2021. 12. 06. hétfő
Miklós
: 364 Ft   : 322 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Időszakosan lakat került az Újvárosi Óvodára – A fűtésrendszer elégtelensége miatt kellett lezárni az épületet

Időszakosan lakat került az Újvárosi Óvodára – A fűtésrendszer elégtelensége miatt kellett lezárni az épületet
Illés György Cinó  |  2020. 11. 16., 14:10

„Már a tavalyi fűtési szezonban kértem, hogy vizsgáljuk meg az intézmény fűtésrendszerét. Kollégáim azt jelezték, hogy megnövelték az óvoda energia mennyiségét, ezzel megoldódott a probléma. A napokban szembesültem azzal a ténnyel, hogy az óvodában lévő régi, elavult elektromos hálózat nem bírja el a megnövekedett energiaigényt, így a fűtés a továbbiakban sem megfelelő az intézményben” – ismerteti a kialakult helyzetet a közösségi médiás oldalán közzétett bejegyzésében dr. Filvig Géza polgármester.

Mivel a fűtéshálózat és az elektromos rendszer nem tudja biztosítani a csoportokban a megfelelő hőmérsékletet, ezért a gyermekek és az ott dolgozók védelmének érdekében azt a döntést kellett meghoznom, hogy a műszaki javítás idejére 2020.11.16-tól a tagintézményt időszakosan bezáratom”

– írja a Facebook-posztban Filvig Géza.

A CSALÁDOK ZÖKKENŐMENTES ÓVODAI ELLÁTÁSÁNAK BIZTOSÍTÁSA VÉGETT A POLGÁRMESTER ELRENDELTE A 94 ÉRINTETT GYERMEK ELHELYEZÉSÉNEK MEGOLDÁSÁT A TÖBBI ÓVODÁBAN.

Bejegyzésében a polgármester elismeri, hogy ez nagy kellemetlenséget, többletfeladatot fog okozni a szülőknek, amiért elnézésüket kéri, ígérve, hogy megtesz mindent, hogy mielőbb orvosolni tudják a fölmerült problémát.

Filvig Géza sajnálattal vonja le a konzekvenciát, hogy a szakembereknek nagyobb odafigyeléssel kellet volna kezelniük a feladatot, hogy a több éve fennálló problémát sikerüljön elhárítani.

A polgármester végül abbéli bizalmát fejezte ki, hogy a gyermekek minél hamarabb visszatérhetnek megszokott környezetükbe.

[A cikk alább folytatódik!]

 Arról, hogy addig mi lesz, hogyan oldják meg az Újvárosi Óvoda növendékeinek elhelyezéséve járó szakmai feladatokat, Katus Györgynét, Kalocsa Város Önkormányzata Óvodái és Bölcsődéje intézményvezetőjét kérdeztük.

Az intézményvezetőtől megtudtuk, hogy az Újvárosi Óvodában a váratlan helyzet kezelésére a négy, egyenként 22-23-fős csoportot a következők szerint tudták elhelyezni:

  • A kiscsoportosok a bölcsődében kaptak helyet, ahol rendelkezésükre áll egy csoportszoba, öltöző, vizesblokk.
  • A korábban ötcsoportos, nemrégiben felújított Bem Apó Utcai Óvoda eddig mozgásfejlesztésre használt nagy csoportszobáját most átmenetileg visszaadva eredeti funkciójának csoportszobává alakították – ezt a középsős életkorú gyerekek vették birtokukba, amelyhez szintén öltöző és vizesblokk társul.
  • a nagycsoportot az ugyancsak nemrégiben megújult Zöldfa Utcai Óvodában helyezték el, ahol egy teljesen használaton kívüli blokk állt rendelkezésükre a fésűs elrendezésű óvoda egyik szárnyában, csoportszobával, öltözővel, vizesblokkal. Ezt vették használatba, már be is rendezkedtek, a mai nappal már oda várták a gyerekeket.
  • A Füles Mackó csoport a Viola Utcai Óvoda tornatermébe költözik be, amelyet szintén öltöző, vizesblokk egészít ki, és amelyhez hatalmas udvarrész is tartozik – a portálunknak telefonon nyilatkozó intézményvezetőt múlt pénteki hívásunk éppen ezen a helyszínen tett szemléje során érte, ahonnan arról számolhatott be, hogy az utolsósimításokat végzik, így mától ott is zavartalanul folytatódhat a nevelő munka.


Katus Györgyné fölidézte, hogy az elektromos rendszer zavara miatti elégtelen fűtés problémáját január óta többféle műszaki megoldással próbálták orvosolni, de sajnos ezek nem vezettek eredményre.
Ezt követően múlt kedden egy rögtönzött megbeszélést hívott össze a polgármester – akinek ezt az intézményvezető ezúton is megköszönte –, amelyen gyors és határozott döntést hozott arról, hogy tekintettel a tél és a hideg idő közeledtére az épületet ki kell üríteni. Az intézményvezető erről szerdán tájékoztatta a nevelőtestületet, valamint a szülői munkaközösséget, csütörtöktől pedig már megkezdődtek, péntek koradélutánig nagyrészt le is zárultak az átköltözéssel járó munkálatok.

Összehangolt munkával, összefogott erővel vettek részt a munkában az az Újvárosi Óvoda nevelői kollektívája és összes dolgozója mellett az oda járó gyermekek szülei is úgy a kiköltözésnél, mint a befogadó helyszínek megfelelő kialakításánál, így hétfőtől az új helyen várják az óvodásokat.
A költözködéssel járó munkálatokban való részvételért Katusné ezúton is köszönetett modnott minden abban részt vevőnek.

Az intézményvezető óvónő azt is elmondta, hogy olyan esetekben, ahol több gyermeket – különböző korúak lévén – több helyre kellene szállítaniuk, és ez gondot jelent számukra, az óvodai vezetés nyitott arra, hogy a szülők azok közül bármelyik befogadó helyszínre vigyék gyermekeiket, bár javasolt inkább a kisebbet a nagyobbak közé vinni, mint egy nagyobb gyermeket a kicsik közé – mutatott rá Katus Györgyné.

[A cikk a kép alatt folytatódik!]


Az épület további sorsáról annyit sikerült megtudni, hogy a műszaki osztály szakemberei által már múlt csütörtökön megkezdett felmérés nyomán készülhetnek tervek a megfelelő műszaki korszerűsítő munkák elvégzésére. Amint Katus Györgyné látja, cél az, hogy megfelelő állapotban visszaadják az épületet az óvodai nevelés céljaira, ismerve a családok ragaszkodását a nagy hagyományokkal rendelkező óvodához. Ám hozzátette, hogy az épület jövőjéről születhet fenntartói döntés rendelkezik majd, amely akkor születhet meg, amikor láthatóak lesznek a kidolgozott megoldások, a lehetőségek és költségvonzatok.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 12. 01., 18:59
Közeleg a karácsony, a szeretet ünnepe. Egyre többet gondolunk szeretteinkre – és egyre többször érezzük szorítóan rövidnek az adventi készülődésből hátra lévő időt. Ez az időszak arra is szolgál, hogy sorra vegyük, fölkeressük ismerőseinket, barátainkat, jókívánságokkal köszöntve őket az ünnep közeledtével. A szeretet szép kifejeződése a meghitt ünnepen az ajándékozás is – annál nagyobb gondot jelent, hogy kinek mit és hol vegyünk meg. Segítünk!
2021. 12. 02., 09:50
Napokon belül több mint kétszáz ajándékcsomagot juttat el gyermekotthonban élő gyerekeknek a Paks II. Zrt. A két új blokk létesítéséért felelős társaság Mittler István kommunikációs igazgató tájékoztatása szerint idén – ahogy az előző években is – több karitatív akcióhoz csatlakozott. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 12. 06., 19:35
Kedves Gyerekek! Bízunk benne, minden kiscsizma megtelt már ma reggelre! Még >>>
2021. 12. 06., 13:34
A több tagcserén is áteső Omega a legnépszerűbb hazai beatzenekarok egyike lett, Kóbor pedig idővel a gitár helyett csak az éneklésre koncentrált. Még >>>
2021. 12. 06., 10:52
Embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indult eljárás, a nyomozók előterjesztést tesznek a férfiak letartóztatásának indítványozására. Még >>>
2021. 12. 06., 08:04
Íme a hatodik feladvány, jó keresgélést! :) Még >>>
2021. 12. 05., 16:22
A szervezők négy éven át események százaira látogattak el az egész világon, mintegy 3500 jelölt közül válogatták ki azokat, akik a címért megmérkőzhettek Bolognában. Még >>>
2021. 12. 05., 13:15
A Mikulásoknak ma a csomagokat kell összekészíteniük, és elázni se lenne jó... Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

hirdetés