2024. 07. 22. hétfő
Magdolna
: 390 Ft   : 358 Ft Benzin: 616.4 Ft/l   Dízel: 623.5 Ft/l   Írjon nekünk

Idén indul és 2023-ban befejeződik a Life mintaprojekt Kalocsán – Öt, a Csorna-Foktői csatornával összekötött tavacska és környezete újul meg

Zsiga Ferenc  |  2022. 02. 14., 13:48

Még tavaly ősszel Bátyán zárult az országos LIFE-MICACC mintaprojekt, amelynek a vízmegtartás, erre felfűzve a klímavédelem, a közelben élők rekreációs célú kikapcsolódása a legfontosabb hozadéka. Most az ottani tapasztalatok hasznosításával Kalocsán valósulhat meg egy a bátyaihoz hasonló, és legalább annyira hasznos life projekt a „gyümölcs utcáknak” nevezett ligetes, kis tavakkal szabdalt területen. A fejlesztés célja szintén a vízmegtartás, emellett a közelben lakók rekreációs és jóléti igényeinek kielégítése a jelenleg mély fekvésű, ősszel - tavasszal részben vízzel borított területen. A várost érintően mintegy 40 millió forint, a Belügyminisztériumnál lévő uniós forrásból megvalósuló beruházást a 2021-ben Bátya vezetésével létrehozott konzorcium valósítja meg a község mellett Kalocsa, Foktő, Dusnok és Drágszél településeken.

Amint azt Fekete Csaba projektvezetőtől, Bátya község polgármesterétől és Tordai Sándor, Püspökszilárd hasonló konzorciumi feladattal megbízott polgármesterétől a fejlesztés helyszínének bejárásakor február 4-én megtudtuk: a résztvevők a szemle előtt a nagyszabású projekt kommunikációs stratégiájának és a lakossági szemléletformálásnak a tapasztalatait osztották meg egymással.

Fekete Csaba kifejtette:

Kalocsán, a gyümölcs utcák végén öt olyan terület található, amely mély fekvésű és jelenleg rendezetlen. A város esetében ezeket a területeket kívánjuk rendbe hozni, és mindegyiknek egy picit más funkciót adni. A Mogyoró utca végén, attól balra elhelyezkedő területen egy európai színvonalú BMX kerékpárpályát és egy tavacskát alakítunk ki. Fontos célkitűzésünk, hogy a területen lévő, részben a lakosság által már rendben tartott és parkosított, öt egymástól jól elkülönülő tavacska vízállását szabályozhatóvá kívánjuk tenni azáltal, hogyazokat összekötjük, és a közeli Csorna-Foktői árapasztó csatornából is meg lehet majd táplálni.”– mondta a bátyai polgármester.


Forrás: KALOhírek


Hozzátette:

Másik fő célkitűzés, hogy a meglévő erdőcskéből egy rendezettebb ártéri erdőt alakítsunk ki. A helyszínrajzokon 3. számú területként jelölt részen egy ártéri gyümölcsöst szeretnének telepíteni, ezzel is megmutatva, hogy vannak olyan gyümölcsfa fajták, amelyek mint régen, kimondottan ártéri területen érzik jól magukat. A 4. számú területen a már meglévő tó és környezete rendbetétele, illetve a vízállás szabályozása a kiemelt feladat. Az utolsó mély fekvésű részen pedig a tavat csak nagyon kis mértékben alakítanánk át, ugyanis a partján egy közösségi teret létesítenénk, kiülőkkel, padokkal, sétányokkal. Ám amíg mindez megvalósul, több tervet kell elkészíteni, engedélyeket kell beszerezni, majd a kivitelező kiválasztására közbeszerzést kell kiírni. Ezek ismeretében könnyen belátható, hogy 2023-tól korábbi megvalósítást aligha ígérhetünk.”


Forrás: KALOhírek


Farkas Viktor Mátyás, a WWF nemzetközi alapítvány magyarországi szervezete szakértője elmondta:

A projektben való részvételünket alapvetően az őshonos fajok megtartása indokolja, és mivel a régi árterek akárcsak 50 éve még ideális gyümölcstermő területek voltak, az időszakosan vízborított területen az ezt jól tűrő gyümölcsfák ültetését is tervezzük. A végső cél, hogy, Kalocsa ezen szegletében egy olyan természet közeli lakóövezet jöjjön létre, amely a vízmegtartáson, klímavédelmen túl a közelben élők rekreációs igényeit is szolgálja. Ennek érdekében a mesterséges tavakat a néhány száz méterre lévő Csorna–Foktői árapasztó csatornából is megtápláljuk. A Kalocsán öt különálló, de egymással összekötött tórendszert alakítunk ki, a projekt kalocsai eleme szerintem is várhatóan 2023-ban fejeződik be."– ígérte Farkas Viktor Mátyás.


Forrás: KALOhírek

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-07-16 14:32:06
Életének 77. évében elhunyt a Kalocsai SE hajdani elnöke, szakosztályvezetője, edzője és nagyszerű játékosa Farkas András, a „Bandika”. Mert mindenki csak így ismerte és nevezte nyugdíjasként is a sütőipari vállalat egykori gazdasági igazgatóját, aki ekkor már több száz embert irányított.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 07. 21., 18:54
A jövő hét végén már a közepes szintet is elérheti a pollenkoncentráció. Még >>>
2024. 07. 20., 09:43
Az állatok egyre gyakrabban támadnak emberre, ennek ellenére civil szervezetek tiltakoznak a törvény ellen. Még >>>
2024. 07. 19., 19:28
Az üzletvezető felismerte, a kecskeméti rendőrök pedig elfogták a tolvajokat. Még >>>
2024. 07. 19., 18:16
Itt megtudhatja, hogyan alakult folyóink vízállása szerdán. Még >>>
2024. 07. 19., 11:31
A új pszichoaktív anyagok a legveszélyesebb kábítószerek. A rendőrség látókörébe egyre több ilyen szert áruló társaság kerül. Ezúttal Jánoshalmán csaptak le az egyenruhások - VIDEÓVAL! Még >>>
2024. 07. 19., 09:46
Rendőrök, katonák és a lánglovagok közös erővel mentették az állatokat. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK