint emlékezetes, tavaly először már nem csak egy országos díjátadón értékelték a Virágos Magyarország versenyben részt vevő településeket, hanem első körben területi szinten mérkőzhettek meg a városok és falvak, de a határon túlról is lehetett jelentkezni. A Virágos Magyarország versenybe évente átlagosan 300 önkormányzat nevez be.

Képgaléria megtekintése (6 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!


A településeket járva szembetűnő volt, hogy

A KALOCSAI JÁRÁSBAN A LEGSZEBB, LEGVIRÁGOSABB KÖZTERÜLETEKKEL DUNAPATAJON TALÁLKOZTUNK, EZÉRT OTT TÖBB SZEMET-LELKET GYÖNYÖRKÖDTETŐ UTCA - ÉS PARKRÉSZLETET LENCSEVÉGRE KAPTUNK.

Múlt év szeptember 6-án Baján hirdették ki a Bács-Kiskun, Békés és Csongrád megyéket magában foglaló régió nyerteseit: a három megyéből pályázó városok között Szentes, a falvak között Érsekcsanád lett az első helyezett.

A megyében, a kalocsai járásban főképp a Duna menti községekben van régi hagyománya a Virágos Magyarország mozgalomban való részvételnek. Géderlak, Ordas, Uszód, és Fajsz többször volt első helyezett, illetve díjazott a különböző kategóriákban az elmúlt években. Tavaly különdíjban, elismerő oklevélben részesültek.

A 1994-ben életre hívott Virágos Magyarország kezdeményezés arra ösztönzi a városokat, községeket, és immár a magánszemélyeket, hogy aktívan tegyenek a kulturált és vonzó településkép kialakításáért. Ehhez a parkok és virágos területek kialakítása mellett számos dolog hozzájárul. Többek között a fenntartható fejlődés szempontjainak következetes alkalmazása; a településen élők összefogásának ösztönzése, életminőségük javítása, a környezettudatos gondolkodás és szemlélet erősítése, valamint a természeti és az épített örökség megőrzése és gyarapítása.

 

Képgaléria megtekintése (6 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!Jelenleg a verseny 19 kiírószervezet részvételével működik, köztük megtalálható 3 minisztérium, a miniszterelnöki kabinetiroda, az Országgyűlés Fenntartható Fejlődés Bizottsága, valamint számos szakmai szervezet, akik közvetlen erkölcsi és anyagi támogatásával valósul meg évente a verseny. A projekt finanszírozási, jogi és szervezeti hátterét meghatározó mértékben a Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt. biztosítja.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 10. 23., 11:49
A kezdeményezés küldetése egy olyan politikától független kitüntető cím adományozása, amelynek megkérdőjelezhetetlen értéke van a közvélemény szemében. Évek óta több száz jelölés érkezik elbírálásra az előre meghirdetett 10 kategóriában, a jelölt lehet egyetlen személy vagy alkotói csoport, közösség illetve egyesület. A VOSZ kibővült elnökségi ülésén szakmai érveket figyelembe véve választják ki közülük a kategóriagyőzteseket.
2021. 10. 22., 15:51
Mit csinál a TDM? Mit csinál a Kalocsa mellett több települési önkormányzat, valamint több közcélú civil és gazdálkodó szervezetek közös tulajdonában álló Kalocsa és Térsége Turisztikai Kft.? Kevesen látnak bele a nonprofit Kft. működésébe, ők most a társaság működéséről szóló beszámoló elfogadását célzó képviselő-testületi előterjesztés mellékletéből kaphatnak választ kérdéseikre.
2021. 10. 21., 15:31
Még az előző kiállítás – Magyar Zita kerámiái – is látható volt a Fazekas Alkotóházban vasárnap délután, ahol a Kalocsai Hagyományőrző Egyesület tagjai által a krumplis pogácsa készítésének tudományával, egyúttal, a házigazda Kovács László jóvoltából a kemencés sütés-főzés fortélyaival ismerkedhettek az érdeklődők.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 10. 26., 21:19
Egy Land Rover és egy Mercedes-Benz S350 személyautó akadt fenn az ellenőrzésen. Még >>>
2021. 10. 26., 08:50
33 sofőr esetében helyszíni bírságot alkalmaztak, 39 személynek közigazgatási bírságot szabtak ki, és 173 fővel szemben közigazgatási eljárás indult. Még >>>
2021. 10. 25., 13:39
A pályázat kiírásáról a legutóbbi testületi ülésen döntöttek a képviselők. A határidő: december 7. Még >>>
2021. 10. 25., 08:30
A férfit három nappal később ellenőrizték, miközben ismét vezette járművét. A férfit ismét előállították a rendőrkapitányságra. Még >>>
2021. 10. 24., 11:13
Kettős nemzeti ünnepünket szentmisével és evezős bállal zárta Kalocsa Város polgármestere. Még >>>
2021. 10. 23., 15:23
Lakatos György, fagottművész és Gábor-Nagy Nóra, zongoraművész adott csodálatos koncertet péntek este a Kamarateremben Liszt Ferenc születésnapjának 210. évfordulójára! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

Az Európai Védelmi Ügynökség égisze alatt futó Helikopter Harcászati Oktatói Kiképzés (Helicopter Tactics Instructor Course, HTIC) vette kezdetét az MH Pápa Bázisrepülőtéren október elején.
Második alkalommal rendezték meg Balatonakarattyán a helikopter pilóták és fedélzeti technikusok találkozóját, ahol - a műszaki állomány mellett - a polgári szakszolgálatnál tevékenykedő pilóták is tiszteletüket tették október 9-én, szombaton.
Az Air France Nizza és Párizs – Orly között teljesített járatot az eddigieknél jóval nagyobb arányban, 30 százalékban fenntartható kerozint használó repülőgéppel.
Friss hírek a KC-390-es gyártósoráról, ezúttal azonban még nem a magyar szállítógépekről, hanem az első portugál példányról. Mutatjuk az Embraer videóját!