2022. 12. 07. szerda
Ambrus
: 414 Ft   : 395 Ft Benzin: 704.1 Ft/l   Dízel: 849.7 Ft/l   Írjon nekünk

Időszakosan lakat került az Újvárosi Óvodára – A fűtésrendszer elégtelensége miatt kellett lezárni az épületet

Időszakosan lakat került az Újvárosi Óvodára – A fűtésrendszer elégtelensége miatt kellett lezárni az épületet
Illés György Cinó  |  2020. 11. 16., 14:10

„Már a tavalyi fűtési szezonban kértem, hogy vizsgáljuk meg az intézmény fűtésrendszerét. Kollégáim azt jelezték, hogy megnövelték az óvoda energia mennyiségét, ezzel megoldódott a probléma. A napokban szembesültem azzal a ténnyel, hogy az óvodában lévő régi, elavult elektromos hálózat nem bírja el a megnövekedett energiaigényt, így a fűtés a továbbiakban sem megfelelő az intézményben” – ismerteti a kialakult helyzetet a közösségi médiás oldalán közzétett bejegyzésében dr. Filvig Géza polgármester.

Mivel a fűtéshálózat és az elektromos rendszer nem tudja biztosítani a csoportokban a megfelelő hőmérsékletet, ezért a gyermekek és az ott dolgozók védelmének érdekében azt a döntést kellett meghoznom, hogy a műszaki javítás idejére 2020.11.16-tól a tagintézményt időszakosan bezáratom”

– írja a Facebook-posztban Filvig Géza.

A CSALÁDOK ZÖKKENŐMENTES ÓVODAI ELLÁTÁSÁNAK BIZTOSÍTÁSA VÉGETT A POLGÁRMESTER ELRENDELTE A 94 ÉRINTETT GYERMEK ELHELYEZÉSÉNEK MEGOLDÁSÁT A TÖBBI ÓVODÁBAN.

Bejegyzésében a polgármester elismeri, hogy ez nagy kellemetlenséget, többletfeladatot fog okozni a szülőknek, amiért elnézésüket kéri, ígérve, hogy megtesz mindent, hogy mielőbb orvosolni tudják a fölmerült problémát.

Filvig Géza sajnálattal vonja le a konzekvenciát, hogy a szakembereknek nagyobb odafigyeléssel kellet volna kezelniük a feladatot, hogy a több éve fennálló problémát sikerüljön elhárítani.

A polgármester végül abbéli bizalmát fejezte ki, hogy a gyermekek minél hamarabb visszatérhetnek megszokott környezetükbe.

[A cikk alább folytatódik!]

 Arról, hogy addig mi lesz, hogyan oldják meg az Újvárosi Óvoda növendékeinek elhelyezéséve járó szakmai feladatokat, Katus Györgynét, Kalocsa Város Önkormányzata Óvodái és Bölcsődéje intézményvezetőjét kérdeztük.

Az intézményvezetőtől megtudtuk, hogy az Újvárosi Óvodában a váratlan helyzet kezelésére a négy, egyenként 22-23-fős csoportot a következők szerint tudták elhelyezni:

  • A kiscsoportosok a bölcsődében kaptak helyet, ahol rendelkezésükre áll egy csoportszoba, öltöző, vizesblokk.
  • A korábban ötcsoportos, nemrégiben felújított Bem Apó Utcai Óvoda eddig mozgásfejlesztésre használt nagy csoportszobáját most átmenetileg visszaadva eredeti funkciójának csoportszobává alakították – ezt a középsős életkorú gyerekek vették birtokukba, amelyhez szintén öltöző és vizesblokk társul.
  • a nagycsoportot az ugyancsak nemrégiben megújult Zöldfa Utcai Óvodában helyezték el, ahol egy teljesen használaton kívüli blokk állt rendelkezésükre a fésűs elrendezésű óvoda egyik szárnyában, csoportszobával, öltözővel, vizesblokkal. Ezt vették használatba, már be is rendezkedtek, a mai nappal már oda várták a gyerekeket.
  • A Füles Mackó csoport a Viola Utcai Óvoda tornatermébe költözik be, amelyet szintén öltöző, vizesblokk egészít ki, és amelyhez hatalmas udvarrész is tartozik – a portálunknak telefonon nyilatkozó intézményvezetőt múlt pénteki hívásunk éppen ezen a helyszínen tett szemléje során érte, ahonnan arról számolhatott be, hogy az utolsósimításokat végzik, így mától ott is zavartalanul folytatódhat a nevelő munka.


Katus Györgyné fölidézte, hogy az elektromos rendszer zavara miatti elégtelen fűtés problémáját január óta többféle műszaki megoldással próbálták orvosolni, de sajnos ezek nem vezettek eredményre.
Ezt követően múlt kedden egy rögtönzött megbeszélést hívott össze a polgármester – akinek ezt az intézményvezető ezúton is megköszönte –, amelyen gyors és határozott döntést hozott arról, hogy tekintettel a tél és a hideg idő közeledtére az épületet ki kell üríteni. Az intézményvezető erről szerdán tájékoztatta a nevelőtestületet, valamint a szülői munkaközösséget, csütörtöktől pedig már megkezdődtek, péntek koradélutánig nagyrészt le is zárultak az átköltözéssel járó munkálatok.

Összehangolt munkával, összefogott erővel vettek részt a munkában az az Újvárosi Óvoda nevelői kollektívája és összes dolgozója mellett az oda járó gyermekek szülei is úgy a kiköltözésnél, mint a befogadó helyszínek megfelelő kialakításánál, így hétfőtől az új helyen várják az óvodásokat.
A költözködéssel járó munkálatokban való részvételért Katusné ezúton is köszönetett modnott minden abban részt vevőnek.

Az intézményvezető óvónő azt is elmondta, hogy olyan esetekben, ahol több gyermeket – különböző korúak lévén – több helyre kellene szállítaniuk, és ez gondot jelent számukra, az óvodai vezetés nyitott arra, hogy a szülők azok közül bármelyik befogadó helyszínre vigyék gyermekeiket, bár javasolt inkább a kisebbet a nagyobbak közé vinni, mint egy nagyobb gyermeket a kicsik közé – mutatott rá Katus Györgyné.

[A cikk a kép alatt folytatódik!]


Az épület további sorsáról annyit sikerült megtudni, hogy a műszaki osztály szakemberei által már múlt csütörtökön megkezdett felmérés nyomán készülhetnek tervek a megfelelő műszaki korszerűsítő munkák elvégzésére. Amint Katus Györgyné látja, cél az, hogy megfelelő állapotban visszaadják az épületet az óvodai nevelés céljaira, ismerve a családok ragaszkodását a nagy hagyományokkal rendelkező óvodához. Ám hozzátette, hogy az épület jövőjéről születhet fenntartói döntés rendelkezik majd, amely akkor születhet meg, amikor láthatóak lesznek a kidolgozott megoldások, a lehetőségek és költségvonzatok.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 12. 02., 13:56
Két év alatt 150 millióval csökkentek Kalocsa éves adóbevételei, miközben a következő évben mintegy 350 milliós rezsiköltség-növekedéssel kell számolni, így a bevételek növelése elkerülhetetlen. A Vállalkozói Klub levélben kérte a javaslat elvetését, de a fentiekre tekintettel a szerda délutáni testületi ülésen mégis megszavazta azt a grémium többsége. A döntéstől bő 60 milliós bevétel-növekedést várnak.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 12. 06., 22:49
E percekben is tart Gulyás Gergely és Hernádi Zsolt MOL elnök-vezérigazgatója. A továbbiakban az ár kutanként és naponként változhat, a ma éjjeltől érvényes árakat már ismertették. Még >>>
2022. 12. 06., 16:15
A Mol a karbantartás után ugyan újraindította a százhalombattai Dunai Finomítót, de a teljes kapacitás elérése több hetes folyamat, egyik napról a másikra nem oldódnak meg az ellátási problémák, és ahhoz az importnak is helyre kellene állnia a jelenlegi pánikvásárlások és készletfelhalmozások mellett - jelentette be a Mol Magyarország ügyvezető igazgatója a Kossuth rádió Déli krónikájában kedden. Még >>>
2022. 12. 06., 16:03
Szilikonból készült muffinsütőformát hívott vissza a forgalomból a Pepco - olvasható a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) honlapján kedden közzétett felhívásban. Még >>>
2022. 12. 06., 09:38
Eltűnt a 16 éves Tóth Alisa Angelika! A fiatal, kalocsai lány december 3-án tűnt el, a rendőrség keresi. Még >>>
2022. 12. 06., 08:40
A hatodik játéknaphoz érkeztünk, nézzük a feladványt! Még >>>
2022. 12. 05., 10:52
Folytatódik a változékony idő a jövő héten is, a hét elején egy érkező hidegfront miatt csapadékra kell számítani, a hét második felében pedig inkább felhős, borult idő várható, többfelé esővel, záporral. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK